måndag 2 februari 2015

Vad ska vi med samhället till?


14 kommentarer:

  1. Neoliberal Agendamån feb. 02, 06:30:00 fm

    Om folk vore lite rationella, så skulle folk engagera sig för att hindra åldrande, så man slapp vara den sista generationen som behöver dö i åldersrelaterade sjukdomar. 100 000 dör varje dag, mer än i någon annan åkomma.

    Tyvärr är det inte så vårt samhälle fungerar. Folk ser på TV och upprepar vad politiker säger och de kommer därför gå mot en 100% säker död, oroliga över en harmlös spårgas som tar upp mindre 0.04% av atomsfären och som inte haft någon påverkan på temperaturen de senaste 15-20 åren,

    Världen är galen.

    SvaraRadera
  2. ”hindra åldrande”?
    Vi har redan fått 30-40 år extra mot tidigare generationer. Bortskämda är bara förnamnet. Död är inget negativt der ger plats till nytt liv. Vi borde dock leva som vi lär, är vi för kraftig invandring så borde vi bo bland invandrare för att hjälpa. Inte bo i vita getton. Precis som politiker som beslutar om krig själva borde delta på plats och inte låta 20 åringar göra jobbet.

    SvaraRadera
  3. Försök hålla dig till ämnet NA! Borde inte du hysa den allra största tilltro till marknadens förmåga att ge oss "evigt liv"? Du kan räkna med att det finns god profit i radikal livsförlängning och man har redan klurat ut vilka gener det är som gör att grönlandsvalar lever fyra gånger så länge som vikarvalar. Hur gör du i dina neoliberala fantasier med befolkningsökningen om folk slutar dö?

    SvaraRadera
  4. Det låter väl som en enastående marknadsidé! Om alla skulle kunna leva obegränsat länge kan man ju sätta ett tak för hur många som ska få finnas på jorden och sen göra det lagligt att sälja sitt liv till de som vill ha barn.

    Man fick sälja sitt liv förut om någon till exempel blev dömd till döden så kunde man få lite pengar och ta straffet. Nu har vi ju tyvärr tagit bort dödsstraffet så den marknaden finns inte längre.

    Skulle du kunna tänka dig en sådan marknad?

    Och varför är du så rädd för döden? Tänk om vi missar nästa del i en större resa genom att undvika döden. Eller så är det bara ingenting. I vilket fall som helst kommer du inte att fara illa :)

    SvaraRadera
  5. Tithonus - en alldeles vanlig man - var älskare till gudinnan Eos. Eos var bekymrad över att hon skulle ha ett evigt liv, medan Tithonus bara skulle få ett kort mänskligt liv. Så hon bad sin far solguden Hyperion om att hennes älskade också skulle få evigt liv.

    Tithonus blev därför allt äldre och äldre och äldre och alltför svag för att röra sig, allt för svag för att göra annat än gnälla. Så han blev bara äldre och äldre, tunnare och tunnare, skröpligare och skröpligare och alltmer uttråkad. De andra gudarna förvandlade då Tithonus till en cikada. När man nu hör en sådan, en syrsa eller gräshoppa så vet man vilket öde som väntar den som söker evigt liv - uttråkad och gnällig.

    För övrigt inte bara det: frågan är om människan skulle få något gjort om hon inte var dödlig, är det inte för att vår tid är begränsad som vi tar oss för saker - på gott och ont.

    SvaraRadera
  6. Nej förmodligen tar vi oss för saker för att det är en glädje för oss och för att vi vill utvecklas. De som tror på endast ett liv kanske far runt som galningar, läser alla böcker de kommer åt;) Proppar sig fulla med illusioner och fiktioner och säger som Gunde Svan "skynda, skynda"... På gott och ont. Om man har förmåga att se igenom alla illusioner på gott. Vem har det...? Att se sin tid som begränsad är alltså mest på ont.

    Ang. att få något gjort. Kommer precis från en person som knappt kan ta sig ur sängen. Hen springer maratonlopp dygnet runt. Så beskrivs panikattacker...Som om man fortfarande är ett djur på Savannen. Vilket jäkla jobb. Snacka om att få något gjort att orka tackla dessa.
    Förmodligen slipper hen dem vare sig om hen vore odödlig eller är dödlig. Men ett är säkert hen får något gjort...Överkurs!

