Monday, 14 August 2017

MP-historia (5): Det gula häftet...


Så såg det ut. Häftet. Men handlingar som skulle leda fram till bildandet av Miljöpartiet, som så småningom skulle få tillnamnet De gröna.

Katedralskolan, Örebro. Den 19-20 september 1981.

Förberedelserna för bildandet av partiet började nästan ett år tidigare. Aktionsgruppen bestod av 1500 personer från Österlen i söder till Malmfälten i norr.

Själv anlände jag - som svepts med i gröna vågen på 70-talet och lämnat Stockholm - och några andra från Vingåker, till Katedralskolans parkeringsplats någon halvtimme innan mötets start. På parkeringsrutan intill parkerade en annan bil, ut steg en rödhårig tjej, vi tittare på varandra, kramades, fick barn och gifte oss.

Familjen kom så småningom att bestå av två vuxna, tre barn  och ett parti.

Lena var med och bildade MP i Eskilstuna, satt i landstinget och så småningom i Vingåkers kommunstyrelse. Jag drog igång MP i Vingåker, hamnade 1982 i rikspartiets Förtroenderåd och inför 1985 års val i politiska utskott. Efter det valet blev jag, i brist på bättre kandidater, språkrör när Per Gahrton plötsligt avgick. Lena var mitt tryggaste bollplank. Alltid ideologiskt solklar.

 Den gula häftet är heligt.

Nej till hemma-hos-reportage var principen, men ibland kändes det nödvändigt.