måndag 1 september 2014

Bacon, morendo och naivt hopp om abbandonatamente

Alliansen har presenterat sitt valmanifest idag. Sossarna lurpassar, vill lägga sitt efter Alliansen. Av någon konstig anledning kommer jag att tänka på den gamle mannen som dog med en baconskiva i munnen. 

Han dog således lycklig. Åtminstone förmodar jag det. Han älskade nämligen bacon. Det var som en last, en belöning, en njutning. Han stekte sin bacon, lade upp den på ett fat, satte sig vid köksbordet, njöt av det som skulle bli den sista skivan. Och så dog han. I hög ålder utan större krämpor. Vad mer kunde han önska? 

Kanske också sittande regering vill avvecklas i en njutningsfull stund.

Huruvida regeringen känner samma njutning för bacon vet jag inte. Kanske jordbruksministern gör det. Eller hon med partiet som är svårodlat.

Kanske kände regeringen en gnutta njutning när man lanserade världens kaos och kriser som del av den svenska valrörelsen. De vill nog leva sin sista tid i Rosenbad i en panisk tro att vi med röstkort känner oändlig tilltro till Eskil, Annie, Attefall och Bildt i tider av oro. Jag tror dom har fel. Även om alternativet inte heller får entusiasmen att blomstra och hjärtan att slå.

Valrörelsen tycks mig som en alltför hastigt vävd väv av ständigt återupprepade mantra och nya desperata utspel i staccato. Många av de senaste lär ha tillkommit i ren panik. Valmanifest som läggs mindre än två veckor före valet är inte trovärdiga, handlar mer om taktiskt rävspel än om seriöst samtal och vilja att respektera oss som har röstkort. MP och V har i alla fall haft modet att utsätta sig för granskning i flera månader.

Om vi skall hålla oss till musiktermer kopplad till ödet för den gamle med bacon så är väl morendo ett lämpligt uttryck för sittande regering. Morendo betyder bortdöende. Med eller utan bacon. Enda trösten för alliansens vänner är väl att de rödgröna verkar uppfyllas av indeciso (vagt, obeslutsamt). Själv skulle jag vilja se mer abbandonatamente och appassionato.

Vilket leder mig till ett tips för den som inte orkar med valrörelsen. I tid täcker detta tips in en hel valdebatt, och avsändaren tycks mig hundrafalt mer genomtänkt än de flesta av valets aktörer, dessutom mer musikalisk: Här!

5 kommentarer:

 1. Media-tystnad som är talande
  fiaskot som släckte allt
  slut på inställsamt malande
  & så frågan: "var detta allt..?"

  SvaraRadera
 2. Ja, du, hur skall man kommentera detta...

  SvaraRadera
 3. Det är gott om mini-utspel, men ont om helhetslösningar och större förändringsförslag.
  Och det syns i opinionen. Roade mig med att gå igenom alla United Minds- och Sifomätningar sedan maj. Bortsett från två misstänkta fel (34,6% för (s) och 9,5% för (v)) är kurvorna för samtliga partier rätt platta. Det har faktiskt hänt minimalt i opinionen även om man kan tro motsatsen i tidningarna. Kan möjligen tyda på en låg andel osäkra, valresultatet kommer ligga nära de senaste undersökningarna, dvs ingen majoritet utan blocköverskridande stöd eller stöd av SD.

  SvaraRadera
 4. Hm... frossat i öronskadlig opera eller liknande obehag i helgen månne....:)

  SvaraRadera
 5. Borgar-(s) hålls under armarna av blå media, påminner om situationen före EMU-omröstningen då dessa blaskor höjde (s) till skyarna för att välbeställdas intressen skulle säkras. Ingen vanlig människa begrep ett dyft om vad allt beröm handlade om. Ungefär som när dagens (s) beskrivs som stabiliserat, "stabilt".

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.