söndag 20 januari 2013

Med fötterna på landsbygden och huvudet på Stureplan.

Centern utges nu med nötter. En annan med päron.
Centern ramlar ner på nivåer där MP var när jag 1992 blev återvald till språkrör - efter några år då jag gjorde annat - tillsammans med Marianne Samuelsson.  Nästan på nivåer där MP låg på när Peter och Maria valdes efter en turbulent tid under språkrören Lotta Hedström och Matz Hammarströms era då partiledningen i panik föreslog att idén med två jämställda rör skulle avvecklas till förmån för en partiledare. 

MP hade dock då framtiden för sig, Centern har ingen framtid om man fortsätter det nyliberala spåret som Sveriges marknadsanarkistiska högerparti. 

Nyliberalismen, a la den ideologiskt dominerande Stureplanscentern, är nämligen lika förskräckande som den reellt existerande kommunismen var. Eftersom Annie Lööf, som har fötterna på landsbygden men huvudet på Stureplan, blivit symbol för Centerns nyliberala utveckling finns bara en räddning för partiet: välj ny partiledare. Partisekreteraren meddelar att "under riksdagsspärren inte är något ställe man vill ligga på". 


I övrigt kan noteras att kvicksilver skall avvecklas. Trots att EU nyss föreslog  fri handel med just tungmetallen.

Det tog ganska exakt 30 år efter det att MP tog upp frågan ur såväl ett miljö- som hälsoperspektiv. Personligen läste jag allt som fanns att läsa om kvicksilver redan på sjuttiotalet - familjeföretaget tillverkade termometrar och en del av dem innehöll kvicksilver som vi lekte med som barn.

Läsandet medförde att jag blev en av dem som i riksdagen drev kravet på att amalgam skulle bort - de verbala försäkringarna om att det inte var hälsovådligt saknade rimlig vetenskaplig grund. När det till slut avvecklades valde riksdagen ändå att anta beslutet på enbart miljömässiga grunder, inte även hälsomässiga. Skälet var, enligt min bestämda uppfattning, att man inte ville ta beslut som skulle kunna leda till långtgående krav från de som ansåg sig vara drabbade av kvicksilverförgiftning.

Nu är kvicksilver en del av det praktiska hantverket för att utvinna guld. Fattiga stackare som jagar guld drabbas extremt illa. Det är ett av alla skäl till att jag inte förordar att man skall säkra sin ekonomiska framtid genom att lägga guldtackor i bankfack, något som blivit ganska populärt i kretsar som insett hur sårbart vårt nuvarande ekonomiska system är.

För övrigt har Riksbanken ingen riktig koll på var deras guldreserv finns - om den nu finns kvar annat än som några siffror på ett digitalt konto.


Senaste Nyhetspanelen - snart blir soffan utbytt mot barstolar - har resulterat i ilskna mejl med anledning om vad jag sa om det svenska militära försvaret. Kritiken av LO:s fåniga Linje 2 när det gäller vinster inom välfärden resulterade dock bara i en enda ilsken kommentar, så vitt jag vet. I övrigt handlade det om  terrorism och barnfattigdom.
För den som blivit upprörd över mina väl underbyggda argument kring försvaret kan jag rekommendera ett lugnade medel i form av den här låten av en god poetisk och musikalisk hantverkare:

50 kommentarer:

 1. Arbetade i min ungdom som vårdbiträde, bl a för en man i rullstol. I vilken han var övertygad om att han hamnat pga kvicksilverförgiftning då amalgamet i hans mun bytts ut för snabbt.
  AK

  SvaraRadera
 2. Inte alls omöjligt, när man borrade upp kvicksilver i munnen, lagade gamla lagningar etc, så frigjordes ångor som var direkt skadliga. Seriös sanering skedde långsamt, inte allt på en gång. Problemet med dagens alternativ är att det krävs att man är mer noggrann.

  Det vedervärdiga är dock guldjakten, där kvicksilver används.

  SvaraRadera
 3. HAHAHAHA!! Centern med nötter och päron! Underbart!

  SvaraRadera
 4. Centern med nötter och päron blir en klassiker...

