lördag 27 augusti 2016

Koppartrådarna ryker - hjälp oss, Peter!

  

Birger Schlaug: Nu klipps våra kopparledningar av – gör en insats, Peter Eriksson


En gång i tiden hade vi ett statligt Televerk som ägde en massa koppartråd genom vilket vi under årtionden samtalat och så småningom även skickade skriftliga meddelanden till varandra.
Televerket var på många sätt en byråkratisk myndighet med viss förmåga att uppträda som översittare.

Istället för att rensa upp i byråkrati och pösigt beteende gentemot medborgarna så bolagiserades alltihopa innan hela rasket såldes ut. Koppartrådarna också. Grundläggande monopolistisk infrastruktur privatiserades och man upptäckte att koppartrådar inte var lönsamma utan bara till för medborgares bästa.

Fungerande kopparledningar, som vi på vischan samtalar genom och skickar textade meddelanden genom, började rivas upp och vi som ännu bor i sådana glesbebyggda trakter erbjuds moderna lösningar som ännu inte fungerar och som är pietetsfullt byggda för att öka sårbarheten.


Medborgarperspektivet är utbytt mot marknadsperspektivet.

Marknadsperspektivet är ju rationellt, gubevars. Nån jäkel ska tjäna en slant på dig, annars bör du lägga dig ner och dö. Så ser den optimala Marknaden på saken.

Den som bor kvar i glesbygd och landsbygd där modernisering inte är lönsam ska fan i mig få vänta. På vad kan man aldrig riktigt veta. Vi som envisas att bo där får liksom skylla oss själv. 

Primalskrik när dom  kommer och klipper ner våra kopparledningar hjälper inte. ADSL försvinner och ersätts med löften om något sämre. Det kallas modernisering.

Ja, jisses så det kan bli.

Så nu klipps kopparledningarna av, stuvas in i bil och säljs till återvinning - om den inte hunnit stjälas innan dess.

Peter Eriksson, som är IT-ansvarig minister, har möjlighet att göra en insats, stoppa nedmontering innan fiber finns på plats. Men det kräver förstås att han och regeringen har ett medborgarperspektiv, och sådant är inte modernt i dessa dagar. Oavsett regering, tycks det.

Telia lovar "Framtidsnät - nät för ett digitalt samhälle". Ett samhälle med ettor och nollor. Vilka som betraktas som nollor vet vi som bor på landsbygden. Frågan är om vi skall förse de urbana med mat den dag krisen kommer...

Detta var ett utdrag ur en artikel, införd i Aftonbladet. Hela finns här.