söndag 10 augusti 2014

DN:s ledarsida tar till alla knep för att rädda kvar Centern...

Häromdagen skrev jag om hur en av DN:s ledarskribenter hittade på en historia för sänka MP och hylla Centern. 

Igår var det en annan ledarskribent på samma tidning - Johannes Åman - som låtsades att Centern kommit på ett så bra förslag om miljöbilar att ingen annan tänkt tanken innan. Antingen är Åman ute för att manipulera den politiska bilden i syfte att lyfta Centern, eller också är han helt inkompetent när det gäller att följa vad som händer i svensk politik. Det tredje alternativet är att också han, precis som den ovan relaterade ledarskribenten, bott under en sten de senaste femton åren.

Det förslag som Åman hyllar kallas bonus-malus, och innebär att man finansierar en rabatt för inköp av bilar som är energieffektiva och släpper ut mindre koldioxid genom en avgift på energislukande fordon. Systemet fungerar i Frankrike sedan flera år tillbaka, har pläderats för i Sverige i något drygt årtionde, förordats av MP i många år (Annie Lööfs parti har röstat emot detta i riksdagen) och sedan några år tillbaka har hela den rödgröna oppositionen föreslagit detta i olika sammanhang... Det sistnämnda var inte så kul för Åman, så det glömde han att berätta när han harangerar Annie Lööf under rubriken Centern hittar väg framåt.

Tja, åtminstone hittade man en väg till den papperskorg där man lagt förslag som man själv röstat emot i riksdagen... Det finns i själva verket en majoritet i riksdagen för detta. Om Centern  hade velat. Men man valde att rösta emot.. Fast det har inte DN:s ledarredaktion hört, sett eller läst något om. Så praktiskt när man skall driva propaganda. Eller om det nu var det här med bosättning under en sten.

För övrigt: Själva principen om högre skatt/avgift på A. för att ge stöd till B. är ett utmärkt och pedagogiskt sätt att hantera finansiering. MP drev redan på 1980-talet detta när det gällde jordbruk: hög avgift på konstkväve och bekämpningsmedel skulle finansiera ett högre arealbidrag och på det sättet gå tillbaka till jordbruket men mest gynna ekologisk odling.

PS!
En annan lite lustighet i sammanhanget är att Åman beklagar hur illa det är att jordbruksmark nyttjas till framställning av energigrödor till törstiga fordon istället för till att mätta människor i en värld som ser ut som den gör... Man skulle ju, om man inte var ledarskribent på DN, lyckas föra resonemanget vidare och fundera över det rimliga i att så mycket jordbruksmark går åt för att framställa spannmål som mat till de djur som vi anser det nödvändigt att äta allt fler av. Energieffektiviteten i detta är katastrofalt usel.

Arealerna kunde nyttjas bättre utan omvägen över allt mer "köttdjur". Kanske kunde DN tänka sig att en köttskatt skulle kunna finansiera rabatt på vegetariska råvaror? Jag menar om man nu ändå anser att jordbruksmarken skall nyttjas för att mätta så många som möjligt istället för att nyttjas till bensinslukande fordon så kan man väl också fundera på det här med köttslukande människor...


19 kommentarer:

 1. Ja vi bör fundera över det här med köttslukande människor....

  SvaraRadera
 2. Centern påstår sig vara ett parti som gynnar landsbyggden, vilket är en lögn.
  Centern driver en nyliberal politik som utarmar landsbyggden.
  Dyngspridren/

  SvaraRadera
 3. Centern påstår sig vara ett parti som gynnar landsbyggden, vilket är en lögn.
  Centern driver en nyliberal politik som utarmar landsbyggden.
  Dyngspridaren/
  Nu blev det rätt

  SvaraRadera
 4. Stort tack! Applåder till Birger från en vegan! ♫♫♫

  Gt☺

  SvaraRadera
 5. Bra Birger!
  Ja de är desperata nu. Har också skrivit om detta fabulösa parti på min blogg:

  http://kvikkjokk.nu/gruvpolitikens-kortsynta-cynism/
  http://kvikkjokk.nu/centerpartiet-ljuger-om-gruvorna/
  http://kvikkjokk.nu/storbranden-effekt-valet/

  SvaraRadera
 6. Kött är bra...kobajs är bra...biologisk mångfald är bra...och dessutom så är det ett hållbart system med gratis mat så länge man inte jagar eller fiskar för mycket. Kor är gjorda för att beta gräs, som ju växer på många ställen som inte lämpar sig för spannmålsodling.

  Däremot kan det ifrågasättas hurvida vegan-jordbruk är hållbart med tanke på all konstbevattning, torrläggning av träskmarker, slukande av konstgödsel och krossandet av den biologiska mångfalden i syftet att odla ettåriga grödor.