  SvaraRadera
 5. För några decennier sedan samlade man in gamla febertermometrar för att minska hälsorisken av kvicksilver som kom löst när de gick sönder - åtminstone sades det vara skälet. Idag tvingas vi använda lågenergilampor, som, var och en, sägs innehålla ungefär samma mängd kvicksilver som de gamla febertermometrarna - och som exploderar eller slås sönder minst lika ofta/st. Och vi har betydligt fler lampor än termometrar i våra hem. Inget fullt ut acceptabelt alternativ finns. Hälsosamt politiskt beslut? Eller är politiker fast beslutna att se till att topparna inom "marknaden" ska kunna öka sina vinster och skatterna vi betalar därför ska gå till ständigt ökade sjukvårds- och saneringskostnader?
  Ibland får jag känslan av att moderna politiker har i bakhuvudet att världens ökande befolkningstal måste ner och att alla beslut ska stödja det syftet...

  SvaraRadera
 6. Jo, lågenergilamporna är att se som en mindre lyckad parentes som redan är på väg bort eftersom LED-lamporna är på väg in. Nu gäller bara att EU inte lägger tull på de smarta LED-lampor som kommer från Kina.

  SvaraRadera
 7. Cloetta Center Season Taste of Hazel. Kanske världens längsta namn på en chokladbit? Nix. Det finns nämligen en kusin som har ett ännu längre namn: Cloetta Center Season Taste of Funky Pear. Ordet funky är för övrigt en smula dubbeltydigt och kan vara tämligen negativt – åtminstone vad doften beträffar…

  SvaraRadera
 8. Dagens politiska väderlek visar
  -0,8 grader C

  Gt

  SvaraRadera
 9. AK.

  Kan berätta för dig att jag har en liknande upplevelse, men som förnekades av Försäkringskassans förtroendetandläkare.

  Packad med amalgam sedan skolåren, blev jag på gamla dar intresserad av en sanering. Det stod nämligen någonstans att det skulle vara bra med sådan, innan giftet ställer till med elände.

  Men det blev istället starten på just elände. När detta utfördes
  (1987/88) var det inte tal om utsugsapparatur för Hg-ånga (Hg = kvicksilver). Blott ett fåtal hade skaffat sig riktig utrustning för sådan sanering.

  Så, bara något dygn efter att första amalgamkronan borrats bort och en guldarmerad porslinskrona intagit platsen, reducerades tal- och sväljförmågan kraftigt. Efter några år kom jag till en klok läkare (med egen erfarenhet av metallförgiftning) som gav mig elva naturmedel (från apoteket) att ta under ett antal månader. När perioden nästan var tillända återkom sväljstyrningen (efter flera års bortovaro, då jag hela tiden satte födan i fel strupe).

  Sedan sa läkaren att jag skulle söka hos en speciell tandläkare på orten, vilket skedde. Där gjordes hela saneringen om. Rösten kom gradvis tillbaka, men långt ifrån helt. En logoped hade f.ö. visat mig en plansch, där hon pekat på Nervus Vagus Recurrens som landar på vänster stämband. Det bandet ser ännu ut som en hängmatta. "Pares" säger de lärde.

  På något ställe, kanske det var hos Tandvårdsskadeförbundet, sas att de tester som vården gör för att hitta Hg-förgiftning är alldeles för trubbiga.

  Staten nekar hela tiden till att amalgam kan skada oss människor. Det nar bara i naturen man inte får dumpa Hg. I våra munnar gick det dock bra. Klart att det handlade om statens rädsla för skadestånd. Genom att vänta tills vår generation glesnat, kan man spara pengar för att kanske senare kunna ge ut sådant till ett fåtal drabbade.

  Om SVT Uppdrag granskning ville ha något mastigt att gräva i, så lär det ännu finnas ett antal munnar, villiga att gapa.

  Gt

  SvaraRadera
 10. I näst sista stycket ska det förstås stå: "Det är bara i naturen..."

  Gt

  SvaraRadera
 11. Birger. Du gjorde ett bra jobb i SVT-soffan, tack! Tack också för den fina sången/musiken!

  Du, är Berge så lång och ståtlig som hon verkar vara jämte er?☺

  Gt

  SvaraRadera
 12. Neoliberal Agendasön jan. 20, 02:40:00 em

  Jag tror ett liberalt parti kan fungera i Sverige.

  Problemet är bara att C har noll trovärdighet (speciellt efter FRA-lagen) och när Annie i TV inte ens kan svara Ja på att de ska vara det mest marknadsliberala partiet så drar hon bara skit över ideologin.

