fredag 27 mars 2015

På sävlig finska på ett tåg söderut...

Låt oss fundera, sa mannen sävligt med lätt brytning på finska. Jag förväntade mig en omgång kritik eftersom han tyckte sig se en maskros på min panna. Men ut kom något helt annat. Trots att vi satt i första klass. Låt oss fundera, sa han ännu en gång...

Vi började med att tala ROT-bidrag. Regeringens förslag på att minska detta för att subventionera små hyresrätter istället. Det är detta vi talar om.

Plötsligt var vi överens om att ett bidrag som bekostar hälften av arbetet för att byta ut fullt fungerande kök och lägga in marmorgolv i hallen verkar aningen övermaga. Marmorgolvet var hans exempel. Han hade låtit lägga in sådant. Och tyckte det var för jävligt att få statligt bidrag för att göra något så "jävla dumt i en värld som ser ut som den gör". Allt sagt sävligt, så där sjungande med eftertanke, med lätt brytning på finska.

Varför gjorde du det då? Jag kunde, blev svaret. Och så matchar det bänken i köket. Jag kunde. Å andra sidan har en brorson inte fått tag på en lägenhet utan flyttar runt i Stockholm som vore han tjuge. Han är snart trettio år fyllda...

Sa mannen med lätt finsk brytning på sitt sävliga sätt. Så nog behövs det hyreslägenheter som människor kan betala för.

Kanske var  det sättet att tala, tungomålets betoning, den sävliga eftertanken i ordvalet som gjorde att jag fastnade i konversationen. Om ROT-bidrag som regeringen vill minska för att delfinansiera bygget av små hyreslägenheter.

ROT-bidraget skall finnas kvar, men i lägre omfattning. Man ska få bidrag på 30 procent istället för med 50 procent när man lägger in marmorgolv i villan i det fina villaområdet i den champagnedoftande lilla stadsdelen. Orden är inte mina. De sades med finsk brytning och avslutades med: "Det är ju storstilat, må man nog säga".

Så kom vi fram till att ROT-bidraget nog borde villkoras så att samhället nådde de klimat- och miljömål som man satt upp istället för att byta köksluckor och bygga in bastu i källaren. Nog hade man sparat ett antal miljarder på det. Som kunde gå till att bygga små hyresrätter i landet "där ni älskar att bo mer ensamt än till och med finnar skulle stå ut med".

Det tycks finnas en tanke bakom regeringens subventioner av nya hyresrätter. Hyran skall vara överkomlig och lägenheterna skall förmedlas  genom bostadsförmedlingen eller kommunen - och stödet betalas ut till lägenheter upp till 70 kvadratmeter, men mest upp till 35 kvadratmeter. "Ett land för ensamma, har ni tänkt på vem som skall ta hand om alla gamla som levt ensamma utan livspartner...?" frågade mannen och jag kunde konstatera att det undrade jag också, har till och med skrivit om det.

Så fortsätter samtalet ända till det ringer i hans mobil, trots att det är en tyst avdelning på tåget. Han rusar upp i en takt som inte överensstämmer med hans satsmelodi och försvinner ut i en annan vagn. Själv tar jag mig åt andra hållet för att köpa något att äta. När jag kommer tillbaka sitter mannen och läser i sin dator. Djupt upptagen, tycks det. Så säger han efter några minuter: "Jag ser att du skriver om räntebidraget, ska du ta ifrån oss förmånen att få lånen till marmorgolven subventionerade av staten?"

Jo, sa jag. "Det gör du rätt i", sa mannen och slog ihop datorn. Och så kom vi överens om att en minskning med några få procentenheter av räntebidraget hade kunnat finansiera de där subventionera av hyreslägenheter som S och MP vill genomföra. Varför göra man inte så, frågade sig mannen med än mer stillsam ton än tidigare.

Jag vet inte sa jag. För det vet jag verkligen inte. Dels hade man sluppit debatt om löftessvek, dels hade man hakat på den ökande kritiken av räntebidragen. Åsa Romson hade till och med kunnat säga att det var ett gammalt grönt krav som framförts redan för trettio år sedan men som legat i malpåse ett tag och som sossarna tidigare varit ovilliga att ens diskutera.

När mannen reste sig för att stiga av tåget tackade han för ett gott samtal, tittade eftertänksamt ut genom fönstret och sa: "Det blir nog inget mer marmorgolv där hemma. Dom är kalla som fan."

