fredag 20 december 2013

Julbetraktelse 1: In vino veritasSnart slocknar flitens lampor i det stora huset på Helgeandsholmen i Stockholm. Riksdagsledamöter får åka hem, och inför sina nära och kära låtsats att de utverkat stordåd. Vilket, om sanningen skall fram, ofta kokar ner till att de lyckats ändra någon bisats i något betänkande. Eller hållit det där talet i riksdagens plenisal som nästan ingen hörde. 

Att vara riksdagsledamot är välbetalt men inte så glamoröst. Många är de kommunalråd som haft makt och inflytande i sin kommun men som nu stillsamt dumpats som andre suppleant i trafikutskott eller justitieutskott. Eller, vad värre om man är moderat: i kulturutskottet.

Vägen från att vara Någon till att bli Ingen Alls är tung. Och gudarna skall veta att det inte är lätt att komma hem och berätta hur det är. Att man är underställd statsråd, partiledning, gruppledning, förhandlingsgrupper, partiets sakpolitiska talesperson och - om man är centerpartist – Stureplanscenterns tonårsmaffia.

Så gissa att julhelgen ses an med tillfredsställelse. Man får komma hem, vara Någon och får möjlighet att göra julklappar av alla de ljuslyktor, pärlplattor och odefinierbara saker man fått som minne av besök på företag, dagis och små kommuner utan självaktning. Av denna anledning lyssnar man noga i adventstider när talmannen svingar sitt hot om försenad hemresa om det talas för mycket eller krävs voteringar i tid och otid. Det finns sannerligen gräns för vad yttrandefrihet och demokrati får kosta.

Det kan hända att man har viss huvudvärk när man väl anträder sin hemresa inför den stundande helgen. När advent inträder händer nämligen något i det stora huset på Helgeandsholmen. Doft av glögg, och ljud av uppsluppna fnissanden, lägger sig som en försonande dimma över det som varit. Det är julfest i utskott, julfest i riksdagsgrupper, julfest på länsbänkar och julfest i de olika föreningar som bildats av ledamöter som känt trängande behov av att samlas kring frågor rörande andjakt, feministiskt självförsvar, konungens bevarande eller ekologiskt hållbar korvgrillning. 

Till detta kommer riksdagsjournalisternas traditionsenliga inbjudan till julglögg med tilltugg. Just denna glögg är stundom rejält spetsad. I akt och mening att få politiker att lätta på trycket, säga för mycket och skapa en nyhet. In vino veritas - i vinet finns sanningen. Det berättas att de gamla grekerna såg till att de som skulle förhöras vid rättegångar var berusade. Man ansåg att den som var lagom full var sig kunde ljuga eller dölja något. Partiledningarna borde nog införa alkoholförbud för säkerhets skull, annars kan det börja läcka lite varstans.
  
Juletiden är också i övrigt populär i riksdagen. Den helt överväldigande majoriteten av de ärade ledamöterna älskar jul och de krav denna ställer på medborgarna. Anders Borg myser. Det är ju nu vi skall ära Jesusbarnet genom att besöka konsumtionstemplen, ge en tionde till HM, försätta oss i skuld och bedja om fortsatt ekonomisk tillväxt på det att vi skall vandra på gyllene gator till en allt varmare värld.

16 kommentarer:

 1. Ja och Juletiden är nog populär för politikerna i Bryssel också. Tänk att få komma hem och vara någon. Efter att ha varit så anonym och med "ingen" röststyrka.

  Så här skrev Carl Rudbeck kultur och samhällsdebattör i Sydsvenskan i maj. Gäller givetvis även i juletider.

  "Många tycker redan att vår inhemska politiska elit står för långt borta och vad ska de då inte tycka om José Manuel Barosso, Herman von Rumpoy och Catherine Ashton? Dessa och många andra, tror sig ha rätt att tala på våra vägnar och fatta beslut som rör oss alla och det utan att vanligt folk har röstat på dem, eller har möjlighet att avsätta dem".

  Det tragikomiska är, att de flesta verkar ens inte ha en aning om vilka dessa personer är om man frågar. Hur ska vi ens ha ork och lust att ta reda på det mitt i alla köporgier, karriärer, jobbkarriär, bostadskarriär osv....Först när alla gått in i väggen kan vi påbörja verklig omställning? Då kommer den krassa verkligheten ikapp. Då kanske vi också på allvar märker att klimatet förändras. Ingen orkar längre shoppa och vi räddar oss och allt annat liv från oss själva och ärar samtidigt Jesusbarnet. Piska och morot räcker inte ens längre. Åsnan vägrar gå.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 2. Så träffande, Birger, i alla delar. Åtminstone som det var då. Förmodligen har tiden inte förändrat våra efterföljares beteende, kan man tänka...

  SvaraRadera
 3. Snälla Birger, kommentera morgonens konsumtionsdebatt i P1 Morgon. Att man tycker som Carolin Dahlman är väl en sak, men att sätta sig i radio och säga det är en annan...

  /Peter

  SvaraRadera
 4. Att du Birger saknar den tiden är inte att ta miste på.
  Det är väl inte för sent än för dig.
  Vi går mot valår, Birger!!!
  /Katarina

  SvaraRadera
 5. Tänk så olika vi människor tolkar saker. Personligen så tolkar jag det som att du Birger inte direkt saknar, att vara tämligen maktlös. Att ändra några bisatser och hålla tal i riksdagen som nästan ingen orkar eller har tid att lyssna på, är det något att sakna? Men jag kanske är helt ute och cyklar.

