torsdag 10 oktober 2013

Per Gudmundsson har en fullt normal hjärna

Mannen till vänster på bilden heter Per Gudmundsson. Han är ledarskribent. På Svenska Dagbladet. Han har en fullständigt normal hjärna.

En fullständigt normal hjärna fungerar på så sätt att varje gång ett minne kommer upp till medvetandet så förändras det, konstrueras om för att passa in i den berättelse man skapar om sig själv och sin omvärld.

Per Gudmundssons hjärna är således fullständigt normal när den är så duktig på det här med hittepå-minnen.

Idag skriver han på sin ledarsida att Miljöpartiet kom in i riksdagen på grund av sälar. Sådana dog nämligen på sommaren före valet 1988. Och det var just det året som MP kom in i riksdagen som första nya parti på 70 år. Jag var språkrör då. Per Gudmundsson hade precis fyllt 19 år.
 
Redan i mars 1987 tog sig MP över 4-procentspärren i opinionsmätningarna. Mer än ett år före den stora sälsommaren... I maj 1987 var vi ifatt Centern och hade 8,1 procent i Sifo. Ett halvår senare låg partiet i vissa mätningar på över 10%. Sedan kom sälarna.

Och vad hände? Jo, alla partier - utom Miljöpartiet och (som jag minns det) Moderaterna - hade sälar på valaffischer och/eller valbroschyrer. Folkpartiledaren Bengt Westerberg tog i ordentligt så han klappade en säl i en tevestudio. Sossarna lovade bli det nya miljöpartiet. Och ju mer sälarna utnyttjades av de gamla partierna ju mer tappade faktiskt Miljöpartiet i opinionsmätningarna.

Till och med den utmärkta tidskriften Forskning och Framsteg anammade för ett antal år sedan myten om sälarnas betydelse för Miljöpartiets inträde i riksdagen 1988. Men tog, med milt generade kinder, tillbaka det efter att ha tvingats tala med Sören Holmberg om saken.

"Vi är nog många som tror oss minnas att det var så det gick till" ursäktade sig chefredaktör Björn Fjæstad i nästkommande nummer. Berättelsen om sälar, MP och riksdagen var helt enkelt för bra för att inte fastna i hjärnan som en god berättelse som nog måste vara sann...

Så gör ock Per Gudmundsson. Tror sig minnas, alltså. Ty han har en alldeles normal hjärna som fabricerar fram sådant som passar bra in i den berättelse han vill berätta. Den högra vänstra hjärnhalvan vill se sammanhang, så den letar efter något som kan se bra ut, se logiskt ut, den vill berätta historier som den tycker hänger ihop. Och varför skulle inte en högerskribent på en högertidning ha en högervänsterhjärna i manipulativ toppform?

PS!
Jag ska försöka komma ihåg att mejla Per Gudmundsson i början av november när jag i Kunskapskanalen ska prata med en hjärnforskare om minnet och vänster hjärnhalvas fäbless för att konstruera hitte-på-samband på det sätt som bland annat Per är ett så fint är exempel på.
27 kommentarer:

 1. "Och varför skulle inte en högerskribent på en högertidning ha en högerhjärna i manipulativ toppform?"

  Finns det något mer förföriskt än skickligt språkligt hantverk??
  AK

  SvaraRadera
 2. Snubblar du inte över din egen retorik nu Schlaug? I tidigare inlägg vet jag (eller...?) att du skrivet att det är vänster hjärnhalva som gillar att berätta bättre än sanna historier för oss... Tillbaka till neurologiboken kanske för att kolla upp hur det nu ligger till? Vilken är din favoritbok för att lära dig om hjärnhalvor?

  SvaraRadera
 3. Haha, det har du rätt i, Jonte.

  Och varför skulle inte en vänsterskribent på en vänsterblogg ha en vänsterhjärna i manipulativ toppform? :-)
  AK

  SvaraRadera
 4. Jonte, du kom på det! Vänster hjärnhalva ville att det skulle vara höger hjärnhalva...:-)

  Svar på din fråga: har samtalat med fnågra hjärnforskare i Kunskapskanalen (http://www.ur.se/Produkter?q=schlaug+hj%C3%A4rna)
  och har en till (Minnet av Pontus Wasling)på gång om just minnet.