  Hon borde lära av Thatcher

  SvaraRadera
 13. Ideologiska skygglappar skymmer sikten. En sådan identifiering med höger eller vänster man blir matt...Vi röstboskapet är därmed otroligt lättmanipulerade. Denna gamla ryss skräck som tar fokus från nyliberalismen är för sorglig. Som om nyliberalism är bättre än kommunism.

  Du var bra i Nyhetspanelen Birger. Brist på Livsmedelsförsörjning, vatten och brist på kontanter borde uppta våra tankar mer än ryssen. Krigsföring kan ske på annat sätt än förut. Vi behöver våga tänka långa tankar kring det. Vad händer när kontanterna fasas ut? Vad händer när bostäder främst bostadsrätter byggs på bördig åkermark? Vem kommer att ha råd att bo i dessa bostäder i framtiden? osv.

  Ang kvicksilver så är det för bedrövligt att Svergie kan tvingas lätta på sitt förbud mot kvicksilver. Ett färskt EU beslut tillåter kvicksilver i vissa mätinstrument enligt Ekot.

  Neoliberal Agenda "Jag tror att ett liberalt parti kan fungera i Svergie". Eftersom det nyliberala EU är vår politik, så finns det för närvarande bara nyliberalism och en väldigt svag opposition.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 14. Rättelse: Tydligen så är det klart nu.
  SvD "Världens första globala kvicksilverförbud klart." När det gäller kvicksilvret har Svergie inte varit värst i klassen utan kämpat på.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 15. Neoliberal Agendasön jan. 20, 04:50:00 em

  " Eftersom det nyliberala EU är vår politik,"

  Suck, finns inte en nyliberal som gillar EU, däremot kryllar det av miljöpartister som gör det.

  Grundproblemet är att ni inte vill ta de fem minuter som krävs för att förstå vad nyliberalism innebär och istället kommer ni slösa era liv på att bekämpa en missuppfattning som sitter i era egna huvuden.

  Vad ni har att vinna på detta är över mitt förstånd

  SvaraRadera
 16. Nyliberalism lika illa som kommunism. Jovisst, serrö, maximal frihet och maximalt tvång är säkert lika illa. USA och Sovjet var säkert lika illa att bo i strax innan murens fall. Och onda, onda, Stureplans-centern som vill generalisera äktenskapet. Tacka vet jag krist-moralismens befriande status quo.

  SvaraRadera
 17. Jag tycker C saknar en politisk linje.
  Det gör för övrigt även de andra partierna.
  Alla trängs i mitten - ingenting sägs som sticker ut.
  Ingen driver opinion och ingen vågar.
  Svåra frågor undviks, liksom allvarliga framtidsfrågor.
  Inte stöta sig men opinionen.
  Bara ett parti avviker - Sverigedemokraterna.
  För detta får partiet respekt. Fler och fler dras nu till partiet.
  Kanske kan detta väcka de övriga, vem vet?

  SvaraRadera
 18. Jeppen, eller Jesper kanske jag ska skriva, om du läst vad jag skrivit så är det inte de vare sig visionen om fri rörelse för människor eller statens uppfattning om giftemål som jag reagerar på, det är marknadsanarkismen och de nyliberala tendenserna. Dessutom, Jesper, är analysen av begreppet frihet mycket grund. Frihet för en kan vara ofrihet för någon annan, att använda begreppet så som centern numera gör är obegåvat.
  Gt: jo, Ursula är lång, längre än jag.

  SvaraRadera
 19. Jaha, Schlaug, du respekterar inte min anonymitet och mitt nick. Då är jag färdig här. Att du inte tillerkänner marknadsliberaler något djup i sin analys av frihetsbegreppet får belysa din egen brist på filosofisk/ideologisk sofistikering. Jag avslutar, utan någon större hänsyn till mitt eftermäle, med ett rungande "Dra åt helvete!".

  SvaraRadera
 20. Jaha, ajöss med den då. Synd dock att det skulle ske via avslöjat förnamn. Men inte så pass att anonymiteten är avslöjad.

  SvaraRadera
 21. Tomma tunnor skramlar mest.

  Det ska bli skönt med ett uppehåll av den nyliberala terrorn på denna sajt.

