måndag 17 augusti 2009

Rapport
Publicerad 14 augusti 2009 - 10:44
Uppdaterad 14 augusti 2009 - 21:38

En knapp majoritet av svenskarna anser det rätt att Sverige har stridande förband i Afghanistan. Det visar en färsk Sifo-undersökning som Rapport låtit göra.

Detta var Rapports meddelande i fredags. Vad är då majoritet enligt Rapports rubrikmakare? Jo, 42 procent.... Möjligen bör matematik ingå i journalistutbildningen. Här kan du se inslaget.

Det är 58 procent som inte stöder svensk militär trupp under Natobefäl i Afghanistan. Men det är över 90 procent av riksdagens ledamöter som röstar för. Allt från Miljöpartiet till Moderaterna.

En centerpartistisk riksdagsledamot uttalar sig i teve och säger att man kanske måste tänka om, för nu verkar det bli farligt för de svenske... Mer hållningslöst kan väl ett argument ändå inte bli. Här finns det jag skrivit om Afghanistan.

42 kommentarer:

  1. Har uppfattat att det här sättet att använda ordet majoritet blivit vanligt. 42 % för, 39 % emot och 19 % vet inte. "För" är då den vanligaste uppfattningen, vilket blivit detsamma som majoritet. Fredrik Lindström brukar mena att det är svårt med uppfordrande språkregler, så som folk använder orden blir rätt. Slappt ??
    Frågan känns angelägen. Det är sällan ord behöver demonstreras i handling. På frågan om det internationella samfundet skall hjälpa folk i afghanernas belägenhet säger nog de flesta ja....NIMBY, but Not In My BackYard .
    Varför blir man/jag inte förvånad att Danmark och Finland har ett annat opinionsläge ?

    SvaraRadera
  2. Jag höll också på att smälla av när jag i bakgrunden hörde först Rapports rubrik, sedan centerpartisten senare på kvällen. Vänstern är det enda parti som varit kritiskt hela tiden. Vad mp haft för sig är obegripligt att förstå.
    HB

    SvaraRadera
  3. Svenska media har helt släppt den seriösa utrikesbevakningen. Afghanistan är ett bra exempel. Det är tydligt att vi ska få oss till livs det som passar Alliansen. Kan bli en tuff erfarenhet för oss svenskar om det som en hög brittisk militär sa härom veckan - vi får stanna i Afghanistan minst 40 år till.
    Om ni inte redan sett rapporten som utrikesutskottet i Englands parlament gjort, så gå gärna in och titta på BBC's hemsida:
    http://news.bbc.co.uk/go/pr/fr/-/2/hi/uk_news/8180024.stm
    Rogge

    SvaraRadera
  4. Det är inte bara den seriösa utrikesbevakningen som media släppt utan även dito inrikesbevakning. För att få rätt och fullständig information måste varje medborgare själv leta runt på internet. Vad betalar vi TV-licens till?
    För den som till äventyrs vill protestera mot Sveriges krigande i Afghanistan finns möjlighet att teckna sig på en lista på RuneLanestrands blogg på www.smabrukaren.se

    SvaraRadera
  5. Svenskarna bör resa hem. I islam-styrda länder är det lönlöst att verka för demokrati och övrig samhällsutveckling. Se hur det ser ut överallt!

    SvaraRadera
  6. Vi skulle aldrig ställt upp på det här, skälet är att det är ett krig som förs av USA på oerhört märkliga grunder: man skulle fånga bin Laden, men nu är det alla möjliga skäl och effekterna av detta - oavsett om skälen där dåliga eller bra - är att tiotusentals afghaner dödats urskiljningslöst på ett sätt som skapar än fler terrorister. Jag håller med Schlaug om att centerpartiets eventuella kovändning nu är mycket ynklig när man använder de skäl man gör. Vi skulle aldrig gått in, nu är vi fast och jag hoppas att de partier som ställt till detta får betala en del i valet. Jag är inte vänsterpartist utan står någonstans i mitten (har röstat på mp,s och fp) men i nästa val röstar jag för Ohly på grund av detta i ren protest.
    Mittväljare

    SvaraRadera
  7. Du som Dionysos är inte ensam, Du har miljarder som vänner. Men ska detta bli, allt annat än bra, så bör Apollon också få ett ord med i laget. Samhällsutveckling på naturens långsiktigt hållbara villkor, det skulle kunna vara något, men någon sådan rörelse finns ej. Dyrkan av den omedelbara tillfredställelsen och överkonsumtionen är nu så utbredd och internaliserad att jag häromdagen blev stämplad som Jesus när jag ställde några frågor till en granne. Dionysos; ja! men Apollon; också!!