  SvaraRadera
 5. Min personliga favorit var när Per G rapporterade att Iran kan ha deporterat 1,2 miljoner araber i ett försök att rensa en iransk provins på sunnimuslimer. "Nu väntar vi på ett ramaskri från landets alla debattörer som brukar påstå att Israel bedriver en inhuman politik gentemot araberna. För den iranska politiken tycks ju vara mångfalt värre" skrev Per som tycks vara den enda som känner till denna katastrof.

  SvaraRadera
 6. Själv har jag nog Ohlys sparkande med boll med Nacka som favorit.

  SvaraRadera
 7. Var det inte en författare som skrev att han sjungit någon Astrid Lindgrenvisa när han var liten trots att visan inte fanns då?
  Puck

  SvaraRadera
 8. Det blidde en hel bloggpost om något som bara nämns parentetiskt i ledaren och som inte egentligen behövs för ledarens poäng.

  Dessutom är det väl oklart om Gudmundson själv minns fel eller om han bara påverkats av vad andra felaktigt påstått. Men visst, han borde kollat upp detta bättre kan man tycka.

  För övrigt är Gudmundson en av mina favoriter inom media. Orädd och gräver ofta fram sanningar trots att det inte är opportunt och inte ger så många ryggdunk från Södermalm. Skulle behövas många fler journalister/kolumnister av hans kaliber.

  SvaraRadera
 9. Ohly har inte bara fått för sig att han spelat boll med Nacka, har har ju också skickat SMS när Berlinmuren föll, innan SMS var uppfunnet.

  SvaraRadera
 10. Erik
  Ja, Per är orädd. En gång skrev han att brottsligheten bland judar borde oroa alla politiska partier. Eller var det invandrare?

  SvaraRadera
 11. Hjärnan är en filur, ju mer man förstår av den ju viktigare är det att också förstå att den skapar sina egna minnen och VARJE GÅNG MAN TÄNKER på ett minne förändrar det! Därför är vittnesmål i domstolar något som redan fått, och allt mer kommer att få, mindre betydelse. Lisbeth Palmes vittnesmål, och hur det förändrades när tiden gått, är exempel på hur man utan att vilja illa helt enkelt skapar bilder som ligger i fas med den bild av verkligheten man vill bygga upp.

  SvaraRadera
 12. Hehe, jag hoppas inte att samma typ av vänsterhjärnehalvedominerat önsketänkande även påverkar hur man t ex läser IPCC-rapporter - nuvarande tolkningar bör ju helst passa ihop med ens redan etablerade världsbild för att inte ge upphov till obehaglig kognitiv dissonans... Närå, nu ska jag inte retas mer med min favoritbloggare :)

  SvaraRadera
 13. Jonte, för att undvika att färgas så brukar jag med ett antal års mellanrum dyuka ner i materialet, vilket jag skrev om här - jag tillhör nämligen dem som verkligen vill att IPCC har fel.
  http://schlaug.blogspot.se/2011/11/jag-hade-hoppats-komma-ut-som.html

  SvaraRadera
 14. I boken "Vindarna från väster" av Per Eive Berndtsson (Logos Media 2010) framgår att höger hjärnhalva är säte för kärleken, empatin, fantasin, konstnärligheten, skaparkraften och annat gott.

  Vänster hjärnhalva är säte för ordning, reda, matematik och övrigt systematiskt tänkande. Den behövs för att den högra inte ska svämma över sina tillgångar.

  Men höger behövs för att inte det kyliga förnuftet i vänstra halvan ska döda våra själar, så att säga.

  Båda behövs för balansens skull.

  Gt

  SvaraRadera
 15. @Gt: Ja om inte båda hade behövts hade det funnits en risk (chans?) att vi enbart skulle haft den ena...

  SvaraRadera
 16. Tilläggas kan också att personer som drabbas av stroke i höger hjärnhalva ofta är ganska positiva, ofta saknar sjukdomsinsikt och är pratglada (språkgenererande centra sitter som bekant till vänster) medan personer som drabbas av stroke i vänster hjärnhalva, och således blir "högerhjärnhalvedominanta" ofta blir deprimerade och nedstämda (sådär som konstnärer brukar vara) - ej att förglömma om man råkar snöa ner sig i populärvetenskapliga skildringar av vår "upplysta" och "holistiska" högra hjärnhalva i motsats till vår fyrkantiga och trista vänstra...

