tisdag 21 april 2015

Vem kommer till himlen...?

Homosexuella kommer inte till himmeln, meddelades av ett antal debattörer i tidningen Dagen. "Det gör ont i oss alla när vi ser att den enskilda människan såras, men om vi verkligen älskar vår medmänniska, måste vi då inte berätta sanningen, även om det gör ont?"

Jaha, vad finns att säga om detta? För det första att gänget som skriver har rätt att tycka vad de tycker. För det andra att det är många av oss heterosexuella som också lär missa himlen och det eviga livet därstädes om man får tro kristendomens kärna som ju är oerhört enkel: den som tror att Jesus - den Jesus som är huvudperson i nya testamentet -  är Guds son skall få evigt liv. Punkt.

I samband med att jag ville putsa upp kunskaperna i kristendomen genom att gå en Alfakurs så var det första jag fick höra av en av deltagarna: du kommer till helvetet när du dör. Övriga kristna deltagare skruvade oroligt på sig. Själv kan ju konstatera att det vore ett helvete att komma till himlen och veta att nära och kära brinner för evigt i det där helvetet. Debattörerna känner säkert också nära och kära som drabbas lika illa, så de kommer också att få ett helvete. Om de nu bryr sig om andra än sig själva. Medan den som kommer till helvetet kanske kan glädjas åt att en och annan av de man älskat har det fint några våningar upp.

Men i sak då? Sak i bemärkelsen: hur kan man tolka bibeltexterna? Uppriktigt sagt är det ju svårt att inte se att debattörerna har rätt - vilket medför att det finns än större anledning att vägra tillbe en Gud som är så inskränkt, egoistisk och hämndlysten... Religion, som grundas på heliga skrifter, har inte något med demokrati eller mänskliga rättigheter eller välvilja att göra. Det är naturligtvis fiffigt att låta någon sorts tidsanda förändra tolkningarna i det man hävdar är Guds ord... Personligen tycker jag det är trevligt också. Men att inte skilja på det som är trevligt och det som är religion är ett misstag. Religion är inte med automatik trevligt.

Nu kan man naturligtvis tro på olika gudar och tycka att man har rätt till evigt liv bara man är snäll och välmenande och "gör så gott man kan". Men det har inte mycket med t ex kristendom att göra.

Anders Borg meddelade att han var kristen i bemärkelsen att han trodde på att det fanns gott och ont. Han menar sig tro på det goda. En ytligare analys av en religion är svår att finna. Kristendomens gud är inte god i någon sorts humanistisk mening. I gamla testamentet är han ett förskräcklig figur. Och i nya testamentet är inte Jesus alls den trevliga, goda och humanistiska figur som kyrkan så gärna vill berätta om. Man lyfter fram de textavsnitt som kan locka väljare... förlåt: anhängare... och tiger gärna om de där avsnitten där godheten är bortblåst - och när man inte tiger så försöker man förklara bort dem... som vilken partipolitiker som helst gör vad hen kan för att förklara bort det obekväma i partiprogram och förslag...

Vi är säkert många som tycker att debattörerna i Dagen framför absurda åsikter. Javisst, men religion är på många sätt absurt. Det innebär inte att tro och förhoppningar om något bortom det här livet behöver vara absurt - om inte annat kan det vara att sätt att göra livet uthärdligt. Det innebär inte heller att förvissning om att det finns något icke-materiellt som kan kallas andligt kan likställas med absurditet. Men jag förfäktar min uppfattning som gör att jag - tydligen tillsammans med ett gäng män och kvinnor som älskar varandra på fel sätt -  inte lär nå himlen. Om guden är den gud hen framställs som i heliga skrifter av allehanda slag så känns det som ett lindrigt straff.

37 kommentarer:

 1. Framförallt avspeglar bibelns texter den mörka tidsålder då de skrevs. Även senare tider har haft mer än nog av fasor, men som helhet har mänskligheten ändå gått framåt, inser nog de flesta som läser bibeln kritiskt.

  SvaraRadera
 2. Ang. teologisk vägledning så verkar debattörerna sakna ekoteologi som teologisk vägledning. Den tolkas visserligen olika, lika olika som det finns människor som tolkar den. Vi är ju som bekant som baken delade. Fast i mer än två halvor.

