torsdag 26 mars 2015

Sista chansen att skydda Vättern?

Bombmålet till höger om udden
Tro det eller inte men Försvarsmakten menar på fullt allvar att deras planer för Vättern -  utökning från 1000 till 69 000 skott samt 150 raketer om året plus en omfattande utökning av flygverksamheten - inte skadar de värden som lagstiftarna avsett skydda med Natura 2000 (Natura 2000 utgör grunden för EU:s naturvårdspolitik och har rötterna i internationella överenskommelser).

I bevarandeplanen för Vättern kan man bland annat läsa: ”Sjön utgör ett ekosystem som är utvecklat genom årtusenden... Få liknande sjöar och miljöer står att finna i Europa, eller kanske inte ens i världen... Det är nödvändigt att säkerställa skyddet...”

Nu skall alltså Försvarsmakten skydda Vättern genom omfattande flygningar på låg höjd samt skjutande av raketer, avlossa tiotusentals skott och ha skarpa stridsövningar över dricksvattentäkten. Som hjälp för att skydda Vättern avser man att bjuda in Natoländer i verksamheten. Man vill dessutom skydda Vättern genom att sprida mer kemikalier, flygfotogen, bly och andra tungmetaller i dricksvattnet.   

Vättern är en av Europas största sötvattenvattentäkter som försörjer en kvarts miljon människor med dricksvatten. Värt att försvara. Kanske Försvarsmakten missförstått vad försvar av en vattentäkt kräver?

Länsstyrelsen påpekar lakoniskt att Försvarsmaktens planer är "mindre bra" eftersom det krockar med andra riksintressen, ökar riskerna för dricksvattentäkten och skadar flora och fauna... Förutom att bullret "påverkar såväl människor som djur". 

Boende runt sjön protesterar, man har organiserat sig i Aktion Rädda Vättern som fått både Lions miljöpris och stöd av Svenska kyrkan som låtit klockor ringa för Vätterns sak.

Fredag den 27 mars är sista dag att lämna in synpunkter på Försvarets senaste ansökan. Synpunkter på ansökan ges in skriftligen till Miljöprövningsdelegationen vid Länsstyrelsen i Västra Götaland eller via mejl till miljoskydd.vastragotaland@lansstyrelsen.se Ange dnr. 551-12463-2012.

Resultat av försvaret av Vättern syns på stränder och känns i krävan på fåglar.23 kommentarer:

 1. Heja dig finaste välgörare!!!!! Som planeten behöver dig.......

  SvaraRadera
 2. Sverige fjäskar för NATO för att vi tror att vi skulle få hjälp av dem vid en väpnad konflikt. Det kommer inte att fungera. Se på Ukraina, de har fjäskat än mer för Ukraina men får i alla fall ingen som helst hjälp.

  Antingen är man med i NATO och kan räkna med hjälp, eller så är man inte med och kan inte räkna med hjälp. Källa Andres Fogh-Rasmussen

  Alltså: Sluta fjäska för NATO
  Gå med i NATO eller rusta upp.
  Eller så kan vi välja att gå med i Rysslands euroasiska union. Då får vi tillgång till den ryska armens beskydd. (Finns dock andra och uppenbara nackdelar med att frivilligt ansluta sig till Putlers välde)

  SvaraRadera
 3. Debatten har blivit alltmer sjuk, alltfler i det offentliga samtalet talar om NÄT, inte längre OM, det blir krig runt Östersjön. Frågan är också VARFÖR Ryssland skulle ge sig på Sverige - av andra skäl än att Sverige genom värdlandavtalet ger Nato rätten att förlägga delar av sin krigsmakt på svenskt territorium som därmed uppfattas som ett hot mot Ryssland i en spänd situation. Svenskt politik skapar problem för oss själva, ökar spänningarna och bidrar till militär upphetsning.
  L.

  SvaraRadera
 4. Och på andra sidan sjön, strax norr om Gränna, planeras gruvbrytning. Varför är det så tyst om allt detta?

  SvaraRadera
 5. Neoliberal Agendators mars 26, 09:22:00 fm

  Vem äger Vättern? Utan ägande finns det ingen som tar ansvar och som kan stämma skiten ur de som förstör.

  SvaraRadera
 6. Du är fantastisk Birger! Mycket dräpande skrivit om det faktum att Sverige övar krig i en av Europas största sötvattentäkter.