25 kommentarer:

  1. Bra skrivit, Birger1

    Varför räntebidraget/avdraget inte tas bort? därför det är en av grundpelarna i den enorma bostadsbubbla som blåsts upp. Du vet, liksom jag vad som hände på 90-talet när den bostadsbubblan sprack. Då hade bankerna pumpat upp bubblan efter kreditavregleringen 1986 (den sk novemberrevolutionen). Först blåstes bubblan upp, sedan sprack den. Dan Josefsson skrev:

    "I början såg det ut som tidernas fest med yuppies dansande på storstädernas gator. Men inflationen skenade. Och på bara några år byttes köpfesten ut mot depression och massarbetslöshet. Tusentals företag gick i konkurs. Mängder av svenskar tappade fotfästet. Baksmällan varade i nästan tio år. "
    http://josefsson.net/dokumentaerer/78-novemberrevolutionen-2004.html

    Bubblan nu är mångfalt större. Smällen kommer bli bli mångfalt värre när all påhittade värden i bostäderna ploppar.

    Ränteavdraget blir kvar för att bankernas nakenhet och bedrägeri inte ska uppdagas. För bankerna är inte bara nakna - de är skuldsatta över örona då de "lånar ut" sina egna påhittade skulder till konton och inget annat. Mekaniken kring det måste det också vara tyst om så att nakenheten inte syns:
    https://parasitstopp.wordpress.com/2015/03/22/hur-storbankernas-skuldslavsystem-mekaniskt-ar-uppbyggt-utokad-version/

    SvaraRadera
  2. Ja, det är väl inte längre "argument mot argument" i den ekonomiska debatten, utan snarare "ekonomisk makt mot argument". Tycker inte ens det är värdigt att tala om "ideologiska" skillnader, när den förhärkande "ideologin" i själva verket är "mer mer mer åt dom redan rika, skit i planeten, skit i naturen, skit i framtida generationer"...

    SvaraRadera
  3. Vad säger denna historia om den extrapoleras till samhället i stort. De som kan eller tror sig kunna och agerar utefter sitt kunnande kommer att få igenom sin vilja. Applicera detta på de sista 40 årens politik.

    Marmorgolv kräver golvvärme, liksom riksdags- och EU-beslut som får konsekvenser för kommuner eller statsförvaltningen kräver djupare kunskaper. Stirrar man endast på det symboliska marmorgolvet utan att tänka på följderna...

    Baylan citeras i svd.se idag om energi. Tydligen skall smarta elnät minska förbrukningen. Jag trodde att mindre effektkrävande apparater och mindre användning överhuvudtaget minskade förbrukningen, men nu verkar man hittat något magiskt samband jag inte visste existerade. I min enfald trodde jag att fler maskiner som övervakar skapar högre tomgångseffekter. Troligen är det Rossis evighetsmaskin som åsyftas.

    SvaraRadera
  4. Fint med eftertänksamma samtal på tåg. Fint att det nog inte blir fler marmorgolv. De ÄR kalla som fan. Lika kalla som den egoistiska politik många vill föra. Det förs många diskussioner, kring vem som ska ta hand om de äldre, som lever ensam utan livspartner när de blir äldre. Det ska vinstdrivna privata hemtjänstföretag göra. Väldigt många invandrare jobbar i dessa.

    Däremot förs "noll" diskussion kring vem som ska ta hand om yngre, som lever ensam och inte mäktar med arbetslinjen. De är totalt svikna av samhället. Har svårare att få hemtjänst och beviljas mindre. Runt om i landet ligger idag t.ex. ME sjuka som är totalt eller delvis sängbundna ensamma i sina hem. Samhället sviker dem.

    Både äldre och unga som lever ensamma förväntas idag tas omhand om av anhöriga. Sjuka anhöriga eller anhöriga som tvingas gå ner i arbetstid, för att ta hand om nära och kära. För den hjälp man får från hemtjänsten räcker inte till. De som har råd kan komplettera med privata tjänster som RUT. Det är det senaste inom hemtjänsten. Har man pengar får man hjälp. Har man inga får man nöja sig med lite eller ingen hjälp.

    Traineejobb är till för att fler ska utbildas inom vården. Fler händer i vården är bra. Bra för att en livslinje ska kunna ersätta arbetslinjen på sikt.

    S och MP gör helt rätt. Svekdebatt gapas det om. Att följa sin ideologiska linje kallas numera för svekdebatt. Så långt har det gått. Kändisvärlden är redan ute och gapar om att vanliga människor sätter man dit. Den ensamma mamman eller pappan med små medel är som vanligt tyst. Pysslar och knåpar för att vardagen ska gå ihop. Tänker inte ens tanken på Rot eller Rut.

