lördag 28 november 2015

Sluta betala medlemsavgiften...

Sverige betalar 40,1 miljarder kronor i avgift till EU detta år. Sverige får tillbaka 10,3 miljarder i olika villkorade stöd. Nettoflödet från Sverige till EU är således 28,7 miljarder. 

Hade den rödgröna regeringen föreslagit att denna summa - minus den dryga miljard som via EU gå till bistånd - skulle dras in så hade mycket varit bättre. Vi hade kunnat få se en, som jag anser, positiv dominoeffekt istället för den negativa som vi nu riskerar att få uppleva.

Hade Tyskland, som också är en stor nettobetalare, följt upp med samma åtgärd hade vi istället för som nu - en dominoeffekt av inhuman karaktär - fått en dominoeffekt av human karaktär. Länder i EU som inte ger människor på flykt ens andrum hade i realiteten fått se minskade inflöde av EU-pengar och därmed ställts inför ett konkret val.

Jo, detta bryter mot EU:s regelverk. Men EU:s formella regelverk har redan krackelerat. Att sluta betala in stora delar av medlemsavgiften hade visserligen skapat dålig stämning kring middagsborden när ministrar möts, men ryktet gör gällande att stämningen redan är aningen återhållen.

Jag talade om detta i gårdagens nyhetspanel - och har fått en del frågor om vilka summor det handlar om.

När Sverige blev medlemmar i EU var nettoflödet från Sverige till EU 9,8 miljarder kronor. Det har således ökat med 18,9 miljarder. Som jämförelse: EU-avgiften är idag mer än fem gånger så stor som statens budgetsatsningar på miljö- och naturvård. Och 5 miljarder större än inkomsterna av statens alla verksamheter och utförsäljningar. Dubbelt så stor som nästa års budgetanslag för migration.

53 kommentarer:

 1. Thorsten Schüttelör nov. 28, 09:37:00 fm

  Tyskland och Sverige bör göra på samma sätt när man i en strid med hyresvärden deponerar hyran på länsstyrelsen. Pengarna ska sättas på ett lämpligt övervakad konto under tiden man förhandlar med EU om att få betalt för en del av migrationskostnaderna.

  SvaraRadera
 2. Det är ingen dålig idé det där. Problemet är väl som vanligt i landet mellanmjölk att ingen vill eller orkar ta itu med det. Det blir mest snack och olika förslag. Det skulle i så fall krävas att S och M gick gemensamt ut och fodrade detta.
  För övrigt undrar jag om inte hela EU-bygget håller på att krackelera en hel del nu med flyktingkrisen, Schengen, Grekland och Brexit.
  //Bibliotekspolisen

  SvaraRadera
 3. Globaliseringen är ett viktigt politiskt mål för mäktiga intressen där fri och obehindrad rörlighet av människor, varor och kapital står över det mesta. Detta har man också erkänt – frihandeln, är till exempel viktigare än miljön!

  Moderna globalister har manipulerat in svenska medborgare i det så kallade "frihetsprojektet" EU. Även fast "regelverket redan har krackelerat" håller prestigen globalister kvar i sin tro och övertygelse.

  Christer

  SvaraRadera
 4. Förstår det goda syftet med detta (V driver samma krav), men är osäker på om det är rätt väg att gå.

  För att bedöma det måste man nog ha en uppfattning om det är en positiv eller negativ utveckling om EU faller samman. För en konsekvens av att driva detta förslag är väl att dess genomförande ökar risken/chansen att EU faller samman. Genom att bidra till en upptrappad konfliktnivå inom EU.

  Själv misstänker jag att det kan bli ökande konflikter (i värsta fall krig) om EU brakar ihop. Är därför tveksam till om det är bra om EU havererar, i synnerhet om det är p g a flyktingfrågan.

  Men om man tror att det vore i grunden bra om EU-projektet havererar, javisst, då kan detta vara ett bra förslag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det vore olyckligt om EU föll samman som ett korthus, det håller jag med om. Däremot tror jag att EU långsiktigt bara har en chans att överleva som projekt och det är att några länder stiger av eurosamarbetet, att man lägger minimikrav som varje land måste uppfylla istället för maximikrav för vad man får uppfylla - t ex när det gäller miljö, hälsa, kapitalskatter, miljöskatter etc. Hur som helst: det vore intressant om Sverige och Nederländerna - de länder som får procentuellt minst tillbaka av sin avgift - och Tyskland helt sonika ställer in delar av betalningen.

