Så kom den då. Olja för Blåbär. Den ultimata boken för att begripa vad peak oil är och kommer att medföra. Snyggt sammanvävt med hur energi, miljö, ekonomi och samhälle bildar den vardag vi har att hantera. Författare: Johan Landgren och Roberth Hansson (kända i branschen för sin blogg med samma namn som boken). Förlag: Fri tanke.
Jaha, tänkte jag när jag först såg manus. En bok till på samma tema som så många andra böcker... Hur orkar dom... Och nu också, i en tid när oljepriset rasat och ingen jäkel tycks se peak oil framför sig... Själv har jag dessutom varit medvetet försiktig med att skriva om peak oil på temat "vi måste ställa om för oljan är på väg att ta slut".
Jag har till och med fått en del skäll från kloka personer i omställningsrörelsen för att jag varnat för att fracking, skiffer och hela högen av kol som kan exploateras (och med ny teknik göras flytande) medför att argumentet för omställning inte bör vara peak oil utan att det går åt helvete om vi fortsätter att ta upp fossila bränslen. Hotet är inte att det finns för lite olja och andra fossila bränslen, hotet är att det finns för mycket. Trots peak oil.
Hur som helst: Olja för Blåbär är en utmärkt bok som tar sig an de frågor som så många vill hålla utanför debatten. En gedigen genomgång. Jag skulle till och med hävda att den borde vara obligatorisk för ledande politiker och varenda tjänsteman på finans- och näringsdepartementen. Utan att se den väv som författarna tydliggör kommer vi inte att komma ur den återvändsgränd vi håller på att köra allt längre in i.
Förresten är det bokligt intressant hur så mycket torra fakta kan bakas in så smakfullt i en löpande text.
Här finns boken. Den lär väl också finnas på bibliotek, men då kan man inte stryka under i den förstås, och en hel del finns att stryka under... Här intervjuas en av författarna, där bland annat bokens titel förklaras.
Problem (orsakade av oljebrist) kommer främst inträffa perioden fram tills peak oil. När punkten väl inträffar så betyder det att vi har hittat alternativ (kostnadsmässigt). Om så inte vore fallet, så skulle priset bara stiga och vi skulle använda än mer avancerade sätt att ta upp olja.
SvaraRaderaNär det gäller energi och utsläpp från fossila bränslen, så finns det en lösning som varit känd i över 50 år. Kärnkraft. Tittar vi historiskt så har en härdsmälta inträffat ca var 15:e år och antal döda väldigt få per producerad mängd energi jmf. med fossila bränslen. De gröna har varit kärnkraftsmotståndare och har dämed bidraget till miljöförstöring och ökat antal döda.
Som sagt, inget fel på ambitionerna, det är metoderna som är helt fel.
Det är klart att vi kan få problem när vi behöver plocka upp allt mer och allt värre skit för att hålla samhället igång. Jag misstänker dock att världsekonomin kan rasa samman snabbare än fossilbränslereserverna. Oljan kan fortsätta vara billig på grund av en allt djupare depression. Som beror på att automatiseringen gör att allt färre har inkomster som ger någon köpkraft. Lösningen på de ekonomiska problemen är intelligenta medborgarlöner, men får folk bättre ekonomi så ökar förstås förbrukningen av fossil energi, med åtföljande risker och problem.
SvaraRaderaTack! Boken beställd. Gillar "torra fakta"
SvaraRaderaLisbeth
"Som beror på att automatiseringen gör att allt färre har inkomster som ger någon köpkraft."
SvaraRaderaSysselsättningsgraden i Sverige har stigit de senaste 5-6 år sedan och är på samma nivå som för 20 år sedan (innan folk ens hade Internet). Sanningen är att det kryllar av jobb som kan skapas, här är några exempel:
- bättre öppettider i affärerna
- fler personer åldreomsorgen
- dubbla lärare i klassrummen
- fler restauranger
- räkna ut vad de 3 miljarder baspar i vår arvsmassa gör
- bygga bostäder
- fler poliser
Ser vi världen som helhet, så är många länder underutvecklade, och de kan göra samma resa som vi .
Nej, medborgarlön handlar bara om att legitimera stöld, att få parasitera på det andra har slitit ihop.
# NA
SvaraRaderaVi kan sysselsätta miljontals människor på Arbetsförmedlingen, men de får förstås knappast ens 5000 kr i månaden för det, eftersom det är ett alldeles improduktivt sätt att använda människors kapaciteter på. Med en medborgarlön som grund kan de företa sig mer produktiva saker. Och saker som ger bättre livskvalitet.
