lördag 20 september 2008

Hångarvet

Marknadens gyllene regel:

Privatisera vinsterna, socialisera kostnaderna.

17 kommentarer:

  1. Ja, det har varit en makalös framgångsväg!
    Vad har du för alternativ?

    SvaraRadera
  2. Verkligen tänkvärd formulering...

    SvaraRadera
  3. Så kan det går när man kör med centralplanerade räntor som inte bestäms av utbud och efterfrågan. Man pumper ut en massa krediter utan täckning, så att man får en bubbla, och sen kraschar det, när man märker att det bara var luft.

    SvaraRadera
  4. Sådant är kapitalismens väsen.

    N.

    SvaraRadera
  5. Securum och bankakuten slutade ju lyckligt för Sverige, så nu återstår det att se om Super-Securum slutar lyckligt för USA.

    SvaraRadera
  6. Sådant är kapitalismens väsen.

    Sådan är socialismen menar du. Det finns inget kapitalistisk med att staten ska rädda banker och att man har ett system där räntan bestäms centralt.

    SvaraRadera
  7. 14:11 Uttrycket avser givetvis Birgers "gyllene regel".

    SvaraRadera
  8. Tacka vet jag riktig hardcore capitalism där man kör hela racet utan att fega ur och låta staten rycka in. Kör skiten i botten så man kan börja från scratch igen, det är den rätta melodin.

    SvaraRadera
  9. neoliberal agenda:

    På vilket sätt är profithungern, kvartalskapitalismen, aktieutdelningarna och de extrema löner som skapat krisen socialism?


    För övrigt är ju privatiserade vinster och socialiserade kostnader en linje som de flesta partier i dagens riksdag tyvärr driver, inte minst Birger Schlaugs tidigare parti, Mp, med sin vurm för t.ex. friskolor.

    Vad säger Birger om det?

    SvaraRadera
  10. Oj, ska tillägga att jag inte är samma N som tidigare kommenterat som anonym men signerat N under sin kommentar.

    SvaraRadera
  11. Neoliberal frågar vad jag tycker om att mp vurmar för friskolor där man privatiserar vinster med socialiserar kostnader.

    Svar: Jag tycker mycket illa om det, och menar att mp:s ledning totalt missuppfattat sitt uppdrag som gäller att stötta fria skolor som driver en god pedagogisk idé, eller drivs av föräldrar och personal i kooperativ form.

    Vinstsyftande obligatoriska skolor är ett otyg, något som aldrig var syftet när partiet utformade sin syn på skolan. (Gäller även gymnasium som i praktiken, om än ej juridiskt, är obligatoriskt).

    Tanken att De gröna numera förordar en modell som innebär att globala kedjor skall kunna öppna skolor i rent vinstsyfte, finansierade genom skattepengar, upplever jag som absurd.

    SvaraRadera
  12. På vilket sätt är profithungern, kvartalskapitalismen, aktieutdelningarna och de extremaa löner som skapat krisen socialism?

    Problemet är att bankerna kan låna ut mer pengar än vad folk lånar in till dem. Detta möjliggörs av centralbankens låga räntor. Det strömmar ut krediter på marknaden. Initialt verkar allting gå bra - hjulen snurrar fortare - men efter tag så spricker bubblan. Man inser att investeringarna man gjorde inte var hållbara och att det bara var luft bakom allting.

    En jämförelse med naturen. Dagens monetära system är som om staten hade haft en apparat där de kostnadsfritt kan klona sorkar i en obegränsad mängd. Denna apparat använder de sig av för att släppa ut en stor mängd sorkar i naturen.

    I början verkar allting gå bra. Rävkullarna blir större och ormarna får fler ungar. Det finns mat i överflöd och det är högkonjunktur i skogen. Efter ett tag börjar man dock se problemen. En inflation av rovfåglar och rovdjur sliter på naturen och staten bestämmer sig därför att dra i nödbromsen. Man slutar att klona sorkar och skogen drabbas av lågkonjunktur. Rävfamiljer svälter ihjäl och ormungarna, som nu har vuxit upp, kan inte hitta någon föda.

    Denna kris är smärtsam, men efter ett tag så återhämtar sig naturen ... och det är då staten bestämmer sig för att släppa ut en ny batch med sorkar...

    De som står vid sidan av och bevittnar fenomenet säger att rovdjuren skulle ha hållit tillbaka sitt barnafödande. De skulle inte vara så giriga. Men det ligger i rovdjurens natur att vilja fortplanta sig och får man en tillräckligt stor kull så kan staten i nödfall rycka in och ge lite klonad sorkföda även i en lågkonjunktur.

    Lösningen på problemet är att stänga av sorkkloningsmaskinen helt. Den inför obalanser i systemet. Detsamma gäller statens pengatryckande via centralbanken.

    SvaraRadera
  13. Det är synd om kapitalistrovdjuren, de kan ju inte rå för att de är giriga av naturen.
    Krisen är den dumma statens fel som inte förstå att inte mata djuren, för djuren kan ju inte rå för att de är djur.

    SvaraRadera
  14. Glädjande att Birger inte delar Mp:s nuvarande syn på friskolor, som är en av de saker jag ogillar mest med Miljöpartiet. Däremot uppskattar jag Birgers tankar här, så glädjande att han inte tycker som Mp här.

    Sedan är det inte jag som är "Neoliberal", men det har ju mindre betydelse, svaret gick fram :)

    SvaraRadera
  15. Neoliberal agenda:

    Jag tror inte alls att problemet är det du tror. Det går att titta på penningmängden och marknaden på helt andra sätt.

    T ex kan man titta på frågan om penningmängdens konstant. Jag är väldigt övertygad att om man gör det på allvar så kommer man att se att eftersläpningar i bedömningar både skapar och omfördelar pengar. Och att de dessutom gynnar den som har ekonomiska resurser att snabbt skaffa data om t ex aktiemarknaden.

    Om det är sant - och det tror jag - innebär det en inneboende inkonsistens i bedömningar och fördelningar i det ni nyliberaler kallar en fri marknad och avgudar.

    Denna inneboende inkonsistens gör att marknaden för eller senare kraschar. Det är precis detta jag tror att vi beskådar nu.

    (Och det är en orsak till att jag önskar fler ekonomer av den kaliber som krävs för att göra dessa bedömningar. De verkar inte alls gå att göra i den nuvarande akademiska kretsarna kring ekonomi.)

    SvaraRadera
  16. Fan att du inte är partiledare nånstans längre Birger, jag skulle rösta på det partiet!

    ...Och nyliberalernas roll i idedebatten verkar ha övergått till att erbjuda comic relief. Nåt att garva lite förstrött åt. Nu är det den heliga spekulationskapitalismen, som man igår satte på den högsta piedestalen som ett monument över friheten, som är socialistisk. Läste på nån nyliberal blogg att Wall Street visst är VÄNSTER. Vilket scoop.

    /Staffan

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.