torsdag 4 april 2013

S-kongress: Valstugorna som översvämmar Sverige...

Bakom en talarstol med en blå front öppnade Stefan Löfven en ny partikongress. Fler i arbete, vägen mot full (berusad?) sysselsättning, skapa arbete, skapa arbete, skapa arbete, mer arbete, alla skall arbeta heltid, hela livet, gärna längre än så om det var möjligt... 

Begrepp som "sänkt arbetstid" och "dela på jobben" existerar inte. Begrepp som livskvalitet existerar inte i den löfvenska ordlistan. Den socialdemokratiska visionen är mer arbete, fler varor, mer konsumtion - det är det som är den moderna socialdemokratiska  visionen. Så erbarmligt fattigt! Ska detta vara berättelsen om Sverige 2013?

I senaste valrörelsen gick socialdemokraterna ut med budskapet Tillväxt sedan 1889. Några dagar före valet träffade jag en valarbetare som delade ut lappar med just den parollen. 

Jag frågade honom, där han stod framför valstugan, om han visste hur många valstugor hans parti haft om man 1889 börjat med tio stycken valstugor i hela landet och sedan ökat med tio valstugor varje år. Jodå, drygt tusen valstugor hade man haft. Inte så illa, kom vi överens om. 

Sedan frågade jag honom vad det skulle innebära om man istället ökat antalet valstugor med försiktiga 10 procent varje år. Det vill säga om tillväxten var 10 procent. Flera tusen, trodde mannen. Kanske rent av uppåt tiotusen eller så, gissade han medan han delade ut sina papper om tillväxt sedan 1889. 

Jag berättade för honom att det skulle varit fler än några tusen, ja, till och med över en  miljon valstugor. Varenda människa som bor i Sverige skulle kunna rymmas i era valstugor, påpekade jag lite ironiskt.

Hur räknar du då, frågade valarbetaren medan han fortsatte att dela ut sina papper om den eviga tillväxten...

Politiker som svänger sig med begreppet tillväxt är ofta usla på matte. Och det här med exponentiell tillväxt är besvärligt att förstå. Lagom till valet 2030 skulle förresten varenda individ boende i Sverige kunnat ha en alldeles egen valstuga av märket S. En mardröm så hemsk som någon.

Här kommer lite information som kongressdeltagarna gärna får tänka på när Löfven och de andra står i talarstolen och pratar om tillväxt:

När ekonomijournalister och politiker jublar över att vi har 4 procents tillväxt - det är det som kallas Pippi Långstrump-ekonomi i Anders Borgs värld - ska man veta att 4 procents tillväxt i sin förlängning innebär en fördubblad ekonomisk volym på 18 år. En fyrdubblad på 36 år. En åttadubblad på 54 år. Efter 90 år är den  32 gånger större och efter 504 år 268 435 456 gånger större.

Det är detta som utgör exponentiell tillväxt. Det är så ekonomisk tillväxt mäts. Det är detta som den ekonomiska tillväxtens vänner på fullt allvar anser är önskvärt, nödvändigt och möjligt.

Om de slår upp Nationalencyklopedin så kommer de att finna följande text: ”Ekonomisk tillväxt enligt ett konstant procenttal leder till exponentiell tillväxt med i längden orimliga följder.”  
Vad finns det då för grundvarianter av tillväxt? Jo, man brukar tala om fysisk (biologisk) tillväxt, linjär tillväxt och exponentiell tillväxt.  Det är den sistnämnda som utgör modell för hur vi beräknar ekonomisk tillväxt. Vad skiljer då dessa varianter åt?

Fysiskt, eller biologiskt, tillväxt innebär att växa på det sätt som människor, djur och växter gör. Vi växer fort under den första delen av våra liv, sedan saktar vi ner och vid dryga 20 år så stannar människans fysiska tillväxt. Men bara den fysiska. Ur ett annat perspektiv växer vi betydligt längre då vi utvecklas socialt, kulturellt och intellektuellt. 

Det linjära sättet att växa kan innebära att till exempel produktionen av pappersmassa ökar med 2000 ton per år. Sker detta i tio år så är det en reell ökning, men i nyhetsflödet kommer det troligen beskrivas som att tillväxten minskar eftersom den procentuella ökningstakten är mindre i slutet av tidsperioden än i början.  

Exponentiell tillväxt innebär att om ekonomin växer med 3 % per år så har tillväxten efter tio år inte varit 30 % utan närmare 34 %, eftersom nästa års tillväxt är lite större än året före. Den reella volymen i tillväxten blir alltså större och större för varje år som går. Vilket kanske kan uppfattas som harmlöst för den som inte älskar matematik. Gör man det så blir man bekymrad. Av rena överlevnadsinstinkter. Politiker är allt som oftast dåliga på matematik, särskilt när de står i talarstolar på kongresser.

14 kommentarer:

 1. Vad tycks om den egendomliga rubriken på deras ekonomiska debatt: Ekonomin växer när människor växer.

  /FHT

  SvaraRadera
 2. Se på Japan. Ingen ekonomisk tillväxt de senaste 20 åren. De är nöjda och belåtna ändå. De skulle bara anpassat politiken därefter så hade deras obalanser inte varit något problem. Lite mer skatt så hade de inte haft dessa gigantiska underskott.

  Birger; det är nu när du börjar bli riktigt klok som du skulle vara med och leda MP. Varför inte?

  SvaraRadera
 3. Anders Borg säger i en kommentar till Löfvens arbetsmarknadsutspel att vi har haft en "bättre tillväxt...".
  Han borde ha sagt "större tillväxt...".

  Att tillväxten varit "bättre" kan ju diskuteras. Kvantitet och kvalitet är inte samma sak.

