söndag 24 maj 2015

Pingstdag, hänryckning och nollpoängare

Tidigt morgon och måsarna dekorerar fjärden. Den ensamma anden simmar förbi bryggan utan att ha en aning om att det är den helige andens dag.

Pingstdagen således. Den bibliska sagan berättar att den heliga anden gav sig till känna för apostlarna i Jerusalem. Hänryckningens tid, enligt gamle Tegnér. Påminner mig om en bild där Gustav II Adolf - i hänryck övertro på sig själv - slaktar en hydra som skall föreställa den katolska hydran. Som påminner om dagens religiösa strider. Religiös hänryckning har en förmåga att sluta med blod, avhuggna lemmar och löften om evigt liv vid någon sorts barbarisk guds sida. Ja, jisses så det kan bli.

Det gamla kajparet som brukar bygga bo i en av de avstängda piporna i husets skorsten har tagit sitt pick och pack och dragit till skorstenen på ett av uthusen. Som om de förstått att vi varit småsura på dem. Ekorren som håller till i tallen småjävlas med talgoxarna i äppelträdet. Päronträden blommar och Tyskland fick noll poäng igår. Förståeligt med tanke på hur tysk schlagermusik kan låta. Utmärkt att städa till och att förundras över... Hänryckt?Tillägg:
När jag nu lyssnat igenom låtarna så skall jag leva upp till fördomarna om vad jag skulle rösta på och erkänna att om jag röstat så hade jag röstat på den här.  

Förresten, vad menade Måns Zelmerlöw i tacktalet med att "vi är alla hjältar oavsett vem vi älskar eller vad vi tror på" - eh?? Putins lära också?

18 kommentarer:

 1. Tänk om det var som i den första tyska schlagern på listan att du älskade alla damer över 40. Då hade du älskat mig! Det vore bra!

  SvaraRadera
 2. Ja, hänryckt över Måns!! Sicken grabb!!

  SvaraRadera
 3. Vilken härligt häftig sluten cirkel!! 2005 går Måns på addition i Idol med låten Hero. 10 år senare slår han hela Europa med låten Heroes.

  http://www.svd.se/kultur/se-zelmerlows-forsta-idol-audition_4588816.svd

  SvaraRadera
 4. Jag gillade Tysklands låt. Det var dock ett högst sexualiserat framträdande, med rumpvisning och med rökmoln som såg ut som livmödrar. Gav hon inte också ett långfinger åt publiken två-tre gånger?! Det plockar man kanske inte så mycket poäng på...?!

  SvaraRadera
 5. "Förresten, vad menade Måns Zelmerlöw i tacktalet med att "vi är alla hjältar oavsett vem vi älskar eller vad vi tror på" - eh?? Putins lära också?"

  Birger Schlaugs lära också? Sveriges lära också? USA:s Lära också? Syriens Lära också?

  SvaraRadera
 6. Han menade väl det han sjunger. Att vi alla är hjältar men att vi dansar med demoner i vårt sinne.
  Eller i vår hjärna. Mind kärt barn har många namn.

  Inte konstigt att din favoritlåt börjar med att vår värld är en enda röra. Demoner, fiktioner, illusioner. Kan det bli annat än krig? Bra då att tjejen från Ryssland sjöng om fred. Hon verkade fredlig. Fredligare än den regnbågsfärgade publiken.

  Buandet mot Rysslands bidrag var fult.

  Grattis till Måns. Mums kallas han visst av kvinnor. Kanske äts han upp.

  Samt vi får inte glömma barnen som Rumänien sjöng om. Alla barn som lämnas hemma när pappa eller mamma jobbar här i Sverige. Tigger? Nja långt ifrån alla. Många passar upp på oss. Oavsett om vi gillar "slaveri" är vi alla hjältar. Varför jo bara genom att vi befinner oss i denna värld. Samma värld men alla har olika åsikter om den.

  Kanske är det demonernas fel att våra åsikter går så isär. De som gör att allt vi tar vid blir fel. Att gott kan bli till ont och tvärtom.

  Fult var det att bua ut det ryska bidraget. Var tog all kärlek vägen? All tolerans? Den gick liksom upp i rök.

  Gillade damen med hörlurar och bidraget! Hon stängde ut sina egna demoner och demonerna i publiken bra.

  Tycker dessutom det är bra att Måns beskriver oss som det vi är nämligen troende.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 7. Zelmerlövs kommentar var nog riktad mot (mp). De har en intern motion om att cis-män ska uteslutas från vissa positioner. Vita medelålders män var lite för mjukt kanske, nu är man tydligen för någon slags kartläggning av människor utifrån sexualitet, och sortering därefter.
  Vem vet, parentesen sexuell frigörelse och tolerans kanske är slut i Sverige? Med tanke på hur det spretar i de miljöpartistiska förslagen ska man nog inte heller vara överraskad om det är de som till slut tar steget.
  Lämpligt sätt att kontrollera sexuella preferenser och könstillhörighet på ett vetenskapligt stringent vis kan vara att fästa vibrerande kristaller på handlederna på personen ifråga vid fullmåne.
  En hård utfrågning i en genderdomstol kan också tänkas. Blir intressant, den som lever får se.

