torsdag 24 juli 2014

Ur arkivet (14): Det var därför patron ansåg sig ha rätt till pigans oskuld.

Krönika i BT 2007
Så ska då Mona Sahlin bli partiordförande. Nyhetsjournalister, ledarskribenter och många andra ligger och lurar för att älta gamla oförrätter. Toblerone och kläder på regeringens kreditkort, uttag till den privata handkassan på samma kort och oförmåga att parkera sin bil i betald ruta.


Uppriktigt sagt struntar jag i det där. Gjort är gjort och hon kommer att sköta sådant perfekt i fortsättningen. Men det finns annat som bekymrar mig. Något som tycks ha gått nyhetsjournalister och kommentatorer förbi. Och som är betydligt allvarligare än de där gamla surdegarna. Det handlar om Sahlins värderingar.

När media avslöjade att Sahlin fått över 90 parkeringsböter, varav över 30 hamnade hos kronofogden, uttalade hon något mycket anmärkningsvärt. Hon försvarade sig med att det inte varit så farligt att parkera fel eftersom hon till slut betalat med egna pengar och därmed gjort rätt för sig. Så här förklarade hon sig i ett pressmeddelande:  

”Det här handlar inte om statens pengar, det handlar inte om hur jag har skött statens kort, det handlar inte om hur jag som minister har fattat beslut, utan det handlar om att jag parkerat fel, fått böter och betalar dessa böter med egna beskattade medel, ibland för sent.”

Mona Sahlin menade således att hon som höginkomsttagare egentligen hade rätt att bete sig hur som helst bara hon betalade för det. Jag tror inte ens att Göran Persson hade uttryckt sig på det sättet, och absolut inte Ingvar Carlsson eller Olof Palme.

Det är just i detta som Mona Sahlin avslöjar att hon levt som uppburen politiker alltför länge och inte kunnat hålla stånd mot de värderingar som så lätt smyger sig på när man byter plattform. Hon har, så arbetarbakgrund hon har, växt in i den gamla överklassmentalitet som socialdemokratin en gång reagerade på. Bara man betalar får man göra vad fan man vill – det var därför patron ansåg sig ha rätt till pigans oskuld.

Det är märkligt att vare sig medierna eller aktiva socialdemokrater, vad jag sett eller hört, reagerat över detta. Istället ältar man att Sahlin är slarvig. Men det är många av oss som är, en del blir avslöjande, andra klarar sig. Det är inte så mycket att prata om. Sådant händer. Men att på fullt allvar ge sig rätten att bryta regelverken bara man betalar böterna är något helt annat. Det är faktiskt värt många höjda ögonbryn. Hon avslutade sitt pressmeddelande med orden:

  ”Det är pinsamt nog, men inte en fråga som handlar om min roll som politiker.”

Jo, det handlar faktiskt om rollen som politiker. Inte felparkeringarna. Inte böterna heller. Men attityden.

Jag är förvånad över att socialdemokrater accepterar en sådan attityd. Jag hade förstått om det handlat om en partiledare för Ny demokrati eller för De gamla moderaterna. Men för De nya socialdemokraterna?

Krönika i BT 2007
Bild: Detalj från En kväll i Nice del III, Birger Schlaug

12 kommentarer:

 1. Ja det var en tänkvärd fundering.

  Sedan blir jag alltmer nyfiken på att se hela bilderna, och inte bara vad som verkar vara ytterst små delar.

  SvaraRadera
 2. Neoliberal Agendators juli 24, 07:36:00 fm

  Vissa grisar är mer jämlika… Sjöstedt bor Östermalm, Ohly opererar sig på privata Sophiahemmet, Freivalds ombildar sin hyresrätt, Göran Persson köper sig ett gods och blir riskkapitalist välfärdssektorn osv. etc.

