fredag 28 september 2012

Ikväll 19.00: Varför håller man på?

En av de mest frekventa frågorna som dyker upp i min skalle är följande: Varför håller man på? Varför inte lägga av? Gå in i ålderdomen med gott vin, goda böcker, lite rosodling på en terrass vid Medelhavet. Skita i bloggar, pladder, idioter och mer eller mindre tvångstänkande politiker.  Låt glina ta hand om både debatt och klimat.

En av mina favoritberättare ställer sig också frågan: Varför håller man på? Fredrik Sjöberg heter han. Och svar hoppas jag få i kvällens samtal i serien En bok, en författare. Kunskapskanalen 19.00.


Fredrik Sjöberg är författare: allt från Naturens 08:or till Flugfällan och Russinkungen för att ta några exempel i bokhögen. Gammal fältbiolog som blev kulturskribent i SvD. Och agronomie hedersdoktor i Uppsala.

Boken vi ska prata om består av essäer. Sådan som skriver essäer bör rikta in sig på en bildad men ointresserad läsare, är det råd han själv ger. Skriver man bra blir läsaren intresserad. Av t ex utedass och deras historia. Eller Vilhelm Moberg och skogen. Eller varför inte Sveriges - tämligen okända men dokumenterade - planer för sjörövarna på Madagaskar? Och vad en akademisk felparkering är. Tror att det kan bli riktigt kul.

Kunskapskanalen 19.00. 
Repris 24.00 samt lördag och måndag 09.00.
27 kommentarer:

 1. Två favvisar i en smäll.
  L

  SvaraRadera
 2. Hur gammalt är programmet innan det sänds?

  SvaraRadera
 3. Jag blev besviken på Fredrik Sjöberg när han skrev en ganska tarvlig recension av David Jonstads bok Kollaps. Fredrik Sjöberg har givetvis all rätt i världen att tycka vad han vill, och jag förstår att en bok som Jonstads Kollaps är en vattendelare – antingen köper man bokens grundläggande premiss att vi inte kan fortsätta i samma höga förbrukningstakt eller så tycker man inte att det är det främsta problemet. Men när Fredrik Sjöberg motiverar varför han ogillar boken så tar han upp saker som undermålig korrekturläsning och att boken upprepar saker som sagts tidigare. Hans raljanta ton visar bara på en ovilja att ta i den grundläggande frågan. Vilket är synd och det får mig att tvivla på hans förmåga som recensent.

  SvaraRadera
 4. Bloggar, pladder ,idioter och tvångstänkande politiker, skriver Birger. Ska jag ge mig?

  Tänk om byggjobbaren skulle säga:
  Här ligger sand, cement, en stor grushög och en otrolig massa rostiga stålstänger. Ska jag verkligen bygga hus av det här.
  Tänk om cykelreparatören sa:
  Här ligger slangar, däck, ekrar, ventiler och en otrolig massa små kulor överallt. Ska jag verkligen bygga cykel av det här.

  Vad håller jag på med, bör vi alla, oavsett ålder, frekvent fråga oss hela livet.

  Politikern har ett av de viktigaste hantverk vi kan tänka oss. Att utveckla samspelet mellan alla oss levande varelser på ett hållbart sätt.
  Birger, var rädd om Din position, den är unik,
  fortsätt förvalta och förädla de insikter Du vunnit.
  Din gröna röst, just Din Birger, behövs bland oss alla pladdrande idioter.
  Aran

  SvaraRadera
 5. Tyvärr valde du fel väg, Birger.
  Du skulle stannat kvar i politiken, därför att det är där det händer.
  Du kunde hållit brandtal i riksdagen så det hade hörts över landet.
  Din blogg når inte ut!
  För de alltfler ungdomar som varken kan läsa eller räkna är du okänd.

  SvaraRadera
 6. Det går många gustavar och åsor på en Birger.
  Jag hoppas man kan rösta grönt snart igen.
  IQ

  SvaraRadera
 7. Birger. Har det uppmätts hur många besökare (ej besök) din blogg har i snitt per dygn förnärvarande?

  Nyfiken Grön

  SvaraRadera
 8. Jo, du, Birger, han var felparkerad i klimatfrågan.

  SvaraRadera
 9. Svar till Nyfiken Grön: Vi har ingen riktig koll på det. Det som kallas unika besökare i olika system kan nog också växla. Man kan vara unik om man återkommer till bloggen när ett visst antal timmar gått.