  /BA

  SvaraRadera
 4. Bäste 11:03 - det jag säger och skriver idag har precis samma innehåll som när jag var språkrör. Så lika klok, eller oklok, som jag är idag var jag då. Problemet var att en hel de av de som gillar det jag skriver idag, inte lyssnade när jag vara politiker för man hade föreställningar och fördomar om vad MP var för något. Det man inte uppfattade som "socialism" eller traditionell "vänster" avfärdades som borgerligt. Kanske har fler idag förstått att den gamla vänstern inte räcker till, den är lika tillväxtfixerad som borgerligheten, idag är den än mer fixerad vid arbetslinjen än tidigare.  Häromdagen fick jag ett mejl som berömde en text - http://psschlaug.blogspot.se/2011/10/det-nya-klassamhallet.html - man hittat på nätet. Avsändaren av mejlet talade om hur jag mognat så mycket att jag vågat och kunnat göra en antikapitalistisk analys. Texten var skriven 1996, i boken Det nya klassamhället. Jag var språkrör för MP då. Och det var inga som helst problem.

  SvaraRadera
 5. Att sänka arbetslösheten är ett smart drag av (s) i mina ögon, eftersom antalet ungdomar som slutar gymnasiet kommer att minska dramatiskt efter 2014. Så arbetslösheten kommer sannolikt att minska även om man inte gör någonting alls.
  Micke

  SvaraRadera
 6. Birger,

  Det är säkert så som du skriver. Men med stigande ålder blir kanske målet viktigare än karriären, man vågar helt enkelt säga fler obekväma sanningar än att säga det som gagnar karriären. Därmed inte sagt att du gjorde det då.

  Ditt budskap ligger kanske rättare i tiden än det gjorde då. Du hade fel timing helt enkelt.

  SvaraRadera
 7. Micke, helt rätt. Den som vinner valet 2014 kommer om dom inte är totalt utblåsta att kraftigt kunna minska ungdomsarbetslösheten. De som är 19 - 25 är är betydligt färre under nästa mandatperiod än under nuvarande.

  SvaraRadera
 8. Tänk om
  galenskapen på Jorden
  fick fäste när människorna
  blevo bofasta och fick begärelse
  till sin nästas boskap.
  ...
  Att vakta slavar krävde
  många slavvaktare.
  ...
  Smidigare då att utnämna
  dem till löneslavar.
  ...
  Skulden skapar pengar
  och Jävulen ser sitt rike
  förverkligas hos alla
  människor, utom hos några.
  ...
  Våldet och Ekonomin och Girigheten
  ökar med varje generation.
  ...
  Jorden har fått utstå
  och får utstå mycket mer
  än vad den Nägonsin kan tåla!

  Men a & r har tänkt skapa en
  ny Rörelse: Kulturer åt alla !
  ...
  a hoppas att BS med flera blir med !

  SvaraRadera
 9. Man (jag) brukar ju i regel klaga på att det ät för lite visioner i dagens politik. Men att gå ut och snacka om full sysselsättning samtidigt som det är en sådan total omöjlighet är inte en en vision, det är en floskel. Hade man haft ett progressivt förslag på hur detta ska uppnås hade det åtminstone gått att berömma initiativet. Nu är man snarare disillusionerad och bitter över fånigheten i det hela. Sysselsättningen kommer vara parkerad kring nuvarande nivå tills vi på allvar börjar diskutera arbetstidskortning, friår och andra lösningar som faktiskt erkänner att vi inte kan producera fler arbetstillfällen utan istället måste dela på den mängd arbete som är rimlig.

  SvaraRadera
 10. För övrigt tycker jag att vi borde använda begreppet minoritetsregering oftare än vi gör.

  SvaraRadera
 11. P.N. - mitt i prick!!!!!
  AK

  SvaraRadera
 12. Japanska statens underskott är inget problem för dem. De har en egen suverän fiat-valuta och det är i den de har sin statsskuld. Det japanska folket kan tacka sin statsskuld att de inte är mer privat skuldsatta, såsom svenskar är och som är mycket värre. Den privata sektorns skulder måste alltid betalas tillbaka, vilket inte en statsskuld måste, om den är i den egna suveräna fiat-valutan.

  Genom statsskulden kan man finansiera vettiga saker, detsamma gäller dock inte privat skuldsättning, som sker genom att banker fritt tillåts skapa krediter med kapitaltäckningskrav på 12000kr/utlånad miljon (i Sverige).

  Att Japans ekonomi stagnerat beror på de enorma åtstramningar man tidigare gjort, genom gallimatias som kallas att "staten sparar", på t.ex. vård, skola, omsorg m.m. Genom det föll efterfrågan i Japans inhemska ekonomi.

  Jag kan tycka att det är för grovt tillyxat att tala allmänt om tillväxt som negativt. Intressantare att titta på VAD som driver tillväxten, och vad den består av för att sedan förändra den till det bättre.

  SvaraRadera
 13. Kan du inte starta ett nytt parti eller åtminstone crowdsourca ihop en ordentlig upplysningskampanj eller nåt?

  De här sakerna kommer förr eller senare oundvikligt dyka upp i debatten tids nog och det hade ju varit trevligt att se att sverige hade varit före några år istället för hopplöst efter.

  Steg 3 har problemet att det dels låter som FAS 3 sen att man inte genast begriper vad det handlar om, om jag nu får våga mig på lite konstruktiv kritik.


  SvaraRadera
 14. Att våga beskriva den vansinniga
  omfattningen och den vansinniga
  vägen i vår våldsamma giriga
  ekonomi och jämföra den med
  vad Jorden tål och att också
  försöka genomföra lösningar
  brukar sluta med döden.

  Kulturer åt alla
  alla borde vara med.
  men alla sova !

  Endast jag är vaken

  God Natt

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.