lördag 1 november 2014

Grön Ungdom reagerar till slut...

Med viss sorg samtalade jag i radio och tv med Grön Ungdoms kvinnliga språkrör i samband med regeringsbildningen. Magda Rasmusson tycktes vara något av ett eko av den partiledning som suddat ut allt obekvämt från dagordningen - försvaret av politiska uppgörelser och lågt liggande opinionsbildning gav mig en känsla av sorg.

Grön Ungdom borde vara den kraft som ser till att MP inte blir som alla andra i trianguleringens tid. Man sitter på det sluttande planet, genomför nu sådant man tidigare tråkat alliansregeringen för -  frågor där man tidigare varit skoningslösa i sin kritik: nu senast licensjakt på varg... Det är nästan parodiskt att det ser ut att bli massjakt på varg första gången MP sitter i regeringen. Det är olyckligt, meddelar miljöministern. Olyckligt? Är det inte snarare haveri?

Häromdagen hade i alla fall Grön Ungdoms manliga språkrör en artikel i ETC - varför inte i DN?? - som ger visst hopp. Lorentz Tovatt skriver:

"Partiledningen tycks resonera att om vi ska lyckas växa som parti måste vi slipa av våra kanter. Men ändå verkar denna strategi vara felaktig, vilket framförallt två saker pekar på. För det första ser vi nu resultatet av vår strategi – vi minskar i riksdagsvalet. En mellanmjölkspolitik tycks vara ännu mindre attraktiv än en radikal politik. För det andra märkte vi i valrörelsen att klimatfrågan inte lyftes alls. Det beror delvis på att de politiska skiljelinjerna i klimatfrågan har minskat. Om ingen vågar vara radikal kommer ingen annan att tacka ja till en debatt, eftersom det knappt blir en debatt.

Istället måste vi inse att ett sju-procentsparti inte kan vara vän med alla. En tuff och rättvis klimatpolitik kommer alltid att skapa fiender, men det måste vi stå för. För det behövs om vi ska kunna få ner utsläppen på en nivå som är globalt hållbar.
 
Det finns förstås många orsaker till klimatpolitikens misslyckande. En av dem är att den utomparlamentariska miljörörelsen inte lyckats tillräckligt väl. Och Miljöpartiet har fortfarande den skarpaste politiken på området. Men i framtiden måste man våga stå för det på allvar. Bara då får vi upp frågan på dagordningen, och bara då kan vi börja förändra på riktigt."

Lorentz, bra att du reagerar!

Tystnaden har legitimerat den utveckling som riskerar leda till att partiet tappar modet att säga det som behövs sägas för att skapa opinion. Och vad värre: kommer att administrera en utveckling som partiet varit till för att motverka. Kritik från gröna vänner är det bästa MP:s partiledning kan få om man verkligen vill stärka sin position i förhandlingar med sossarna i frågor som grön ideologi bygger på. Det är inte gröna kritiker som är fiender, det är den förmenta lojaliteten i tystnaden hos medlöpare. Tyvärr fattar inte alla det.
 

25 kommentarer:

 1. "Grön Ungdom borde vara den kraft som ser till att MP inte blir som alla andra"

  MP är fortfarande det enda partiet som har en vice statsminister som håller hat-tal mot vita, heterosexuella män tillika miljöminister som använder förbjuden, miljöskadlig båtfärg och släpper ut skit i Östersjön och skyller på sin man och son (vita, heterosexuella män, igen).

  MP är också det enda partiet, hittills, som har en islamist i regeringen.

  Sådär, några tröstande ord från mig till dig, i all välmening. Känns det lite bättre nu?

  SvaraRadera
 2. Snarare så är det väl parodiskt att vargen får klä skott för EU vurmen och anpassningen till EU.
  Stackars djur. Nu ska vi visa vilka som bestämmer över oss dvs. vi själva. En klar irritation över att man lägger sig i denna fråga har visats. Från olika håll.

  De etablerade partierna verkar ganska ense om, att EU inte ska lägga sig i hur vi hanterar vargfrågan. Det har hörts tydliga protester kring detta.
  Snuset och vargfrågan irriterar.

  Frågan/frågor som bör diskuteras av det berörda civilsamhället och dess olika aktörer, har blivit en skrivbordsprodukt. Regeringen ja alla tycker att frågan bör avgöras här.

  I denna fråga är de olydiga. Men inte i andra frågor, där man skulle önska att de var det.

  Åsa Romson beklagar beslutet och kritiserar landsministern. Hon visar alltså sin ståndpunkt mot regeringens. Men lyfter inte EU kritiken mot Sverige. Vad ska hon säga, vi bör lyssna på EU kritiken?