   Radera
 5. Är det en bra utpressningside tro? Inte så säker. Kanske det mest logiska efter ett politiskt liv med kohandel, men EU ser kanske inte anledningen att hjälpa ett perifert land som inte betalar avgiften. Dessutom är många länder, de flesta västeuropeiska länderna, stora nettogivare. Sverige är inte unikt.
  Vet inte vad budgetanslaget avser här, men med tanke på att Migrationsverket nyligen fick beviljat 29 mdr extra för 2016, betyder det att deras budget då var -9 mdr innan? Annars går det inte riktigt ihop.
  Fast med tanke på att politikerna säger att detta var heeeeelt oförutsägbart, och kom inte hit och säg att det gick att räkna på detta på vanligt sätt, med siffror, så ska man väl inte förvånas över om de extremt förberedda regeringen hade budgeterat med minus 9 miljarder.
  Regeringen tillhör tyvärr den där gruppen som sätter på ugnen först och ser om det finns mat sedan. Inte direkt projektledartypen, för att uttrycka det milt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De anslag jag hänvisar till är de som riksdagen beslutat om, de finns angivna i statens budget för 2016 som finns här: http://www.regeringen.se/artiklar/2015/09/statens-budget-2016-i-siffror/

   Radera
  2. OK, så det var med andra ord innan Migrationsverkets budget drog iväg.
   Lustig post, "jämställdhet, och nya invandrares etablering", 21 miljarder.
   Antagligen är mer korrekt siffra då 20+29+21, 70 miljarder.

   Fast då är jag en trist typ förstås, som applicerar matematiska hokuspokusteorier.

   Radera
 6. Sjöstedt har sagt att pengar är det enda som EU begriper. Så visst borde vi vägra att betala EU avgiften. Men det är inte svårt att begripa, att vi då riskerar att få EU domstolen på oss och det kan bli etter värre. För vi har som land valt, att ta emot mycket fler flyktingar än de andra. Får vi Tyskland med oss, skulle det kunna gå. Men ironiska röster hörs, att vi har själva satt oss i den sits vi sitter.

  EU:s formella regelverk har redan krackelerat. Men eftersom det enda man förstår är pengar, så ger det inga konsekvenser. Vi har nu ett bevis på att kapitalets fria rörlighet står över människors fria rörlighet.

  Det är synd att partier har så stränga partilinjer. MP uteslöt visserligen inte Bertil Torekull (MP) som redan i april, tillfälligt ville stoppa asylinvandringen. Man tog avstånd. Ett känslomässigt avstånd? Nu tvivlar väl snart ingen på, att regeringen inte kommer att tvingas, att åberopa Lissabonfördraget, som godkänner ett tillfälligt stopp? Och då har man ju fullgjort SD:s politik nästa fullt ut. De i sin tur, kommer nu på landsdagarna, med en rad beslut, som ytterligare kan komma att försvåra, för flyktingar och dem som söker ett bättre liv. Man bör kunna skicka tillbaka även dem, som fått asyl anser man.

  De vill liksom flera övriga partier ha ålderskontroller. Men läkare och tandläkare menar att det inte går att åldersbestämma. Nu säger en del att tester bör ske genom kulturella och sociala skillnader. Men vi har ju inga sådana säger andra. Vi ska ju se på alla som jämlika oavsett kultur och sociala skillnader. Vilket är helt galet.

  Tyvärr så blir det förmodligen inget stopp i att betala medlemsavgiften. MP borde ha lyssnat på Torekull. Det behövdes en paus redan i april och dessförinnan, för att tänka över systemen. Läste en ny artikel av honom där han berömde både dig Schlaug och Garthon för att kunna sätta ner foten i olika sammanhang. Det gjorde även han, men man valde att inte lyssna. Bertil Torekull anser enligt en artikel att "höga beslutsfattares visioner om invandringens långsiktiga betydelse inte syns i raden av småkommuner" Där syns i stället resultatet av en havererad immigration säger han.

