onsdag 15 april 2015

BNP och social utveckling...

Det bolmar och rycker och knorrar. Världen över. Kritiken av måttet BNP och jakten på ekonomisk tillväxt sprider sig. I Sverige är vänster och höger och en del gröna fast i en annan tid, de tycks inte begripa vad som är på väg att hända. Här ett ännu ett exempel på hur kritiken sprider sig - och hur bisarr kritiken mot Miljöpartiets kongressbeslut om att söka finna system och strukturer som fungerar bortom tillväxtens tidevarv är. Egentligen är det inget nytt i sak, det nya är att kritiken återkommer i allt fler fora, i allt bredare sammanhang.

8 kommentarer:

 1. 1% rikaste äger snart mer än 99%.
  http://www.bbc.com/news/business-30875633

  Frågan är, vad händer med tillväxten, BNP och vår planet om pengarna delas ut bland massorna?

  SvaraRadera
 2. Det är det här jag tänker på när jag snackar om direktdemokrati och resursbaserad ekonomi. Det finns så många saker som blir möjliga med den fria informationen och tekniken som finns idag. Fantastiska idéer som förr endast spreds till ett fåtal och viftades bort som utopier kan man idag se både som möjliga och nödvändiga. Dock har jag hört väldigt lite om kritik mot patent. Lagstiftning som innebär hinder för en jämn utveckling och samarbete över hela världen känns väldigt förlegad.

  Tanken är väl inte att vi ska ta alla pengar ifrån 1% och shoppa oss illamående utan att minska vår samlade konsumtion till hållbara nivåer och använda de resurser som finns där de gör mest nytta. Insikten att en stor del av vår konsumtion är ett fabricerat behov som inte tillfredsställer oss mer än för stunden och att ett vidare samarbete kan göra både rika och fattigas liv bättre börjar förhoppningsvis spridas mer och mer.

  SvaraRadera
 3. Jag lyssnar på den politiska debatten från riksdagen, de ekonomiskpolitiska företrädarna talar. Jag blir ganska ledsen. Ska det vara så här?

  SvaraRadera
 4. En koppling mellan BNP och social utveckling tycks i alla fall helt klar - Thomas Pikettys konstaterande att ju lägre BNP-tillväxt desto större andel går till de rika.

  Vilket är en självklarhet så länge det finns avkastning på kapital. För att världen ska bli jämlikare måste den ekonomiska tillväxten vara större än vinsterna. Enda sättet att få ökad jämlikhet om tillväxten är 0 är att kräva att all business ska gå med förlust.

  Eller förstås socialiseras. Men då är det väl ärligt att säga detta?

  SvaraRadera
 5. ”När en regering är beroende av bankirer för pengarna, är det bankirerna och inte ledarna för regeringen som kontrollerar situationen, eftersom den hand som ger är ovanför handen som tar. Pengar har inget fosterland, finansiärer är utan patriotism och utan anständighet. Deras enda syfte är vinst.” – sagt av Napoleon Bonaparte 1815.

  Det går ej att lösa ett problem med samma tänkesätt som skapade problemet. Det är omöjligt.

  Så dags nu för Oss av vanligt folk = väsentligt flera än 90 % av medborgarna i världens alla länder - att istället för att tänka att det skulle kunna vara någon brist på pengar - själva inse och tänka att: ”LUFT ATT ANDAS OCH PENGAR ATT BRUKA FINNS DET I ÖVERFLÖD AV !”

  SvaraRadera
 6. Intressant att "åtgärds-rundgången" nu är tillbaka med (s) alla tillfälliga påhitt. Var ju ett väldigt media-ståhej för länge sedan om just "rundgången", där arbetslösa "valsade runt" i tillfälliga åtgärder. Sedan prövade man på "chaingang"(FAS3)- modellen i 15 år. Och nu är man tydligen tillbaka på ruta 0 igen..

  SvaraRadera
 7. Neoliberal Agendafre apr. 17, 06:30:00 fm

  När staten började intervenera i ekonomin på allvar, så behövdes BNP begreppet. Hade USA och alla andra länder hållit sig till laissez faire, så hade BNP varit ett begrepp få brytt sig om idag.

  SvaraRadera
 8. "Hade USA och alla andra länder hållit sig till laissez faire, så hade BNP varit ett begrepp få brytt sig om idag."

  Det var på den tiden man hade slavar. Slavarna brydde sig mycket riktigt inte om BNP.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.