Vi skall satsa på nya energiflöden, vi skall satsa på automatisering och vi skall satsa på medborgarlöner. Men du satsar hellre på slavarbetare som tjänar ett fåtal miljardärer till svältlöner. Så har du fått ditt utopia.
# NA
SvaraRaderaDu missar en lång rad fakta:
* Historien ger ofta minimal vägledning om framtiden. En gång i tiden fanns det skräcködlor på den här planeten, men de är borta. På samma sätt kommer det gå med flertalet av de arbeten folk försörjer sig på nu. Och det kommer inte komma några nya skräcködlor som ersätter de gamla. They're gone.
* Internet innebar massor med nya arbeten under en tid när tekniken behövde utvecklas och spridas, men när den är utvecklad och spridd behövs de arbetena inte längre. Samma är sant om datorer och robotar. När de är färdigutvecklade och nått sin maximala spridning kan de inte längre generera några jobb. Däremot kan de ta ofantligt mycket jobb. Jämför man med tidigare teknik, tex en borrmaskin, så måste någon hålla i den. Men ingen behöver hålla i en robot. Den är sig själv nog.
* Jobben du pratar om förutsätter att någon har råd att betala för dem. Annars blir det inga jobb. Knappast ens till svältlöner. Som inte heller kan skapa ett effektivt demand. Datorer och robotar konsumerar inget för sin egen skull utan bara om det finns ett effektivt demand. Det finns det inte när datorer och robotar gör alla jobben. Utan medborgarlöner tvingas man ha en sovjetisk planekonomi som ger datorerna och robotarna produktionsmål, så jobbar de sedan glatt med att producera det som den politiska ledningen tycker att folk skall ha.
* De underutvecklade länderna får mycket svårt att göra samma resa som vi (som du för övrigt vill reversera) eftersom de saknar kapital och eftersom världens naturresurser redan är svårt brandskattade.
* Ganska få av de som är rika är det för att de slitit hårt. De flesta har bara haft tur (eller tjuvat till sig saker). Med en ny och föga avancerad ide kan kulorna börja rulla in massivt. Det tycker du skall belönas med ett evigt överklassmannaskap. Bara för att någon förfader till dig fick en god ide strax innan andra fick samma goda ide så tycker du att du har rätt att låta arbetspiskan vina hårt och envist över andra medan du själv smuttar på en drink med en kaffeflicka i knät.
Miljöbok, förmodligen råa fakta för södermalmare..
SvaraRaderaMiljöpartiet snart under 4%. Alla man pratar med är trött på det hyklande partiet. Inte bara giftfärg och avlopp ut i östersjön.
Att vi nu måste bygga motsvarande ett och ett halvt nytt stockholm på historiskt kort tid(enligt boverket), talar sitt tydliga språk. Och så pratar partiet om miljö..
Oftast raderas åsikter utanför boxen här hoppas alla som hinner se detta läser sossen Johan Westerholm om hur illa vi ligger till.
Anonym 12:08, vad är det där för inlägg, det är ju bara korkat i sammanhanget. Författaren som intervjuas i länken bor en bra bit utanför Stockholm, fakta är till för att skapa sig en verklighetsuppfattning, miljöpartiet har inte ett dyft med boken att göra. åsikterna som framförs ÄR utanför boxen. Ditt inlägg var bara så totalt meningslöst skvalp.
SvaraRaderaMia
"Vi kan sysselsätta miljontals människor på Arbetsförmedlingen, men de får förstås knappast ens 5000 kr i månaden för det, eftersom det är ett alldeles improduktivt sätt att använda människors kapaciteten på."
SvaraRaderaHåller med, och jag har inte sagt vi ska sysselsätta folk på Arbetsförmedlingen.
"Med en medborgarlön som grund kan de företa sig mer produktiva saker. Och saker som ger bättre livskvalitet."
Mer svepskäl för att få parasitera. Det kryllar av jobb, se lista.
Jag håller med om att maskiner på sikt kommer kunna ta över det mesta människor gör idag, vilket inkluderar det jag skrev på min lista. Men där är vi inte än, tänk minst 15-20 år i framtiden, då vi får maskinintelligens i paritet med människan.
Vad som händer då kan vi bara spekulera om. Kanske kommer vi uppgradera våra hjärnor så vi hänger med. Kanske uppstår något vi inte kan tänka ut.
" Som inte heller kan skapa ett effektivt demand."
SvaraRaderaDumheter. För 150 år sedan jobbade 80% av Sverige befolkningen inom jordbruket. Idag 1-2%, alla blev inte arbetslösa. När saker tillverkas mer effektivt så faller priserna, vilket gör att folk kan få mer pengar över till annat, eller så drivs lönenivån upp när det blir brist på arbetskraft. Prisfallet syns inte alltid då staten inflaterar valutan, men på elektronik syns det tydligt då priserna faller så fort.