  Det är synd med allt haveri, även om det är mänskligt, att vi inte klarar av att skapa hållbara samhällen på vår nuvarande utvecklingsnivå. Fisken med plast i magen är ett bevis på det. Och att SD växer ett annat.

  Lisbeth

  Lisbeth

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är för kontrollerande och glömsk, dubbelt igen:)

   Radera
  2. Ok, du menar att Sverige mer eller mindre själva har satt sig i en knepig situation, och borde tillfälligt minska flyktingmottagandet. Det är väl i princip alla partiers linje.
   Men var är kopplingen till att sluta betala medlemsavgiften?

   Radera
  3. Lisbeth.
   SD är förvisso ett barn av de gamla partiernas förda politik. Men inget löfte för skapande av stabilitet. SD är i mycket nära släkt med moderaterna, tänk på det! Den enda käpphästen hos SD är väl att de var först ute med "stormvarning", redan på den tiden då man kunde hindrat kaos längre fram. Inte många lyssnade då på "de främlingsfientliga". Nu är vi "längre fram", och det ser illa ut för såväl nyanlända som etniska svenskar.
   Gt

   Radera
  4. Gt, Nej ett parti, som växer på grund av de gamla partiernas förda politik, är givetvis inget löfte för skapande av stabilitet. Du behöver inte be mig tänka på det. Tänker mycket på det. Nu så har dessutom Jimmie Åkesson uttalat, att han och SD vill se ett nära samarbete med M. Att de har att välja på S eller SD. Finns säkert flera motiv till att han säger så. För han talar samtidigt om ett SD över 50 procent.

   Ännu har jag inte hört att SD som säger sig vara ett EU kritiskt parti, vill att vi ska sluta upp med att betala medlemsavgiften till EU. För dessa pengar kan i så fall antas gå till flyktingar och flyktingmottagandet. Öronmärkas.

   Motiv... Vilket är ditt yttersta motiv till att vi inte bör betala EU avgiften Birger Schlaug? Vilka grupper behöver lyftas om vi inte betalar EU avgiften?

   Lisbeth

   Radera
  5. Gt, deras argumenet byggde ju från början på motstånd till utlänningar, man kan ju inte bara vifta bort det. Man var emot invandring från dag ett. Inte av skälet att det blev dyrt, eller praktiska problem, eller ökad arbetslöshet utan bara av ett enda skäl: man ville inte ha invandring, punkt. Men ta då och fundera på hur äldrevården sett ut idag, hur de små samhällen sett ut idag. Det är en grundläggande skillnad att se till den prkatiska verkligheten och konstater att nu måste vi strama åt och att se på människor som icke välkoma om deras släkt inte är varit svensk. SD försöker förmedla bilden av att de haft rätt, det har dom inte. De kan ha rätt som ser att det nu är mättat, att det går för fort, men de som sagt nej hela tiden har inte haft rätt.

   Radera
  6. "Mycket nära släkt med moderaterna". Alla partier är högerstyrda, med visst undantag för V.

   "Sluta betala EU-avgift." Vilket djävla fjoll. Det enda rätta är att riva upp och lämna EU-medlemskapet.

   Radera
 7. Miljöpartiets öppenhetsreligion beror nog delvis på att man accepterade EU. Innan dess var man knappast några öppenhetsextremister, vad jag vet. Men när man accepterade EU upplevde man det nödvändigt att samtidigt underminera EU genom att förespråka öppna gränser inte bara i EU utan också i hela världen. Fästning Europa var ju helvetesvisionen för våra extremt svagsinta miljöpartister.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu får vi kanske istället Fästning Sverige. Men först efter vi släppt in långt mycket mer "nybyggare" än vi klarar av att hantera. Snyggt jobbat miljöpartiet! Inte. Miljöpartiet är en katastrof för vårat land och våran värld. Per Gahrton har skäl att gråta över vad han åstadkommit.

   Radera
  2. Kuckeliku! Du ger dig inte, jag har läst samma sak flera gånger och du har fått det svar som jag nu ger. Ett så litet parti som MP kan nte kan åstadkomma något som inte en majoritet ställer sig bakom. Det parti som du skall tacka för att S och M bytte fot och försvarade öppenhet genetemot flyktingar är SD. Deras retorik gjordet det omöjligt att säga nej till invandring på den nivå som tidigare var aktuell, SD var nämligen emot utlänningar i sig, oavsett om de var tusen som kom varje månad eller femtio tusen... SD skrämde bort M och S från sin tidigare ganska hårda linje. Så tacka Åkesson, Söder och järnrörsgänget. Snyggt jobbat SD!