  Varmt i helvetet? Ja det blir varmare här på jorden. Om vi ser på jorden som den levande organism den är så noterar vi det.
  Oljan är jordens blodomlopp, skogen dess lungor med vilken vi i växelverkan andas. Varmt, blodfattigt och svårt att andas. Ja det låter som om rena helvetet väntar! Svårt blir det för alla.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 3. Det är ingen djävel som tycker om Allah. Man underkastar sig honom för att slippa hamna i helvetet.

  Konstaterade jag igår.

  Det är möjligen lite lättare att känna kärlek till Nya Testamentets Gud, om man är hjärntom fundamentalist eller bara hyser något slags hopp till kristendomens kärna.

  Personligen finner jag det alldeles avskyvärt att religionskritik i Sverige riskerar att fällas som "hets mot folkgrupp" - så snart det är någon annan religion än kristendomen som kritiseras. Och att de anti-intellektuella, sanningsföraktande och sanningshatande ärthjärnorna i media och partipolitiken framhärdar i att låtsas att en religion som islam är en ras, som således inte får kritiseras. Det är fascist-Sverige i sin prydno.

  SvaraRadera
 4. Apropå religioner, Gudstro: Animismen, Panteismen, Hinduismen, Buddhismen är alla religioner grundade på respekt, förundran och vördnad inför hela skapelsen, inkluderande rymden, stjärnor, månar, jorden, naturen och självfallet Livet, Allt levande.

  Judendom & Kristendom då? Svårt, mycket svårt, för att inte säga omöjligt, är att hos dessa två religioners utövare, dömt efter deras ledning i spetsen av den bloddrypande historien, finna någon som helst respekt för något som helst i skapelsen - jo, för det människoskapade: PENGAR!
  Vad därutöver är, är för dem ett - intet - ty de ser jorden som blott ett klot av råvaror, att omvandla till just PENGAR - i deras Guds namn, MAMMON. AMEN!

  SvaraRadera
 5. Jesus var eller beskrivs som en from Gandi och Muhammed en krigare. Viss skillnad på dessa figurer om man nu ska dyrka dem. Finns ingen mulla som öppet tar avstånd från sharia, man är kvar på 600talet, reformeringen av islam går inte frammåt.

  Minns personer som Jan Guillou hårt kritisera framväxten av koranskolor för 10-30 år sedan försökte hitta någon gammal artikel men de är bortagna. Idag är det vänstern som stödjer islamisering. Att religion är ett opium för folket gäller inte islam om man är pk-svensk vänster.

  SvaraRadera
 6. Hur stora chanser att undgå ett åtal skulle man ha om man startade en islamkritisk sajt? Sverige är ett fascistland och det är så vänstern och många andra tycker att det skall vara.

  Vad är det för mening att kritisera kristendomens syn på homosexualitet om man inte får kritisera islams syn på homosexualitet?

  SvaraRadera
 7. kuckeliku

  Du kan väl vara lugn? Finns mängder med islamkritik på nätet - hur har du kunnat missa? Jag skulle dock vara lite orolig om jag hade lika besatthet av Islam (eller någon annan religion) som du verkar ha.

  SvaraRadera
 8. Genom det bibliska symbolspråket har kristendomen, med prästerkap och lakejer, blivit bokstavsträlar med följd att tillvaron förvantaskats till ett "helvete".

  Utvecklingen styrs av natur- och livslagar, inte av någon straffande gud. Varje människa har rätt att utvecklas fritt inom ramen för allas lika rätt till det samma. Det är lag!

  Kristendomens "trälar" försöker med alla medel hålla människor kvar i förstelnade fängelsehålor. Allt för att fortsätta sitt förtryck mot oliktänkande. Makt: Är vad det handlar om!

  Christer


  SvaraRadera
 9. # 10.29

  Du talar om besatthet efter två korta kommentarer. Det säger något om debattklimatet. Problemet är att vissa ideologier inte får kritiseras hur avskyvärda de än är. Man skulle lika gärna kunna kalla nationalsocialister en folkgrupp och förbjuda kritik mot deras ideologi.