" De underutvecklade länderna får mycket svårt att göra samma resa som vi (som du för övrigt vill reversera) eftersom de saknar kapital och eftersom världens naturresurser redan är svårt brandskattade."
Tvärtom. Dagens u-länder kan få kapital och know-how utifrån. Det tog England över hundra år att industrialiseras, medan Sydkorea kunde göra samma på några decennier.
"Ganska få av de som är rika är det för att de slitit hårt. De flesta har bara haft tur (eller tjuvar till sig saker). "
Att ha tur är inte samma sak som att stjäla. Du stjäl inte från Bangladesh, bara för du råkar vara född i Sverige, eller hur?
Kan vi inte bara vara överens om att göra det bästa av det vi har, lyckliga ostar som vi är i relation till alla andra olyckliga miljarder därute, hjälpa så gott vi kan, försöka göra så lite skada som möjligt, vara glada över att det finns personer som Birger, som formulerar så mycket av goda och utvecklande tankar.
SvaraRaderaI långa loppet slocknar solen, universum svalnar och det livet vi känner till - och vi själva - är för evigt borta. Varför inte försöka vara varandra till glädje och tröst istället?
04:33 Just så blir man en förnöjsam och lycklig individ.....
SvaraRadera04:33 har nog lite konstiga ideer om positivt tänkande
SvaraRadera04:33 vet verkligen hur man sprider glädje omkring sig ;-D
SvaraRaderahttp://en.wikipedia.org/wiki/Ultimate_fate_of_the_universe
SvaraRaderaHär kan man läsa om diverse teorier om universums framtid. Alla är inte lika deprimerande!
Jo, man undrar hur det kommer gå.
SvaraRaderaVar nere vid Tantolunden i förrgår och det var vacker himmel. Himlen blödde ner i vattnet.
Vikingarna trodde Ragnarök var nära när solen blödde. De trodde ulven Sluk hade bitit tag i solen så att den förblödde.
(vill ni se bilden finns den på min blogg
http://tinyurl.com/mxymcvm
kan inte få in den i kommentaren hos Birger)
Kanske kan låta vidskepligt men år 536 skedde ett stort vulkanutbrott som blockerade solen och skapade Fimbulvintern. Medeltemperaturen sjönk med 3-4 grader och grödorna dog.
“”Det blir tre vintrar i följd och ingen sommar emellan”, säger gudarna enligt Snorras Edda, sedan skulle Ragnarök komma. Troligen är myten grundat på Fimbulvintern år 536
Undrar hur vi skulle klara det idag? Sverige har mindre än 50% självförsörjning.
Men det är klart. Dagens övergud “den fria marknaden” fixar det där med sin osynliga hand utan att vi behöver bry oss med lite hokus pokus kallat “just in time”.
Vi som är lite skeptiska till överguden “Marknaden” och den “den Osynliga handen” tvivlar också på att omställningen kommer komma “just in time”. Fast vi är såklart idiotförklarade av neoliberaler som frireligiöst förpassar oss i skamvrån med foliehatt på.
Tror faktiskt vi var fan så mycket mer korkade än vikingarna ändå på något sätt. Deras skruvade tro på ulven Sluk borde vi inte förakta så mycket ändå fastän vi idag tycker den är bygd på myter. Våra myter är nog betydligt mer farliga.
För den som tror att vi "skall hitta alternativ" till flytande bränslen (produkter av olja) så rekommenderas "The Hirsch report" som finns att läsa gratis.
SvaraRaderaTL;TL;DR; = Vi måste börja 20 år innan extraktionstoppen av olja för att kunna ersätta oljan i en sådan takt att förbrukningstillväxten och nuvarande förbrukning kan ersättas. Exportmarknadernas maxima skedde år 2005-2006
http://en.wikipedia.org/wiki/Hirsch_report
http://www.netl.doe.gov/publications/others/pdf/oil_peaking_netl.pdf
# NA
SvaraRadera"Jag håller med om att maskiner på sikt kommer kunna ta över det mesta människor gör idag, vilket inkluderar det jag skrev på min lista. Men där är vi inte än, tänk minst 15-20 år i framtiden, då vi får maskinintelligens i paritet med människan."
Det kan ta ett decennium eller två innan en super-AI börjar ta över planeten. Det är nästan i morgon. Super-AI:n kommer inte anställa särskilt mycket folk, utan mest bara beställa en massa maskiner som den snabbt samordnar till något alldeles omutligt. Om tjugo år är en robot rikaste superkapitalisten i världen. Möjligen använder den av juridiska skäl en mänsklig "målvakt".