   Radera
  3. Det är naturligtvis SD:s fel att alla andra partier numera anammar deras politik bortsett V.
   Men visst hade det varit så mycket enklare om man gjort det från början?
   MP hade till och med sluppit att hamna i opposition till sig själva.
   För S och MP hade det varit en välsignelse.

   Radera
  4. Jag har inte skrivit ovanstående förut. Ditt svar har jag möjligen fått en gång förut, men det innebär inte att det är ett bra svar.

   Jag tror snarare att en politisk dragkamp mellan blocken om det öppenhetsextremistiska "miljöpartiet" är en mycket viktig orsak till att man släppte allt sitt vett och inte klarade av att förutse framtiden, trots att det borde varit tydligt för mycket länge sedan vart allt skulle gå på sikt.

   Våra politiker var extremt lyckliga när de lyckades ta livet på Ny Demokrati, men istället fick vi in SD. Våra knäppgökar till politiker fick för sig att de skulle kunna mobba bort SD som de mobbat bort Ny Demokrati. Bara det att massinvandringskritiken inte var ett hjärnspöke utan förnuftsgrund, utan istället baserad på en del goda grunder. Som man inte kunde tiga bort eller skrika bort.

   Det hade inte varit helt fel om SD hade använt sig av en del malthusianska och ekologiska argument mot massinvandring, så kanske det hade väckt en och annan miljöpartist.

   SD:are är nog ganska ekologiskt ignoranta, men de kan också tvivlat på det politiskt lyckade (för SD) med att använda den sortens argumentering.

   Det är dock en skam att det knappast finns några "gröna" i Sverige som vågat riskera att bli kallade för fula saker för att de påpekat något om begränsningar av något slag. Ett fåtal gröna har nog tvärtemot retoriken velat göra svenskarna fattigare genom massinvandring, men många andra har istället haft en överdriven tro på "aboundance" där resurserna räcker till allt och alla. Man borde haft en medvetenhet om tilltagande resursproblem. Men istället för att tala om "peak everything" och de enorma svårigheter det riskerar att skapa för oss har man valt att låtsas att Sverige skulle kunna vara en lämplig tillflyktsort för världens alla framtida klimatflyktingar.

   Minns ni när Gustaf Fridolin på Facebook lade ut en bild på sig själv med en skylt på vilken det på arabiska stod "Välkomna alla till Sverige!" eller något snarlikt?

   Radera
  5. "I Miljöpartiets valmanifest i fjol stod det uttryckligen ”vi kommer aldrig att göra det svårare för människor att komma till Sverige”.

   – Vi står fortfarande upp för det.Jag förstår att det är svårt för andra att förstå det, men när verkligheten ser ut som den gör måste vi säkra att Sverige så fort som möjligt kan återgå till att ha en human och värdig asylpolitik, sade Åsa Romson."

   DN utan länk

   Radera
  6. När partier lovar saker, så är det underförstått att det bara gäller om de får makten. MP har lite makt nu, men inte tillräckligt. Därför fick de backa från sin linje i denna sak. Men det hade nog varit bättre för trovärdigheten om de istället hade backat ur regeringen.
   Gt

   Radera
  7. Man kan inte segla utan vind eller flyga utan vingar bara för att man har absolut politisk makt. Däremot kan man säkert ta med sig stora delar av befolkningen i graven om man har absolut politisk makt, ungefär som Adolf H. gjorde. Skulle verkligheten inte haft någon betydelse om mp hade haft egen majoritet i riksdagen? Det är väl just det miljöpartister tror. Bara de får händerna på maktens ring så blir de lika allsmäktiga som Gud Fader. Tragiskt är vad det är. Gollum Fridolin faller dock ner i avgrunden när han får maktens ring kring fingret. Han tar sitt parti och oss andra med sig ner i avgrunden.

