fredag 23 november 2012

Köpfri dag, söndagsstängt och reklamfria städer

Igår berättade MP:s partisekreterare - i Partiakuten - att man nog behövde en del samtalsterapi för att skärpa upp sin politik. Inte minst för att skärpa upp partiet i klimatfrågan. Det var ett gott erkännande av de brister som finns. Låt mig lägga några förslag till strategi mot den alltmer absurda konsumtionsnorm som påtvingas individen, fördummar samhället och föröder planeten
  • Inför ett treårigt försök med söndagsstängt.
  • Inför ett femårigt försök med några helt reklamfria städer, ta lärdom av en av världens största städer, São Paulo.
  • Inför en strategiskt plan för att avkommersialisera och uppkulturera fler öppna ytor i urbana miljöer.

Ibland är det bästa att hålla käften. För att uttrycka det klart och tydligt. Vem som bör knipa lär det vara delade meningar om. Så ni behöver inte kasta er över kommentarsfältet för att påtala att jag tillhör dem som borde knipa.

För egen del tycker jag att MP:s ledning borde knipa efter det att riksdagsledamoten Annika Lillemets idag på ett lysande sätt gjort det som MP borde gjort som en del av strategin. Annika lanserade idén om söndagsstängt. I och för sig inget nytt: förekommer i länder som Norge och Tyskland. Givetvis, här som där, med rimliga undantag. 

Det här är inte MP:s förslag, så därför är nog inte partiledningen så glad över att någon kan tror det. SvD:s och DN:s ledarredaktioner lär flyga i taket, liksom de mer nyliberala vänner som kommenterar på den här bloggen. Om nu MP:s ledning skulle låta bli att kritisera Annika och istället hårdlansera iden om reklamfria städer så vore en del vunnet. Särskilt vad gäller grön trovärdighet. Så kom igen, passa på nu när språkrören är föräldralediga...:-)

På fredag den 7 december pratar bland annat jag om detta och en del annat. Helt klart grönt fredagsmys. Kolla här.


Och på lördag är det köpfri dag.


22 kommentarer:

  1. São Paulo är en stad med över 20 miljoner människor och har i fem år varit reklamfri och de flesta är jättenöjda. Staden blir vackrare, mindre påträngande och bättre att leva i. Talet om att det blir som gamla Österberlin är struntprat, så är det INTE i São Paulo!
    Paulo

    SvaraRadera
  2. Yes, Sluggo driver på. Kom igen, mp!

    SvaraRadera
  3. Håller helt med. Det blir ju ett nollsummespel, ingen förlorar då det är lika för alla. Bara människorna och miljön vinner!

    SvaraRadera
  4. Vore jag vikarierande språkrör skulle jag köra Schlaugs strategi rakt av. Plötsligt skulle MP ta ledningen i debatten om konsumtionsvansinnet! Ta chansen. NU!
    Mona (mp)

    SvaraRadera
  5. Hm och hm. Söndagar är ju redan veckans tråkigaste dag eftersom allt är så stängt, och då tänker jag främst på caféer etc. som iaf där jag bor brukar hålla stängt eller stänger tidigt samtidigt som det ju typ är enda dagen i veckan man har tid och ork att gå ut med familjen och mysa lite.
    Menar du Birger att det inte ska vara tillåtet (lag) att hålla öppet på söndagar som näringsidkare, eller menar du att vi bör arbeta för en norm om söndagsstängt? Oavsett vilket är jag dock tveksam. Det känns som ett lite bakåtsträvande förslag av mossgrön nyans, snarare än fräscht gräsgrönt. Observera här att inte heller jag har mycket till övers för eco-chickt limegrönt, men jag tror ändå att det är ett förslag som i för hög grad inkräktar på individers frihet och livskvalitet för att vinna gehör. Jag tror det finns andra och mer effektiva sätt att minska vår konsumtion och dess påverkan på planeten än söndagsstängt, som mest känns som en plojgrej, möjligen med visst symbolvärde.
    Reklamfria städer tycker jag däremot låter väldigt intressant. Här inkräktar man istället på vinstdrivande organisationers frihet, samtidigt som man ökar individernas frihet, eftersom dessa slipper hjärntvättande budskap om att deras liv inte duger. Bra! Det är dags att staten, dvs. demokratin, markerar gentemot "marknaden" att den existerar inom statens gränser, och inte tvärtom. Här är reklamfria städer ett utmärkt steg i den riktningen, inte minst symboliskt. Marknaden, liksom staten, ska tjäna människor, inte tvärtom som ofta är fallet med nuvarande modell.