    Det är klart att människan skulle få saker gjorda om hen inte var dödlig.

    En del vill leva för alltid, andra vill inte leva alls. Andra vill varken leva eller dö det skrämmer lika mycket.

    I stället för att satsa på att förlänga livet, så borde det satsas på god livskvalitet i livets alla skeenden. Det Innan vi dör naturligt i åldersrelaterade sjukdomar. För vår tid som de personligheter vi är, är begränsad. Amen och tack för det!

    Så tagga ner lite Birger Schlaug;)

    Lisbeth som inte söker evigt liv och varken är mer eller mindre gnällig än de flesta. Men som önskar en helt annan debatt i samhället, kring vad vi frivilligt och ofrivilligt utsätts för. På "gott" och "ont".



    SvaraRadera
  7. Neoliberal Agendamån feb. 02, 02:22:00 em

    "Försök hålla dig till ämnet NA!"

    Det går under temat "Gör nåt!"

    "Borde inte du hysa den allra största tilltro till marknadens förmåga att ge oss "evigt liv"?"

    Jag tror på marknaden, precis som jag tror på yttrandefrihet. Det betyder dock inte att jag tänker sitta tyst.

    Åldrande har varit en naturlig del av mänsklighetens historia och vi har därför utvecklat en mängd försvarsmekanismer kring det. Det är lite som när Birgers invänder mot uttrycket "skapa arbete".

    När det gäller valgener, det är inte den vägen som vi kommer hindra/reversera åldrande. Det är som med en bil, rost och andra skador som uppstår måste repareras. Kunskap om att en Toyota håller längre än Honda ger inte mycket. Det är reservdelar och bilmekaniker som måste till.

    SvaraRadera
  8. Blir man uttråkad av att man upplevt allt eller blir man uttråkad för att man inte kan göra så mycket? Jag känner instinktivt att de gamla historierna är till för att få oss att inte eftersträva något som vi inte kan få. Kan man inte leva för evigt är det lika bra att skriva en historia som talar om för oss hur hemskt det skulle vara.

    Tänk på alla möjligheter som skulle skapas av ett evigt liv. Vi skulle kunna lära oss alla språk i världen och kunna resa till alla delar av världen. Vi skulle kunna få en förståelse för alla olika sorters människor som finns och därmed kanske det skulle uppstå fred på jorden eftersom man inte krigar med människor man tycker om eller i alla fall förstår.

    Man behöver inte bli skröpligare bara för att man blir äldre. En del av den forskningen som pågår idag är att undersöka hur en mask gör för att omvända sitt åldrande vilket gör att den blir pigg som en ungdom (om maskar är ungdomar?), den kan i teorin bli hur gammal som helst.

    Och skulle man bli så uttråkad av allt att man verkligen inte vill leva längre så finns det sätt att avsluta det. Vi blir inte odödliga bara för att vi skulle kunna leva för evigt.

    SvaraRadera
  9. Vi har väl fått ett samhälle där de fattiga är jämlikt fattiga & överheten är jämlika med sina likar. Och ur sossens gap kommer ju ibland ordet "jämlikhet". Räcker det inte så..?

    SvaraRadera
  10. Lisbeth, finns det något bättre sätt än att läsa böcker när man taggar ner???

    SvaraRadera
  11. Uttråkad kan man "nog" bli om man anser sig ha upplevt allt. Eller om man anser sig ha upplevt väldigt lite. Med mycket menar vi ofta roliga saker som att resa, träffa "intressanta" människor. Med väldigt lite få saker i rolig mening. Men då har man ju upplevt annat. Kanske inte semestrar utomlands utan annat som är utvecklande.

    Ang. gudar som förvandlar en människa till t.ex. en cikada eller syrsa... så förlöjligas ofta tanken på reinkarnation. Med minsta logik borde vi begripa att en människa inte kan bli ett djur. Vilket de flesta gör och därmed helt avfärdar tanken på reinkarnation. Så var det tankeexperimentet löst. Vi lever bara ett liv. Gäller att hinna med så mycket som möjligt.