  SvaraRadera
 8. Han menade nog inte mycket mer än att tala om hur förträffligt god, vidsynt och PK han är. Typ jag har den rätta värdegrunden om nu någon skulle tro något annat.

  SvaraRadera
 9. Det är förstås bara dynga ur intellektuell synvinkel att vi är hjältar oavsett vad vi tror och därmed också företar oss. Då är
  IS-krigarna också hjältar. Det är bara fråga om vanlig svensk anti-intellektuell feel-good-tanklöshet. Det är nog en miljöpartist som skrivit texten. Eller en sosse. Eller en moderat. Eller...

  SvaraRadera
 10. Eller... en intellektuell

  SvaraRadera
 11. Putin, skulle han vara värre än andra ledare? Är det inte bara Väst som önskar att vi ska tillhöra den västliga sidan, och att våra medier villigt tjänstgör som dess megafoner?

  SvaraRadera
 12. Thorsten Schüttesön maj 24, 08:57:00 em

  Att byta den pålitliga Pingstmåndag som gav en förutsägbar långhelg för både kyrkofolk och andra mot veckodagshoppjerkan 6/6 var ett stolleprov av första graden. Och ingen av mina utländska kollegor jobbar på denna konstiga måndag.

  SvaraRadera
 13. Hoppsan, kom Schlingmann just ut som miljöpartist i Agenda. :)

  SvaraRadera
 14. Tur att svt lugnar alla överflödiga & oroliga på arbetsfronten: det kommer hela tiden nya jobb som ersätter de gamla, och dagens skifte är jämförbart med övergången från jordbruk, när robotiserings-prognoserna "diskuteras". Tänk om ett sådant program skulle komma fram till slutsatsen att: "det är kört", game over för "jobberiet"? Bryts programmet då med ett ursinnigt brus & en skylt med texten "tillfälligt avbrott" dyker upp? Blågul "medborgarlöne-mognad" har inte riktigt infunnit sig.

  SvaraRadera
 15. För övrigt intressant att (s) jobb-mål (även av dem själva numera) reducerats till ett politikens nyårslöfte. Och detta förväntas röda väljare sitta & vänta på, antagligen med nollställd uppsyn & halvöppen mun..?

  SvaraRadera
 16. Anonym nej Schlingmann kom inte ut som miljöpartist utan som moderat "feminist". Stadens attraktionskraft är större än någonsin påstår han. Kvinnor lever längre och är bättre utbildade påstår han också. Vilket stämmer. Kvinnodominerade städer vilket "lyckopiller". ?

  MEN

  Kvinnor leder sjukdomsligan. Allt fler väl utbildade kvinnor och även män är sjuka. Kvar finns studielånen. I sjukdomar som man kanske lever länge med. Men mer som levande döda än levande.

  Schlingmann hyllar globalismen och digitaliseringen. Gör den till en feministisk fråga. Möjligtvis lockar det många hjältar kvinnor inte minst. Hjältar som dansar med demoner. Det lockar säkert även många väljare.
  Men inte de "dumma" lantisarna. För lantisar är väl dummare? Tror vi det? "eller vad tror vi på"-"

  Lisbeth

  SvaraRadera
 17. "eller vad vi tror på"-" Personligen så tror jag att Schlingmann är en troende moderat. Men även så mycket mer dvs. en hjälte:) som dansar med demoner. Gärna i ringdans runt EU.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 18. Birger,

  Du tänker mycket kloka tankar ibland, andra gånger mindre kloka. Du verkar ha en blind fläck och det är religion.Du missar först och främst att pingsten är kyrkans "födelsedag". Det var då den idag världsvida kyrkan grundades. Du skriver om hänryckning i religionens namn som något ensidigt negativt. Men det är inte så endimensionellt. Det finns många goda exempel också, ta t ex Martin Luther King och medborgarrättsrörelserna, nykterhetsrörelserna är ett annat exempel. Här i Sverige spelade frikyrkorna en stor roll för demokratiseringsprocessen. Kampen mot apartheid, motståndet mot nazismen från både norska biskopar och Bonhoeffer. Hur människor religiösa övertygelser engagerar sig för de utsatta varje dag, runt om i världen. Den kristna teologins historia tillhör de mänskliga rättigheternas genealogi. Listan kan göras lång…Hänryckningen kan vara både positiv och negativ, även i sekulära sammanhang. Att säga det är att slå in en öppen dörr och är elementär kunskap i ett seriöst debattklimat. Tyvärr verkar det som du missar detta varje gång du skriver något om religion.

  / Björn

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.