  Därmed inte sagt att man bör ångra något. Eller att man inte ska vara tacksam och stolt för att få ha varit folkvald politiker. Vi går mot valår. Är glad för att "avdankade" politiker som Birger Schlaug visar sig vara allt annat än just avdankade.

  Varför vill så många att du eller andra fria debattörer ska återgå till sina gamla arbetsuppgifter. För mig är det en gåta! Ser fram emot valårets två val. Hur avslaget det blir bestämmer vi själva. Ser också fram emot att följa bl.a. denna blogg. Nyliberalismens rosenröda skimmer verkar sakta men säkert avta. Det sker saker både på gräsrotsnivå och hos politikerna.

  Även om inte politikerna märker eller erkänner det själva ännu, så är det Jonas Sjöstedt idéer de nu tar efter. Vinster i välfärden, privata skolor, miljö och klimat...

  Blir detta valår avslaget, så ska alla politiker eller vi andra som trycker i mitten, inte heller kritisera SD och att de växer. Vi får de politiker och den värld vi förtjänar. Varken mer eller mindre.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 6. Lisbeth
  De som tjänar på oss gör politiker till slavar som gör de flesta till slavar som håller efter oss andra för att visa sina ekonomer och politiker trohet.
  Dessa politiker och ekonomer visar sin trohet uppåt mot makter som de inte förstår och skulle dom mot förmodan förstå och börja krympa ekonomin för att anpassa de till Jordens kretslopp så skulle folket omedelbart rösta bort dem.
  Detta har Birger Schlaug inte svårt att inse men att medge.
  En som är tydligare är Tom Strömberg.
  Hans handikapp eller liberala agenda är att han gång på gång gör fruktlösa försök att inympa friska grenar i en vitmålad flaggstång!

  SvaraRadera
 7. Kul korsläsa detta mot Stig-Björn Ljuggren i Aftonbladet

  SvaraRadera
 8. Lisbeth,
  du förtjänar en bättre värld!
  De som tjänar på oss, gör politiker till slavar som gör de flesta till slavar som håller efter oss andra för att visa sina ekonomer och politiker trohet.
  Dessa politiker och ekonomer visar sin trohet uppåt mot makter som de inte förstår och skulle dom mot förmodan förstå och börja krympa ekonomin för att anpassa de till Jordens kretslopp så skulle folket omedelbart rösta bort dem.
  De festa av oss är delar av
  djävulen (religiöst spåkbruk)
  kaos (vetenskapligt språkbruk)
  Kapten Konkurs (poetiskt bruk)
  Detta har Birger Schlaug inte svårt att inse men att medge.
  En som är tydligare är Tom Strömberg.
  Hans handikapp eller liberala agenda, är att han gång på gång gör fruktlösa försök att inympa friska grenar i en vitmålad flaggstång!
  F.Ö. rekommenderas Bakaxelväxeln.

  SvaraRadera
 9. ...anpassa den till Jordens kretslopp, ekonomin alltså.

  SvaraRadera
 10. Roland, det är alltid intressant när andra än man själv säger sig veta vad man anser. Det är till att ha höga tankar om sig själv...

  SvaraRadera
 11. Peter, har inte haft möjlighet att lyssna på den debatten.

  Lisbeth, jag hade under ett antal år förmånen att vara språkrör och var därmed en av dem som gjorde livet surt för ledamöter genom att vara just en sådan som tillhörde partiledning, gruppledning och förhandlingsgrupp... Så jag slapp i alla fall undan en del...

  SvaraRadera
 12. Birger, om jag inte har höga tankar om vad jag själv tror på så skulle jag aldrig våga att öppna käften på din blogg.
  Vem av oss två som har högre tankar om sig själv är det nog du som har? men någon gång kanske du kommer att inse att du är en åskådare och en fördröjare och en moralist på det sluttande planet.
  Man kan inte enbart skriva eller prata sig, till en ny verklighet.
  Vi lever i två verkligheter, en galen och en ofödd.
  Bakaxelväxelns tidevarv.

  Om dig tror jag också att Du kan roas av att provocera mig.
  Mig roar det också!

  SvaraRadera
 13. Om vinet flödade i riksdagen kanske någon plötsligt skulle erkänna att de "stordåd" man utfört under de senaste 7 åren borde belönas med FAS3-ersättning (1200 kr/vecka?). En mer lagom lön för de blygsamma resultaten. Borgare vet hur man presterar, hette det ofta förr i diskussionerna. Det var det länge sedan man läste.

  SvaraRadera
 14. Katarina, nejdå, jag saknar inte den tiden - även om jag inte vill ha det mesta av den ogjord.

  SvaraRadera
 15. Jag hade en vän.
  När han högläste min kritik av Birger, så skrattade han högt och hjärtöst och så sa han:
  "Den kritiken, den kan lika gärna riktas emot dig själv."
  Men då steg jag upp och sa,
  "GOD JUL" och sedan gick jag hem.

  GOD JUL Birger och alla andra ovänner! ...

  Roland

  SvaraRadera
 16. Min vän ringde och sa:
  "De va Hjärtligt."
  "Jaha, ja god jul då alla."

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.