    Det är ingen svekdebatt. Det är mod att ta debatt. Slippa ta debatt vad är det för snack? Man kan göra både och. Diskussioner förs ofta utifrån antingen eller. En minskning av några få procentenheter av räntebidraget bidrar till att subventionera fler hyresrätter. Regeringens drag med Rot gör det också. Desto fler hyresrätter som byggs desto bättre.

    Problemet är väl att hyresrätter gillas av få. Man ska äga allt. Det är det märkligaste av allt. Vi äger inte ens vår egen kropp vi "hyr" den.

    Ett stort tack till regeringen. Räntebidraget är nästa steg i "Evolutionen" dvs samhällsevolutionen. Det kommer de inte undan. För röster hörs ända från Bryssel.

    Lisbeth



    SvaraRadera
  5. Smällen tordes komma relativt snart. Det eftersom man inte lyssnar till EU kommissionens "rekommendationer". Så kallas direktiv. Det gjorde inte Alliansen det gör inte regeringen i nuläget. Men den nuvarande regeringen vill i alla fall göra något för att öka byggandet av hyresrätter. Det kan man inte påstå att Alliansen gjort. Ränteavdraget blir naturligtvis inte kvar i nuvarande form. Inte när EU kommissionen oroas över de svenska hushållens skulder främst gällande bostadslån. Det bästa de kan göra nu är att se över Rut och Rot. Rutan och Rotan är till för medelklassen och snart ingår även de i prekariatet. Får annat än marmorgolv att bekymra sig över med andra ord.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  6. Hej Lisbeth,
    det är väl inte något fel att äga något. En egen täppa där man kan förverkliga de små projekt man har fallenhet och ekonomiska förutsättningar för.
    Även en hyresrätt ägs av fastighetsägaren och lånekostnaderna slussas vidare i hyran. Man delar på underhållet vilket i teorin gör det effektivare än att sköta allting själv. Denna effektivitetsökning frigör tid, så att vi kan sitta och skriva på bloggar. Däremot minskas effektiviteten om det sätter sig en massa administratörer i vägen som definierar kärnverksamhet som administration och inte fastighets- och hyresgästsunderhåll.
    Det är som med äldrevården - det är roligare att programmera apps än att ta hand om mormor. Därför arbetsuppdelning och belöningsskillnader mellan yrkesgrupper. Belönar du vissa yrkesgrupper får du en viss inriktning av samhället, belönar du andra får du en annan inriktning. För lärare räcker det inte längre att fostra de växande generationerna - det gäller att hänga med i löneutvecklingen. Det räcker inte att vara folkskollärare, man ska vara med i regeringen och lägga sig platt i processen.

    Att ägandet är en illusion kan vilken djurart som helst påvisa. Klubba ner en ägare och denne äger inte längre något. Klubba ner avkomman och inte heller dessa äger något. Däremot är det en psykologisk gräns i människoarten, där klubbandet gjorts straffbart, men lögnaktiga låneavtal är lagliga. Så står Grekiska staten mot småsparare i affärsbanker. Vi har ännu ej fått klarhet i vilka som skrev på vilka låneavtal och vilka som tog mellanskillnaderna. Vi hör endast att det behövs ytterligare räddningspaket.

    Vi vet ännu ej vad som hände de olika Malaysiska flygplanen, utan floden av nyheter om nya nonsensdetaljer kommer emot oss. Bisaker har blivit huvudsaker.

    SvaraRadera
  7. Hej Anonym. Nej det är inget fel att förvalta något. Att äga något är däremot ett tankefel.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  8. Neoilberal Agendafre mars 27, 10:03:00 fm

    "Government's view of the economy could be summed up in a few short phrases: If it moves, tax it. If it keeps moving, regulate it. And if it stops moving, subsidise it."

    - Ronald Reagan

    SvaraRadera
  9. Hyresrätten, sedan länge så väl reglerad, gör att bostadsrätten
    kan anses vara närmast obehövlig eller rentav skadlig,
    om den blir alltför dominerande på bostadsmarknaden.
    Hyresrätten ger det optimala "ägandet" en rimlig chans
    att existera, utan spekulation, ocker och segregering.
    Riv mindre, bygg mera hyresrätter till alla bostadslösa
    eller påtvingat trångbodda.
    Aran

    SvaraRadera
  10. ps.
    ...eller till alla äldre, som tvingas bo kvar i sina luftslott.
    Aran

    SvaraRadera
  11. @anonym 09:16:00

    De flesta "hyr" sina bostäder (eller rättare sagt - är skuldslavar) av banken.

