måndag 5 september 2016

Stein den enda som vill avveckla privatiseringen av fängelser

Alla amerikanska medborgare får inte rösta. I presidentvalet år 2012 uppgick det till cirka 5,85 miljoner. Hälften av dessa hade suttit av sina straff och fullgjort efterföljande övervakning.

Och fängelser är i allt större utsträckning privatiserade, det vill säga det finns krafter i USA som helst ser att fler hamnar i fängelse så att man kan dra ut vinst på sina kunder... Ägarna skär guld. USA spenderar cirka 75 miljarder dollar på fängelser. De största bolagen i branschen huserar på börsen.

I USA förvaras runt 20 procent av världens fångar – trots att landet endast står för cirka 5 procent av världens invånarantal.

Totalt sitter nu nästan 0,8  procent av den amerikanska befolkningen bakom lås och bom. Vilket för övrigt innebär att den offentliga siffran för arbetslöshet kan sänkas... de som inte söker arbete räknas inte in.

Jämfört med länder som Ryssland (0,5 procent) och Kina (0,2) och  Sverige(0,07) så är förstås siffran i USA - frihetens land - groteskt stor. I Kina avrättar man dock betydligt fler än i USA, vilket väl bidrar aningen till den låga siffran för kinesiska fängelsekunder...

För att inte nyliberaler skall tro att jag hämtar uppgifter från Russia Today så länkar jag till moderata Svenska Dagbladet.

Jag behöver väl inte påpeka att Jill Stein är den enda presidentkandidaten som vill avveckla privatiseringen av fängelserna. Clinton, Trump och (nästan än mer) libertarianerna försvarar systemet.