  Varför skall jag behöva leta upp islamkritiska sajter på nätet, som DN och Aftonbladet säkert kallar hatsajter och som Säpo och Stasi-Expo säkert hårdbevakar?

  SvaraRadera
 10. Jag är islamofob, nazistofob, kommunistofob. På goda grunder eftersom jag sett trackrecord på hur frihet, demokrati och utveckling fungerar i länder som domineras av någon av de tre.

  Är jag rasist som hatar människor med annat pigment, svar nej.

  SvaraRadera
 11. Kuckeliku 09:06:00 på pricken!

  Islam går alltid under radarn när det kommer till religionskritik, vilket egentligen är uttryck för paternalism. Utåt kallas det tolerans men egentligen handlar det om bristande respekt, man tar inte de primitiva och absurda idéerna på allvar.

  Vid friidrotts-EM i Ryssland härom året var det ett himla väsen om landets lagar kring homosexualitet. Sen visade det sig att åtta delstater i USA hade samma lagar.

  Och bortsett från hettan som utgör en risk för spelarna, hur mycket protester är det mot fotbolls-VM i Qatar 2022. Med islamiska mått är Qatar liberalt, man nöjer med att homosexualitet är olagligt och kan ge högst fem års fängelse. I flera muslimska länder är homosexualitet belagt med dödsstraff.

  Fifa-presidenten Sepp Blatter ser inte arrangörslandets lagar som nåt större problem. Han tycker att homosexuella som åker till VM i Qatar ska avhålla sig från sexuella aktiviter under mästerskapens gång.

  SvaraRadera
 12. Thorsten Schüttetis apr. 21, 11:01:00 fm

  För en mera nyanserad bild, kolla här:
  http://tidskriftenevangelium.se/gamla/vad-menas-med-det-kristna-hoppet/

  SvaraRadera
 13. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 14. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 15. Jag tycker att den allra intressantaste frågan är: varför har VISSA människor ett BEHOV av att TRO (på en "gud")?

  SvaraRadera
 16. Hej Birger! Läste någonstans, tror jag, att du kommer till Pustervik och Göteborg den 9:e maj. Har jag inbillat mig detta eller stämmer det? :)

  SvaraRadera
 17. Världen är som den är och inte som vi skulle vilja att den var. Gud finns och vi kan vänta oss ett evigt liv, vilket är bra.
  Djävulen finns och vi riskerar en evig plåga, vilket är dåligt.

  När vi syndar väljer vi bort Gud och går evigt förlorade. Trist.

  Homosexuella är dock inte speciellt förbannade av Gud. Liksom alla andra måste det ständigt välja mellan att göra det goda eller göra det onda.

  Visst är det tråkigt att vissa saker är lustfyllda men ändå förbjudna. Det gäller dock inte bara sex utan väldigt många saker som vi inte bör göra.

  SvaraRadera
 18. Ja Ulf Löfgren det är intressant. rena fjollträsk? Dessa "VISSA" hur är de egentligen funtade? När så många andra redan har trott färdigt...

  Varför har vissa behov av att TRO att det inte finns någon "gud"? Eller vet de mer än vetenskapen?

  Varför är människor så överens om att det finns naturlagar, gröna inte minst, men inte att det finns livslagar dvs. lagar vi behöver hålla oss inom. Om det nu är så att vi själva styr utvecklingen, så borde vi söka med ljus och lykta efter dessa livslagar. Inte försöka skapa konstgjorda hjärnor eller bin. Vetenskapen kommer lindrigt undan som alltid när religion diskuteras. Även om den bygger på att söka eftyer mer vetskap.

  Lisbeth

  Lisbeth

  SvaraRadera
 19. Kuckeliku

  Ja besatt, det är ju inte bara på denna blogg du huserar med dina kommentarer,
  tror dock inte detta är OT så jag stoppar här.

  SvaraRadera
 20. Om folk behöver nån slags andlig krycka må det vara hänt. En del tror på evig tillväxt, andra på en snickarlärling från romarrikets glesbygdskommuner.

