fredag 5 december 2014

Provocera mera

Nominera gärna pristagare till årets ProVoka-pris för "årets bästa provokation i syfte att förändra samhället till det bättre".
 Pristagaren presenteras sedvanligt den 13 december.
Nomineringar i kommentarsfältet eller ännu hellre till provoka@telia.com
De senaste två  årens pristagare:
2013 
2012

10 kommentarer:

 1. tävlingsbidrag: Gåtfullt hur man kan basera sin politiska gärning på RENT ÖNSKETÄNKANDE (t ex då att det i Sverige inte existerar blockpolitik, att denna dött & begravts) & sedan fortsätta försvara detta önsketänkande efter det att luftslottet pyst ur med ett ormlikt väsande, inför öppen ridå..?

  SvaraRadera
 2. Fast det kanske ska vara "offentliga händelser" som får pris, i så fall borde väl någon form av "anti-köp dags" initiativ belönas eller någon som jämställt tv-reklam med farlig hjärntvätt?

  SvaraRadera
 3. Dan Park. Oavsett om man uppskattar hans konst eller ej, så utgör den en "provokation i syfte att förändra samhället till det bättre" - i det här fallet ett samhälle där yttrandefrihet gäller även för personer vars åsikter vi inte nödvändigtvis delar (någon annan yttrandefrihet värd namnet finns förstås inte) - och är i mitt tycke årets bästa.

  När man läser vad Birger har skrivit om civil olydnad så framstår Dan Park än mer som det självklara valet:

  "Fredrik menade att man skulle följa lagarna, och att det var märkligt att jag, som riksdagsledamot och lagstiftare, kunde försvara lagbrott. Jovisst, sa jag, det kan jag under tre förutsättningar: a) det sker utan våld eller hot om våld, b) det sker öppet och offentligt och c) man tar sitt straff - allt för att skapa opinion i syfte att förändra lagstiftningen."

  a): Dan Park har aldrig använt våld eller hot om våld mot någon. Däremot har han misshandlats av vänsterextremister för sina åsikter och sin konst. b): Även här uppfyller Dan Park Birgers förutsättningar till 100 procent. c): Full pott igen! Dan Park har fått sina tavlor beslagtagna och avtjänat fängelsestraff för sin konst och för sina åsiktsbrott.

  Jag nominerar alltså Dan Park.

  SvaraRadera
 4. Jag anser att nätverket "Avkriminalisera cannabis" bör få priset för sin "provokation" att samla in väldigt mycket pengar till SRs Musikhjälpen (i skrivande stund nästan 100.000:-). Att avkriminalisera cannabis är en av de viktigaste sociala reformerna globalt, med tanke på hur extremt destruktivt det globala "kriget mot drogerna" (lanserat av Nixon) är och med tanke på hur extremt användbar cannabisplantan är, inte minst medicinskt.

  SvaraRadera
 5. Jag nominerar alltså Dan Park.
  ------------

  Om man tycker att medeltidsuppfattningar om andra etniska grupper än man själv tillhör på något sätt gör samhället bättre kanske.

  Dan Park är bara det som händer när man inte har en aning om vem som egentligen styr samhället - ett tips är att det varken är romer eller svarta.

  SvaraRadera
 6. "Rebel without a clue" brukar man väl kalla det.

  SvaraRadera
 7. Anonym:

  "Om man tycker att medeltidsuppfattningar om andra etniska grupper än man själv tillhör på något sätt gör samhället bättre kanske."

  Eller om man tycker att ett samhälle där yttrandefrihet gäller även för personer vars åsikter vi inte nödvändigtvis delar, är ett bättre samhälle. Eller om man tycker att någon som till 100 procent uppfyller Birgers samtliga förutsättningar för civil olydnad, är en värdig kandidat. Allt det här står förstås redan i min prismotivering, men den var du inte intresserad av att kommentera (eller ens läsa?).

  "Dan Park är bara det som händer när man inte har en aning om vem som egentligen styr samhället - ett tips är att det varken är romer eller svarta."

  Fel, Dan Parks konst är betydligt mer nyansrik. En av mina favoriter är bilden av en svart man som hänger i ett rep under en bro. Det är en skarp kritik av svensk media (som tillhör de "som egentligen styr samhället"), och syftar på den svarta man som när han gick över en bro, blev attackerad av en gäng som misshandlade honom och försökte kasta ner honom från bron till en förmodligen säker död. Media slog på stora rasisttrumman initialt, men snart förstod de att gärningsmännen inte var svenskar, och då upphörde rapporteringen omedelbart. Det är alltså media, snarare än invandrargänget, som har hängt den svarte mannen från bron i Dan Parks teckning.

  Jag kan för övrigt säga att jag inte tycker att Dan Park är en stor konstnär, men en desto större yttrandefrihetskämpe.

  SvaraRadera
 8. Yttrandefrihet inkluderar inte nidbilder på etniska minoriteter det är liksom därför han blir fälld, och man kan säga mycket om vår sorgliga ursäkt till media och riskdag utan att hålla på att rita raskarikatyrer som borde försvunnt för flera sekel sedan.

  SvaraRadera
 9. "Yttrandefrihet" - förutsatt att du inte säger X, eller skriver Y, eller ritar Z, eller ... - är förstås inte yttrandefrihet.

  SvaraRadera
 10. Om man inte är ett barn förstår man att det kommer ett visst ansvar med yttrandefriheten, men jag håller med om att det får motsatt verkan att göra martyrer och hjältar av idioter genom att ge dem så överdrivet stort utrymme i media, så svängrummer kunde vara större.

  Men nätet är ju fullt av avpixlat och andra sajter med liknande vinkel så att snacka om PK diktatur är rätt löjligt.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.