  Kolla gärna på detta program på Kunskapskanalen om Vätterns speciella bottengeologi och vilken otrolig geologisk skapelse det är!

  professor em Rolf Hallberg vid Stockholms universitet uppmanar mot slutet beslutsfattarna att inte godkänna detta.

  http://www.ur.se/Produkter/181897-UR-Samtiden-Gruvor-i-fokus-Vatterns-speciella-bottengeologi

  Särskilt om skjutningarna kommer vid ca 17.39 in i programmet.

  /A

  SvaraRadera
 7. Neoliberal, du har en alltför glättig bild av vad privat ägande kan göra... Privat ägare av tomtmark har försökt, men vem vågar stämma Försvarsmakten och vilken domstol skulle fälla den och med vilka pengar skulle den betala skadestånd...?

  SvaraRadera
 8. Neoliberal Agendators mars 26, 10:05:00 fm

  "Privat ägare av tomtmark har försökt, men vem vågar stämma Försvarsmakten och vilken domstol skulle fälla den och med vilka pengar skulle den betala skadestånd…?"

  Vågar? Vad ska försvarsmakten göra? Bomba ditt hus?

  Men visst, staten har alldeles för stark ställning och vi saknar en konstitution och domstol, där enskilda medborgare kan sätta lagar och myndighetsutövande ur spel.

  SvaraRadera
 9. Neoliberal, Man vågar inte därför att kostnaden för domstolsförhandlingarna kan läggas på den som stämt. Vilket väl ligger helt in linje med ditt marknadstänkande...

  SvaraRadera
 10. I och med doktrin Libyen kan man testa vapensystemen i fredsbevarande syften utomlands.
  Varje icke demokratiskt, arvsmässigt styrt land kommer att få fredsbevarande insatser, free of charge. Våra vackra "hemliga" flygare bombar in demokratin i framtiden. Likt USA krigades till demokrati, skall världen spränga diktaturens bojor, mörda demokratins fiender, stycka frihetens motståndare.

  Vem ska anfalla Sverige om vi hunnit förstöra landet innan, vi måste vara proaktiva.

  Då var dagens grovkorniga galghumor över för den här gången.

  Glöm inte att vi samtidigt kan exportera världsledande vårdtjänster till de som blir collateral damage. Ju mer krig, desto mer vård, desto fler invandrare behöver vi att fylla ut vårdsektorns överbelastade organisation. Ju mer krig, desto fler flyktingsmugglare sysselsätts, desto fler migrationsadvokater kan köpa hus med ränteavdrag. Hjulen kan snurra fortare och fortare och fortare. En veritabel eufori av Schumpeters creative destruction. Låter det fullständigt galet? Verkligheten idag är inte så långt ifrån denna galenskap.

  Libyen hade ett fungerande samhälle, idag är det enligt svd.se ett land i kaos. Men oljeexporten är igång igen. Om det är den demokratiska logiken, förstår jag att militärer och vapenbolag vill förstöra sötvattentäkten Vättern.

  SvaraRadera
 11. Neoliberal Agendators mars 26, 10:46:00 fm

  "Vilket väl ligger helt in linje med ditt marknadstänkande…"

  Liberalism går ut på att alla individer har lika rättigheter (rätten till liv, frihet och egendom) och det är statens uppgift att skydda dessa. Dessa rättigheter trumfar allt. Ingen människa ska behöva utsättas våld/tvång eller få sin egendom förstörd.

  SvaraRadera
 12. Vem betalar rättegångskostnader, Neoliberal? Och vem avgör vad som får komma till rätten??

  SvaraRadera
 13. Det handlar om två motsatta oförenliga intresse vilken värld vi vill leva i. Synen på en hållbar värld kan inte vara att med våld ödelägga allt som är grund till livet Man måste välja kämpar vi för att tillverka vapen och nyttja dem, eller kämpar för en värld som är hållbar.Inte går med i uppröstarnas "dans" där man tar givet att vapen är "fredens" garanti! Offrar sina egna livsviktiga resurser som är OERSÄTTLIGA! Absurt att Skjuta i sitt eget dricksvatten är vi nog ensamma i världen!!

  SvaraRadera
 14. Neoliberal Agendators mars 26, 11:50:00 fm

  "Vem betalar rättegångskostnader, Neoliberal? "

  Om det är en rättighetskränkning så hanteras det som idag, genom anmälan polis etc. Dina rättigheter kan inte åsidosättas.

