onsdag 7 januari 2015

"Ibland är det bombmål man behöver..."

Pärlälven
Den som vandrat Kungsleden har kanske också vandrat i Pärlälvens naturreservat. Det är ohyggligt vackert, inte ett hygge så långt ögat ser. Urskog. Vilket är någon helt annat än de "skogar" som egentligen är virkesplantager. I min tidiga livstid fanns här levande insprängda fjälljordbruk med fjällkor. Utter och kungsörn har jag spanat på, björn och lo har jag missat. 

Här, i naturreservatet, skall militären testa vapen, meddelas i bladet. Människor som har stugor i området där vapentester skall göras tvångsavvisas. Bokningar för turister kan inte göras. Fan tar den som råkar vara på utterjakt med kameran i högsta beredskap, här skall testas vapen, bomber, missiler... Upp till 25 dagar. Behövs inga ryssar för att ställa till jävelskap för människor som bor i trakterna av Jokkmokk. Och det är ändå de som bör ha företrädesrätt till områden där de bor och verkar.

Vidsel Test Range - eller som det tidigare hette Missile Test Range Vidsel -  är Europas största militära övningsområde på land och ligger i de trakterna. Natoländer och andra brukar hålla till där.

På Matti Holmgrens blogg kan man läsa: "För oss som lever här uppe i Sveriges utkant är det grymt förnedrande att bli marginaliserade på detta viset. Det handlar inte om man är same, nybyggare eller inflyttad på senare tid. Ibland är det en vattendamm som skall byggas. Ibland är det gruvor som skall byggas. Ibland är det bombmål man behöver. Vi räknas helt klart inte! Kolonialismen är ett faktum. Jag gillar inte att prata om den men det är oundvikligt. Om tvångsförflyttning inte är kolonialism vad är det då? Om Vidsel Test Range landgrabbing för att de skall kunna bedriva sin ekonomiska verksamhet inte är kolonialism vad är då kolonialism?"

PS!
Den som vill begripa mer om kolonialism och landgrabbing och Norrland kan ju alltid kika på ett prat mellan mig och Po Tidholm om den senares mycket läsvärda bok Norrland. Klicka på bilden... 
http://www.ur.se/Produkter/174614-En-bok-en-forfattare-Norrland

17 kommentarer:

 1. Fin, spännande och intressant intervju som gav många infallsvinklar på ett roligt, lättsamt och seriöst sätt.
  L.

  SvaraRadera
 2. Ett av de björnrikaste områdena i landet och ned med urskog som klättrar uppför dalsidorna. "sjumilaskogar" verkligen. Fjällripor och älg är lättare att se än björn... som ser till att hålla sig på avstånd från människans lukt.

  SvaraRadera
 3. Bobmningarna är uppskjutna ett tag som det tycks, på grund av något tekniskt fel någonstans. Men man "lovar" att återkomma snart.

  SvaraRadera
 4. Art och habitatdirektivet vad har hänt med det? Gäller upprustning och rädslan för ryssen före? Eller är det vurmen för pengar och vinst som kommer först? Eller makt? Kontroll?

  Har inte lyssnat till intervjun ännu. Men han belyser, att glesbygdens problem, hänger samman med framväxten av storstäderna?

  Alltså hänger storstadens problem samman med avfolkningen av glesbygden. Samtidigt som glesbygden förstörs så förstörs storstäderna och dukar under.
  Så det där med att storstäderna överlever och glesbygden dör stämmer inte. Ingen är egentligen vinnare. Jo de som tjänar på allt detta kanske anser sig vara det.


  Idag får FP en känga. "sluta försumma storstaden" tåg som inte går, bostadsbrist, osv. Storstaden verkar ses som en självspelande piano. Nu när politiker börjar tvingas att se landsbygdens problem. Då hojtas det samtidigt i storstaden. Med rätta.

  Det är inga lätta utmaningar våra politiker har framöver. Centraliseringen till storstäderna blir allt svårare att försvara.

  Kanske mindre rysskräck (påhittad och äkta) är medicinen? Nedrustning receptet?

  Lisbeth

  SvaraRadera
 5. http://www.expressen.se/ledare/patrik-kronqvist/sluta-forsumma-storstaderna-fp/

  SvaraRadera
 6. Patrik Kronqvist Expressen resonerar som om våra politiker länge fört en landsbygdspolitik. Trots att makten, politiken, ekonomin centraliserats till storstäderna.

  När kommer nästa gröna flytt kunna ske? "Aldrig" nu när landsbygden blivit ett övningsfält inför vad de flesta nu verkar anse kommande krig. På landsbygden placerar man gärna flyktingar. Med vilken logik?

  Det är synd om de på landsbygden, turistnäring m.m. De som med alla övningar ser sitt levebröd gå upp i rök.

  De som "äger" mark och ser den gå förlorad är det mindre synd om. Mark som ägs från generation till generation? Det enda vi äger är vårt sista andetag. Inte kan vi ärva jorden.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 7. "Vidsel Test Range - eller som det tidigare hette Missile Test Range Vidsel - är Europas största militära övningsområde på land och ligger i de trakterna. Natoländer och andra brukar hålla till där."

  Samtidigt intalar svensken att Sverige inte alls är "med" i NATO.
  Ibland undrar man hur naiv svensken egentligen är?