   Radera
  8. Gollum lyckades aldrig få på ringen på fingret fast han tagit den i sin hand. Det är ungefär likadant med Fridolin. Han kommer inte heller få på maktens ring ordentligt på fingret, utan falla ner i avgrunden med den. Vad som hänt om han fått fast maktens ring på fingret får vi aldrig veta. Men slutat lyckligt skulle det alldeles säkert inte gjort. Tvärtom hade saker säkert blivit sju resor värre.

   Radera
 8. Det är det sista desperata försöket att lägga skulden på EU och få till en känsla av protest mot det stora etablissemanget.Att andra EU-länder inte tolkat verkligheten som Sverige har ju varit uppenbart länge för alla utom svenska politiker.
  Det är tveksamt om det löser några svenska problem att inte betala avgiften men det kan möjligen hjälpa i stegen att krascha EU-projektet.Det kunde iofs vara bra för en svensk nationalstat..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att inte ta ansvar för sina egna misstag och beslut vore helt följdriktigt. Det enda logiska i ett sådant läge är att beklaga sig över andra länders "oansvar" och sluta betala medlemsavgiften. Det som stärks genom en sådan åtgärd är den inre enigheten. Vi goda ansvarstagande mot de oansvariga andra. Vi världssamvetet med andras pengar. Lån är jättebilliga nu säger en enig högerpress.

   Radera
 9. Tack för förslaget Birger. Jag har slutat betala svensk skatt eftersom kaoset våra politiker skapat inte förtjänar skatteinbetalning. Jag deponerar pengar utomlands eftersom medlen inte är säkra inom landets gränser då storbankerna blåst upp en enorm bostadsbubbla tillsammans med det sovande folket.

  Våra banker håller på att rensa undan kontanthanteringen vilket gör att bankerna kan göra en Wikileaks, det vill säga hindra dig från att utföra transaktioner genom att blockera ditt monopolt upprättade digitala bankkonto.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klief, undrade, när jag skrev inlägget, hur lång tid det skulle dröja innan någon skrev just det du skrev... Utgår också från att du är så hederlig att du inte längre heller nyttjar tjänster som sjukvård, barnomsorg, snöröjda gator och någon form av offentligt finansiering utbildning. Livet blir trist i det rum du måste tillbringa dina dagar och nätter...:-)

   Radera
 10. Varför skulle det få en positiv domino effekt? Är det inte besvärligt nog ändå att komma överens inom EU för att EU ska fungera utan att det bryter ut anarki med att betala avgiften?
  Tyskland står för 36 % av nettobetalningen, DE, FR, UK och NL för 85 %. Sverige 5 %.

  Vilka är det då som med hot och repressalier ska tvingas till underkastelse? Underskottsländerna? Dessa är företrädesvis fattiga östländer och Grekland. Alla EU:s östländer finns med på Världsbankens karta över länder som har medborgare som lever på under 2 PPP-$/dag. Rumänien och Bulgarien är i praktiken 3:e världen länder.

  Gillar man inte EU ska man lämna föreningen, inte sabotera och sänka EU. Det vrids om armar och talas maktspråk redan så det räcker för att få olika medlemmar att rätta in sig i ledet.
  Sverige är förvisso klart större ekonomiskt i EU än de 2 % av EU populationen som vi utgör. Att V(pk) inte i grunden är så demokratiskt lagda förstår man av dess historia , men trodde de och Sjöstedt kommit längre nu sen det är ett ¼ sekel sen man dumpade K:et. Sjöstedt kanske tycker vi ska ha rösträtt efter storleken på plånboken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mig veterligen har man kommit överens om flyktingmottagning - för att mildra lägren i Grekland t ex - men nästan alla länder har vägrat genomföra det beslut man varit överens om. Är det underkastelse att leva upp till vad man lovat och skrivit under???

   Radera
  2. Men seriöst,tycker du att det verkar som om man kommit överens,lovat och skrivit under?
   Tror du att Sverige kan tvinga EU att göra "svenskt"?

   Radera
  3. Ja, man har kommit överens. Så sent som för någon månad sedan. För att underlätta för bland annat Grekland. Besluet tog i slutet av september. Till slut var det bara ett land som vägrade.

   Radera
  4. Du får läsa frågan igen helt enkelt.

   Radera
  5. Nej. Vad är det som skulle vara svenskt? Erfarenheten av att trettio års invandring fungerat bra innan det blev alltför mycket alltför snabbt?

