lördag 4 oktober 2014

Tjatiga journalister gör myter till sanningar

Det är ganska tjatigt att journalister fortsätter att göra myten om hur det gick till efter valet 1998 till en sanning. Nämligen att "Birger gav sossarna makten 1998". (Idén kommer från Peter Eriksson) Problemet är att journalister uppenbarligen citerar varandra i långa kedjor, att de fångar ett citat någonstans, att de inte har koll på ett begrepp som är ganska fint, men bortglömt: interndemokrati. 

Senaste dagarna är det tidningen Fokus (Maggie Strömberg) och SvD (Lena Hennel) som sprider myten. Efter att ha läst samma drapa i tio olika varianter blir man lite trött  - dessutom blir myten till slut en "sanning" på samma sätt som "sanningen" om att det var sälarna som tog in MP i riksdagen 1988 växte fram.

Så här var det: 
 • Miljöpartiets medlemmar hade under kongressen våren 1998 uttalat att regeringsmedverkan för MP endast skulle vara aktuellt om  partiet blev tillräckligt stort så att regeringspolitiken skulle kunna bli i "huvudsak är grön".
 • Partistyrelsen hade  diskuterat vad "tillräckligt stort" skulle kunna vara  i siffror och kommit fram till att det borde ligga i häraden kring 8 procent, 
 • Valresultatet blev 4,5 procent, det vill säga lägre än i föregående val. Detta innebar att kraven från kongressen helt enkelt inte kunde uppfyllas. Vi blev inte tillräckligt stora - med 4,5 procent bakom oss vore det inte rimligt att tro att regeringspolitiken skulle bli ”i huvudsak grön”. Vänsterpartiet fick i detta val 12 procent. Socialdemokraterna 36 procent. MP:s riksdagsgrupp tog beslutat att partiet, i enlighet med kongressbeslut och partistyrelsebeslut, inte skulle kräva plats i regeringen men inleda förhandlingar om ett budgetsamarbete under vissa förutsättningar (som jag skriver om här.)
Enligt SvD:s dagsfärska artikel säger Peter Eriksson: "Vi sålde oss för lätt. Vi hade kunnat ställa krav på att få medverka i en regering. Birger Schlaug och jag hade en kontrovers om det." Tidigare har den gode Peter hävdat att "Birger vek ner sig". 

Det är lite tröttsamt att behöva se detta upprepas gång på gång. MP:s kongress, partistyrelse och riksdagsgrupp hade sagt sitt. Och som sagt, det kallas interndemokrati. Det är möjligt, rent av troligt, att senare språkrör kört över kongressbeslut i parti och minut med sådan var inte partikulturen under tidigare år.

(De politiska framgångarna under perioden 1998-2002 var för övrigt inte helt dåliga genom den budgetsamverkan MP hade med S och V: bland annat försvann villaoljan helt som uppvärmning som följd av den gröna skatteväxling som MP tvingade igenom, vilket fortfarande är det största klippet för svensk klimatpolitik. Skatten på villaolja höjdes radikalt i flera steg och husägare och Villaföreningen var störtförbannade. Idag är de nog glada. Det brukar bli så.)
13 kommentarer:

 1. Synd att historien hela tiden ska förvrängas. Sälarna är bara ett exempel.

  Vidare gjorde etablissemanget en karikatyr av det unga MP, en vrångbild, som man sedan angrep. Detta är ett fegt trick av motståndarna, när de inte hittar något verkligt att kritisera.

  Gt

  SvaraRadera
 2. I SvD står att Peter kom på kollisionskurs med partitoppen. Men det var ju med partiets medlemmar han kom i kollisionskurs. "Partitoppen" tog medlemmarna och kongressbeslut på allvar! Det var länge sedan sådant skedde!
  L.

  SvaraRadera
 3. (nya mp) vill inte ens avskaffa monarkin. Alcatraz-gymnasium får tummen upp. Och borgares billiga hemhjälp har man framgångsrikt "kämpat för". (s) på toppen av sin hycklande auktoritära storpotäts-bana (förut, inte nu) var avskyvärt, men frågan är om inte detta lilla vidriga "streber-parti" är värre?? Det är nästan så man lyckas med den "konststycket"..

  SvaraRadera
 4. Villaoljan har inte försvunnit helt. Till exempel Åsa Romson värmer sitt hem med villaolja.

  SvaraRadera
 5. Sälpopluationen hamnar tydligen i en kris med jämna mellanrum...
  Borde jagas hårdare!
  Eller att ha en riktig predator -späckhuggaren...
  Hade ju varit kul med späckhuggare vid Väderöarna...
  Även om säljakt också vore kul...

  SvaraRadera
 6. 02:31, helt fel. Du lever i gamla tider.

  SvaraRadera
 7. Neoliberal Agendalör okt. 04, 06:07:00 em

  "Tjatiga journalister gör myter till sanningar"

  De flesta människor upprepar bara vad de har hört. Sällan kollar de upp fakta eller tänker igenom om det är logiskt.

  SvaraRadera
 8. Vår civilisation blir i
  bästa fall en parentes ...

  Men alla som skriver här vill naturligtvis
  vara med i något helt annat ...

  Roland

  SvaraRadera
 9. Romson oljevärme har till och med uppmärksammats i pressen: http://www.expressen.se/nyheter/romsons-skeppsbrott/

  SvaraRadera
 10. Frågan: Kan vem som helst bli minister? valsar i media. Förr fanns det en "skyltdocke-streber" i svensk politik med tjusigt yttre. En slags lydig höger-docka. Han kom, log & strebrade. Sedan försvann han, tydligen för gott. Vilket nog också "var gott".

  SvaraRadera
 11. 07:17, om du ser på datumet så var det från 2011.

  SvaraRadera
 12. När läraren tittade på mig där jag
  i dag, råkade sitta till höger om klassen, så sa jag, att jag heter
  Roland Lidén, men då skrattade hela
  klassen åt mig.

  Då tänkte jag att hela världen är en konspiration mot just mig.

  Just ovanstående var kanske att göra
  mig själv märkvärdigare än nödvändigt.

  Men om du ifrågasätter den gemena
  uppfattningen så kommer flera av dina
  tidigare vänner att visa upp en
  instinktiv sammanhållning och en
  arrogant inställning till dig.

  Jag tror tyvärr att en del av vår framtida historia kommer att styras
  av okända övermakter och av omedvetna instinkter.

  SvaraRadera
 13. Artikeln är från 2011, men det verkar inte som att något har förändrats. Romson roar sig alltså dessutom med att hälla ut gråvatten från båten och har målat den med giftiga bottenfärger.

  För detta har hon nu polisanmälts för miljöbrott. Det är väl första gången en svensk miljöminister anmäls för ett miljöbrott, så vitt jag vet...

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.