  SvaraRadera
 8. Samtidigt som Norrland saluförs som övningsfält, så slåss Norrland om flyktingarna. Man kan alltid hoppas på att fler vägrar gå av bussen.

  SvaraRadera
 9. Proposition 185:1964, vars text föreslog att "Folkhopträngning i städer skulle ske" förelades Riksdagen. Proppen vann röstningen.

  Länsplan 1967 blev kontentan i hur folkhopträngningen skulle genomföras "(...) dock i sådan takt att social oro icke uppstår(...)"

  Något årtionde efter praktisk start av denna politiska omänsklighet togs statsbidraget om 25-30 tusen kronor per kommuninnevånare/per år, bort. Därefter avskaffades kommunalbeskattning av företag bort. Båda dessa åtgärder var synnerligen pådrivande komponenter visavi utvecklingen av tömningen av Sveriges landsbygd.

  Sanningshalten i här ovan beskrivet vet Birger Schlaug betydligt bättre än undertecknad - men minnet säger att så var det, så gick det till när Kapitalet tog stryptag på landsbygden.

  SvaraRadera
 10. Titta på denna video om tänkt framtid!
  http://www.axess.se/tv/vodplayer.aspx?vod=1241

  SvaraRadera
 11. Svårt att finna ord för vår samtida dumhet.. även om det mesta har logiska orsaker. Att krig i alla dess former sedan länge borde vara förpassat till historiska epoker låter på ett sätt självklart.

  Planetens naturmiljöer är samtidigt, i relevanta större perspektiv, kolossalt överexploaterade. Att ens fundera kring vidare exploatering av mer orörda naturområden är "lite" märkligt, vare sig det handlar om militär verksamhet, gruvor, vind/vattenkraft, avverkning eller något annat.

  Håller verkligen med om att fjällurskogsområdena där uppe är otroligt fina och viktiga att bevara!

  SvaraRadera
 12. Bevara oss väl som Sveriges Ursprungsbefolkningar!
  För Varandra i Tiden
  och för Eder!

  På egna ben, på egna ben
  Men lönsamheten, men lönsamheten

  Men om Vi skulle övervinna världen
  och ensamheten och mörkret och kylan
  och Sverige och lönsamheten och ...
  som belevade gäster och Norrlänningar på Jorden
  bygga en lokal där vi, en trappa upp kunde
  kunde dyrka
  Fotosyntes, Kretslopp, Samverkan
  Överblickbarhet och Ansvar och
  som vi sedan genomför på bottenvåningen det vill säga
  I VARDAGEN OCH PÅ JORDEN.

  Jag bara retas . . . . . . . . .

  Dynape

  SvaraRadera
 13. Hur skulle det bli ...
  Med prut på prat ...
  Avskaffa ekonomiprisen
  Häng litteraturpristagare
  Avskeda de som mördade Gaddafi
  Avkorta de som koloniserat Norrland och sedan de som förrått
  Palme, ned med Säpo.
  Bort med de som strävar efter total dominans,
  när det gäller odling av jorden
  utprångling av digitala pengar
  och makt via kärnvapenhot och
  via hjärntvätt i många former!

  Fram för Bonobonaporna!
  Ned med Schimpansmäniskorna!

  D.....  SvaraRadera
 14. Du Anonym som gav oss denna ovärdeliga gåva av glasklara, faktafyllda ofrånkomligheter:

  http://www.axess.se/tv/vodplayer.aspx?vod=1241

  som i detta vårt krackelerande nu borde vara starkare förpliktat, än vad Katekesen var för 100 år sedan, att kunna utantill av varje människa, barn som vuxen, ung som gammal!!!

  Än en gång: Innerligaste TACKKK, du Anonym!!!
  Innerligaste, stormande TACKKK!!!

  SvaraRadera
 15. "Fram för Bonobonaporna!"
  Hmm! :)

  Ska vi verkligen ha världens kåtaste apa som ett föredöme?
  Kanske! Ett starkt matriarkat! och konfliktlösning lyckas de med.

  "Hur människan blir människa" Bok av Lasse Berg"

  Honorna styr i form av koalitioner.

  Kvinnlig energi fattas oss? Ska vi ha ett matriarkat?

  Många talar om vår stora hjärna som vi inte så "hjärna" använder.

  make love, not war!

  Men hur går det med dyrkandet av "Fotosyntes, Kretslopp, Samverkan, Överblickbarhet, och Ansvar...."?

  Kanske bäst ändå att vi försöker använda oss av vår stora hjärna.
  Skulle ett gäng väldigt kåta apor kunna "Avkorta de som kolonialiserat Norrland." Eller Lappland? Skulle dessa apor "vi" se och förstå att det upprustas bl.a. inom EU. Skulle de förstå att vi är så gott som med i NATO redan?

  Det "förstår" vi?

  Eller ska vi trots all galenskap som vi ställer till med, vara glada över Evolutionen som tagit oss ut ur djurriket?

  När människan blir människa, Nu gäller det bara att bli mänsklig. Ta ett steg till i Evolutionen.


  Lisbeth

  SvaraRadera
 16. Förlåt, glömde:

  Borde delas i alla sociala medier, talas om i alla sociala sammanhang:

  http://www.axess.se/tv/vodplayer.aspx?vod=1241

  Tänk om vi alla delade denna viktighet på facebook, twitter och hemsidor tex. ...

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.