   Radera
  6. Svenskt är väl att ta ansvar tycker jag mig ha hört?
   Är inte det vad svenska politiker tjatat om i månader tills man kovände?

   Radera
  7. Om folk hade använt signatur så hade det varit lättare att svara och veta om det är en eller flera som skriver dessa inlägg under "Anonym" och vilken "Anonym" som skriver vilka.

   Radera
 11. Betyder det att invandringen och flyktingarna som är så lönsamma ska placeras ut i fattiga länder med utpressning?
  Borde vi inte behålla dom för oss själva ett tag nu när vi har underskott lite här och där?

  SvaraRadera
 12. Alla riksdagspartier (?) är väl emot de pengar som kommer tillbaka från EU i form av jordbruksstöd till storbönder som snedvrider konkurrensen på hemmamarknaden. Borde det inte gå att omförhandla vart dessa pengar flödar, så att de går till något vettigt istället? 10 miljarder är ju faktiskt en del pengar man kan dela på så att båda blocken får lite av sitt.

  SvaraRadera
 13. Det påstås att det samlas namn inom miljöpartiet för att tvinga Romson-Fridolin till en omröstning om redan gjord överenskommelse.10 procent ska visst räcka och det borde vara lätt.Naturligtvis hamnar miljöpartiet utanför regeringen då och dessutom med ett sjunkande väljarstöd i alla opinionsundersökningar.Inför ett eventuellt nyval finns bättre ingångsvärden.Miljöpartiet har målat in sig i det berömda hörnet och sitter fast som i ett skruvstäd.Ett och annat utspel är vad som återstår innan det är tydligt att man sålt smöret och tappat pengarna.

  SvaraRadera
 14. "Länder i EU som som inte ens ger människor på flykt andrum hade i realiteten fått ett minskande inflöde av EU- pengar och därmed ställts inför ett val"

  Fast inte ett eget val, av fri vilja? Det finns olika slags makt, vet jag att du brukar skriva Birger Schlaug. Du har kallat det för tvingande, belönande, betingande makt. I detta falla skulle det vara tvingande makt. Redan fattiga EU länder, dessutom ovana länder att ta emot flyktingar ska tvingas? EU kommissionen har tidigare använt sig av belönande makt när det gäller Sverige. Titta på Sverige! De tar sitt ansvar.

  Vi ser ser "samma" sak ute i kommunerna nu som bland EU:s medlemsländer. Röster har redan höjts vi vill inte ta emot fler ensamkommande flyktingbarn. En del t.om. rika kommuner knorrar. Vi ser det på EU nivå, vi har hört olika partier, en del som velat fördela flyktingar, andra inte. Och vi hör det på kommunal nivå nu. Sedan så har vi folket de egentliga uppdragsgivarna, som de flesta säger det är nog nu.

  Självklart förstår jag att man behöver fördela människor nu. Och sedan försöka rikta om politiken , så att inte familjer splittras. Har själv ansett att man bör dra in EU avgiften, mitt yttersta motiv till det är att EU varken är ett frihets, freds, miljöprojekt. Det finns en salig blandning av motiv, vi har flera samtidigt och det yttersta avgör. Därför så anser jag att vi alla bör vara väldigt tydliga med våra motiv. För när de blandas blir det kaos. M och MP:s migrationsuppgörelse visar väl det.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 15. På bloggen cornucopia skrivs det "I en rapport från Eurostat konstateras det att Sverige sedan år 2000 har byggt minst antal nya bostäder i unionen och anknytna EES-länder. Samtidigt kan man konstatera att Sverige är i toppskiktet på ökande befolkning, men inget av detta kan avfärda den svenska bostadsbubblan."

  Är det Mehmet Kaplan han heter bostadsministern?
  Från MP va?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lägg där till att på 90-talet byggdes det ännu mindre. Bildt regeringens sk krispolitik försatte hela byggbranschen i fritt fall. En större kompetensslakt har nog aldrig tidigare förekommit i någon bransch. Det mesta av byggbranschen raderades ut på några år.

   Radera
 16. Dubbelspelets parti som i opposition låter enormt vänster-radikalt, men som i beslutandeställning alltid blir borgar-liberalt! Hur tänker medlemmarna/röstboskapen? Är (mp) ett tillhåll för de mest korkade idealistiska vänsterväljarna & de mest klyftiga cyniska borgarna, som byggt sig en trojansk häst som rödmålats utanpå men som inuti är blå?