  / gorg

  SvaraRadera
 22. Men kära hjärtanes, det vet väl alla som hållit på med de här frågorna att det är Jesper! Synd att han visar sig vara så obildad att han skriver "Dra åt helvete." Från Wikipedia kommer detta, för den som inte vet:

  Jesper Jerkert, född 23 oktober 1975, är en svensk skeptiker aktiv i föreningen Vetenskap och Folkbildning. Han var styrelseledamot 2000–2011 och föreningens ordförande 2004–2008. Han är redaktör för föreningens tidskrift Folkvett. Han har redigerat ett antal antologier om pseudovetenskap: Antroposofin - en kritisk granskning (2003)[1], Vetenskap eller villfarelse (2005; redigerad tillsammans med Sven Ove Hansson)[2][3], som bland annat uppmärksammades i en kolumn av P C Jersild[4], och Fakta eller fantasier (2007)[5]. Han hjälpte till vid genomförandet av ett preliminärt test för James Randis miljondollarutmaning av ett spiritistiskt medium, Carina Landin.[6]
  Akademisk karriär

  Jerkert är civilingenjör i teknisk fysik, med examen 2004 vid Kungliga Tekniska högskolan (KTH). Han har avlagt filosofie kandidatexamen med musikvetenskap som huvudämne 2000 och filosofie kandidatexamen i filosofi 2008, båda vid Stockholms universitet. Jerkert är doktorand och adjunkt i vetenskapsfilosofi vid KTH, och studierektor för grundutbildningen för avdelningen för filosofi sedan oktober 2009[7].

  Jerkert har skrivit läroboken Akustik från grunden.[8]

  SvaraRadera
 23. Kände till det där och det har "smärtat" att en studierektor använder sig av begrepp som minusmänniskor. Är dock fortfarande skeptisk till outandet.
  AK

  SvaraRadera
 24. Gt, beklagar din otrevliga historia. Han jag skrev om sanerades nog under samma period som du.
  AK

  SvaraRadera
 25. gorg.

  Men han har säkert avlösare. Lobbyister ger sig inte så lätt. De har troligen delat upp jobben mellan sig. Någon av dem bevakar denna blogg. Snart kommer kanske Överste kärnkraftskramaren tillbaka.

  SvaraRadera
 26. Det har ju framgått i tidigare kommentarer både på denna blogg och andra vem Jeppen är. Konstigt att han blev så sur för att Birger bara nämnde ett förnamn. Att man ber någon dra åt helvete visar väl vem man är, mer än allt annat. Tråkigt, om det är det som ledare för Vetenskap och Folkbildning anser vara vetenskapligt och folkbildande.

  SvaraRadera
 27. Jag har sagt att jag inte är Jerkert. Jag är en annan Jesper, en nobody. Schlaug skulle kunna bekräfta det, om han hade någon moral.

  SvaraRadera
 28. Och jag står fast till 100% vid mitt "dra åt helvete"! Det gäller er som spekulerar i mitt Jerkert-skap också.

  SvaraRadera
 29. Eftersom jag känner en Jesper som kallar sig Jeppen så tänkte jag att också denne Jeppen heter Jesper, vilket tydligen var helt rätt.

  Om jag har någon moral, skriver Jeppen, ska jag berätta att att Jeppen inte är någon som heter Jesper Jerkert. Så mycket moral kan jag inte uppbringa för jag har ingen aning om saken. Jesper Jerkert känner jag till, har till och med läst två böcker han varit redaktör för. Intressanta böcker, även om jag inte delar allt som skrivs i dem.

  Hoppas inte Jeppen drar åt helvete, lika lite som någon annan. Att han skulle vara en, som han skriver, nobody, vägrar jag att anse. Ingen är en nobody, inte ens någon som har helt annat uppfattning än jag har..:-). Det är liksom det bästa med god liberalism, rätten att säga sin mening.

  SvaraRadera
 30. Skribenter som ber andra dra åt helvete kommer jag inte att sakna. Den här bloggen har, till skillnad från så många andra, haft en god ton i kommentarsfälten för det mesta.
  Micke

  SvaraRadera
 31. Good riddance jeppen.

  SvaraRadera
 32. Bloggägare brukar kunna se vilka som kommenterar - emailadresser etc. Menar du att Blogger inte låter dig göra det?

  SvaraRadera
 33. Ingen som redan är där
  behöver dra åt helvete.

  En som upprepat Sitt Adjö kan
  Ofta behöva bli Påmind om detta.

