söndag 10 mars 2013

Sorry, tillväxten ger inga fler jobb - däremot skulder och ökande utsläpp av koldioxid

Nja, inte sex timmars arbetsdag - men 30 timmars arbetsvecka.
Den slutliga återvändsgränden närmar sig för tillväxten vänner. Argumentet att ekonomisk tillväxt skall ge fler jobb är kört i botten. 

Även om man skulle få fart på tillväxten kommer arbetslösheten att vara hög, och till och med öka. Vi de senaste dipparna i konjunkturen har företagen passat på att rationalisera bort allt mer arbete, och så kommer att ske även fortsättningsvis. Senaste dippen medförde att 50 000 jobb försvann för att inte återkomma.

Många ställer hoppet till tjänstesektorn, men även denna rationaliseras så att ökningarna av jobb som annars skulle blivit följden av nya städjobb etc. äts upp. Vi har börjat scanna livsmedel när vi handlar, sköter allt fler bankaffärer själva på nätet och handlar alltmer på nätet istället för i personsalintensiva affärer.

Investeringar i infrastruktur - typ järnväg och energisystem - ger inte heller med automatik minskad arbetslöshet i Sverige eftersom vi har en öppen arbetsmarknad inom EU. När t ex Miljöpartiet vägrar driva kravet på sänkt arbetstid så motiveras det med att de goda investeringarna skall ge jobb - men bortser från att arbetsmarknaden idag omfattar hela unionen där arbetslösa uppgår till över 20 miljoner människor.

Vi har att välja mellan att anpassa det som uppfattas som normalarbetstid till verkligheten eller att leva med allt större klyftor i samhället där arbetslösheten kommer att ligga kring tio procent eller mer. Inte någon politiker kan förklara hur man skall uppnå något som liknar full sysselsättning i vare sig Europa eller Sverige. Kurvorna för ekonomisk tillväxt och antalet jobb hänger inte längre ihop. Ända ger man sken av att så är fallet eller åtminstone kan bli fallet igen. Häpnadsväckande!

För en tid sedan hade SvD en längre analys över vilka ord som används i den politiska debatten. För Miljöpartiets del har orden "sänkt arbetstid" och "arbetstid" försvunnit från tal och debattartiklar från att tidigare ha varit ett av nyckelorden. Även ord som skatteväxling försvann - trots att skatteväxling innebär sänkt skatt på arbete och arbetstid och högre skatt på sådant som är direkt miljörelaterat. De senaste årens tillväxt är möjliggjord genom att skulderna ökat, vi har helt enkelt lånat till tillväxten. I Sverige står hushållen för skulderna.

27 kommentarer:

 1. Det ser illa ut när Miljöpartiet, som borde vara en väsentlig del av en rörelse för ett bättre samhälle, överger just de honnörsord som borgar för en vettig politik.
  Varför gör de så - för att vara Moderaterna (en möjlig koalitionspartner?) till lags?

  SvaraRadera
 2. 30-timmarsvecka vore säkert väldigt skadligt för svensk ekonomi, när duktiga människors arbetsförmåga inte tas tillvara. Medborgarlön är det däremot inte.

  Skall man jobba trettio timmar i veckan kan man lika gärna jobba fyrtio timmar i veckan. Det gör föga skillnad i livskvalitet. Det handlar bara om socialism. Att allt skall delas lika även om det är skadligt för samhället.

  Medborgarlön handlar i mycket högre grad om frihet och möjligheter att vara kreativ. Trettiotimmarsvecka kommer bara göra alla till (s)ombies.

  SvaraRadera
 3. Trettiotimmarsvecka bidrar därtill till urbanisering och bilism. Alla måste bo i stan för att det är där jobben finns. Alla måste åka till och från jobbet fem dagar i veckan. Med medborgarlön kan man bo på landet och åka in till stan en gång i veckan eller en gång i månaden.

  SvaraRadera
 4. Kuckeliku,varför just 40??? Skulle det på något sätt vara det optimala? Varför i så fall?
  Fred Lane, socialdemokraterna är väl inte mer intresserade av sänkt arbetstid eller skatteväxling?? det var väl under blockpolitikens höjdpunkt som socialdemokraterna tystade mp:s politik om skatteväxling och sänkt arbetstid??? Det är väl Mona Sahlin som var den som i den stora arbetstidsutredningen sågade alla tankar på sänkt arbetstid??? Det var väl hon som idiotförklarade alla som ville sänka arbetstiden med motivet att alla 40-talister var på väg att gå i pension??? Mig veterligen har nästan varenda 40-talist nu gått i pension och arbetslöheten är drygt 8 procent, betydligt högre hos unga vuxna.