  SvaraRadera
 3. Översittarattityden som Sahlin visade prov på hade kunnat bli problematisk, men blev inte då hon inte återkom i regeringsställning. Schlaugs kolumn från 2007 är därför snarast akademisk. I ljuset av de interna problem socialdemokraterna verkligen fick under följande år, så framstår Sahlins parkeringsböter bara som en liten krumelur.

  SvaraRadera
 4. NA!

  Jonas Sjöstedt bor i Umeå. Han har däremot som alla andra i riksdagen eller regeringen (av praktiska skäl) en tjänstebostad i Stockholm. Man kan inte dagspendla mellan Stockholm och Umeå om man ska få något gjort. I V-Partiet betalar man dessutom som riksdagsledamot en partiskatt som gör att de får ut en mycket blygsam lön. Så girighetsstämpeln får du allt ge till dej själv eller andra än Jonas Sjöstedt.

  Jan Örsell.

  SvaraRadera
 5. Neoliberal Agendators juli 24, 11:25:00 fm

  De behåller 27 800 kronor efter skatt, säg den arbetare som har så mycket att röra sig med? Sen slipper de trängselskatt, får guldkort på SJ, inkomstgaranti osv etc.

  Vissa djur är mer jämlika…

  SvaraRadera
 6. Javisst handlar det om värderingar och om översittarfasoner. Patronen som ansåg sig ha rätt till pigans oskuld, skulle kunna ta Mona Sahlin i handen. Personligen är jag "oroad" över att hon ska utreda extremism och presentera utredningen om cirka två år.

  Att "hennes" politik (EU:s) den som hon vurmat så över, skulle ha något som helst med den växande extremismen att göra, kan vara svårt att erkänna. Det är sällan vi hör politiker erkänna att jag hade fel.

  Något som vi andra också har problem med mer eller mindre :)

  Lisbeth

  SvaraRadera
 7. Neoliberal Agenda, "Allt" är relativt. Sjöstedt har låg inkomst om du jämför med andra toppolitiker. Vi får vara glada att han inte pendlar utan "bor" på Östermalm. För miljöns skull...

  Dessutom verkar han vara ovanligt smart. Han om någon vet vad den avreglerade järnvägen ställt till med. Att sätta tillTRO till att tågen ska komma i tid gör man inte då.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 8. (s) är inte mycket att pynta med i julgranen. Och det värsta ligger ju inte bakåt i tiden, det riktigt hemska är samtiden, där man numera mer eller mindre kör öppet borgerligt med "löften" om behållen moderat skattepolitik & behållen FAS3 för ungdom inom 90 dagar vid valvinst. Den politik som föll tungt 2010 har man paketerat på nytt med annat omslagspapper. "Forskning" & "uppfinneri" påstås ska frälsa landet. Rent svammel. Påhitt. Något som lät bra. Vet man vad man säger, var man är, vad man gör & varför? Inte helt säkert.

  SvaraRadera
 9. Medborgarlön; NU!

  http://www.berliner-zeitung.de/politik/12-000-euro-fuer-ein-jahr-berliner-testet-bedingungsloses-grundeinkommen,10808018,27932726.html

  SvaraRadera
 10. Jan Ö, nej Jonas bor inte i riksdagens tjänstebostäder utan i en tjänstebostad som hans fru, som jobbar på UD, har tillgång till. Jonas bor inte i Umeå. Han bor i Stockholm.

  SvaraRadera
 11. Jonas har bott på Nydalavägen 10
  i en fyrarummare på översta
  våningen. Numera äger han en
  sommarstuga i Umeå-trakten.

  Roland Lidén

  SvaraRadera
 12. Att världen kan gå till som den gör
  beror på att vi som vet, inte stör
  och den det gör, överaskande förblör.

  Kjell-Olof Feldt: #Detta ville vi undgå#
  Göran Person: A, #Jag är glad att jag har överlevt#
  B, #Jag ville leva några år till#

  Mona Sahlin: A,#Jag har gjort en
  klassresa#
  B, £Det ska löna sig att vara socialdemokrat£  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.