  Hur är det med vänsterpartiet hur högljudda är de? Är de också mer eller mindre bakbundna, efter att ha förhandlat med vår nya regering i en rad frågor?

  Det här är en fråga för Sverige som har ventilerats fram och tillbaka. Inte minst hos "Dalademokraten" Nu vill regeringen gå sin egen väg. Som inte alls är förankrad i folkets vilja.
  För irritationen är stor hos folket som tycker väldigt olika.

  SvaraRadera
 3. Ekot, Stina Bergström miljöpolitisk talesperson.

  "Vi tycker att man kan ha licensjakt på varg när vargen fått en gynnsam bevarandestatus och där är vi inte idag, säger hon"

  "Dessutom så befarar Stina Bergström att Sverige åter kan få kritik från EU kommissionen om det genomförs en licensjakt på varg. - Vi ha fått en däng förut, och det vill vi inte, säger hon."

  Så det verkar onekligen som om Vargens roll i sammanhanget inte väger tyngst... Vare sig för de som förespråkar licensjakt eller de som säger att de är emot.

  SvaraRadera
 4. Mac, är det inte bra tjatigt att älta runt i de banor du gör? Kaplan är inte islamist, det vet var och ens om känner honom, Åsas son är ingen man, utan ett ganska nyfött barn och vad vet du om vilka färger tidigare miljöministrar använt på sina båtar? Pladdergubbe är du!

  SvaraRadera
 5. Naturen verkar ha en egen lag medan politiker verkar ha en annan...

  SvaraRadera
 6. De motgångar och mikroskandaler(mp) har drabbats av har ju främst skett efter valet, det kan ju knappast ha påverkat valresultatet.
  Vad som däremot säkert påverkade var att media den här gången behandlade (mp) som vilket parti som helst. När Romson och Fridolin pressades på besked som de övriga, blev väljarna inte särskilt nöjda, vad det verkade. Cirka fyra procentenheter försvann de sista månaderna före valet. Kan knappast skyllas på frånvaron av klimatfrågan, snarare var det nog Fridolins totalt ogrundade löften till lärarna och Romsons berömda genombrott som sexist som sänkte de sista 1-2 procenten.

  SvaraRadera
 7. Greeenline 2:

  Kaplan är islamist. Fortfarande har jag inte sett någon av hans försvarare bemöta de argument som Pekgul framför för att stödja sitt påstående. Blir du den första?

  Tack för påpekandet. Då var det bara sin man hon skyllde på.

  Okej, så här då:

  "MP är fortfarande det enda partiet som har en vice statsminister som håller hat-tal mot vita, heterosexuella män tillika miljöminister som HAR AVSLÖJATS med att använda förbjuden, miljöskadlig båtfärg och släppa ut skit i Östersjön och skylla på sin man."

  Nöjd?

  SvaraRadera

 8. I en intervju gör nättidningen Nyheter24 reklam för Instagramkontot Makthavarna, som öppet sprider rasism mot vita människor.

  18-åriga Zahra F, som var en av tre personer som startade Makthavarna, intervjuades av Nyheter24:s Tina Misaghi.

  – Vi är trötta på att vi rasiferade inte hörs. Den antirasistiska kampen i dag tas oftast över av vita, och rasifierade hamnar i skuggan trots att det är vi som upplever rasism. Våra berättelser tas inte på allvar. På Makthavarna får vi som rasifieras skriva utifrån vårt tolkningsföreträde, sade Zahra F till Nyheter24.

  Enligt Zahra F väljer man främst unga rasifierade personer som ”inte har tillgång till en stor kanal att föra sin talan på” till att bli gästpostare på Makthavarna.

  Hyllar hat mot vita
  Kontot @makthavarna har i skrivande stund över 6 000 följare på Instagram. Bilderna som publiceras av Makthavarna hetsar ibland mot vita, eller icke-rasifierade, personer.

  En bild som man publicerat innehåller en text om den mexikanska konstnären Frida Kahlo, som beskivs av Makthavarna som en ”favoritidol”. I texten kan man läsa att det Frida Kahlo hatade mest var ”vita människor och kapitalism”.

  En annan bild innehåller en text där det står att vita människor inte kan bli utsatta för rasism, eftersom deras förfäder koloniserat och förstört icke-västliga länder.

  Artikelförfattaren Tina Mishagi på Nyheter24 har inte kunnat nås för en kommentar kring artikeln och Nyheter24:s ståndpunkt i frågan.