    SvaraRadera
  6. Jonte, den argumentation som Annika Lillemets och Stina Bergström använder finns här:
    http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Forslag/Motioner/Kopfri-sondag_H002A366/?text=true

    För övrigt har bland annat en kristdemokrat tidigare motionerat om söndagsstängt.
    http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Forslag/Motioner/Affarstider-och-folkhalsa_GU02A305/?text=true

    Det jag skulle vilja se är ett försök under några år, och sedan en utvärdering, kanske genom en folkomröstning eller så. Via regelverk skapas normer - och vice versa. Arbetstidslagen påtalar att normen för veckoarbetstid är 40 timmar. Ändras lagen så kommer stegvis normen att ändras.

    Jag tror inte att man i Norge eller Tyskland känner att friheten är mindre bara därför att man har en viss regelnorm av affärstider. Men, visst, jag tror det är enklare att driva fram reklamfria städer. och dessutom: ibland måste man sträva efter det omöjliga för att det skall bli möjligt.

    SvaraRadera
  7. För många år sedan, på en av mp:s kongresser, presenterade jag en motion om reklamen. Inte det minsta gehör!

    SvaraRadera
  8. Konstigt, Ulf, för köpfrid var ju en grundbult en gång i tiden när det inte var lika motiverat som idag...

    SvaraRadera
  9. Vad ska straffet vara för den butiksägare som har öppet på en söndag? Vad ska straffet vara för den butiksägare som sätter upp en "Alla skor 20% rabatt"-skylt i sitt butiksfönster?

    SvaraRadera
  10. Om köpfrid motionerade vi i riksdagen i fjol:

    http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Forslag/Motioner/Oonskad-marknadsforing_GZ02C243/

    Tanken är enkel; endast de som aktivt uttrycker att de vill ha adresserad och oadresserad reklam ska få den; "Ja tack till reklam" istället för "nej tack..."-skylt på dörren eller brevlådan. Ett "javisst-register" istället för ett "nix-register" föreslår vi också; endast de som aktivt sagt att de vill bli uppringda av telefonförsäljare ska bli det.

    Annika Lillemets,
    riksdagsledamot (MP)

    SvaraRadera
  11. Läste Lillemets motion nyss och köper inte argumentationen. Det ökar inte stressen att kunna köpa den mat på söndag man glömt köpa tidigare, det minskar stressen på lördag.

    Så tidspressade som människor är idag är det utmärkt att ha två dagar för att sköta det där hushållsslaveriet som måste skötas. På vardagar har man inte tid. En halvering av tiden är ingen bra idé.

    Däremot stöder jag till fullo din idé om reklamfria städer. För att ge ett utrymme åt butiker att skylta i fönstret skulle vi kunna nöja oss med att ta bort alla clearchannelplakat och liknande, och plocka bort reklamen i kollektivtrafiken. Juridiskt kanske det kunde formuleras som förbud att upplåta reklamplats åt andra i offentlig miljö.

    SvaraRadera
  12. Jaså, motionären själv läser här. Då kan väl du svara på frågan Vad ska straffet vara för den butiksägare som har öppet på en söndag?

    SvaraRadera
  13. Nej, ingen vill förändra någonting som inkräktar på de dagliga livet.
    Det vore ju förfärligt..