  Just nu håller grundvattnet på att ta slut på många platser runt om i världen på grund av jordbrukets konstbevattning, och stora områden riskerar att torka ut och försaltas på samma vis som romarnas nordafrika och det förr så bördiga landet i Mesopotamien.

  Kort och gott, kött är inte problemet. Kapitalistisk köttproduktion är problemet. Att jämföra ekologisk odlad mat med kapitalistisk köttproduktion är som att jämföra äpplen med päron. Kapitalistisk köttproduktion ska jämföras med kapitalistisk produktion av veggomat, som båda är extremt ohållbara för miljön.

  Innan 1950-talet så fick kossor gå och beta gräs ute i det fria. I dag vill man att djuren ska växa fortare så att dom kan slaktas fortare och därmed göra mer vinst, så därför får de istället äta spannmål och soja odlad med mängder av konstgödsel, bekämpningsmedel och på marker som man huggit ned regnskogen på för att ge plats åt odlingen.


  Btw, förlåt för att jag gått lite off-topic, men jag har aldrig liksom förstått logiken i de rödgrönas kött-hat.

  /rödgrön köttätare

  SvaraRadera
 7. Vi verkar vara många som bott under en sten de senaste femton åren. Till skillnad från blommor och grönt, så håller stenar länge och vibrerar sakta. Trög utveckling alltså. Dumt att trycka under en sten eller att leva sina liv i asfalt och grus.

  Fattigdomsproblemen har också existerat väldigt länge. Om vi lämnar storstadens asfalt och ger oss ut i naturen, så kanske det klarnar hur vi kan lösa fattigdomen.

  Nej visst ja det blir allt svårare! Centraliseringen till storstäder pågår ju för fullt. Ekonomin, makten, politiken flyttas ju från landsbygden till städerna. Flyttas allt längre bort...

  Tack för det Centerpartiet. Att ni värnar byggande av bostäder mer än skogen.

  Nej tack till Väsby Sjöstad!

  SvaraRadera
 8. OBS! Centerpartiet säger Ja tack
  till Väsby Sjöstad. Kallar det t.om. för miljövänligt och klimatsmart.

  Alliansen har inget grönt alternativ. De har alla bott under en sten de senaste femton åren! Undrar om väljarna också har det? Vi får se... Snart avgörs det.

  SvaraRadera
 9. Under alla stenar kryper kryp.
  Historiens stenar kan ej vältas.

  SvaraRadera
 10. De voro icke arbetslösa
  men vanartiga voro de
  så enligt gammal sed så hög man en tjuvaktig hand av dem på det att de bara skulle bliva hälften så tjuvaktiga och tiden gick.

  En egelsman tänkte icke på att antingen så återanpassar vi denne
  denne man till de stigar som vi alla kan vandra på och om det inte
  går så offrar vi ...... till de gudar som vill freda våra stigar
  för framtidens vandrare.

  Men nu kom en engelsman på en
  tredje destination.
  Vi skickar dem till Australien.

  Vilken bländande idé.
  Nu brinner Australien.
  Ledningen förstår att det
  inte har med vår förbrukning
  av fossila resurser att göra och
  att detinte har med den första klass
  som gör jorden het som i Helvetet!!!

  SvaraRadera
 11. Får jag förbättra ...

  En engelsman tänkte icke på att antingen så återanpassar vi denne
  till de stigar som vi alla kan
  vandra på och om det inte
  går så offrar vi hin till de gudar som vill freda våra stigar
  för framtidens vandrare.

  SvaraRadera
 12. De voro icke arbetslösa
  men vanartiga voro de
  så enligt gammal sed så högg man en tjuvaktig hand av dem på det att de bara skulle bliva hälften så tjuvaktiga och tiden gick.

  En egelsman tänkte icke på att antingen så återanpassar vi denne
  till de stigar som vi alla kan vandra på och om det inte går så
  offrar vi hin till de gudar som vill freda våra stigar för
  framtidens vandrare.

  Men nu kom en engelsman på en
  tredje destination.
  Vi skickar dem till Australien.

  Vilken bländande idé.
  Nu brinner Australien.
  Ledningen förstår att det
  inte har med vår förbrukning
  av fossila resurser att göra och
  att det inte har med den första
  klassens Drift som gör jorden het
  som ett Helvetete för allt flera!!!
  Människor påverkar numera allt
  väder på Jorden.
  Men för de hopplösa så är en tröst
  att i de flesta enskilda fall så
  är det omöjligt att med kausala
  samband visa hur, vad har hänt.

  Nu såg jag att en ung pojke i
  Australien anklagas för att ha
  anlagt två bränder. Skönt va!

