fredag 10 april 2015

Tvångsbantning inom Försvarsmakten...

Gomorron. Är på väg till SVT för ännu en Nyhetspanel med Towe Lifvendahl och, enligt rykte, en reserv för Ursula Berge.

Jag tror inte vi får upp ämnet Försvarsmakten bantar på ärendelistan. Det visar sig att Försvarsmakten, om man får tro DN, inte förser de svenska soldaterna i Mali med mat. Dom tycks få i sig blott 1800 kilokalorier per dag. Nästan inga grönsaker, ingen mat efter 18.00. Soldaterna går ner i vikt, känner sig trötta och när väl fettet bränts av så är det musklerna som får stryk.

Man kan bli förbannad för mindre. Jag blev det när Försvarsmakten skickade Toyota utan splitterskydd med soldaterna till Afghanistan - liksom när jag fick kläm på att man accepterat att mer än 600 piloter omkommit i det svenska flygvapnet utan att landet varit i krig -  jag blir det nu. Har man skickat soldater till jobbiga uppdrag så får man ta mig fan ta ansvar för dem också. Banta gärna Försvarsmakten, men tvångsbanta inte soldaterna i fält.

Det finns ett sorts militär logik i att makthavande i försvarsmakter inte bryr sig särskilt mycket om enskilda soldater - individer, oavsett om de dör i skyttegravar eller i usla flygplan, är att se mer som materiel än som människor. En liten släng av den inställningen gör att man skickar med bilar utan splitterskydd och, om nu DN har rätt, sparar in på maten till de som skall göra grovjobbet bortom Högkvarteret på Östermalm.

En anonym soldat i Mali säger lakoniskt: "Varför kan inte Försvarsmakten flyga ned ett Herculesplan fyllt med Felix konserver?" Tja, frågan är bra, även om kanske just Felix inte är det enda alternativet...

För övrigt:
Fastande före frukost för en rapport från Lunds universitet som meddelar att män mellan 70 och 80 år med prostatacancer ofta inte får den behandling de skulle behöva. Trots att de av utebliven behandling får sämre livskvalitet. Så jag vet vad som väntar när - eller om - den tiden kommer...

Ola Bratt, docent i urologi och ledare för studien, säger: "För många skulle man kunna förlänga livet". Jo, det är väl just det. Vem vill förlänga livet på de som lever i utanförskap och inte längre är del i arbetslinjen? De passar ju liksom inte in i politikens vision...

Studien presenterades på ett europeiskt urologimöte i Madrid.


18 kommentarer:

 1. Mycket bra inlägg
  Jag skulle vilja gå så långt att ifrågasätta hela idéen med att gå i Krig. Först avskaffar man vår försvarsförmåga. Sedan ändrar man inriktning på Försvaret till kolonialkrig i tredje världen.

  Efter 200 år av Fred har vi nu varit med i 3 krig. Regeringarna verkar tro att folk i de drabbade länderna kommer att älska oss.

  SvaraRadera
 2. Ja man bör banta försvaret inte soldater. Klokt sagt.

  Mindre klokt ang. SD. Mattias Karlsson har sagt att under hans tid så har partiet liberaliserats. Nyliberalism det är som en pandemi. Tror honom då han säger att om partiet återradikaliseras, så får det ske utan honom. Tror också att partiet kommer att bli det andra största partiet. Maktstrid ja olika falanger ja. Rötterna är intressanta. Minst lika intressant är att nyliberalismen är som en pandemi.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 3. På dåligt humör i dag Birger? Det blir man, i alla fall jag, om man läser dagstidningar. Jag läser inga tidningar längre, det låter jag dig göra åt mig. När jag sen läser dina texter mår jag lite bättre för att jag känner att det är inte bara jag som tycker det är mycket som är åt helvete fel.

  SvaraRadera
 4. Noterar att Birger inte reagerade (verbalt) på de andras användning av ordet rasism.
  (Vilket jag förstår när t.o.m. Svenska Akademien verkar ha övergett sin definition i SAOB inför utgivningen av en ny SAOL).

  SAOB:
  RASISM
  (politisk, social) åskådning som (i enlighet med vissa utrerade rasteorier) kraftigt betonar rasens betydelse för samhället; strävan att hålla den egna rasen fri från främmande raselement.

  GA

  SvaraRadera
 5. Alltid roligt att se och höra dig i Gomorron Sverige. Men att SVT valde att ha med Gunilla Carlsson i soffan fick mig att stänga av tv:n.