  Vänligen
  Roland L  SvaraRadera
 34. Var Händel vedervärdig? Var hans mamma också det? Är jeppen samma person som anonym 08:57:00 påstår? Denna person är minst lika utpekad som jeppen.
  Ingen rök utan eld?
  Sladder är samhällets största gift. En liten del av oss undrar hur var/är det egentligen med det där? Illusioner skapas som ofta inte har något med verkligheten att göra. Men de lever kvar länge.
  Demokratin har brister. Vi har ännu inte förstått vad frihet är. Är vi i vår fulla frihet att peka ut andra? Vad händer då med frihet inom ramen för alla andras rätt till samma frihet. Rätten till att vilja vara anonym t.ex.? Den rätten förpliktigar samtidigt? Nätet har blivit en samlingsplats för anonymt hat. Där ingen behöver ta personligt ansvar. Är det så vi bör använda vår anonymitet eller rätt till personlig integritet?

  Roland L Mycket tyder på att "helvetet" är här på jorden.

  SvaraRadera
 35. Det är alltid lätt att gömma sig bakom anonymitet. Åsikter som kan ställa till tråkigheter på jobbet, förhindra karriär eller bli till bråk i familjen, med vänner eller grannar. Samtidigt är det ju så att den som har mycket åsikter, som ständigt deltar i debatten, gör det enkelt för sig bakom anonymiteten. När man som anonym hånar eller ständigt kritiserar de som öppet står för sina åsikter, och som tar konsekvenserna av detta, gör man det lätt för sig, man vill både äta kakan och ha den kvar.
  På nätet dominerar de anonyma slasket, ofta i hånfulla eller hotande former. "Dra åt helvete", är knappast något som en person som är igenkänd skulle uttrycka. Det kan man lättare göra om man gömmer sig.

  Anonymitet avslöjar också de värderingar man har, och det är obehagligt att tänka sig att lärare, rektorer, poliser, studierektorer eller andra kan ha sådana åsikter att de skäms för dem, att de inte vågar stå för dem eftersom de anonyma språket och anonyma åsikterna ändå utgör de värderingar som läraren, rektorn, polisen eller studierektorn har och därmed också kommer att möta sina elever, medmänniskor, med.

  Nu undrar ni vem jag är, så jag gör som 95 procent i kommentarsfälten, jag skriver bara ett intetsägande namn som Micke. Jag ber trots min anonymitet inte någon att dra åt helvete.

  SvaraRadera
 36. Ett litet tillägg: jag har förstått att unga män inom den extrema vänstern en gång i tiden var mycket aggressiva. Jag tycker rent generellt att just denna aggressivitet också präglar nyliberaler som återkommer på denna blogg med kommentarer. I en för övrigt ovanligt icke-aggressiv blogg där administratörerna tydligen lyckats att i tid rensa bort inflödet av hat, hot och rasism på tidigt stadium. Blir man bortplockad snabbt så känns det väl hopplöst att lägga ner tid på att skriva inlägg av den sorten.

  SvaraRadera
 37. @Micke: "Samtidigt är det ju så att den som har mycket åsikter, som ständigt deltar i debatten, gör det enkelt för sig bakom anonymiteten."

  Jag gör det halvsvårt. Jag har ett konsistent nick över säkert 10 år eller mer.

  ""Dra åt helvete", är knappast något som en person som är igenkänd skulle uttrycka."

  Jodå, se bara på Ali Esbatis kommentar till Josefsson på twitter häromveckan. Du uttrycker aldrig någonsin ilska på det sättet? Det är imponerande - grattis till din extrema svenskhet.

  "Anonymitet avslöjar också de värderingar man har,"

  Nu hade du otur när du tänkte.

  "och det är obehagligt att tänka sig att lärare, rektorer, poliser, studierektorer eller andra kan ha sådana åsikter att de skäms för dem"

  Varför antar du att det handlar om att skämmas, och varför tycker du att vissa yrkesmänniskor inte har rätt till sina känslor och uttryck?

  "Jag ber trots min anonymitet inte någon att dra åt helvete."

  Du kanske borde släppa loss lite ibland? Jag tror vi människor har ett rätt brett register och att förneka eller fullständigt undertrycka ilska kan knappast vara sunt. Jag är förbannad och ville visa det, och det står jag för, så gott jag nu kan med mitt nick.

  "Jag tycker rent generellt att just denna aggressivitet också präglar nyliberaler som återkommer på denna blogg med kommentarer."

  Det beror på selektiv perception. Du är stamtänkande som de flesta andra här, och du reagerar förstås direkt när en meningsmotståndare säger något negativt men reagerar överslätande och medhållande när en meningsfrände sågar någon.