    Vid en husförsäljning har inte köparna pengarna utan ”lånar” av banken som inte heller har pengarna men kan skapa kontopåhitt från luften och ”låna ut” bankens egna skulder.

    Så det är tre deltagare på denna sk ”marknad”

    1) en säljare (tillgångssidan)
    2) potentiella köpare (efterfrågesidan)
    och
    3)mellanhanden banken som vill sälja så mycket som möjligt av sin ”produkt” – dvs skulder skapade från ingenting

    Det är ingen marknad, det är skuldslavsauktion där ”husägaren” får hyra huset av mellanhanden, parasiten=banken

    Bankerna är mao lika skuldsatta de med då 97¤ av penningmängden består av bankernas skulder (kunders kontoinnehav).

    Staten skulle kunnat skapa skuldfria kronor men är enligt Maastricht (och Lissabonavtalet tvungna att "låna" bankskulder de med (skattekontot ligger t.ex på SEB).

    Att politikerna medverkat till att låta bankernas skuldslaveri är nog det största sveket. Inte minst Göran "den som är satt i skuld är inte fri" Person har stor del i detta bakom sitt hånflin.

    Skuldslaveriet skördar sina offer medan bankierna åker jetplan och lustroar sig med att skjuta älgar., Svt skriver:

    "Var sjätte överskuldsatt i Sverige har försökt ta sitt liv. Det visar en rapport genomförd på uppdrag av Konsumentverket."
    http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6126127

    SvaraRadera
  12. Du skriver konsekvent "ROT-bidrag", och inte så som det heter "ROT-avdrag". Är det din uppfattning att så länge man inte betalar 100 procent skatt på något så är den delen som inte är skatt eller inte beskattas ett bidrag från staten?

    SvaraRadera
  13. svar till Mauderaten
    De högst avlönade är de största bidragstagarna (avdragsberättigade).
    De fattiga får ta del av de smulor som kan falla från rikemans bord.
    Aran

    SvaraRadera
  14. Lisbeth, på vilket sätt är ordet äga ett tankefel? Kan det vara att du anlägger en helt annan innebörd i ordet äga, än jag gör?
    Någon äger aktier, men styrelsen förvaltar. Äger = berättigad till vissa privilegier.
    1 Råder över förvaltningen av egendomen (detta stämmer ej i staten Sverige eftersom det finns rådsbegränsningar i lagstiftningen - offentligheten bestämmer hur du får råda över egendomen)
    2 Avkastningsrätt, försäljningsrätt
    3 Beskattningsskyldighet (finns ingen äganderätt finns ingen beskattningsrätt på avkastning, hela skattesystemet i Sverige faller. Idag kräver jag tillbaka alla skatter jag betalt samt ränta och återbetalning av fiktiv avkastning jag kunnat göra på tidigare skatteinbetalningar)

    Eller vad menar du med förvaltning?

    SvaraRadera
  15. Ska vi haka på den ökande kritiken av räntebidragen. Den kritik som kommer från EU kommissionen. Två tummar upp för dem alltså? De vill ha fri hyressättning på bostadsmarkanden till en början bara för nyproducerat. De vill avreglera hyresrätten. Regeringen vill bygga små billiga hyresrätter delvis finansierade av ROT bidraget. Ja just det bidraget. Det är ett bidrag till dem som har det bättre ställt. Inget avdrag. Kärt barn har många namn. Rika får avdrag och de som har det sämre ställt får skämmas, stå med mössan i handen och få bidrag. Det ena ses som fint det andra som fult.

    Men egentligen handlar det om att få det som ett samhälle rimligtvis bör bidra med. Inom ramen för allas rätt... Kan vara rätten till en bostad där man har råd att bo. Eller t.ex. gratis glasögon till alla barn, så att de slipper att likt den närsynta bofinken Knut möta livet. De som inte har rika föräldrar, ska inte behöva känna av det från barnsben. Rika barn ska inte förlita sig på att föräldrarnas ekonomi kan ge dem allt.

    Två tummar upp för regeringen. För att de försöker göra det på sitt sätt. Är glad att V är med på ett hörn. Oavsett regering så blir de utskällda av kommissionen. Föredrar en krasch med denna regering. För en krasch blir det. Valet är en krasch mellan pest eller kolera. Den ena överlever man. Den andra inte. Med denna regering kanske vi "överlever" och en omställning kan ske. Huvva för att Alliansen återuppstår och kommer tillbaka. Nej ska det kraschas låt det göras snart.