  SvaraRadera
 17. De var tvungna att ta hänsyn till verkligheten! Jaha ja. Och så får man beröm av (s)-tidningar för den stora "ansvarsförmågan". Undrar var liknande "opportunism" kan hittas, måste väl röra sig ett politiskt rekord, ändå?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Politiskt rekord i HYCKLERI.
   Och det säger mycket det.

   Radera
 18. Asylansökningsanstormningen i Sverige är speciell för det här landet p.g.a. av den signalpolitik som förts här. Det är inget som hindrar folk från att söka asyl i andra EU-länder. Folk reser genom hela EU för att söka asyl i det näst nordligaste landet i EU.
  Dessa flyktingar vill inte ha fristad och skydd från det elände de flyr från i de flesta andra EU-länder och speciellt inte i det fattiga Östeuropa.
  Att tvinga fattiga östländer med ekonomiska maktmedel att bli "positivare" till asylsökande är en sak men hur ska man tvinga de asylsökande att söka där? Detta är trots allt länder som till inte oväsentlig del har en situation där deras egna medborgare tvingas vara ekonomiska internflyktingar i EU för att överleva.

  Iofs hade jag gärna sett att Sverige slutade betala medlemsavgift till EU, men då genom att lämna kolossen på lerfötter och dess accelererande nyliberala ekonomiska dystopi.

  SvaraRadera
 19. "Sluta att betala medlemsavgiften" Jag misstänker starkt, att svar uteblir. Men varför måste vi det?

  För vilkas skull? Många är dem, som med rätta vill göra allt, för att försöka ordna det för flyktingarna som grupp. Det gäller verkligen dem, som en hel grupp. Även dem som vill söka sig ett bättre liv och inte flyr från krig, ska vi på alla sätt hjälpa, verkar många anse. Och vi ska göra det i Sverige främst. För de som flyr för att få ett bättre liv är så starka. Och vi är så svaga, när vi skakas om i våra grundvallar sägs det. Men stämmer det in på alla individer?

  Läser i kvällspressen och det skär verkligen i hjärtat, om en äldre romsk kvinna som är 81 år och som överlevde förintelsen och folkmordet under andra världskriget. Nu tigger hon i Stockholm. Och samtliga partier, verkar tycka det är okej, just när det gäller Romer och fattiga EU- migranter, att de ska hjälpas på plats. Inga röster om rasism höjs då, en del säger att man bör förbjuda tiggeri. Eller t,om. göra det straffbart att ge pengar. Jag och andra som ger pengar skulle alltså straffas. Tragikomiskt. Vet vilka jag vill ge i Jul.

  Tredje världskriget har redan startat säger en del. Och Romerna som grupp, betraktas fortfarande som rena ohyran, som man ska städa bort, så att vi ska slippa se och känna oss generade. Dessa människor är EU medborgare. Och en del av dem, säger att de hade det bättre t.om. innan EU inträdet under kommunismen.

  Idag talade UKIP på SD:s landsdagar. De talade om att om Storbritannien går ut ur EU, så kan vi haka på. Det jublades och jag jublade också framför min tjock teve. Det skulle nämligen kunna betyda, i denna mycket upp och nervända värld, att SD och UKIP och andra partier som egentligen inte alls bryr sig om denna grupp människor, är de som är bäst för dem. Fast de är omedvetna om det.

  Vi måste bli medvetna om att gott kan bli till ont och tvärtom. Känslor hur länge ska de få styra politiken? När ska vi bli medvetna om att vi är känslostyrda? Inte var det romerna Åsa Romson grät över. Dem kallade hon förut för zigenare, utan att så många reagerade nämnvärt. Det anser jag var unket och framförallt historielöst. T,om Judar t.ex. en äldre klok kvinna, sa i ett program, att det var Romerna som behandlades allra värst under andra världskriget, så hon hjälpte dem. Hur många världskrig ska det behövas? Fyra eller fem? Vi väljer.

  Lisbeth

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Dessa människor är EU medborgare. Och en del av dem, säger att de hade det bättre t.om. innan EU inträdet under kommunismen."