  SvaraRadera
 9. Om inte MP är radikalt har partiet inget existensberättigande. Före valet skrev jag till Åsa Romson och varnade för att med MP i regeringen tystnar partiet helt. Ingen röst alltså för det som måste sägas. Nu sitter MP och administrerar något som man i normala fall borde ta avstånd från. Man kan fråga sig hur utförslöpan kunde drivas så långt att man inledde ett samarbete med S, den forna fienden! Felsteget gjordes alltså långt innan regeringsinträdet, redan under Göran Perssons tid. Persson skulle med bl.a. Stefan Edmans hjälp skapa ”det gröna folkhemmet”. 15 år senare kunde samme Edman och Göran Greider skriva i DN att
  ”Planeten är febrig, men inom det Socialdemokratiska partiet har den idépolitiska temperaturen fallit till nära nollpunkten”. Tillkommit har nu Stefan Löfven, ekologisk analfabet enligt Gahrton. För gröna människor finns inte längre någon anledning att rösta på ett totalt lealöst MP. Partiet tillhör idag den övriga tillväxtfamiljen i riksdagen.

  SvaraRadera
 10. Att det tydligen åter ska börja staplas varg-kadaver för att tillgodose någon inbillad "fölklig" kretinism i landsbygden får en ju att famla efter spypåsen? Och om antalet vargar överstiger 260, eller vad som nu är det låga gränsvärdet, så dyker det upp "djupt oroade" galningar i media som det daltas med, som får sin paranoida vilda västern-psykos kammad medhårs. I vissa amerikanska stater, med hälften så stor areal som Sverige, har de tydligen 3-4 tusen vargar utan att det är en fråga på dagordningen överhuvudtaget..

  SvaraRadera
 11. Varför måste politiker till vänster säga att de har stor förståelse för "rovdjurs-trycket"(!) i Värmland? Varför inte säga som det är: lär er leva med naturen om ni bor i busken? Kom inte & gråt om ni valt att bosätta er där även andra topp-predatorer bor? Tänk om fiskare gnällde lika ynkligt, "buhuu krabborna nyps!" "Havet brusar så det ger tinnitus!"

  SvaraRadera
 12. Anonym,
  Är du medveten om att det inte fanns några vargar i dessa områden för några decennier sedan? De som bor där har ju inte valt något alls, de har sett vargar bli utplacerade och skapa flockar i områden där några "toppredatorer" förutom människan inte har funnits på hundra år.

  SvaraRadera
 13. Det verkar vara många storstadsbor som uttalar sig här. Dom som anser att "vargen är bara en stor hund".
  Vargen är inte ett gulligt gosedjur som många verkar tro, det är ett rovdjur. Låt folk som lever i verkligheten få skydda sina djur så är problemet ur världen. Det är så det funkar där det finns mycket varg.
  /Stefan

  SvaraRadera
 14. Och nu är de "jädda"? Björn & lodjur har de väl alltid haft även där, några skygga vargar mer eller mindre lär ingen märka. Undrar om de inte har problem med häxor också eller annat som exorcister kan handskas med? Eller så är det rullande psyk-akuter & mobila AA-möten som kan närma skogens värmlänningar till naturen, få igång "samspelet" på fascist-tendensernas bekostnad? Tänk om djurlivet var som i afrika, hur skulle detta hanteras? Sticka i tummen, ajaj ojoj..

  SvaraRadera
 15. Hej anonym
  Du verkar lite bitter? Har surdegen dött och grannen köpt snyggare kläder än dig?
  Det är oftast dom med minst kunskap som skriker högst. Dom flesta vargförespråkarna bor i storstaden och tycker att gråsparvar är exotiska. Dom som lever i verkligheten är inte lika övertygade.
  /Stefan

  SvaraRadera
 16. Tänk när temperaturen stiger & vithajen simmar in i svenska vatten, vad händer då? Blir den sjunkbombad? Då går kustjägarna till attack? Mer biologi i skolan, löser det problemen? Är det den socialdemokratiska "utilitarismen"som är orsaken? Djur som bara "går runt & skräpar", liksom dagdriver utan att göra ekonomisk nytta? Eller vansinnig, men subtil, "super-nationalism", där många anser sig vara halvgudar, där allt som stör fiktionen att vara "king of the jungle" omedelbart skall knäppas, flås ,styckas, & paketeras? Man kan undra. Ibland undrar man ju.

  SvaraRadera
 17. I en opinionsmätning för ett par år sedan undersökning fick man svara på frågan ”tycker du att vargstammen ska minskas genom jakt?”.
  I hela landet svarade 59 % nej och 21 % svarade ja.
  I ”Norra mellersta Sverige” och i ”Norra Sverige” sa 56 % respektive 58 % nej, medan 28 % respektive 25 % svarade ja.