    Tålamod och kritiskt granskande bör gå hand i hand. Vi är där vi är, det är som det är och det är illa. Att ta tillbaka värden är väl vad som gäller. Sådana som gått förlorade. Sedan omställning.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  16. Anonym, Anser att vi bör förvalta vår jord. Vara goda förvaltare. Att ägande är förvaltarskap. Att allt annat tänk är flummigt. Att lika lite som kungens barn har rätt att ärva tronen, så har våra barn ingen rättmätig rätt att ärva makt, hus och en massa pengar. Lägger en andlig innebörd i ordet. Anser att vi är biologiska, sociala, kulturella och andliga varelser. Samt att jag inte kan ta hunden med mig när jag "dör". Det enda som vi kan ta med oss är samlad erfarenhet och kunskap. Tar med mig kunskapen om att ROT är ett bidrag och inte ett avdrag. Kan vara bra att komma ihåg.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  17. Förutom det faktum att regeringen sviker sina vallöften på löpande band kan jag bara konstatera följande:

    Personligen kommer jag ha råd att betala 48 öre mer i dieselskatt per liter, tjänar så pass bra. Kör en relativt dieselsnål bil, inte så fort och ca 2000 mil årligen. Så grattis Magda, du får ca 500 kronor av mig mer per år. Det leder till att jag inte kommer köra mindre eller för den delen dra ner på annat.

    Däremot, denna skattechockshöjning kommer direkt slå mot de barnfamiljer som har det knapert och saknar alla former av val! Varför sa inte firma Löfven/Fridolin/Romson detta i valrörelsen?

    SvaraRadera
  18. @Mauderaten

    Det enda sättet Magda kan få 500 kronor av dig är genom att du personligen ger henne en 500-lapp i handen. Kontovägen kan Magda inte få kronor varken av dig eller staten.

    97% av penningmängden är bankens skulder (dvs kunders kontoinnehav) och endast 3% är kronor (det är därför allt åt helvete när bostadsbubblan spricker - bankerna är lika skuldsatta som summan av alla konton). Införs det kontantlösa samhället kommer vi överhuvudtaget inte längre kunna använda kronor som betalmedel då 100% av penningmängden kommer bestå av bankernas skulder (vilket mao betyder att bankerna får en total skuldsavskrivning gentemot kontokunderna då det enda sättet banken kan betala sina skulder till kontokunder är genom att kontokunderna gör kontantuttag, från t.ex bankomaten)

    Det vansinniga är att bankerna tillåts "låna ut" bankens egna skulder till konton och lura i folk att de lånar ut kronor.

    Som jag skrev ovan får inte ens staten skapa kronor för finansiera sig enligt Maastricht artikel 104(1) (även enligt Lissabonavtalet). Staten måste också "låna" av bankerna.
    Om staten skapade egna pengar skulle det knappt behövas någon skatt alls mer än för att reglera penningmängden.

    Men det finns inte en enda politiker som vågar gå emot bankerna och kräva att staten tar tillbaka sin ensamrätt på att skapa allmänna betalmedel. Inte ens Birger vågar det fast än han är extremt vettig i det mesta.

    Det här med att höger vill ha mindre med skatt - vänstern vill ha mer är bara en sidoshow och avledning.

    SvaraRadera
  19. Det va ju en ovanligt bra liten berättelse. Den länkar jag till.
    mvh
    Lars

    SvaraRadera
  20. Lisbeth, du kallar annan beskrivning än förvaltarskap för flummigt och drar sedan iväg med ett andligt resonemang. Hur vet du att du tar med dig erfarenhet och kunskap, men inte hunden? Hur många gånger har du dött?
    Såklart innebär ägande ett förvaltarskap. Som exempel, antingen sätter du produktionsskog eller låter gammelskogen breda ut sig. Det är ägande och förvaltarskap, hand i hand - men med olika filosofier som grund och resultat som följd.

    Du har rätt i att ingen har rätt, men man tar sig rätt. Därigenom har man drivit igenom lagar om laga lott samt testamentsrätt, så att den som levat kan disponera sina tillgångar inom ramen för laga lott.

    Rörande ägande, om du inte äger något - vad är det då du har försäkring för? Risken att förlora något som inte är ditt? Jag utgår såklart ifrån att du har försäkringar, men möjligen är du konsekvent och är försäkringslös.

    Förlåt att denna diskussion lämnat blogginläggets direkta område, men det är intressant att veta hur människor tänker.