    SvaraRadera
  8. Sveriges politiska och militärstrategiska grabbar har kanske upptäckt, att de gjorde en förfärlig missbedömning, där i bastun(?), när de beslöt sig för att leda in Sverige i kriget på usanernas sida.

    De begrep inte då, att den som med orubblig tro slåss för sin religions ideal är oövervinnerlig.

    Ja, det får bli Ohly 2010!

    SvaraRadera
  9. Tack till 11:20 för tipset om listan! Nu har vi skrivit på.

    SvaraRadera
  10. Henning Mankell idag: "Det är för jävligt" att vi är i Afghanistan. Se här, 17 minuter in i programmet: http://svtplay.se/v/1645514/gomorron_sverige/resor_henning_mankell

    SvaraRadera
  11. Mikaela Holm/ProVokamån aug. 17, 06:39:00 em

    http://www.youtube.com/watch?v=dbkEahO161U
    kan vara ett inlägg i debatten om varför vi skall ha soldater i Afghanistan, hävdar bland annat mp:s tidigare representant i Försvsarsberedningen.

    SvaraRadera
  12. Eric Secher, det är nog så att Fredrik Lindström tillhör det läger inom språkvetenskapen som ser sig som noterare, typ.

    Det andra lägret ser sig som vårdare, och drar sig inte för att ta fram den hatade pekpinnen, när någon säger typ "vart", där det ska heta "var".

    Just nu är det noterarna som har initiativet, därav dylika vidrigheter.

    SvaraRadera
  13. Det är nog värst att de gröna ställer upp för det innebär ett godkännande från det parti som borde stå för icke-våld.

    SvaraRadera
  14. Hörde nyligen sagan om Stormen som sa att den ville blåsa kappan av vandraren. Den blåste och blåste, men vartefter trycket ökade, slöt sig kappan allt fastare runt kroppen.

    Då kom istället Solen fram. Den sken och sken, varvid vandraren blev allt varmare. Så tog han av sig kappan.

    (Byt ut vissa ord mot aktuella förhållanden och aktörer!)

    SvaraRadera
  15. Ja Mikaela/Birger, det var en sevärd film som är värd att fundera kring. Är det återgång till talibanstyre vi önskar dessa kvinnor?

    SvaraRadera
  16. Anonym 07:04 - Nej, inte ska vi önska oss talibanstyre, men det kanske är väl hetsigt att vi ska bomba skiten ur alla länder där det förekommer bortgifta flickor. Det är kanske fel sätt att förändra samhälle. Och det skulle bli väldigt mycket bombande.

    SvaraRadera
  17. http://www.aftonbladet.se/nyheter/article5656891.ab

    SvaraRadera
  18. Länken ovan är tiill en intervju med ordföranden i Svenska Freds som stöder militaren i Afghanistan. Svenska Freds klövs på grund av detta. Fristående fredsföreningar bildades av lokalorganisationer. Svenska Freds fyller ingen funktion längre annat än som att ge legitimitet åt militarismen.
    Pehr, Norrköping

    SvaraRadera
  19. Anonym 07:04 undrar om det inte är värt svenska soldater för att förhindra barnäktenskap. Jag tycker inte det är rätt sätt att angripa problemet.Om vi kulle försöka lösa alla problem med soldater så tror jag världen skulle bli ännu mer förskräcklig.

    SvaraRadera
  20. Ska man kanske lyssna inifrån Afghanistan också, samt på SAK i Sverige, innan man uttalar sig så tvärsäkert? "Men för oss afghaner, som fått utstå tre årtionden av krig, ter sig situationen mer hoppfull.
    Vi har i dag en regering och ett parlament som valts av folket. Vi har en armé med 90000 soldater och nästan lika många poliser. Även ekonomin börjar återhämta sig så smått och den infrastruktur som förstördes under år av krig är på väg att återuppbyggas." Ur en annan artikel än den ovan citerade i Expressen. http://www.expressen.se/debatt/1.1674945/lat-svenskarna-stanna-hos-oss

    För egen del vet jag inte vad som vore bäst. Men jag är helt säker på att frågan inte är så enkel som Birger, Mikaela och andra ger sken av här.