  Rätta mig gärna om jag har fel,Fred eller Birger eller vem som helst!

  SvaraRadera
 5. Kuckeliku, om du ser texten under bilden så påpekar Birger att det inte skall vara sextimmarsdag fem dar i veckan utan 30-timmars vecka, vilket lär betyda fyradagarsvecka för de flesta.

  SvaraRadera
 6. Micke,
  har jag med ett endaste ord lovprisat socialdemokraterna?
  Vad som hände under Sahlins tid är inte utan intresse, men det som händer idag är viktigare.

  SvaraRadera
 7. Alla politiker snackar om att vi kommer att få arbetskraftbrist i framtiden. Därför måste vi ha en stor invandring. Det handlar om lönedumpning och för SAP att skaffa sig en ny väljarbas.

  Stig Carlsson

  SvaraRadera
 8. # Micke

  Fyradagars arbetsvecka blir snäppet rimligare, men då bör vi nog också se till att förändra veckors längd så att de antingen är fyra eller åtta dagar eller att folk som arbetar på de tre återstående dagarna i veckan arbetar tiotimmarsdagar.

  Krångligt blir det, inte minst när dygnet fortfarande har tjugofyra timmar. Det finns ju hyfsat mycket arbetsplatser där man alltid behöver vara bemannade (främst inom vården) och det kan vara svårt att få till det om folk arbetar 7,5 timmar eller 10 timmar. Åttatimmarsdagar fungerar betydligt smidigare när dygnet har tjugofyra timmar.

  Då kan man väl istället propagera för 32-timmarsvecka (4x8h) om man känner för det. Men då får "helgarbetarna" förmodligen bara arbeta 24 timmar i veckan (3x8h), vilket kan bli för magert för många.

  SvaraRadera
 9. Nej, inte vad jag sett... Det jag reagerade på var att du skrev att det var en mp- anpassning för att kunna ingå i en moderatledd regering, i så fall är det lika mycket anpassning till att ingå i en Löfven-ledd regering.

  SvaraRadera
 10. Att sysselsättningen sjunker även inom servicesektorn har jag ett näraliggande bevis för. För ca tre år sedan öppnades här ett nytt City Gross. Man hade då sju manuella kassor. Idag har man två manuella kassor varav en bara är tidvis bemannad. Övriga kunder scannar sina varor. Antalet anställda är idag 15 pers mindre än vad man hade före införandet av självscanningen. Så det är nog naivt att tro att servicesektorn kommer att bidraga till lösningen av arbetslösheten.

  SvaraRadera
 11. # Micke

  Visst finns det en del människor som skulle kunna göra värdefulla insatser under fler timmar än fyrtio i veckan, men många skulle troligen fungera mindre bra av att arbeta tio timmar om dagen eller sex dagar i veckan. Troligtvis är det ganska optimalt att arbeta fem gånger åtta timmar i veckan, så länge det finns meningsfulla jobb åt alla. När det inte finns det så tror jag medborgarlön är en bättre idé än ytterligare begränsningar av tiden folk tillåts arbeta.

  SvaraRadera
 12. För hundra år sedan var arbetstiden nästan dubbelt så lång. Arbetstiden och antalet sysselsatta följer alltså välståndet, i varje fall som världen har sett ut. Om man går tillbaka tillräckligt långt i historien när människan levde i isolerade celler direkt av naturen utan någon större jordbruk och inte var så centralstyrd så arbetades det nog mindre än idag.

  Snart kommer pengarnas värde minska av stor inflation, pensionssystemet krascha, börsernas reala värde fortsätta minska från toppen år 2000, oljan och andra naturresurser fördyras, med mera. Kommer moralisterna att predika ännu mer om arbetets väl och förslava folket fullständigt när detta och kollapsen inses? Många vill nu hoppa av samhället halvvägs med en medborgarlön. Men det går ju inte att äta kakan och ha den kvar.

  Bäst är nog att införa en ordning så att helgerna tas bort typ 3-3-systemet. Effektiviteten ökar betydligt när hjulen rullar hela tiden. De fasta kostnaderna binder mycket naturresurser och måste utnyttjas mer. När samhället har kollapsat och det åter levs i isolerade celler, men till skillnad från förr med jordbruk och rester, så kan helger återinföras med någon någon form av religiös ritual.

  http://www.tretre.se/

  SvaraRadera
 13. # Urban

  3-3-systemet är hyfsat intelligent, men det innebär en ganska drastisk sänkning av arbetstiden när förhållandet mellan arbetsdagar och lediga dagar blir 3:3 istället för 5:2.