    ROT är såklart ett bidrag. ROT handlar om en flykt till det egna. Det man har relativ kontroll över. Kommer Lisbeth och bygger hus till sina andliga vänner som saknar bostad, när det nya miljonprogrammet byggs? Skulle det inte vara bättre att bygga husen i Mellanöstern, där det krävs mindre energi att värma hus och därmed är ekologiskt bättre, samt det lokala förvaltarskapet främjas.
    Sedan slutar vi köpa olja, vilket minskar vårt ekologiska avtryck. Jag ser gärna alla små maskrosor med runda kinder traska runt och samla ved och andra nödvändigheter i ett fullständigt oljefritt samhälle, utan uran, utan vattenkraft, bara solceller och blybatterier och Sankt Bernhards-hunden som värmer i kall vinternatt.

    SvaraRadera
  21. Ett bra samtal - och en rolig historia som du berättar bra.
    Mungiporna åkte upp ett antal gånger.
    God helg!

    (Och bort med räntebidragen!)

    SvaraRadera
  22. Anonym, Nu blev det riktigt flummigt! Du frågar Lisbeth hur många gånger har du dött. Den personlighet jag för tillfälligt är skriver politiska inlägg och har inte dött. Vare sig en eller många gånger. Nyper mig i armen jo det känns, ont det gör ont. Mest på natten men inte på dan. Hunden/hundarna har redan dött så det blir svårt att ta med dem. Det är "klart" att Lisbeth har försäkringar. Ingår i denna värld och med detta system behövs det. Så ser verkligheten ut. Det kan jag min medvetenhet ogilla.

    Ang. samtalet på tåget så var det intressant och bra. Lärorikt. Det är det för det mesta på Schlaugs blogg. Facebook släng dig i väggen!("Och bort med räntebidragen!) Rut och Rot då?Fred Lane. Om räntebidragen ska bort ska vi gå på kommissionens linje? Höja fastighetsskatten, amorteringskrav, inte gynna svenskar. Avreglera. De gillar ju inte att medlemsländer gynnar sitt eget folk i första hand. Snedvrider konkurrensen. Regeringen måste väl fundera kring hur man får fram billiga hyresrätter utan att dra undan mattan för t.ex. unga barnfamiljer som räknar/räknat med nuvarande regler. Dumt av dem visst. Men de kanske inte behöver riva ut köket de första de gör. Köpa dyrt alldeles för dyrt och rusta göra nytt på en gång. Snart kommer det inte att kunna ske. Frågan är väl var börjar man hur börjar man. Försiktigt kanske med försiktighetsprincipen. "Magda" har växt i mina ögon. Säger kloka saker. Bl.a. vi regerar ju med ett miljöparti. Beslut som värnar miljön måste då tas. Även om man riskerar en "svekdebatt"

    Lisbeth

    SvaraRadera
  23. Anonym, Det finns en inre betraktare en observatör som ser lite mer, än vad personligheten mäktar med. Vårt jag vår medvetenhet. Den iakttar allt vi gör. Det verkar onekligen vara den inre betraktaren, som skapade denna eftertänksamhet hos Schlaugs sällskap på resan. Denna eftertänksamhet i det lugna samtalet, ledde till att det nog inte blir fler marmorgolv. Nog... betyder kanske. För det finns människor i 30-års åldern som inte ännu kunnat börja sitt vuxenliv. Som gärna ser att billiga hyresrätter byggs. Det kan vara någon nära oss. Ofta börjar vi ändra våra tankar då vi själva eller nära och kära drabbas. Men vi glömmer lätt det vi insåg. Misstänker starkt att Schlaugs inre observatör betraktar det som skrivits här. För personligheten Schlaug har lyst med sin frånvaro! Tycker det är fint att vi "får hållas"

    Lisbeth

    SvaraRadera
  24. Det blir naturligtvis så att den som har barn och ev barnbarn inte kan räkna med någon äldrevård. Ungefär som att de som har pengar inte kan få socialbidrag. Vården går till dem som inte har släktingar som kan ta hand om dem. Samma med föräldraledigheten. Den skruvas tillbaka till 70-tals nivåer - 6 månader ledigt. Det tyckte man var generöst då. Välfärden monteras ner.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jeg var glad for at få et lån på € 100.000 fra en seriøs långiver, som jeg meget gerne vil anbefale. Kontakt ham på chritellesinclaire123@gmail.com

      whatsapp: + 33 7 56 85 15 05

      Radera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.