  Det som är mer intressant är vad för roll deras vanföreställningar ska spela för andra människor och deras liv.

  Måste jag säga att jag tror på tillväxt för att komma in i riksdagen? Måste jag kunna katekesen för att få ut en skolexamen?

  Får man skämta om dumskallar som tror på tillväxt och förstör sitt och andras liv plus planeten för den sakens skull?

  Får man skämta om dumskallar som tror på Allah och förstör sitt och andras liv plus planeten för den sakens skull?

  SvaraRadera
 21. Oskar, det stämmer bra det. Vi ska prata grön ideologi, det är en regionavdelning i MP som arrangerar.

  SvaraRadera
 22. Vissa skulle nog gärna spöa upp Muhammed för att de inte gillar hans fasoner, men då han är en ganska grym kille så spöar man istället upp Jesus, som är snäll och mesig och aldrig slår tillbaka. Och så hoppas man att Muhammed skall ta intryck.

  SvaraRadera
 23. Moder Teresa och Djingis Khan är lika mkt värda. Jesus och Mouhammed också. Komma och säga att någon är bättre än den andra är fördomsfullt och rent av nazistiskt.

  SvaraRadera
 24. I bibeln Tredje Mosebok: "Men om du vill skaffa dig en verklig träl eller trälinna, så skall du köpa en sådan träl eller trälinna från hedningarna som bo runt omkring eder."
  Samt "I mån och köpa sådana ibland barnen till inhysensmännen som bo hos eder och bland personer av deras släkt, som I haven hos eder, och som äro födda i edert land; sådana skola förbliva eder egendom."

  Paulus Efesierbrevet: "Ni slavar måste lyda era jordiska herrar och visa dem aktning, av uppriktigt hjärta, som om er tjänst gällde Kristus. Var inte ögontjänare, så att ni uträttar er tjänst bara för att göra ett gott intryck på människor. Betrakta er själva som Kristi slavar, som helhjärtat gör Guds vilja."

  Tydligen var och är slaveriet guds vilja och därmed kristendomens vilja.

  Det mesta av den rikedom kyrkan äger har tillskantsats genom fysisk eller psykisk skrämselpropaganda. Människor testamenterade sin egendom till kyrkan, därmed fick de löfte om inträde i himmelen. De som nekade dömdes till helvetets fängelsehålor.

  Kristendomen och kyrkan faller sönder. Allt fler människor vaknar upp och genomskådar den makt och förtryck som kristendomen och kyrkan pådyvlat människor världen över. I dagsläget vill människor ha klara besked - fakta - som tar oss bort från bokstavsträlarnas sagor. De har spelat ut sin roll.

  Christer

  SvaraRadera
 25. # Christer

  Här är inte jude eller grek, här är inte träl eller fri, här är inte man eller kvinna: alla är ni ett i Kristus Jesus.

  Gal 3:28 (Paulus)

  Tror du sådana här ord befrämjar eller motarbetar jämställdhet? Tror du att det var en tillfällighet att det i hög grad var kristna som bekämpade slaveriet? Medan affärsmännen gillade slaveriet. Varför inte gå till angrepp mot kapitalismen istället?

  SvaraRadera
 26. Jag läste igenom Bibeln från pärm till pärm för några år sedan. Jag hade väntat mig ett historiskt dokument fyllt med religiösa föresatser. Men det man måste konstatera är att Bibeln är en väldigt politisk skrift. Det som förkunnas speglar starkt den politiska riktning som rådde vid tiden, och eftersom hela Bibeln inte skrevs samtidigt så... spretar det en del. Även om det för mig är viktigt med religionsfrihet i de flesta former, blir det märkligt att diskutera ämnen med aktuell bäring utifrån en 2000 år gammal Expressen. Alltså vara pingstvän eller Jehovas vittne i en sekulär miljö kan inte vara lätt, och jag ser inte hur det kan bli lättare...
  Dock, den fnoskighetsklassificering vi redan tillämpar på kristna bibeltrogna, bör vi också tillämpa på Korantrogna muslimer, Hare Krishnaanhängare och andra fanatiker, annars blir det bara konstigt. Att ha en ateistisk ärkebiskop samtidigt som man tabubelägger diskussion om avvikande livsmönster hos immigranter är inte trovärdigt.