  Det är nog inte sådär enkelt som Stefan påstår! Det blir bara larvigt att påstå att vi som bor på landet är vargmotståndare rakt av. Vidare undersöktes för några år sedan vilka det var som ville ha färre vargar; det var dubbelt så många män som kvinnor, betydligt fler äldre än yngre och betydligt fler lågutbildade än högutbildade. Bland Sverigedemokrater ansåg 12 procent - visar en annan undersökning - att rovdjuren är det största problemet för landsbygden, för övriga partiet låg det mellan 3-8 procent med undantag för V där bara en procent uppfattade det som det största problemet.

  En annan undersökning ställde frågan huruvida varg skulle vara något positivt eller negativt om man funderade på att flytta till landet. Cirka 20 procent ansåg det vara negativ och ungefär en tredjedel så många ansåg det vara positivt medan det för 70 procent inte skulle spela någon roll.

  Själv bor jag på landet, har haft får och vill inte se licensjakt men däremot skyddsjakt och högre statligt bidrag för stängsel och stängseluppsättning - däremot bör fårägare och andra att ta på sig jobbet att hålla stängsel fria från sly etc på helt egen bekostnad.


  SvaraRadera
 18. Birger, Varför inte "bidrag" eller avdrag från EU när det gäller stängsel? Om de anser att de vet bättre än vi i Sverige, så borde vi få hjälp? Om vi får ytterligare "en däng" ang. licensjakt varför inte kräva hjälp?

  Ang. skyddsjakt så får man ansöka. Men finns ändå inte stor risk att det missbrukas? Varför inte låta naturens lagar som t.ex. kannibalism, sjukdom, inavel sköta beståndet?
  Är mänskliga lagar att föredra framför naturlagar, som på ett naturligt sätt sköter beståndet av olika arter? T.ex. när det gäller människor inte skjuter vi av dem? Vi spekulerar däremot gärna i, hur många människor det blir i framtiden. Men vet vi egentligen?

  Lisbeth

  SvaraRadera
 19. Stefan. "Låt folk som lever i verkligheten få skydda sina djur så är problemet ur världen"

  Vadå sina djur? Du gör det verkligen enkelt för dig/oss. Min katt är bara min, i min egen tankevärld. Hon är i verkligheten i högsta grad sin egen.
  Antar att det gäller alla djur som människan gjort till "sina djur"?

  Lisbeth

  SvaraRadera
 20. Lisbeth,med ordentliga stängsel krävs allt allt mindre skyddsjakt... Lössläppt hund i skogen bör naturligtvis inte ge rätt till skyddsjakt. EU-pengar till det, tycker du. Tja, varför inte. Problemet är väl att vi med sådana EU-medel plötsligt skapar ett behov i andra länder som egentligen inte finns... Varg är främst ett problem för svenskar och norrmän tycks det.

  SvaraRadera
 21. Tack, köper ditt svar!
  Min fråga om EU pengar var irriterat känslomässig. Fast som du skriver "Tja varför inte."

  Frågan bör finnas med. För även om vi är okunniga är andra kunnigare?

  Som du skriver. EU medel skapar behov i andra länder som egentligen inte finns. Hitta på problem kan vi kalla det för.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 22. Frågan är väl egentligen vilken nytta vi har av vargen? Varför blir Sverige ett bättre land av att världens vanligaste landpredator etablerar sig här?

  Nackdelarna torde ju vara tydliga för de allra flesta, men vilka är fördelarna?

  Och om vi nu ska ha massor av främmande predatorer i landet, varför inte välja sådana som faktiskt är utrotningshotade och faktiskt behöver skydd, som säg snöleoparder?

  SvaraRadera
 23. Anonym, Varför ska vi ha nytta av vargen?

  SvaraRadera
 24. Vad ska vi annars ha den till, till skada?

  Det är kanske inte världens mest orimliga uppfattning att nyttiga saker i samhället ska ökas medan skadliga saker ska minskas.

  Och jag måste påstå att om jag levde på en plats och politiker ville införa varg där, med alla problem det innebär, skulle jag betrakta dem som vansinniga om de inte kunde förklara för mig vad det hela var bra för.

  Om de hade velat bygga säg en gruva eller en vindkraftspark eller någon annan olägenhet hade man ju i alla fall fattat vilken nyttan med det hela var. Med vargen? Då är det väldigt oklart.

  SvaraRadera
 25. Det mesta i naturen finns där och skapar jämnvikt. Det är kanske inte alltid så men för oss som bor där vildsvinen har tagit över är det ganska tydligt att naturen inte är i jämnvikt. Här kommer en liten film om en plats där vargen återinfördes.

  https://www.youtube.com/watch?v=ysa5OBhXz-Q

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.