  SvaraRadera
 6. Gunilla blev snabbinkallad, Tove blev sjuk.

  SvaraRadera
 7. Om journalister börjar rota i vilka som får vård snabbt kanske man inte ska förvånas om det visar sig att Arbetande går före överflödiga i sådana köer? På precis samma sätt som likheten inför lagen brukar ha vissa undantag när Samhällets Stöttepelare döms jämfört när "mindre bemedlade" får sina domar?

  SvaraRadera
 8. Inte minst skrämmande är attityden från insatschefen i Mali. Illojal mot sin personal.
  Indien har haft fattigdomsnorm som utgår från hur många kalorier folk har råd att köpa, för folk på landsbygden var det 2400 kcal. Överstelöjtnanten i Mali tyckte att det var ett "lyxproblem" att soldaterna klagade på sin 1800 kcal ranson. Som verkade mest bestå av snabba näringsfattiga kolhydrater typ bröd, pasta eller ris. Man undrar, krävs det ingen allmänbildning för att bli överstlöjtnant.

  SvaraRadera
 9. Dagens inlägg delar jag helt och hållet. Den brist på nödvändig utrustning som de svenska män och kvinnor som skickades till Afghanistan med är en nutida skam, som dessvärre upprepas i dagens Maliinsats.

  Vad som också gör mig förbanad är hur det mörkades kring Afghanistaninsatsen och även görs i Mali. Statsmakten målade upp den svenska insatsen i Afghanistan som någon form av mer avancerad fjällvandring i ett stenigt land, när det i själva verket var en ren kriginsats delvis. Svenska armén var involverad stridigheter som närmare liknar Irak 2004, än ett häftigt och humanitärt äventyr. Men rakryggheten att berätta detta för svenska folket saknades totalt.

  I Mali har det varit synnerligen svårt att förklara syftet med den svenska insatsen, men framförallt vad är uttågsstrategin, när anser man jobbet vara klart, vad vill man uppnå?

  Detta säger jag som en person som stödde helhjärtat insatserna i Afghanistan och även kan se vissa argument för Mali, även om de är mer tveksamma.

  SvaraRadera
 10. Felix var snabba att haka på, meddelade att det är bara för försvaret gå in på deras hemsida och se vad de ville ha till styrkan i Mali så skulle Felix skänka detta.

  SvaraRadera
 11. Dealen var ju att FN skulle fixa käket. Missade du det Birger? Visar ju snarare att FN suger, inte försvarsmakten.

  SvaraRadera
 12. Kanonmat är väl ett passande namn, alla soldater som numera strider för brödfödan. Virtanens inlägg idag om hetrosexuell bögporr lite i samma anda.

  Uniform är ett intressant ord, ang ords betydelse. just nu är det kris i försvarets värdegrund, eftersom uniformerna för soldat i fält är anpassade för män.

  Mig veterligen var univerormen, precis som vilka andra klassiska plagg som helst anpassade efter två dimensioner
  1. längd
  2. bredd (volym)

  Så när det nu visat sig efter värnpliktens avskaffande, att inga som duger att vara i fält, vill bli anställda som kanonmat, (dvs riskera att skickade utomlands för att strida för stormaktspoliitiken, så har man breddat rekryteringen för soldatämnet att även omfatta kvinnor. Det är väl inga problem, men kan det vara så att om inga som är lämpliga som soldater längre vill bli soldater avseende fysisk och psykisk färdighet, så är det väl rimligt att det samma gäller kvinnor. Att vara professionell soldat i utrikes tjänst och slåss med förhärdade krigsherrar, ställer rimligen inte längre fysiska krav än på värnplikttiden.

  Frågan är om våra politiker kan ha löst uniformsproblemet genom att banta överviktiga soldatämnen, dvs om de gamla uniformerna är skurna för BMI20? och att svältkosten gör att den moderna professionelle yrkessoldaten helt enkelt blir mer rättrörlig på svältkost :-) Fan trot.

  Nu väntar alla på att även funktionshindrade ska få möjlighet att bli soldater, en rättighetsfråga, frågan är mer om den lite hemkokta Svenska likhetsprincipen gäller när anställningskontraktet säger att soldaten genom sitt kontrakt måste åka på mission till Mali och strida mot IS. Hur som helst är det Åsa Nissehumor, och man kan inte ens bli arg längre. slw

  SvaraRadera
 13. Det borde inte finnas någon mer skruvad nation än Sverige avs just nationell identitet.