    Vår planet mår dåligt och vi fortsätter med våra oändliga krav på att planeten skall fortsätta servera oss våra dagliga vanor och tillgodose våra behov såsom den gjort under de senaste 10.000 åren.

    Fisken utrotas från våra hav och vattendrag, rent vatten blir ett allt större problem i världen, det industrialiserade jordbruket kräver mer och mer kemikalier för att producera vår mat, isen på Arktis smälter, arter utrotas i en takt som vi aldrig upplevt förut, haven blir försurade och korallreven dör och tundran i Sibirien smälter och läcker metan till en redan belastad atmosfär, en självgående process som inte går att stoppa, vårt kära Östersjön dör bit för bit och giftiga alger tar över...

    Och då kan vi återgå till att diskutera den väsentliga frågan om huruvida vi skall straffbelägga butiker som har söndagsöppet.

    //Gunilla

    SvaraRadera
  14. Samma "straff" som i Norge, Tyskland etc. Varför är Mac så frågande?

    SvaraRadera
  15. Jaha, men jag kan varken alla norska eller alla tyska lagar utantill. Någon som har ett svar, t.ex. motionären eller Schlaug?

    SvaraRadera
  16. I Tyskland, där också fackföreningarna ställer upp på söndagsstängt, regleras öppettiderna på liknande sätt som man i Sverige reglerar utskänkningstider. Följer man inte regelverket får man betala en straffavgift. Många länder har sådant system, i Tyskland är höger, vänster och gröna överens (katolska kyrkan håller på traditionen, facken håller på arbetstagarnas rätt att vara lediga tillsammans och de gröna vill inte låta shoppingen ta över människors fritid, vilket lätt blir fallet eftersom reklamen skulle vara överväldigande om att handla på söndagar om man släppte det fritt. Det fungerar väldigt bra faktiskt, i städerna tar annat än konsumtionen.

    SvaraRadera
  17. Köpfrid vilken härlig tanke! Tankens kraft är stor. En köpfri dag kan få oss till eftertanke. De flestas tankar riktar sig mot fortsatt tillväxt. Istället kan vi nu rikta våra tankar mot annan sorts tillväxt nämligen andlig tillväxt, social tillväxt och kulturell tillväxt. En köpfri dag skulle förmodligen visa, att det är köpmissbruk vi lider av. De flesta vill göra sig fria från alla sorters missbruk.

    Vi har inte lärt oss ännu att entusiastiskt framåtskridande och en våldsam energisk utveckling, (ekonomisk tillväxt) har sina nackdelar. Det kollapsar förr eller senare. Det är det "vi" ser nu. Låter vi känslan styra tanken ser vi det inte.

    En ihärdig ansträngning arbetsinsats (kortare arbetstid), kommer i det långa loppet att föra oss vidare. Tillfällig krampaktig ansträngning och kortvarig iver (att missbruka prylar) slutar i en tom plånbok. Pengarna förvandlas till skuldsedlar.

    Med tankens kraft mejslar vi målet. Det är sköldpaddan och inte haren som kommer först fram till målet, även om båda till slut når dit. Se bara på Skalman och Lille Skutt...
    MP vem vill de vara? Vill de vara framtidens parti? Vill de vara den eftertänksamma Skalman eller Lille Skutt? Sossarna säger sig vilja vara framtidspartiet. Men de beter sig som Lille Skuttpartiet.

    Framtiden skapas här och nu med eftertanke. En köpfri dag kan vara en liten början till eftertanke och långa tankar. Långa tankar är detsamma som (hållbar utveckling). Långa tankar bör vi kräva av våra politiker och av oss själva.

    Ang, reklamen så formar den våra tankar redan från tidig ålder. Vi behöver avprogrammera oss och våra sinnen. Reklamfria är städer en utmärkt tanke.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  18. Härligt med konkreta förslag Birger.
    Låt oss ta dem till riksdagen och banka igenom allt som behövs för att skapa ett hållbart samhälle med liv och lycka för allt och alla!

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.