  Om arbetslösheten fortsätter öka och man hela tiden skall dela lika på de befintliga arbetena så kommer folk så småningom åka in till jobbet för att arbeta 2-4 timmar, tre dagar av sex. Det låter inte lyckat i mina öron.

  SvaraRadera
 14. Kuckeliku, det beror förstås på hur långa arbetsskiften är. Om de är säg 10-12 timmar, vilket av olika skäl kan vara för mycket, så blir det ingen större skillnad. För resor som du nämner är det lämpligt med längre skift. Systemet kan var 5-2, eller 5-3, eller 4-2, eller vad som helst. Jag jobbade för många år sedan i Stavanger och hade 16-12.

  Du sprider myten om att det finns ett visst antal jobb, som kan delas. Ökad komplexitet med högre kunskapskrav och politiska tankar om jämlikhet har gett arbetslöshet av felaktiga priser. Lönesubventioner införs allt mer. Vid anställning av mig själv får arbetsgivaren två arbetsgivaravgifter enligt något program baserat på hur länge personen har stått utanför arbetsmarknaden. Men jag vill inte ha något arbete. Så det blir mycket tok med subventioner.

  Enda sättet att komma runt jämlikhetsdilemmat är nog att förbjuda mycket arbete. Men hur skulle det gå till? Folk kan då vara egna företagare och fakturera färre timmar för samma pengar. I praktiken är det omöjligt att införa. När kollapsen kommer måste alla välfärdssystem skrotas. Kanske det går att ge 30 potatisar om dagen till de som inte kan arbeta.

  SvaraRadera
 15. Ja visst ekar det tomt på nytänkande inom det politikområde som kallas arbetsmarknad.
  Alla ordinerar ett vaccin som inte hjälper längre. Arbetsmarknaden har blivit resistent mot alla gamla förslag som hör industrisamhället till.
  Drömmen om 40-timmarsveckan och den eviga tillväxten ter sig allt mer som en hallucination i Saharas öken.

  SvaraRadera
 16. Inget partie snackar om det här:

  http://dagens.etc.se/nyhet/klarar-sig-inte-pa-pensionen

  Är det pinsamt för alla politiker och f.d. såna?
  Kanske när män är i samma situation som kvinnorna blir det en ändring? Och där är vi snart för många av dagens ungdomar inkl. män har inget arbete.

  SvaraRadera
 17. Neoliberal Agendasön mars 10, 01:05:00 em

  Det är sant att tillväxt i sig inte minskar arbetslösheten, men att det på något sätt skulle vara slut på jobben är gallimatias. Se er runt om i världen. Det finns miljardtals arbeten. Självklart kan även några hundratusen till av dessa utföras inom den yta vi kallar Sverige. Jag skulle kunna anställa fem personer imorgon, om de gick med på den lön jag kan erbjuda.

  "Vi har börjat scanna livsmedel när vi handlar, sköter allt fler bankaffärer själva på nätet och handlar alltmer på nätet istället för i personsalintensiva affärer."

  Att vi får göra så mycket själva drivs på av vårt skattesystem. Om jag gör en tjänst själv, för säg 100:- kronor/timmen, så betalar jag ingen skatt. Jag får 100% av värdet av det jag utför. Om däremot person A och B byter tjänster så ska vi tillsammans betala ca 120:- i skatt.

  SvaraRadera
 18. # N/A

  Den teknologiska civilisationen kommer göra vad den kan för att sysselsätta så få som möjligt. Allt handlar om att ersätta människor med maskiner. Maskiner är skattebefriade, vilket arbetare knappast kommer bli.

  Du menar att vi skall känna oss lugnade av att framtiden ännu inte är här? Du tror inte på fortsatt automatisering och robotisering? Hyser du misstro mot den fina kapitalismens förmåga att åstadkomma högteknologiska lösningar på allt? Du tror att det kommer behövas en massa människor som rullar köttbullar och vänder på pannkakor och hamburgare även i framtiden?

  SvaraRadera
 19. Jag är också väldigt pessimistisk inför framtida arbetsmarknad. Visserligen är jag högutbildad akademiker och har inga problem att försörja mig idag. Men det är lustigt att om jag skulle anställa en person att utföra en del okvalificerat jobb som jag själv gör idag så skulle totala lönekostnaden för denna person överstiga min egen utkomst. Alternativet att ta dubbelt så många uppdrag lockar tyvärr inte, och kan väl tyckas beklagligt för de unga människor som slås ut från arbetsmarknaden innan de ens börjat.