  Vi förstår nog inte ens själva, att vi inte förstår, vår "särartpolitism"

  Jesper ull hävdade att man nog måste vara Svensk för att förstå "snällhetsdogmen" och att man inte får bli arg i Sverige, men Jesper Juul har inte förstått vidden;

  ingen förstår längre själv, varför det är som det är, identiteten fladdar oroligt runt vår nationella självgodhet.

  Inte bara den politiska eller eller nationella, utan även avseende allmängiltiga regler.

  När det kliar i fingrarna att bistå "den nationella" falangen av SD, dvs SDU eller Stockholmsfalangen, som har en del gemensamt med de gamla Skånepartisterna och Sjöboandan, och de tidiga krafterna av SD nere i Skåne, som alltså hade fokus lokalpolitiskt, mot jorden de trampade, viss respekt.

  sympatisera för att motverka centralism och åsiktskonformismens diktat och kommando, vilka driver partierna, inkl SD mot ett en uppenbar "fuhrerprincip"

  (Adolf hoppade av NSDAP, för att partiet var demokratiskt, och hoppade på igen, mot löfte om fuhrerprincipen, och sedan blev det andra bullar, effektiv marsch mot avgrunden.

  Nya SD driver så uppenbart partiet (och röstboskapen som sakanar atlernativ) mot att bli ett utrikespolitiskt verktyg, med inrikespolitiska motiv.

  ju fler den enda handen öppnar gränsen för, desto fler vanliga Svenskar röstar på SD, som medel för att rikta om vår utrikespolitik, mot bara fan vet.

  Mystiska krafter, inte ens Carl Bildt är på den där schabloneriserade sidan avseende Shia och Sunni som USA tidigare varit inne på, dvs Shia, som är underifrån upp-Islam vs Sunni, som är totalitär, som väsen, och därför ser Shia som hot nr 1.

  I vart fall är det skruvat, när man sympatiserar med SDU (de gamla hederliga heilarna från ND), som man vet var man har, och känner obehag avs det polerade nya SD, som så uppenbart har en maktpolitisk och inte idépolitisk agenda.

  Jag misstänker att fler erfar samma sak, det känns som halva vänstersverige sitter och hejar på SDU :-) som det enda som kan få bukt med det uniforma centralmakts-SD.

  På ngt sätt är det obehagligt, med utrensningar av oliktänkande, och läskigast blir det när man kallar varandra för nazister inom SD, samma sjuka tendenser med 1984 och Stalinlika beskyllningar finner man inom mp i Norrland. och att det fungerar beror på vår egen skruvade identitet. slw

  SvaraRadera
 14. antonymi hjälper lite

  nationell - internationell
  lokal - global
  realkapital - derivat
  kapital - arbete
  tillgång - skuld
  ärorik - vanärad
  skamlig - skamlös
  oskyldig - skyldig
  borgenär - geldenär
  bestånd - obestånd
  praktik - teori
  realism - idealism
  real - påhittad
  funktionell - ofunktionell
  oregerlad - reglerad
  lokaliserad - centraliserad
  demokrat - diktat
  makt - maktlös
  lojal - illojal
  social - antisocial (psykterm)
  konservativ - progressiv
  hållfast - gränslös (psykterm)
  naturlig - artificiell/artefakt
  liberal - ofri
  suverän - allierad
  oberoende - beroende
  samarbete - konflikt
  ordning - oordning
  vilja - ovilja
  utopi - dystopi
  optimism - pessimism
  beredd - oförberedd
  trogen - otrogen
  godtrogen - misstänksam
  intresse - ointresse
  särintresse - allmänintresse
  respekterad - orespekterad
  aktad - föraktad
  långsiktig - kortsiktig
  ärlig - oärlig
  sann - falsk

  den sista är mest intressant, det finns goda skäl att anta att dessa unga herrar i SDU är mer sanningsenliga med sina intentioner, än centralkommandot, och just därför är det sådant kivande. För den som tror att människan är ett falskt manipulativt djur, ska man sympatisera med de unga, och för de som tror att det kommer ngt gott ur den polerade modererade anpassade Sverigedemokratismen, som medel för att nå makten, tex utrikespolitiken, så ska man stödja centralkommandot, alltså sina sympatier i inbördeskriget :-)

  Det är mysko, vår inre, vår medvetna och vår påklistrade nationella identitet. ändå bär vi en identitet, och villrådig är den, och några Européer är vi inte, vi röstade tom nej till Euron, eftersom vi inte trodde att hela Europa skulle uppnå samma arbetsvillkor och solidaritet (skattelojalitet) som är unikt får vår ankdamm. slw

  SvaraRadera
 15. Äpplen har jag sett fyra gånger ska en röst ha sagt. Inte konstigt om man lyder under FN:s regelverk. FN är ju enligt många en tandlös tiger. Tigrar äter andra inte äpplen. Dessutom en tandlös tiger...

