tisdag 15 juli 2014

Ur arkivet (6): Politikers paradis finns i glömskans hav...

Att segla på glömskans hav tillhör politikers favoritsysselsättning. Hur många vänsterpartister vill t ex minnas att partiet bjöd in Ny demokrati till överläggningar om bostadspolitiken i maj 1992... Nej, bäst att glömma och istället påminna om hur den dåvarande Bildt-regeringen ständigt förhandlade med detta obskyra parti. Och därmed kunna peka på att den borgerliga alliansen nog inte skulle tveka att också förhandla med Sverigedemokraterna. Borgare är borgare.

 
Samtidigt som nydemokraterna fick inbjudan av Vänsterpartiet öppnade förresten socialdemokraterna dörren för en uppgörelse med Ian Wachtmeister och Bert Karlsson i frågan om vad som skulle hända med löntagarfondernas pengar… Men det har givetvis Mona Sahlin kastat i glömskans hav.
  
Glömskans hav. Detta underbara hav, med ljummet vatten. Själv har jag säkert också kastat en del överbord. Hjärnan fungerar liksom så. Det är inte så att man vill bedra eller ljuga. Man bara flyter in i föreställningar om hur det har varit. Det var så Lars Ohly mindes att han spelat fotboll med Nacka och det var så den stackars författare som skrev en bok om Astrid Lindgren mindes hur han satt på brygga och sjöng Idas sommarvisa som barn. Trots att visan inte var uppfunnen då.

Journalister seglar också i Glömskans hav och sätter gärna segel på bilder som inte har mycket med verkligheten att göra. En sådan bild är att Miljöpartiets framgångar i valet 1988 berodde på att det flöt iland döda sälar. Valet har till och med begåvats med ett namn: Sälvalet.

Men sanningen är den att MP hade haft opinionssiffror en bit över 10 procent redan vintern innan man kunde skymta ett enda sällik. När de döda djuren dök upp i teverutan exploaterades dessa kroppar fullt ut av andra partier, som plötsligt blev miljöpartier med sälar på valaffischer och broschyrer. Medan Miljöpartiet tappade i opinionen från vecka till vecka. Sälarna höll på att bli partiets Waterloo. Men den där bilden om sälarna som drog in Miljöpartiet i riksdagen sitter där den sitter. Det är ju dessutom en bra story.

Miljöfrågorna var förresten en högerfråga så sent som i slutet av 60-talet. För vänstern var rykande skorstenar och puttrande avgaser en framgångssaga. Det var sådana som Anders Björk, som då var ordförande i Högerns ungdomsförbund, som dundrade från talarstolarna. T ex i Gimo 1968:

”Är det inte så numera att alla tekniska framsteg har en allvarlig baksida? Var har jag för glädje av att kunna skaffa mig en sommarstuga, när de gäddor jag får upp är kvicksilverförgiftade och oätbara? Vad har jag för glädje av att kunna köra bil när jag i stigande utsträckning tvingas sitta i milslånga köer, omvärvd av illaluktande och giftiga gaser? Och vad har jag för glädje av arbetstidsförkortningar som äts upp av ökat avstånd och restid mellan arbete och bostad?”

Två år senare redovisade socialdemokraten Kjell Olof Feldt, under ett besök på Chalmers, sitt partis uppfattning:

”Idag är det för en del av den svenska industrin inga andra attraktiva lokaliseringsområden än västkusten… Jag kan inte hitta någon annan lösning som ger bättre avkastning, och varför skall vi då göra det, jaa, vi vill ha ekonomisk tillväxt, vi struntar i om vi förstör några mil kust i det här landet. Det finns ju hundratals mil kuster runt Medelhavet och andra hav, dit vi kan åka med denna ekonomiska tillväxt i bagaget så att säga… Och vi har ju andra delar av världen och avstånden krymper och vi har ju hela Stilla Oceanen att plaska omkring i på sikt.”

Fast det här glömmer vi, eller hur? 

Krönika i Fokus 2010
Bild: Detalj ur Havstross, akryl, Birger Schlaug

9 kommentarer:

 1. Socialism, liberalism, globalism, anarkism, kommunism, fascism etcetera drar åt samma håll, fast på lite olika sätt.
  De har fingrarna i samma syltburk = materiell och ekonomisk tillväxt.
  /Motvalls Kärring/

  SvaraRadera
 2. "Fast det här glömmer vi, eller hur?"

  Nej "vi" minns. Mycket och länge. Nu när "rasister" och EU kritiska ska kastas ut ur parlamentet så minns vi. Att det passar ibland att samarbeta för att de har fingrarna i samma syltburk. I tron på att det skapar evig materiell och ekonomisk tillväxt. I arbetet för detta kan man arbeta tillsammans med "fan" själv.

  Sakfrågor och demokrati får stå tillbaka. Tack Isabella Lövin och Peter Eriksson MP för att ni ser ett demokratiunderskott. Vi kommer förmodligen alla att få uppleva verkningarna av detta. Som vi sår får vi skörda.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 3. Jaa om det vore möjligt, men du
  kan ju inte låta bli att påminna oss.
  Jag påminner mig en annat ord av KOF:
  "Detta ville vi undgå." ???
  Det kan man väl säga någon gång.
  Denna gång gällde det mordet på
  Olof Palme ......

  Roland

  SvaraRadera
 4. Lisbeth
  Av sådant vissa sår
  får andra svåra sår
  Många koraller förstörs
  när många CO2bilar körs

  Roland

  PS Vi borde dessutom lägga ner
  asfaltvägarna och järnvägarna
  och containertrafiken till sjöss.
  Sedan lägger vi ner civilisationen
  och det mänskliga projektet innan det
  tar kål på Jorden och oss alla.

  Vi gör minst skada om vi håller
  till i vårt urhem uppe i träden!

  Dynape

  SvaraRadera
 5. Linje 2 i kärnkraftsomröstningen 1980 är det väl heller ingen som minns?

  SvaraRadera
 6. Partier såväl som människor kan ändra sina åsikter. Så vad spelar det för roll idag vad partierna en gång sagt och gjort? Eller än mindre vad enskilda politiker råkat säga utan stöd från sina medlemmar. Vi har alla mer eller mindre skuld i hur samhället ser ut idag. Det viktiga är ju vad partierna står för idag. Att vi nu i elfte timmen kraftigt börjar engagera oss och ställer krav på politisk förändring. Riktiga förändringar och inte bara kosmetika.

  Jan Örsell.

  SvaraRadera
 7. Dynape!

  Det kan ju finnas något mellanting också. Att vi inte måste begå kollektivt självmord allihop för att rädda planeten. Lite realism skadar inte.

  Jan Örsell.

  SvaraRadera
 8. Jan!
  Lite realism Räcker Inte!
  Vissa hot kanske behöver
  hjälp för att ta sig av daga.
  Mer realism än vad som nu finns behövs! Poäng?
  Jag sa inte att vi allihop måste
  begå självmord.
  Jag menar att det är bra om en
  och en vårdar sitt träd.
  Men det räcker inte!
  Det behövs vänner i en socialistisk grupp som i
  praktiken blir vänner med skogen.

  Dynape  SvaraRadera
 9. Jan!
  "Att vi "inte" måste begå kollektivt självmord allihop för att rädda planeten."

  Nej sade jag först.
  Men efter att ha tänkt!
  Bort "inte"

  Vilken bra idé
  som vi apor stödjer
  för att rädda Jorden!


  Dynape  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.