  SvaraRadera
 38. Skrev du inte att du slutat på den här bloggen, Jeppen? Tillbaka ser jag att du är. Eftersom du bad mig och andra dra åt helvete avser jag inte diskutera med mer dig eftersom jag utgår från att du menar vad du skriver.
  Micke

  SvaraRadera
 39. @Micke: Jag tänkte och tänker sluta, men tyckte jag var tvungen att avvisa sammanblandningen med Jerkert. Den kan inte stå oemotsagd - det borde tillochmed du begripa. Och då är det lika bra att jag stannar kvar i just den här kedjan för att bemöta övrigt skitsnack också, inklusive ditt. Att du sticker näsan i vädret och är oj-så-förnärmad stämmer väl med din puerila inställning i övrigt.

  SvaraRadera
 40. Ja mästermästraren Jeppen har tydligen svårt att slita sig härifrån i alla fall...

  SvaraRadera
 41. Tack Birger att du lyfter frågan om kvicksilvrets förödande konsekvenser!

  When The Deal Goes Down - en av de bästa på Modern Times.

  Vad är det som händer i kommentarstråden? Allt annat än ditt inlägg? Uppsåtligt? En regel om viss relevans, kanske? Regler är inte alltid av ondo, de kan ge frihet när ansvaret tycks avlägset.

  SvaraRadera
 42. Intressant inslag i Nyhetsmorgon men lite lamt att ingen kritiserade Frankrikes nya kolonialkrig i Mali. Journalisten Pepe Escobar som varit där konstaterar att Väst aldrig hade några invändningar mot den wahhabiska väckelsen där så länge den kunde användas för att klämma åt rebelliska tuareger, ett stolt nomadfolk som är urbefolkning i området. Men nu när väpnade salafisters närvaro kan användas som ännu en förevändning för att permanenta Västs militära närvaro i Afrika och för att förhindra att länderna lockas av Kina som erbjuder både bistånd och förmånliga lån snarare än bomber, så är det genast full fart på krigandet.

  Exakt vad kommer bomber mot religiösa fundamentaliser i Mali att lösa när över tio år av samma metod i Afghanistan inte löst några problem? Jag skriver om det här:
  http://metrobloggen.se/thirdworld/pepe-escobar-visar-att-frankrikes-nya-kolonialkrig-i-mali-kommer-att-skapa-fler-problem-an-vad-det-loser/
  BJÖRN BLOMBERG

  SvaraRadera
 43. Det är inte konstigt att jeppen vill vara anonym med tanke på de kriminella vänster- och högerpack som finns i det här landet (framför allt afa). Vidare fanns det ingen som helst anledning för Schlaug att skriva "eller Jesper kanske jag ska skriva" och "Dessutom, Jesper, ...".

  SvaraRadera
 44. Det är ju tur att några vågar stå för sina åsikter.
  Mona Abrahamsson

  SvaraRadera
 45. Ni tror inte att vi behöver öva oss minst lika mycket i att vara opersonliga, som i att vara personliga? Ingår inte förmågan att våga vara opersonlig om man vill rikta blicken till sakfrågor och inte till sin egen person? Den här intressanta tråden t.ex. avbröts ju på grund av vår stora oförmåga att fokusera på sak och inte person.

  Viktiga ämnen i TV soffan som t.ex. försvaret bara försvann. Diskussionen om kvicksilver tystnade...jeppen eller heter han måhända Jerker... blev det stora samtalsämnet.

  Tycker det var lite onödigt av Birger att skriva som han gjorde. Det har spekulerats tidigare om vem jeppen är. Nu dök samma namn upp igen. Måste ju erkänna att jag funderar lite om namnet stämmer. Det är verkligen ett gift när det sladdras. Det skrev jag i mitt andra inlägg 07:41:00 då jag skrev helt anonymt. Står lika mycket för det inlägget som för detta. Det var ett medvetet val.

  Varför vill en del förstöra medvetet/omedvetet vår rätt att skriva anonymt? Det är istället något vi bör bejaka och vara stolta över att vi FORTFARANDE kan göra. Påhopp av alla slag riskerar att ta bort den möjligheten. Det talas ofta med rätta om det anonyma näthatet och hur vi ska komma åt det. Kända personer råkar givetvis mer illa ut än andra. Så personligen, så kan jag förstå om de föredrar icke anonymitet.