"För 150 år sedan jobbade 80% av Sverige befolkningen inom jordbruket. Idag 1-2%, alla blev inte arbetslösa... Dagens u-länder kan få kapital och know-how utifrån. Det tog England över hundra år att industrialiseras, medan Sydkorea kunde göra samma på några decennier."
Nu sysslar du med historia igen. I framtiden kommer fördelningspolitik/medborgarlöner förutan inga länder lyfta, annat än möjligen mikronationer. Att Indien får några högteknologiska företag innebär inte att folk får det bra.
Frågan är hur man skall beskatta framtidens robotföretag, som knappt har några anställda. Folk kan inte få medborgarlöner om man inte lyckas dra in någon skatt.
"När saker tillverkas mer effektivt så faller priserna, vilket gör att folk kan få mer pengar över till annat, eller så drivs lönenivån upp när det blir brist på arbetskraft. Prisfallet syns inte alltid då staten inflaterar valutan, men på elektronik syns det tydligt då priserna faller så fort."
Visst kan priserna falla, men ekonomerna förefaller vara skraja för deflation. Med massarbetslöshet kommer lönerna knappast rusa och gör de mot all förmodan ändå det så är det ändå bara kul för de som har arbeten. Det trycker sannolikt ner andra mer än det lyfter dem. Utan medborgarlöner vill säga.
"Nu sysslar du med historia igen"
SvaraRaderaJag sa inte att saker behöver upprepa sig, bara att ditt argument, att folk inte skulle få jobb för maskiner inte kan konsumera, är fel.
Arbetslöshet i ditt framtidsscenario uppstår när människan inte har en komparativ fördel, när maskiner och robotar är bättre än oss på allt. Då kommer folk köpa en tjänst av en robot istället för en människa. Vi är långt ifrån det idag. Som sagt, först måste de få intelligens som människan. Sen måste de kunna konkurrera ut oss på allt, inklusive alla nya typer av jobb som kan tänkas uppstå i framtiden (som inte nödvändigtvis behöver kräva intelligens).
"Frågan är hur man skall beskatta framtidens robotföretag"
Om vi vill att automatiseringen ska fortsätta, så ska vi så klart inte straffbeskatta den. Annars är det en fråga för framtiden, då vi har mer information/kunskap om scenariot.
Nää... Vi är närmare än vad vi tror.
SvaraRaderaHar egen erfarenhet av det. Ibland tar livet oväntade vägar. Man får helt/delvis ändra ståndpunkt. Tittar på roboten som dammsuger min nära anhörigas golv. Tänker hur skulle vi klara oss utan dig... Samhället sviker ju sjuka och deras anhöriga... Kvar finns teknik för den som har råd. Intelligent blir den då den fjärrstyrs av människan. Annars snurrar den runt, som den är dum i huvudet och fastnar under klagande ton. När jag tittar på den så känner jag tacksamhet att "vi" min anhöriga har haft råd att skaffa den. Hur skulle det annars gått. Ett samhälle som sviker de mest utsatta de svårt sjuka och stora klyftor... Man behöver inte direkt vara Einstein för att begripa vart vi är på väg. Mot en allt kallare värld...
Vi behöver fler händer i vården inte fler robotar. Även om de kan vara ett alternativ och ett komplement. Men som med allt annat. De som har mest behov av något kan ofta inte använda sig av utvecklingen. Så i vilken grad vill vi att automatiseringen ska fortsätta. Det finns som bekant olika grader "i helvetet".
Lisbeth
Neoliberal Agenda, du skriver "Sysselsättningsgraden i Sverige har stigit de senaste 5-6 år sedan och är på samma nivå som för 20 år sedan (innan folk ens hade Internet). Sanningen är att det kryllar av jobb som kan skapas, här är några exempel"
SvaraRaderaVad inkluderas i begreppet "sysselsättning och sysselsättningsgrad", vad är ett jobb? Timantällda på 10 timmar, 20 timmar etc , påhuggsjobb via ett bemanningsjobb där arbetstiden är osäker? Det enda som är säkert är att det inte går att leva på ersättningen! Hur betraktas 10.000 tals praktikjobb där akademiker själva betalar sin lön med studielån. Är det ett jobb i statistiken, UD rullar runt 50 st sen flera år tillbaka t ex och byter ständigt nya ungdomsslavar som betalar sin egen lön, Och UD är inte ensam! Vad inkluderas och betraktas som sysselsättning/jobb? Kan du hjälpa till och berätta!
Jag använder definition i SCBs Arbetskraftsundersökningar
SvaraRaderawww.scb.se/aku/
Det finns säkert en massa jobb som skapats genom statlig politik. Se bara hela offentlig sektor, men det är inte jag som argumenterar för mer av den varan eller medborgarlön.