Förmodligen blir många vänner besvikna på mig efter detta inlägg. Jag tänker nämligen framföra en åsikt om G8-mötet som jag inte förväntas ha: det är bra att G8 träffas. Idén att man borde ställa in, vilket tycks vara den dominerande åsikten hos demonstranter och kritiker, är fullständigt kontraproduktiv.
Vadan detta? Har det med åldern att göra? Blir man konservativ och halsstarrig i takt med gråa hårstrån i skägget? Tja, jag vet inte. Men mig förklara.
1. Jag anser att civil olydnad och demonstrationer är ett nödvändigt inslag i den demokratiska utvecklingen. Mycket av den lagstiftning vi har i Sverige har tillkommit genom civil olydnad. Arbetarrörelsen och frikyrkorörelsen har, tillsammans med nykterhetsrörelsen, tvingat fram mycket av det goda i "den svenska modellen" - och de byggde sina framgångar på civil olydnad, lagtrots och det etablissemanget uppfattade som bråk. Något som många glömmer när de själva intar etablissemangets salonger.
2. G8-mötet som nu hålls skiljer sig från de tidiga mötena. Klimatfrågan är akut. Och diskuteras. Utvecklingsländernas situation diskuteras, det är bra. Tidigare var det mest växelkurser som upptog ledarna...
3. G8 är den enda instans som akut kan göra något åt klimatfrågan. Därför är det bra att man träffas. Trots det traditionella dra i USA när det gäller klimatet? Attack, som jag i och för sig har sympati för, drömmer på sin hemsida om en global folkomröstning om de frågor som behandlas på G8-mötet. Hallå, vakna till verkligheten! Uppdatering: Miljörörelsen anser självfallet att klimatbesluten inte räcker till - självfallet inte, det finns ingen grön majoriet i länderna vars företrädare träffas. 4. Just det här G8-möter är viktigt. Det är i realiteten så att denna politiska elitklubb är den enda som i någon mån kan stå upp mot privata elitklubbar (Bilderbergergruppen, Trilaterala Kommissionen etc) där politiker och företrädare för transnationella bolag kuckelurar för sig själva utan tillstymmelse till pressbevakning och med den klara målsättningen att vara "operativa"... Organisationer som verkar i det fördolda, och som i realiteten har större makt än demokratiska församlingar.
5. Klimatfrågan hanteras bättre av G8 än av de privata elitklubbarna. Man kan tycka att detta är ett bräckligt försvar för G8-mötet, men det är dock ett försvar i en tid när klimatfrågan är mer akut än någonsin.
6. Hur ynkligt det än är, så står hoppet just nu till mötet med de där ledarna för de åtta utvalda länderna - och de inbjudna gästerna från Kina, Indien och Brasilen. Sen kan man tycka att det är skit. Men kom då på något bättre i den akuta situationen än att föreslå globala folkomröstningar.
Ursäkta längden på detta inlägg. Hoppas inte morgonkaffet kallnat för dig. Det har det gjort för mig. Eller rättare sagt teet. Politiskt korrekt te: grönt, ekologiskt, rättvisemärkt. Trots gråa strån i skägget...
fredag 8 juni 2007
1 kommentar:
KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.
LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.
MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.
VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.
DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Tyvärr har du rätt.
SvaraRaderaLasse