tisdag 6 januari 2015

Kvinnors vapenlösa uppror: "Vägra använda gasmask!"

I år är det hundra år sedan gas användes i krig. Det var tyska trupper som släppte ut 150 ton klorgas mot franska soldater i belgiska Ypres i april 1915, läser jag i DN.

Kampen mot kemiska vapen har tagit sig en del annorlunda uttryck i Sverige. 1935 skrev över 20 000 kvinnor på ett upprop  - Kvinnors vapenlösa uppror - där man lovade att vägra använda gasmasker eftersom man inte ville bidra till "normaliseringen av krig och nya försvarsmiljoner".

Det var Elin Wägner som tagit initiativ till upproret. Hon såg med avsky på det militära vanvettet och de våldsstrukturer som byggdes upp.  Hon skrev 1934 i tidskriften Tidevarv, som hon under många år var redaktör för:

”Vi samlar gärna ihop gasmasker åt överståthållare och landshövdingar, försvarsministern, försvarskommissionen och så vidare. Vi är ganska många redan som tackar nej för egen del. Livet är icke något gott och nödvändigt under alla förhållanden. Ska vi gå vidare på den här vägen, så må den vita världen och dess civilisation, eller rättare sagt den karikatyr som återstår därav, gå under och lämna rum för något nytt. Inga andra raser, ingen hämnande änglaskara ur skyn, bereder dess undergång, endast den själv.”

Elin Wägner var konsekvent. Hon menade att några måste gå före, utgöra goda exempel, avrusta istället för att upprusta. I antologin Krig eller kultur (1929) skriver hon: "När ett land kommer dithän att det går före och nedrustar skall denna handling ha samma stärkande och befruktande kraft som en hjältehandling har på individen.”

PS!
I romanen Släkten Jerneploogs framgång  (1916) berättar Wägner om en driftig medelålders kvinna, som efter några år i Amerika återkommit till Sverige med sin son. Hon startar en specerihandel där hon säljer delikatesser till den burna överklassen, men när världskriget bryter ut känner hon ansvar för att även arbetarfamiljerna skall få tillgång till livsmedel. Drömmen är att starta ett kooperativ där de fattiga får möjlighet att stilla sina behov i tider av mobilisering och matbrist. Men Ingar är också pacifist, tar ställning mot mobilisering, får uppleva hur hennes son förförs till att skjuta upp studierna för att ta på sig uniform.

Överklassen reagerar surt på Ingars "förräderi" mot fosterlandet. Överklassen leds av den konservativa och antidemokratiska landshövdingskan Jerneploog. Scenen är en småstad. Tiden är mobiliseringens. Den politiska striden står bland annat mellan militarism och pacifism. Skyttegroparna grävs i Europa, skräcken för gasen sprider sig, i tidningarna kan man ta del av nyheter som "känns bättre om de är en dag gamla".

32 kommentarer:

 1. När jag såg rubriken trodde jag inlägget skulle handla om den där kongressen på 80-talet när så många (mp):are lite otippat kom ut som vegetarianer.

  SvaraRadera
 2. Det är så snurrigt idag... Svårt att vara konsekvent... Det kräver flera tankar i huvudet samtidigt. Inte nej eller ja. Svart eller vitt.

  SD anklagas för att visa vit flagg för Vladimir Putin. Själva säger de upprört att det är EU kritik. Nej till EU och nej till NATO säger de. Sina fienders fiender håller man nära. Eller "nära".

  Tar upp Russel igen...
  Som enligt av vad jag förstått och läst sa, politiska problem är alldeles för betydelsefulla för att kunna lösas efter några partilinjer. Det är givetvis ett hopplöst påpekande. (Ska han också ha sagt)

  Vilket väl stämmer titta på hur det ser ut. Det är ju för bedrövligt! Inte talas det om gemensamma budgetramar och samarbete i väldigt viktiga sakfrågor alla tillsammans, verkar omöjligt att uppnå... Inte ens du Birger verkar vilja se det.

  Vi får använda oss av filosofi om vi ska nå kulturstadiet. Samt av Elin Wägner. och Birger...