  I detta kontrollsamhälle som växer fram, så är det bedrövligt att man ens missbrukar vår rätt att skriva anonymt. Det är inte alls okej att t.ex. skriva "dra åt helvete!" Har man skrivit det så har man förlorat sin "rätt" att skriva vidare. Förstår man inte varför så kan man dra sig undan på "kammaren" och fundera lite kring detta med anonymitet och om gemensamma spelregler, som gäller för alla. Kollektivet detta föraktade ord gäller före den egna personligheten. Ja eller bör gälla...

  Lisbeth  SvaraRadera
 46. Jo, visst är anonymitet okej, men den som är anonym bör inte använda anonymiteten genom att skriva på ett sätt som är kränkande, hotande eller personligt oförskämt. Skriver man så har det ju inte med saken att göra, och då bör man våga stå för sina angrepp. Den som är ute på nätet ser ju hur fullständigt det har urartat, rent av förödande. Därför är det bra att stävja från början, hålla rent för annars far det snart iväg som på så många andra ställen.
  Micke

  SvaraRadera
 47. Micke, vad menar du med "att stävja från början, hålla rent för annars så far det snart iväg som på så många andra ställen."

  Är vi kapabla att stävja på ett bra sätt? Är risken stor för att åsiktsfriheten hotas? Att "demokratin" urholkas. Att kommentarer som inte överensstämmer med ens egna åsikter tas bort?

  Vi är redan där det sker på många bloggar. Tycker dessa småpåvar är väldigt fel ute.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 48. Om jag minns rätt så har väl Birger och Mika berättat att de som administratörer plockar bort rasistiska inlägg och liknande. Alla välbesökta bloggar har problem med sånt.

  SvaraRadera
 49. Så är då världen på väg att få ett kvicksilveravtal, Minamatakonventionen. Som väntat lyckades de stora tandläkarorganisationerna åter igen lobba till sig en frisedel – för vilken gång i ordningen?

  Man kräver att användningen skall reduceras men sätter inget slutdatum. Pressmeddelandet hade knappt landad förrän det Ameriskanska Tandläkarförbundet basunerar ut att inga restriktioner har införts http://www.ada.org/news/8183.aspx Tillsammans med de världsomspännande dentalorganisationerna FDI och IADR skall man minska användningen av alla dentalmaterial genom förebyggande tandvård. Ett vällovligt initiativ naturligtvis men hur kan det vara att Wrigley Inc. är en av grundarna??? Se founding sponsors, http://www.globalcariesinitiative.org/ Wrigley ägs av Mars Inc, en av världens störst godistillverkare och säljer en betydande del av deras produkter.

  Det finns ett antal vetenskapliga undersökningar som tittat på kvicksilverhalten i saliv hos personer med amalgamfyllningar. De har så mycket kvicksilver i saliven att den inte skulle anses tjänlig som dricksvatten, dvs. över 1 ppb. Vissas saliv skulle inte ens klara gränsen fö avloppsvatten utan skulle svartlistas, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12530606

  Jag undrar hur länge det dröjer innan sanningen uppdagas.

  /Benedicti

  SvaraRadera
 50. Så är då världen på väg att få ett kvicksilveravtal, Minamatakonventionen. Som väntat lyckades de stora tandläkarorganisationerna åter igen lobba till sig en frisedel – för vilken gång i ordningen?

  Man kräver att användningen skall reduceras men sätter inget slutdatum. Pressmeddelandet hade knappt landad förrän det Ameriskanska Tandläkarförbundet basunerar ut att inga restriktioner har införts http://www.ada.org/news/8183.aspx Tillsammans med de världsomspännande dentalorganisationerna FDI och IADR skall man minska användningen av alla dentalmaterial genom förebyggande tandvård. Ett vällovligt initiativ naturligtvis men hur kan det vara att Wrigley Inc. är en av grundarna??? Se founding sponsors, http://www.globalcariesinitiative.org/ Wrigley ägs av Mars Inc, en av världens störst godistillverkare och säljer en betydande del av deras produkter.

  Det finns ett antal vetenskapliga undersökningar som tittat på kvicksilverhalten i saliv hos personer med amalgamfyllningar. De har så mycket kvicksilver i saliven att den inte skulle anses tjänlig som dricksvatten, dvs. över 1 ppb. Vissas saliv skulle inte ens klara gränsen fö avloppsvatten utan skulle svartlistas, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12530606

  Jag undrar hur länge det dröjer innan sanningen uppdagas.

  /Benedicti

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.