    Med "ett" evigt liv behöver man inte besöka alla platser i världen i detta liv. Man kan lära sig de språk man har naturlig fallenhet för. De invandrare som inte fort lär sig svenska har förmodligen ingen eller liten fallenhet för att lära sig svenska. Är de välkomna? Det verkar inte så. Om man lyssnar till politiker, till och med de mest "behjärtansvärda" eller de som ser sig själva som det, talar om vikten av att fort lära sig svenska.

    Invandringen har blivit något som ska öka den ekonomiska tillväxten. Nu tror få på det.

    Ett evigt liv där vi många av oss, strävar efter ständiga kickar och det goda livet, hur ska det kunna skapa förståelse för alla? Skapar det t.ex. förståelse för att alla invandrare inte kan lära sig svenska fort eller nästan inte alls? Skapar det förståelse för de utförsäkrade, som inte blir friska för att någon satt en tidsgräns?

    Om vi ska tala om livet i termer av evigt eller ett liv, så borde vi oavsett inbegripa hela livet. Livet kan vara/upplevas som gott även om man är skröplig. Det kan upplevas som gott.

    Om man inte förstått det så behöver man "kanske" prova på att vara skröplig. Livet är rättvist. Människor är orättvisa.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  12. Birger, Ja det kan det väl göra. Smaken är som baken dvs. delad. Att läsa böcker kräver dessutom att man kan läsa och det kan inte alla.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  13. Jag tror inte på "det goda livet". Det låter oerhört tråkigt i mina öron. En ständig strävan efter de kickar som höjer pulsen en stund är i det långa loppet väldigt otillfredsställande.

    Det som jag tänker på med förståelse är närmare den naturliga nyfikenhet som bor i oss alla. Hade vi obegränsat med tid hade vi alla kunnat hälsa på i alla möjliga personers liv.

    Vi är alla lite rädda för det okända och genom att uppleva olika kulturer och träffa olika slags människor (och djur) minskar rädslan för dem. Förståelse genom kunskap och genom att leva lite som dem.

    Nu tänker jag i det väldigt långa loppet eftersom hela resonemanget kretsar kring evigt liv så förståelsen för invandrare i Sverige idag kan bli lite svårare med det här perspektivet.

    Självklart kan man leva ett gott liv även om man är lite skröplig men det medför onekligen en del hinder. Och går man till spetsen med historien tolkar jag det som att gubben till slut inte kunde göra mycket mer än att gnälla. Det enda jag påpekade var att det gamla faktum kanske inte behöver gälla i framtiden, i teorin.

    Utöver det tror jag inte på att vissa har fallenhet för språk och att andra bara inte kan. Det finns många olika sätt att lära sig på och vi har alla lärt oss minst ett språk. Det handlar bara om att hitta rätt sätt och rätt motivering.

    SvaraRadera
  14. Med fallenhet menar jag när något känns självklart. Man plockar bara upp det. En del invandrare lär sig språket på några månader. Andra har det betydligt svårare "bara inte kan".

    Det där med rätt motivering gömmer sig bl.a. Björklund bakom. Använder sig nu av slopat vårdnadsbidrag med den motiveringen. Egentligen är arbetslinjen motivet. Vilket också framkommer. Invandrarkvinnor ställs enligt Björklund inte till arbetsmarknadens förfogande om de "utnyttjar" vårdnadsbidraget.
    Som om det räcker långt...
    Om vi ska leva "lite som dem" så innebär det att i vissa kulturer stannar kvinnan hemma med barnen?

    Att vi har fallenhet för olika saker tycker jag är fastställt utom allt rimligt tvivel. En del för språk andra för annat t.ex. att spela olika slags instrument.

    Att övning ger färdighet är också fastställt. Så om man "bara inte kan" så övar man om man har förmåga. Men saknar man förmåga så blir det svårt. Med rätt sätt en början. Rätt sätt kan aldrig vara det ska gå fort till varje pris.

    Lisbeth



    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.