    SvaraRadera
  21. Anonym 14:25 beskriver verkligheten på ett sätt, man kan också beskriva den utifrån det enkla faktum att vi inte kan tala om "fria val" och vi kan problematisera begreppet "vi". Konflikten lever kvar, antalet terrorister har förmodligen ökat under tiden kriget pågått och få afgahner kan skilja på natos och usas roll.
    Pehr

    SvaraRadera
  22. Kan någon förkla enkelt varför det är för "jävligt" att svenskar deltar i Afghanistan ? Skall alla åka därifrån ? Är det omsorg om svenskar, danskar, afghaner eller någon viktig princip som orsakar upprördheten ?
    Naiv och Okunnig

    SvaraRadera
  23. Det är för "jävligt" därför att 1) svenska soldater verkar under natobefäl, 2) därför att FN-truppen under natobefäl inte kan skiljas från USA:s krigföring i samma land, 3) därför att denna sammanblandning förstärker intrycket att Väst för krig, 4) därför att kriget skapar mer terrorister än det avvecklar 5) därför att argumementet från början var att man skulle in och döda bin Laden, men sedan hittade på det enda argumentet efter det andra 6) därför att USA dödar civila i demokratins namn 7) därför att Sverige hade kunnat göra betydligt större insats om man tagit de resurser man nu satsar på att göra det som alla de övriga gör (militär) på att satsa på civila och humanitära insatser 8) därför att vi nu är deltagande part i ett regerlrätt krig.
    Pehr

    SvaraRadera
  24. Per: Du har min högaktning!

    SvaraRadera
  25. Förlåt! Pehr!
    Dina insikter tyder på förstånd!

    SvaraRadera
  26. Pehr, du är ytterst trovärdig! Bra skrivet, inihoppsan bra skrivet!

    Sörmlänning

    SvaraRadera
  27. Pehr: Thanks again.
    Men, eftertankens kranka....Här finns (minst) sju goda skäl för Sverige att, för vilken gång i ordningen, hålla sig undan ?? Tror du att det ligger någonting i det som är min hypotes/misstanke- att vi svenskar är mindre benägna än andra, t.ex våra grannfolk, att riskera liv och hälsa för andra ? (Ska vi var med i Afghanistan så skall det vara i en del av landet där risken är minimal att någon skadas....) Ointressant/hypotetisk fråga ?

    SvaraRadera
  28. Erik, varför skriver du att det är skäl att hålla sig undan? Är det inte att gå på en myt om man tror att det är farligare att vara soldat än att ingå i räddningstjänst, sjukvårdsteam etc?

    Däremot är det nog så att poltiikerna i vårt land inte är benägna att skicka svenska soldater till de värsta områdena på grund av rädsla att få hem för många i säck, svenskar har dessutom mycket få befäl med erfarenhet från riktigt krigiska områden.

    SvaraRadera
  29. Vid början av WW2 fanns det röster för svenskt deltagande på tysk sida i "fälttåget mot bolsjevismen".

    "Ska vi bara stå och titta på, och låta andra göra jobbet?" hette det då.

    Precis så sa en gubbe i radio också nyligen, men nu var ordet bolsjevismen utbytt mot talibanerna.

    SvaraRadera
  30. USA har nu robbotar som kan fjärrstyras från en lugn och säker plats i det egna landet. När Sverige nu närmar sig Nato och USA så får Vi också säkert rätt, snart tillgång till dessa hygieniska vapen. Då kan också vi med gott Mod
    visa vår tillgivendet till USA. Mod på distans, eller klarare uttryckt. MORD på långdistans.
    Innehav av MASSMORDVAPEN borde i en rimligare värld innebära att innehavarna ställdes inför rätta i en internationell domstol och där dömdes. För övrigt anser jag att alla sorter av djävulska massförstörelsevapen bör skrotas.
    Bresjnew sade sig också ha kvinnornas rättigheter för ögonen när han dummade sig i Afganistan.
    Alliansfrihet är ett vackert ord. Tilläggas kan att vi absolut inte ska ge oss in ett krig där vi inte förstår upptrappningarna bakom, där parterna talar med kluvna tungor och har en historia som är mycket långt ifrån vår egen!

