onsdag 21 december 2016

Julsmocka: MP lät försvaret stoppa 700 vindkraftverk

Eva-Lena Ulvsfält
Regeringen stoppar vindkraften i Hanöbukten. Det handlar i första hand om 700 större verk. Miljöpartister sitter i regeringen. "Försvaret behöver kunna öva", meddelas från miljöminister Karolina Skog (MP).

Regeringsbeslutet finns här.

Eva-Lena Ulvsfält, gruppledare i Miljöpartiet i Sölvesborg var uppgiven när Sydöstran ringde upp.

– Jag är besviken, ledsen och uppgiven. Vi har väntat på det här i fyra år och det är många här har arbetat hårt, inte bara politiker utan även privatpersoner och kommunen.

Miljöpartiets språkrör brukar hävda att de har makt på riktigt nuförtiden... Nu blev det ännu ett bottennapp. Det är så jävla uselt!

Mark- och miljödomstolen beslutade tidigare att vindkraften skulle kunna byggas.

Apropå Blekinge: jag minns en slutrunda i en budgetförhandling (tror det var 1999). Fick någon timme före  - ja, det var ren utpressning - det att budgeten skulle gå i tryck igenom att Blekinge Kustbana skulle elektrifieras. Vi hade inga statsrådsposter och inga statssekreterare att värna - vi hade bara grön politik att värna.


Tillägg 20.00: Än värre blir MP:s agerande när nu Försvarsmakten berättat att det är Visbykorvetternas övningar som stoppar vindkraften - trots att den tidigare marinkommandochefen Bo Wrankers meddelat att  försvaret och vindkraften visst skulle kunna samexistera. Att språkrören inte tagit detta på allvar och ställt krav är ett totalt politiskt haveri. Här skrivs mer i Sydöstran om lokala och regionala miljöpartisters uppfattningar.