onsdag 7 januari 2009

För 60 år sedan: "Elin Wägner död"

Fredagen den 7 januari 1949 dog Elin Wägner.

En vecka senare begravdes hon och Dagens Nyheter berättade:


"Åtta svartklädda unga flickor bar den ljusa ekkistan, snickrad av en ek som vuxit i den bästa väninnans gård och med beslag smidda av bysmeden Signal fram till katafalken framför altarringen i den stora, nyklassicitiskt ljusa kyrka...

Det var kvinnornas och bygdens hyllning till den bortgångna; och inom den spröda lingonrisgirlanden på eklocket låg en enkel krans av julrosor och ett band i blågula svenska och rödvita polska färger - en gåva från polska flyktingar till fredskämpen.

Bredvid låg Svenska akademins stora lagerkrans, men den vackraste blomsterhyllningen nedlades nog ändå efter jordfästningsaktens slut, när sockenborna defilerade i lång, sorgmörk rad och till hälften begrov den i buketter, kransar, blommor - namnlösa och ordlösa hyllningar till kvinnan som kommit att uttrycka en hel kvinnogenerationens livsbesvikelse och sega framtidshopp och blivit symbol för en hel bygd: Elin Wägner.

Det var en kvinnohövding och på samma gång en vän som socknen och landskapet här hälsade för sista gången."


Mer om Elin Wägners sista tid, och det som skrev om henne i samband med hennes död, kan du läsa här.

8 kommentarer:

  1. När kommer SVT att upptäcka Elin Wägner? I julas var det Selma Lagerlöf som uppmärksammades, när blir det Elin Wägner? Skall hon straffas också av public service för att hon valde att vara modig och konsekvent genom hela sitt liv? Eller är det för att huvudpersonerna i hennes böcker var starka kvinnor istället för starka män?
    Claes

    SvaraRadera
  2. Bra blogg du har om Elin Wägner, rekommenderas! Kul att läsa din länk om hennes sista tid, ska låna några av hennes böcker!

    SvaraRadera
  3. Hur länge kan du undvika att kommentera Gaza ?

    /Freddy

    SvaraRadera
  4. Fryddy, om du bläddrar ner några dagar - till den 30 december - så har du min kommentar där.

    SvaraRadera
  5. Linnéa tycks kalla Elin "Frun". Men Elin måste väl ändå ha varit ömsesidigt "du" med tjänstefolket?

    Hur var det vid Fogelsta?
    Där samlades väl den borgerliga vänstern med en del adelsdamer i täten. Vari bestod det nya i deras samhällsideal? Jämlikhet?

    Ja, jämlikhet med sina män och andra i deras samhällsklass. Men mötte Fröken Tamm en arbetare i parken, så nåde den, om inte mössan slets av fort nog.

    Men sådan var säkert inte Elin.

    SvaraRadera
  6. Tja, hur Elin Wägner och Linnéa Johansson pratade med varandra vet jag inte, ordet du var inte så vanligt på den tiden. Det jag vet är att man i brevet till varandra snarast var som kompisar, med lättsam ton, skämt etc.

    På Fogelstad - och den Medborgarskolan där - var själva vitsen att manskulle träffas över klassgränserna. De som inte hade råd att betala fick lägre avgift.

    SvaraRadera
  7. Margareta Broon, med i Kulturföreningen Fogelstad sedan många år, håller fantastiska föredrag om hur det var på Fogelstad. DE skulle spelas in. Tala om att Fogelstadkvinnorna hade visioner - vilket vi så väl behöver i denna dag.
    Vi sitter trollbundna då Margareta berättar, vilket hon gör varje sommar för oss som åker till Fruntimmersdagarna i Norberg.


    Eva på landet

    SvaraRadera
  8. Men var inte Fogelstad en plats för den borgerliga, blå vänstern, som visserligen ville överbrygga klassklyftorna, men inte avskaffa dem? Eller fanns där även röd vänster, som ville ha full jämställdhet?

    N

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.