  Det är väl ingen skillnad på vem som står för brödfödan eller inte. Om det är FN eller försvarsmakten. Soldater behandlas som materiel inte som människor. Det är det som det handlar om.
  Själva tanken på vad är en människa? finns inte med. Inte någonstans i samhället.


  Människor med tillgång till för lite mat blir inte bara undernärda. De blir lätt irriterade också och en lättirriterad människa tar mindre bra beslut. Blir antingen som tigrar eller en tandlös tiger som inte orkar, förmår har makt att göra något som (FN) Kan man vänta sig mer av en samling skurkstater?

  Russel ska ha sagt "hur ska man försäkra sig om att en regering skall bli mindre fruktansvärd än en samling tigrar?" Man låter en tandlös tigers regelverk sköta käket?

  Lisbeth

  SvaraRadera
 16. ang SAOL, det är en ordlista, och inte en ordbok. En ordbok anger ords betydelser, en ordlista (ett register) används för att snabbt kunna få en träff, och är mer att likna vid så kallade ämnesord (kontrollerade).

  SAOB är ingen ordinär ordbok, utan ett mastodontprojekt, som aldrig blir klart, eftersom när redaktionen är klar med bokstaven Ö om 10 eller 100 år, så ska man starta med A igen, i vart fall uppdatera, och vad som händer nu med datalingvistiken och deep learning kommer förändra mycket.

  Tipset är att använda SO
  Svensk ordbok utgiven av Svenska akademien, och den borde alla nyttja, istället för detta kramande om SAOL, SAOL är mer en fingervisare om vilka ord som används mest frekvent, just nu.

  I SO går det tryggt att slå upp både ras och rasism, inkl viss etymologisk bakgrund. och ordet rasism är ganska bra beskrivet, akademien har tom fått in åldersrasism :-) och man nu vill vara putslustig över att samhället inte rutinmässigt undersöker en viss enkelt mätbar halt efter 65, vilket bland annat KO Feldt beskrivit i en bok. Mammografin är däremot prioriterad, så man måste se frågan dels som strukturell könsdiskriminering, dels strukturell rasism :-)

  Problemet är nog mer ordets makt, de flesta män av den gamla stammen, är fostrade att inte klaga och inte skylla på andra, tack vare det nya värderelativistiska värdegrundsbaserade policyprofessionella mångfaldssamhället, sär det slut med det. Männen håller på att lära sig NKVD-språket och 1984 en förlegad bok som beskriver något som absolut inte är allmängiltigt.
  Lägg denna normgivande kulturanpassning till att det är män som kontrollerar och behärskar
  datorernas språk, så kommer det att kunna bli väldigt skruvat. på gott och ont. Skaffa en SO, det ger stor tröst. Sture Allen for president. slw

  SvaraRadera
 17. Lisbeth, Jag förstår hur Du menar.
  FN "kunde" ha blivit en övergripande makt i världen om
  Olof Palme hade blivit ledare för FN. En tiger i världen.
  En svensk från Ryssland blev erbjuden 20 miljoner kronor från CIA för att skjuta Olof Palme.
  Hantackade nej. Det blev en finne
  som sköt Palme.
  USA har koll på FN. USA är en Tiger!
  Sverige är ett galet land som med stöd av FN har bidragit till att
  Fördärva Libyen, blivit en lydstat under USA, förlorat sina skäl att finnas till och är nu med resten av världen ett hot mot Jorden! Sverige Tiger!

  Utanför mitt fönster så ser
  jag en stor Lastbil, på dess flak
  ligger det en flaggstång
  ett hus skymmer sikten så att
  ingen flagga, syns men på flaggstångens fot
  så ser vi dess rot
  och den är SVART OCH RUTTEN.

  SvaraRadera
 18. Människor är lättlurade. De som "bestämmer" sitter i tryggt bo, gärna långt från krig och annat elände.
  Gruffalon/

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.