  Mer Russel Birger! kring livsåskådning, moral, uppfostrings och bildningsproblem, Demokratins problem, Diktaturens problem, Socialism, Marxism osv.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 3. http://sv.wikipedia.org/wiki/Bertrand_Russell

  SvaraRadera
 4. Detalj: rätta första årtalet.

  SvaraRadera

 5. Svenskspråkiga Wikipedia har ännu inte någon sida med namnet ”Bertrand Russel” :)

  SvaraRadera

 6. http://en.wikipedia.org/wiki/Bertrand_Russell

  SvaraRadera

 7. At various points in his life Russel considered himself a liberal, a socialist, and a pacifist, but he also admitted that he had never been any of these in any profound sense.[58]

  Låter så där .. :)

  SvaraRadera
 8. ERIC SECHER, Märkligt har precis läst...

  "Låter så där...:)"

  Precis! Därför är det så bra att tänka självständigt!

  Lisbeth

  SvaraRadera
 9. http://wisemanswisdoms.blogspot.se/2014/05/gastinlagg-sd-forsvarar-for-forsvaret.html

  SvaraRadera
 10. Dagens tema berör krigshetsarna. "Vi (de goda) och dom (de onda)" är åter användbara.

  Hittade en läsvärd artikel om Putin och andra aktörer. Här:

  http://www.nyatider.nu/ar-ryssland-en-mediediktatur/

  Gt

  SvaraRadera
 11. Extravalet avvärjdes. Två veteraner enligt pressen... En S och en FP

  "Att en politisk motståndare bjuder på hämtpizza kan vara något som behövs för en uppgörelse."

  SvaraRadera
 12. Fel... "Att en politisk motståndare bjuder på hämtpizza kan vara det som behövs för att nå en uppgörelse."

  Det kallar Sahlin samt en folkpartist för att besinna sig.

  Så når man finrummen:) Nu vet SD och V det.

  SvaraRadera
 13. 1934, synd att den fredsrörelsen inte dominerade i Tyskland och Sovjet som snart skulle dela upp östra europa mellan sig och därmed dra igång andra världskriget.

  Vi har återigen provat om ensidig nedrustning ger fredliga grannar, det funkade inte på Putins Ryssland.

  SvaraRadera
 14. Första världskriget berodde mycket på att Tysklands valuta Mark började konkurrera med Pundet om att vara världskriget. Tyskarnas industri sprang ifrån Engelsmännens.

  ”It should be recalled that the practically universal use of sterling in international trade was a principal component of Britain’s financial sway, and it was precisely into this strategic sphere that Germany began to penetrate, with the mark evolving as an alternative to the pound. The Deutsche Bank conducted “a stubborn fight for the introduction of acceptance [of the German mark] in overseas trade in place of the hitherto universal sterling bill…. This fight lasted for decades and when the war came, a point had been reached at which the mark acceptance in direct transactions with German firms had partially established itself alongside the pound sterling.”…“It seems probable that if war had not come in 1914, London would have had to share with Germany the regulatory power over world trade and economic development which it had exercised so markedly in the nineteenth century.”

  http://www.ied.info/articles/america-gains-economic-freedom/world-wars-decides-who-controls-world-trade

  Även andra världskriget kan delvis förklaras som ett krig om valutan såsom förklaras i artikeln ovan.

  I Bretton Wood efter andra världkriget kom Keynes med ett förslag om att en valuta som inget enskilt land kontrollerade skulle bilda stommen i världshandel - den valutan skulle kallas Bancor. Keynes förslag förlorade och istället blev dollarn härskarvalutan.

  Idag håller Kina på att springa förbi USA och dollarns ställning som härskarvaluta är hotad. Upprepar sig historien kommer det startas ett nytt världskrig (Carl Bildt gör sitt för att skapa maximalt med konflikter).

  Det är viktigt att folk lär sig hur spelet spelas så att den finansiella "eliten" inte kan starta ett till världskrig. Skrev ut receptet på hur man skapar en härskarvaluta i ett blogginlägg. Det är viktigt att förstå i vilken form krig bakas så att vi kan ändra receptet och forma om verkligheten till fred.

  http://tinyurl.com/mu6jvvr

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul med Ryss som skriver inlägg på svenska.