  (När Göran Greider
  sökte på bränder)

  SvaraRadera
 13. För de trolösa så är en käpphäst
  att det i de flesta enskilda fall
  är en omöjlighet att med kausala
  samband visa hur, vad har hänt.

  SvaraRadera
 14. Rödgrön köttätare; jo, men, visst, men det är väl ändå inte rimligt att köttätandet ökar i en takt som är smått hysterisk. Visst kan vi äta kött, men i mindre mängder än idag, det är väl det saken egentligen handlar om. Kött är inte problemet, som du säger. Men mängden kött blir ett problem.
  L

  SvaraRadera
 15. Ingen människa som inte själv svävat i dödsångest kan fatta hur det känns att vänta på sin tur vid slakteriet. Var finns er empati? Er känsla för livets helighet?

  Kossan
  (via Gt)

  SvaraRadera
 16. Ja Gt, "Var finns er empati"
  Det handlar väl egentligen inte om mängden kött. Utan om att djur enligt forskning har känslor. De har dessutom börjat utveckla det mentala. Tänker...

  Men mindre kött är en bra början? Kräver alla mänskliga kroppar samma föda? Finns det någon forskning om det? Kan det tänkas att kroppen förfinas i takt med evolutionen? Var finns er känsla för den?

  Resonemanget vilar på att vi alla är lika och kräver samma föda för att må bra. Resonemanget verkar också bygga på att alla bott under en sten hela livet och endast träffats av tröga energier.

  En person upplyste mig om att en person som provat strikt vegetarisk kost tappade håret. Gör alla det?

  Flisa grottmänniskan
  (via Lisbeth)

  SvaraRadera
 17. Vi har inte bott under en sten hela livet. Vi har träffat andra människor, djur, utbildats, varit friska, sjuka osv. Alltså det är bara att testa vegetarisk kost? Det hänger på VILJAN? Att vilja är utveckling.

  Hur vi mår utan kött borde avgöra mängden kött för var och en. Inte gammal dogmatism, om att människor kräver kött för att vara friska och må bra.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 18. Det industriella jordbrukets behandling av djur är fruktansvärd, och det är inget jag försvarar. Däremot så finns det inget förkastligt i att äta kött i sig. Döden är en del av livet, och veganer har för vana att se saker ifrån sitt eget perspektiv, snarare än djurens. Om ett djur får välja mellan att leva i trygghet och få gott om mat, så lär de förmodligen föredra det framför att svälta ihjäl, frysa ihjäl eller att under enorma plågor slitas i stycken av andra rovdjur eller tuppar som hackar ihjäl varandra.

  Det är sant att planeten inte kan försörja hur många som helst. Det krävs en treenighet av växter, idisslare och köttätare. Marken behöver blod och bajs för att kunna växa. Inga kor, inget kobajs, inga växter...eller är det tänkt att vi ska använda oss av konstgödsel och fossila bränslen för evigt?

  Köttätare behövs för att balansera upp systemet, för annars växer sig växtätar populationen sig så stor att den äter upp all växtlighet, vilket leder till att även växtätarna dör som renarna på st. Matthew Island.

  Köttätande är helt enkelt det system som ger mest mat OCH ÄR HÅLLBARAST (jämför bara t.ex med ökenområdena som en gång varit bördiga jordbrukslandskap som nordafrika, egypten och eufrat och tigris).

  Förövrigt så borde också alla vegetarianer fundera på varifrån sin egen mat kommer i från. Är det ris som skeppats hit från andra sidan jordklotet? låter det hållbarare än att äta kött som kommer ifrån den närliggande skogen? Hur många vilda djur har fått dö för att ge plats åt odlingsmarkerna? hur många råttor och harar har dött av bekämpningsmedel eller blivit överkörda av jordbruksmaskiner? hur många djur har dött av träskmarker som torrlagts när man ska ha konstbevattning? hur många fiskar har dött av övergödning? osv...

  /rödgrön köttätare

  SvaraRadera
 19. Lisbeth. Vi får nog ödmjukt tillstå att veganer delar skulden med allätarna, vad gäller importerade råvaror. Vi skulle nog kunna klara oss med inhemska födoämnen, särskilt med hjälp av växthus. Så sluppe vi bidraga till transporters utsläpp.
  Såvida det inte åter blir inne med fullriggare som drivs med vindkraft.

  En tanke är, att vi är skapta för ett liv i de evigt gröna lundarna. Vår utvandring (pga trånga revir eller bara nyfikenhet) ut mot polerna medförde att vi tog till animalier. Nu försöker vi hitta tillbaka till den föda som var ursprunglig, varvid det kan skava pga ovan sagda.

  Vår "kusin" orangutangen sägs vara hundraprocentig vegan. Hen begriper att stanna i den varma zonen.

  Gt

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.