  SvaraRadera
 27. "den som tror att Jesus - den Jesus som är huvudperson i nya testamentet - är Guds son skall få evigt liv. Punkt. "

  Inte riktigt. Bibeln hävdar också att ett fåtal kommer att komma till porten, eftersom vägen dit är smal.

  Om bibeln skulle ha rätt så skulle vi leva under en extremistisk tyranni som går betydligt längre än världens alla många diktaturer - tillsammans. Så väl avlidna och kommande.

  Men som tur är så finns det ingen som helst bevis för att något av det är sant.

  SvaraRadera
 28. Anonym tis apr. 21, 09:00:00 em

  Du skriver "tror du". Tror det är just vad kristendomen med sina lakejer gör och har gjort genom historien. Tro att bibelns ord ska tolkas bokstavligt har gjort och gör människor till bokstavsträlar, dessa sagor har spelat ut sin roll. De som sitter kvar i gamla dogmer kämpar för att hålla kvar det gamla, men nu rämnar "helvetets" fängelsehålor.

  Kapitalismen kan vi angripa en annan gång under en annan tråd som läggs ut här på bloggen.

  Christer

  SvaraRadera
 29. Gud skapade människan till sin avbild. Gud har alltså förståndets v.hjärnhalva och förnuftets inklusive känsla h.hjärnhalva.
  Rolf A

  SvaraRadera
 30. Eskatologin, tron på jordens snara undergång,
  är lätt att samköra med klimathotet.
  Om dessa sjukt fanatiska tankar ska få grundlägga
  vårt existentiella tänkande, är det snart ute med oss.

  En ny "Edison" måste komma och upplysa världen.
  Hen får absolut inte heta Jesus.
  IQ

  SvaraRadera
 31. Det är en nödvändig början till analys om framtidens divergerande två samhälleliga tillstånd som du gör. Och
  du föredrar att inte välja Jesu paradisrike. OK! Det är hedervärt att du istället satsar på att ändra till de bättre i den
  existentiella och universella värld som vi alla människor kämpar i nu, med dess komplicerade mix
  av himmel och helvete. Jag är nu gammal och skör, och väljer att tro på att Jesu återkomsts paradis
  är det bästa för mig och för andra enkla troende. En ytterlighetsgående motsats under historiens gång
  har varit mellan Elit och Folk, och i Jesu värld kommer folket äntligen först, så tror jag.

  SvaraRadera
 32. Yes! Naturligtvis är det inte en mänsklig rättighet att tillhöra en kyrka.

  Själv har jag också svårt att se att Bibeln på något sätt stöder homosex.

  Jag håller med Terry Pratchett: Religion är ett helhetskoncept, inte en välj-och-vraka-buffé. Man kan inte bara: "Yes, I'd like eternal salvation, but take it easy on the knee-bending."

  SvaraRadera
 33. Tvillinskelar...ons apr. 22, 06:58:00 em

  Gud är kärlek!
  Livet på moder jord är på väg in i ett nytt millennium. Med ny inriktning för religiositeten och synen på livet och den Gudomliga kärleken. Det är två enheter l skapelsen, GUD och SKAPAREN!

  SvaraRadera
 34. "Anders Borg meddelade att han var kristen i bemärkelsen att han trodde på att det fanns gott och ont. Han menar sig tro på det goda."

  Han är i så fall inte go utan ond; han dödar ju.

  //Eija

  SvaraRadera
 35. "Gud är kärlek!"

  Lyd eller lid är inte kärlek.

  Inte heller uppfinnandet av helveteslågor, syndor, sjukdomar osv.

  SvaraRadera
 36. Jag ser det precis tvärtom. Om Bibeln nu var så jäkla tydlig med vad man borde och inte borde så borde det inte finnas typ 3000 olika samfund, grenar, sekter eller vad de nu vill kalla sig. Med andra ord borde man kunna välja och vraka lite hur man vill. Kan man göra skäggrakning till en synd borde man väl kunna hitta ett kryphål för obegränsad kärlek.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.