   Varför "t.o.m.", det är ett faktum att många är fattiga som kyrkråttor i Östeuropa, inte minst pensionärer och hade en drägligare ekonomisk tillvaro tidigare. Bulgarien och Rumänien är i praktiken typ 3:e världen länder. EU har grundlagsfäst nyliberal ekonomisk modell som är lagfäst folkfientlig artificiell ekonomi. Nu har de flesta av östländerna korrupta reaktionära politiska system så EU-modellen "tvingar" dem sas inte till en reaktionär folkfientlig ekonomisk politik.

   "Romerna som behandlades allra värst under andra världskriget"

   Den nazistiska rasrangordning hade romer och slaver längst ner och med serber i en särställning som usla. Judar var inte alls något bottenskrap i den rangordningen, de skulle bara bort från Tyskland. De sågs som en betydligt intelligentare, farllig och kompetent fiende till tyska intressen än "undermänniskorna" i öst.

   Radera
  2. Romer och funktionshindrade var bottenskrapet. och homosexuella. Idag har de homosexuella fått upprättelse till viss del. Men Romerna, de sjuka, de funktionshindrade är fortfarande bottenskrapet. Det är dessa grupper man ser minst. Viljan saknas helt uppenbart. De "starka" beundras desto mer.

   Vi får inte lägga in länkar. Men det kan väl inte vara så farligt, att hänvisa till Aftonbladet. Såvida ni inte tror, att Aftonbladet ljuger om precis allt läs gärna om Papusa hon 81 år gammal, är ett av de sista vittnena, till andra världskrigets minst kända folkmord. "Men hon hör till det folk som aldrig kunnat skriva ner sin egen historia"

   Lisbeth

   Radera
  3. Under diktaturen -kommunismen- hade romerna det bättre påstås det. Det kan hända. Ty hela östblocket hade lag på att alla arbetsföra skulle arbeta. Även meningslösa jobb räknades. Huvudsaken att ingen slog dank.
   Gt

   Radera
  4. Ang. lag på att alla arbetsföra ska arbeta. Bättre än att alla ska arbeta oavsett om de har kapacitet eller inte. I vår s.k. demokrati förväntas alla vara jämlika. Vilket är omöjligt. I både s.k. kallade demokratier eller diktaturer har sjuka och funktionshindrade det svårt. Och inte att förglömma missbrukare. Jämställda är vi. Vi föds, vi dör, vi har en själ. En del är äldre själar andra yngre.
   Något jag tänker på varje gång jag ser en fattig EU migrant med en pappersmugg. Eller en uteliggare. Där kanske det sitter/ligger en äldre själ. En vägvisare.

   Lisbeth

   Radera
 20. Den så förhatliga flyktingströmmen har en mening och ett svar på de Krig som Usrael/NATO-EU skapat. Varför inte ställa om politiken MP och V! Angrip Usrael/NATO-EU och kräv att de tar ansvar för den flyktingström de skapat. Så länge inte detta görs stänger vi våra gränser. En arbetskamrat som verkar som tolk berättade varför dessa flyktingar fördrivs? "Fyra Iranier sökte asyl i Sverige men fick nej, de var alla utbildade Ingenjörer eller Läkare. Nej i stället fick tre familjer på sammanlagt 28 personer från Afghanistan flyktingstatus och uppehållstillstånd?" Tolken berättade att han kunde inte låta bli att fundera över varför? Han frågade en ledande person på Migrationsverket varför? "Jo, lågutbildade med många barn är framtiden i det här landet, de har låglöneyrken som framtid och kräver inte så mycket utbildning. Det är dessa grupper som är lättast att placera ut i kommuner med många äldre bland annat som behöver vård mm."

  SvaraRadera
 21. @Birger

  Ditt förslag är intelligent jag köper det och det köps nog av Vänstern, Junilistan och SD så vida de inte luras in av högern till regeringställning i utbyte mot att föra högerpolitik såsom skedde med Sannfinnländarna.

  @Kuckeliku

  Borde du inte uppmärksamma det parti som är grönt på det sätt du de facto önskar dig?

  @Lisbeth

  Anser du att Sveriges medborgare ska agera socialtjänst för Rumäniens OCH Syriens OCH Afghanistans medborgare framför snabbköpen? Varför då?

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.