  SvaraRadera
 15. Neo har tydligen missat marknadstänket. . . I det svenska rättssystemet riskerar man att få betala motpartens rättegångskostnader. Skadeståndens hålls låga. Det är dessutom förbjudet, enligt det korrupta advokatsamfundet, som är en förlängd arm åt staten genom vissa paragrafer i rättegångsbalken, att få procent på bytet för en advokat. Så är det inte i USA. De styrande svinen i Stockholm har bra kontroll på dom hjärntvättade idioterna.

  SvaraRadera
 16. Och man nu inte ska träna på att bomba i och kring Vättern, var ska man då träna? För träna måste vi om vi ska kunna bomba fram frihet i andra länder och vara förberedda den dag som ryssen kommer.

  Detta börja bli ganska löjligt, alla säger sig vilja försvara freden, friheten och demokratin, men man är inte villig att göra så mycket som det minsta i uppoffring.

  SvaraRadera
 17. Birger! Det ska vara 79 000 skott, varav 25 000 grovkalibrig 27 mm ej blyfri.

  Neo! ”Liberalism går ut på att alla individer har lika rättigheter”, och med rättigheter menar du även rätten till att färdas överallt som i våra svenska skogar där man för plocka lite svamp om man vill. Ska man ha rätten att äga något som man förstör och är viktigt för andra? Jag skulle t.ex. kunna få för mig att Vättern är min och sen ha ett budgivningskrig mellan de som vill använda den som övningsfält och de som vill köpa vatten av mig. Är det verkligen en sådan utveckling vi vill ha?

  SvaraRadera
 18. Bongo, 69 000 skott kommer från Länsstyrelsens yttrande 2013-09-30 (där siffrorna 44 000 fin, 25 000 grov)preciserar det hela.

  SvaraRadera
 19. Birger, 79 000 skott kommer från det sökta tillståndet. Se sida 35 för ytterligare precisering.

  http://www.forsvarsmakten.se/siteassets/4-om-myndigheten/dokumentfiler/miljoprovningar/tillstandsansokningar/tillstandsansokan_flygskjutmalet_hammaren_2012-04-13.pdf

  SvaraRadera
 20. Länsstyrelsens yttrande är dock daterat senare (2013-09-30) än Försvarets ansökan som är daterad 2012-04-13.

  Även vi utgår från att de senaste uppgifterna från Länsstyrelsens sammanfattning i ärendet är de som gäller.

  Är det inte så, är det naturligtvis ännu allvarligare.

  /Aktion Rädda Vättern

  SvaraRadera
 21. Det finns ingen annan ansökan än den som är gjord 2012-04-13, de kompletteringar som har tillkommit ärendet är utredningar, inte ändringar. Tyvärr är det nog så att någon har räknat fel på länsstyrelsen. Det går som sagt att läsa exakt vad som söks i tillståndet vilket blir 79 000 skott. 9 000 st 5,56 mm, 35 000 st 7,62 mm, 10 000 st 12,7 mm, 25 000 st 27 mm och 150 st raketer.

  Sen kan man fråga sig om hur stor roll det spelar om det utökas från 1 000 till 69 000 eller 79 000, ökningen är väldigt stor oavsett.

  SvaraRadera

 22. Sverige ingår numera i Galenskapen!

  Hur kunde det bli så här? Marcus Ljunggren har botaniserat i bank- och penninghistorien och målar upp en bild att förfäras över.
  Makt över pengar inte bara korrumperar utan leder till mord och startar krig. Irak och Libyen är två exempel och nu verkar Ryssland och Kina vara det aktuella målet "for the bankers" Dessa länder har tröttnat på att domineras av dollarn som referensvalutan och bibehålla USAs maktposition i världen.
  Många presidenter i USA genom historien har varnat för den situation vi befinner oss i nu bla Thomas Jeffersson 1716 och den stackars Woodrow Wilson som sålde sin själ och sitt hemland USA och skrev på lagförslaget som skapade privatbanken Federal Reserve, för att i gengäld bli president. Andra presidenter har helt sonika mördats Abraham Lincoln och John F Kennedy. Båda gav ut egna pengar utan ränta.!

  SvaraRadera
 23. Kan inte EU göra något åt att stora värden hotas av militärens övningar? Det borde finnas krav och regleringar på EU-nivå när det gäller sånt som rör miljön och naturvärden.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.