   En annan förklaring på första världskriget var att ett imperialistiskt Ryssland inte kunde kontrollera sina indre konflikter och försökte lösa sina problem genom att expandera på sina grannars bekostnad.

   Radera
 15. Magnus Redin

  Klickade på ditt nick, såg att du är Moderat, förklarar väl allt om din kommentar om stora elaka "Ryssland".
  Natos upprustning i Östeuropa är just vad som skapar farliga situationer men det kan väl du aldrig förstå som har ett parti som hyllar NATO likt Kristdemokrater hyllar Jesus.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nato rustar ned
   Sverige har avskaffat sitt försvar.
   Hur kan det bevisa att Nato tänker starta erövringskrig?
   Att Ryssland bedriver erövringskrig för att kunna bedriva kolonialt förtryck i Ukraina vet vi redan?

   Radera
 16. Obegripligt att folk inte fattar att det är NATO och dollarn bakom alltihop. De är naiva.
  Dags att stå upp och slåss för Rysslands rätt att invadera. Vi borde närma oss vår käre granne, ett vänförbund vore på sin plats. "Svensk-Ryska förbundet för Östeuropeisk integrering" klingar fint.

  SvaraRadera
 17. Tja
  5 miljarder dollar för att vara exakt.

  Http://www.informationclearinghouse.info/article37599.htm

  SvaraRadera
 18. "Dags att stå upp för Rysslands rätt att invadera"

  Huvva! Inte ska vi stå upp för denna kontrollapparat. Snarare se likheter och olikheter. Närma oss vår granne utan kontrollbehov och med respekt. Samt kräva samma sak tillbaka.

  Lincoln bra inlägg.

  Bildt brukar säga att V och SD är siamesiska tvillingar. Han kanske menar att väst och öst är det? Involverade i varandra och vi sneglar definitivt på varandra.

  Ryssland är ett bra exempel på att förfoganderätten, är större än verkligt ägande. Putin har kontroll över media. Till väst förtret som givetvis vill annat dvs. ta kontroll.
  Läste någonstans att endast 20 procent får ägas av utländsk media.

  Är det något vi bör stå upp för så är det Rysslands folk, som får lida av alla sanktioner. Putin han klarar sig "nog". Men visst varför vara ovänligare mot honom än någon annan. Hans motstånd mot NATO bör vi dela. Om vi inte gillar krig. Eller Putin.

  Vi bör respektera vår granne och han oss. Samt sluta upp med allt kontrollbehov, som leder till krig minst lika mycket som NATO och dollarn.

  Egentligen är det är människans kontrollbehov som ligger bakom? Samt girighet.
  Putins kontroll (förfoganderätt) av bankerna. Väst vilja att kontrollera Putin. Demokratier och Diktaturer verkar vara siamesiska tvillingar. Kontrollerande.

  Det verkar alltid vara folket som ska hamna i kläm. Lider med det ryska folket. Men det är lätt att även lida med det grekiska. Samt andra dåliga ekonomier inom EU. Som vi ingår i...

  Världen är en jämmerdal. Helvetet är här på jorden? Den må brinna och till sist skogar och berg försvinna. Löftena de står kvar.

  De ä bra!

  Lisbeth

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lisbeth

   Du fattar inte.att kingedward24 var ironisk?
   Och vad är dumt med inhemskt ägande.av media?
   Och vadå stå bakom folket? Folket stöder ju ledaren.

   Radera
 19. Sverige är EU:s stridis och hök när det gäller ryssslandskonflikten, först Bildt och nu statsminister Löfven själv. Han var nyligen på EU middag och propagerade för än hårdare skrivningar mot Ryssland. Det gick inte hem hos högerpolitiker som Merkel och Cameron, även "socialisten" Hollande ogillade detta och man fick se till så stridisen lugnade ner sig.
  Förmodar att det är detta som är den "nya" feministiska utrikespolitiken, vem hade kunnat ana att förde feminisktisk utrikespolitik.

  SvaraRadera
 20. Skulle varit:
  "ana att - Bildt - förde feministisk utrikespolitik."