  SvaraRadera
 17. Japp Per Gudmundsson har en fullt normal hjärna. Personligen vill jag "hjärna" tro att S och MP blir döden för svensk kärnkraft. Då blir de förhoppningsvis även "döden" för Alliansen! Väck med dem!

  Nu höjs frågan om en brittisk folkomröstning om EU nästa år. Med ett starkt vänsterparti finns en chans att den frågan höjs även här hemma. Då kanske "döden" för vinster i välfärden infinner sig till sist.

  För det är väl ingen som på allvar tror att MP och S lyfter dessa frågor?

  Lisbeth

  SvaraRadera
 18. Problemet med oss människor är att vi tror att vi förstår allt som inte är skapat av människor. Men när det kommer till kritan så förstår ju inte ens det som är skapat av människor.

  SvaraRadera
 19. Per Gudmundsson är kanske en konstnärssjäl? Enligt jontes konstnärskriterium finns det i alla fall vissa introverta drag hos P.G som skulle kunna härledas till en konstnärlig ådra :)

  /Petter

  SvaraRadera
 20. Farfar instämmer. Sanningen är komplex.

  Dominerande vänster eller höger hjärnhalva är bara en myt enligt neuroforskare. Forskare har upptäckt att kopplingar sker över båda hjärnhalvorna. (Mary Silver Epoch Times)

  Vetenskapen är en hypotes som gäller tills vidare...?
  Tack och lov :)

  Höger och vänster verkar sitta djupt rotat hos mänskligheten ;) S eller M? Har vi upptäckt att de är sammankopplade...Ganska lika med andra ord!

  Lisbeth

  SvaraRadera
 21. "och varför skulle inte en högerskribent på en högertidning ha en vänsterhalva i manipulativ toppform".

  Ja varför inte! en fungerande sambandscentral i toppform kanske inte bör vara höger eller vänstervriden. Då ser den inga samband. Manipulativa och höger eller vänstervridna är mänskligheten så det räcker ändå!

  Tack gode Gud för vetenskapen! Amen!

  Lisbeth

  SvaraRadera
 22. Bakaxelväxeln sa,
  Marknadsförstånd är de gott om,
  hur skulle vi annars kunna överleva.

  Men eljest, skulle vi kunna
  överleva med Klotförstånd men
  dom med det, är det ont om och gör.

  SvaraRadera
 23. "Marknadsförstånd" Marknaden, EU:s inre marknad. Oförstånd. Frihet för kapitalet inte för människor och andra livsformer. Icke "Klotförstånd" :) Inte medvetenhetens kultur. "Bakaxelväxeln" i mot stupet och kollaps. Sambandscentraler ur funktion. Fullständig hjärnsläpp!

  SvaraRadera
 24. ..."Bakaxelväxeln" i mot stupet och kollaps..."
  Det var en tolkning. Du kanske får rätt.
  Min förhoppning är att ett hjul skall få
  medsnurriga att hjula tillsammans i lagom
  takt med människor och andra livsformer.  SvaraRadera
 25. Epoch Times "Universums strukturer liknar människohjärnan och internet."

  Forskarna hävdar inte att universum är en global hjärna eller dator. De pratar om okända lagar. Man talar alltså om strukturer som liknar t.ex. internet.

  Det är intressant för processorn är datorns hjärna. Det är en mänsklig uppfinning. Universum är knappast en mänsklig uppfinning.
  Även om många beter sig som om det vore det... Vi är inga goda förvaltare. Lagar kan alltså vara mänskliga och inte mänskliga...

  Om universums strukturer liknar människohjärnan och internet så väntar förhoppningsvis spännande upptäckter som inte grundar sig på slumpen och tillfälligheter. Alltså vad är det för intelligens som ligger bakom skapandet av universum.

  "Hen" verkar i alla fall inte vara höger eller vänstervriden. Utan kopplingar verkar ske i båda hjärnhalvorna.

  Lisbeth

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.