  SvaraRadera
 20. Neoliberal Agendasön mars 10, 02:04:00 em

  " Du tror inte på fortsatt automatisering och robotisering?"

  Jag ser inga problem idag.

  I en framtid, om kanske 30 år, så kan det bli aktuellt. Då kommer det finns maskintelligens i paritet med våran. Skrivbordsyrken som idag görs av människor kommer kunna göras av datorer.

  Människan har dock ett par komparativa fördelar och det är att vi har tillgång till den fysiska verkligheten och vi har mänsklig sinnen. Utvecklingen inom informationsteknologin går fort men sådant som kräver fysisk tillverkning (tex. en bil) tar längre tid att få kostnadseffektivt. Robotar kommer men det kommer ta mer än 25 år innan de kommer slå ut oss där, i form av tex. en robot som ordnar campingutflykt för 5 personer.

  SvaraRadera
 21. Robotar inom vardagssysslor hade kanske varit inom räckhåll om IQ i genomsnitt hade varit 140 och bara ett fåtal hade presterat som Svensson. Sådant är lika orealistiskt som månresorna, som förövrigt var en bluff. Kommer ni som tror på robotar att ändra er när priserna på naturresurser har dubblats och börsvärden per capita, välstånd och transfereringar har minskat med ytterligare säg 20 procent? Räkna med detta om ett tiotal år.

  I USA toppade medelinkomsten i alla inkomstskikt år 2000. USA ligger lite före det här landet i nedgången av bland en högre höjd att falla från, fortsatt militärt stora utgifter och ett mindre utnyttjande av globaliseringen.

  http://advisorperspectives.com/dshort/charts/census/household-income.html?household-incomes-mean-real.gif

  SvaraRadera
 22. "Skall man jobba trettio timmar i veckan kan man lika gärna jobba fyrtio timmar i veckan. Det gör föga skillnad i livskvalitet."

  Det påstår bara någon som är extremt bortskämd med tillgång till både tid och pengar.

  SvaraRadera
 23. Birger!
  Så här står det i den tredje versionen av förslaget till nytt partiprogram på Miljöpartiet:

  "En viktig reform är att sänka arbetstiden. Det kan ske på många sätt: genom kortare arbetsvecka, fler semesterdagar, ledighet för att vara förälder eller för att studera eller genom att i vissa skeden av livet arbeta mindre och andra mer."

  Räknas inte det?

  SvaraRadera
 24. Kristoffer, nej det räcker inte alls, för det är ytterligare utslätning jämfört med dagens program. Dessutom är det i riksdagsgruppen enbart några få personer som driver frågan, medan övriga snarast motarbetar. Det är dessutom så att det i inlägget hänvisades till den undersökning som SvD gjort och som visar vilka ord som försvunnit från MP:s dagordning när det gäller opinionsbildning: de ord som försvunnit från det att Schlaug var språkrör är främst sänkt arbetstid och grön skatteväxling. Det säger väl allt.

  SvaraRadera
 25. Kristoffer!
  liksom tidningarnas löpsedlar så ligger politiska "löpsedlar" utanför marknadsföringslagens krav på sanningshalt. Bakom uttrycket "En viktig reform ärrat sänka arbetstiden" ligger dessvärre inget annat än en oärlig löpsedelsrubrik. för någon månad sen som en "one line-rubrik" i Rapport: "Miljöpartiet vill ha kortare arbetstid".
  Om du läser hela det arbetsmarknadspolitisksks programmets förslag till kortare arbetstid så konstateras det torrt att det inte är en framkomlig väg att sänka normen för heltid.

  I stället " bluddras" det om att man stödjer fackliga överenskommelser eller frivilliga avtal mellan anställda och arbetsgivare. I princip en förolämpning alternativ antagande av läsarnas kunskap, erfarenhet eller textförståelse. För att inte odla fördomar gissar jag i stället att du inte läst hela texten.

  Hur många har hört MP:s partistyrelse eller språkrör driva frågan en arbetstidsförkortning sedan Maria W och Peter E äntrade scenen?
  Däremot har både PS, språkrör och andra talespersoner i Mp-ledningen gjort vad de kunnat för att få bort frågan dagordningen.

  SvaraRadera
 26. Höger eller Vänster - Sossar eller Miljöpartister. Men ingen reflektion över vad EU-direktiven dikterar.

  Fårskocken sover vidare.
  BÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄ

  SvaraRadera
 27. Beppe Grillos parti förespråkade en medborgarlön på 1000 euro och blev snabbt det italienska valets vinnare. Något för politiker i Sverige att försöka tänka på!

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.