    SvaraRadera
  31. Birger. Kan inga siffror men är det verkligen en myt att det är farligare för soldater än för räddningspersonal ? Hur ser den amerikanska statistiken ut ?
    17.46 "Ska vi bara stå och titta på och låta andra göra jobbet ?" Frågan är lika motiverad nu som då. I alla fall om vi tycker att det är ett jobb som bör göras.

    Vad jag undrar kort och gott: är vi FEGA ??
    För egen del imponeras jag av den offervilja som äldre danskar och finnar kan berätta om.
    (Ann Vibeke Holst hade intressanta funderingar kring solidaritet och offervilja i en intervju i DN 13 juni. Hon jämförde dagens danskar med krigets motståndsmän och undrade - Har vi blivit sämre människor ? )

    SvaraRadera
  32. Hanne - Vibeke Holsts heter den danska författarinnan.

    SvaraRadera
  33. Eric
    Svara gärna på mitt inlägg om mod och MORD, 10cm ovan.
    Tänkte på dig när jag skrev det.
    (Har Du blivit en sämre människa?)

    SvaraRadera
  34. Eric
    Det är klart att du är feg när du drar kniv mot dina försvarslösa patienter. (läsare) Om du nu är smygnasist, bör man välja sin läkare med största omsorg.
    Lite på skoj men inte helt!

    SvaraRadera
  35. Under kriget var Sverige neutralt. Därför var det inte staten som sa: "Finlands sak är vår". Det var frivilligkårer, som sa så.

    Finland tog en tid hjälp av Nazitryskland i kriget mot Sovjetunionen. Det fick de sota för, när Tyskland kollapsade. Vilken tur då, att Sverige som stat inte hade gjort gemensam sak med Finland.

    Men idag är det staten Sverige som anser att Afghanistans sak är vår. Därmed kan vi hamna i ett knepigt läge, om usanerna skulle kollapsa därborta.

    SvaraRadera
  36. RL: Det här med avstånd (geografiska, kulturella, sociala) är inte lätt. Vi kan omöjligt förstå.... Men hur skall vi då förhålla oss till det här som vi benämner "internationell solidaritet" ? Är det bara en trams ?
    Visst. Avstånd gör det lättare att behandla illa. Gäller väl även i vardan. Lättare att skicka brev än att se i ögonen.
    RC. Känner mig både korkad och humorlös som inte fattar jotta. Me nazist ? Blir smickrad om du förklarar :)
    21.50 Menar du att det är självklart att vi enbart skall se till vad som är bäst för oss svenskar ?

    SvaraRadera
  37. Hej Eric, plockar ett svar från ägget.
    Ägget ä löst sa Hans Alfredsson, när han såg att ägget var ruttet, därefter stack han kniven i odjuret så att spilloljan forsade. Därefter flyttade han över tyngdpunkten till naturen, tog av sig kläderna, tog på sig sin fiol, klev ner i forsen och spelade skjortan av civilisationen!

    19 augusti, 2009 22:24

    RL sa...
    Världen har varit havande med samhällen alltför länge. Därför har världens historieberättare fått för sig att sluttningen utför är vågrätt plan. Dagens Rapport handlar därför om utförsåkning. Vi börjar i barnbacken med dess sagor från USA, sedan blir det sagor för de äldre med barnsagor från USA, sedan blir det sagor om Sol, fotosyntes, kretslopp, hållbara byar, självtillit, jordstyrelse.
    Ekosofiska föreställningar som grund där vi tillsammans med de andra djuren och naturen kan skapa långsiktigt hållbara sammhällen under det paraply som vårt världsmedvetande utgör.

    SvaraRadera
  38. Eric

    I utkanten av en galax så kan solidariteten innebära att vi slutar dumma oss för att inte ramla över kanten!
    Vad hade du väntat dig?

    SvaraRadera
  39. I utkanten av en galax... vackert.
    Skygglappar, det ordnar sig, det har alltid ordnat sig...i utkanten av galaxen..

    SvaraRadera
  40. Skyglappar? Nu vet du att fuskar, men nu är det bra för i dag!

    SvaraRadera
  41. Dialog i utkanten av en galax . . .
    . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.