  SvaraRadera
 21. Pierre, Nej jag fattade inte att det var ironi. Läste vad som stod:)

  Det är inte dumt med inhemskt ägande av media. Om den inte kontrolleras. Vilket är förståeligt, när andra vill ta över kontrollen. Kontroll av åsikter däremot är aldrig bra. Vare sig det är Putin eller andra som vill kontrollera.

  Jo jag tycker nog man ska stå bakom det mycket kontrollerade folket. Samt se att sanktioner inte löser mycket.

  I vilken grad folket egentligen stödjer är inte det oklart? På en glidande skala mellan ett och tio kan du säga hur mycket de stödjer Putin eller EU?

  Det kan inte jag.

  Lisbeth

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lisbeth

   Han har.ett stöd på ~70%

   Dock håller jag med dig.att sanktioner inte skapar någon lösning.

   Radera
 22. http://www.expressen.se/nyheter/bildt-varnar-for-storkrig-2015/

  Varnar och hetsar.

  SvaraRadera
 23. Inte många kvinnor som kommenterar här. Har inte förändrats mycket sedan Elin Wägners tid.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 24. Lisbeth, nej men vi läser...

  SvaraRadera
 25. Tycks som det håller på att bli en spricka inom EU om vilken sida man ska välja. Några saker som vår "fria media" missat den gångna veclkan (att det finns något som heter dollarhegemoni har den svenska "fria" median totalt missat - googla så hittar ni knappt en enda sida i media som tar upp dollarhegemonin:

  * Ryssland håller med Kina på att sätta upp ett eget SWIFT-nätverk som kommer kringgå dollarn. Idag sker 85% av alla transaktioner i dollar. De flesta av dessa dollar finns bara som ettor och nollor på FED:s datorer i New York. Nätverket som leder at´lla strömmar till New York kallas SWIFT. Det är mao en rejäl utmaning från Ryssarnas sida.

  * Frankrikes President Hollande har uppmanat till att avsluta sanktionerna mot Ryssland

  * Tyskland finansminister har sagt att han inte vill att Ryssland ska "destabiliseras" mer då det är farligt för Europa (lite skillnad från krigshetsaren Bildt - hur nu någon kan lyssna på honom efter hans lobbande för USA och ickeexisterande massförstörelsevapen - vilket ledde till kriget som dödat miljontals Irakier enligt Lancet)

  http://rt.com/news/219771-sanctions-russia-dangerous-germany/

  * Island håller på att dra tillbaka sin EU-ansökan

  Så mycket för vår "fria" media. Den riktiga makten ligger i att diktera tystnaden - precis som Chomsky beskrev i "Manufacturing consent". Jag lyssnar mer på tystnaden än den hög av svammel som vår "fria" media försöker forma mina tankar med.

  Var det inte Goethe som sa att
  "Ingen är så hopplöst förslavad om den om falskeligen tror han är fri"

  SvaraRadera
 26. Pacifism innebär oxå att inte använda våld för att försvara ett oskyldigt offer. Stackars Ukraina.

  SvaraRadera
 27. Tango smurfen

  Vem är ryss? Kan du inte.peka ut juden också när du ändå är i gång? Tröttsamt.
  Nato rustar ned? Warsawapakten rustade ned. Nato går stadigt mot ryska gränsen ännu idag.

  SvaraRadera
 28. @Tangosmurfen

  Roligt med betalda troll som sysslar med damage controll (det roliga ligger i att du sakligt inget har att säga)

  Så dollarhegemonin existerar inte enligt dig (Charles de Goule - en annan som du troligen tror var Ryss, hade en helt annan uppfattningen - t.om "ryssen" Keynes hade annat att säga) .

  Tyskarnas Mark hotade inte Pundets härskarställning fastän t.o.m dåtida höga brittiska ämbetsmän bekräftar det?

  Och du anser dig inte behöva motargumentera logisk för fem öre. Det enda argument du har är att du misskreditera motdebattören med skitsnack om att han är "Ryss" (på vilket sätt det nu skulle vara misskrediterande även om jag var Ryss - vilket jag definitivt inte är).

  Min moteld blir som sagt att påvisa det uppenbara - du är ett betalt troll.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.