  Uppskattningen blir emellertid så här när det gäller antal besökare: Det pendlar, fredagar - vilket det ju är idag, åtminstone i Sverige - är den dag då det ofta är minst unika läsare inne. Idag har den nu - klockan är straxt efter åtta på kvällen i Sverige- knappt 1500 vilket tyder på att det innan midnatt blir cirka 2000. I övrigt pendlar det upp till drygt 4500.  SvaraRadera
 10. Birger,

  Missförstå inte, men du såg nästan kär under den här utfrågningen :)

  " Enskild opinionsbildare " - tänkvärt. Kanske alla borde vara, i en fungerande demokrati.

  Älgen, dimman, fartsänkningen. Bra. Ingen vet helt säkert, men även en okänd risk kan motivera ändrat beteende.

  Eric

  SvaraRadera
 11. Fniss, fniss, dom såg ut som gamla kompisar som hade väldigt kul. Riktigt kul samtal! Eric, Birger gillar tjejer vilket är kul för oss som hoppas på en chans någon gång... fniss, fniss...
  Eva i Paradiset

  SvaraRadera
 12. Och vad blir ditt mest frekventa svar?

  SvaraRadera
 13. Anonym 10:18 - det beror på dagsformen. Ibland är svaret ilska, men för det mesta att det känns rätt och riktigt. och ibland till och med lustfyllt att skriva och prata. Några vänner påstår att jag är ett politiskt djur. Vet inte om jag ska ta det som en förolämpning eller så...:-)

  SvaraRadera
 14. Päivi Rissanen Nilssonfre sep. 28, 10:38:00 em

  Gå längst ner på den här (och många andras)bloggsidan och se att man anväder ett system som ger information vilka som är inne, vad de läser och deras eventuella sociala länkar, Päivi RN
  De gör reklam om sin produkt så här:Feedjit lets you see friends and visitors as they arrive on your blog or website. Know when your best friends read about your latest adventure. Be alerted when your most important clients view your latest product offering. Feedjit lets you know, right now, who is visiting your site. Simply add the Live Traffic Feed and instantly start seeing who is visiting your site as they arrive.

  “Feedjit Pro lets you see your visitor’s journey from beginning to end and understand how they experienced your site.”

  See the actual identity of hundreds of thousands of Feedjit members when they visit your site including their photo and links to their website and social profiles. You can make new friends and leads by contacting the Feedjit members who visit your site. The Live Traffic Feed turns your unknown readers into real people

  SvaraRadera
 15. Anonym 09:02. Du frågar hur lång tid det tar innan programmen sänds. Det är lite olika. De som sänds just efter sommaren är inspelade före densamma. Vanligen tar det några veckor. Eftersom det förekommer att vi ibland bara har tillgång till manuset kan det inträffa att boken blir försenad varvid intervjun kan ligga ganska länge. Ibland händer det att de sänds nästan direkt.

  Apropå direkt: programmen spelas in live, det vill säga det förekommer ingen klippning.

  SvaraRadera
 16. Päivi, det är helt rätt att vi har lagt in info längst ner på sidan där man kan se VARIFRÅN besökare kommer momentant - det vill säga varifrån de kommer som är inne just nu.

  För att få tillgång till allt det andra krävs att man köper en tjänst, vilket vi inte gjort eftersom vi finner det ointressant. Det är nog mest kommersiella bloggar som köper tjänsten eftersom de vill veta hur besökaren rör sig.

  SvaraRadera
 17. Klart du är ett politiskt djur. Att ens tänka tanken att jämföras med ett djur skulle vara en förolämpning är dock en grön synd. :-)
  /10:18

  SvaraRadera
 18. Här ett uppenbart nervöst glin som nog hoppas slippa den avdankade i debatten:

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1650&artikel=5283049

  Bäst är det urgoa avslutande skrattet.

  SvaraRadera
 19. Päivi Rissanen Nilssonlör sep. 29, 07:58:00 fm

  Provoka:
  Tack att ni upplyser om detta. Annars är man redan rätt van vid den dolda bevakningen. Tack också att ni ger er tillkänna så alla förstår att denna blogg inte är så privat som den försöker ge sken av.
  När man ett tag var tvungen att logga in via Google så blev det väl också en hel del övrig övervakning, Päivi RN

  SvaraRadera
 20. Päivi, jag tittar ibland in på kommentarerna och har hittat dig flera gånger och undrar varje gång varför du hänger på den här bloggen eftersom du hela tiden utandas sådant förakt för den.

  Vi som följt bloggen har sett att, det du tycks tro varit undangömt längst ner, vid några tillfällen lagts högst upp i vänsterspalten. Och längst ner har det alltid stått vilka det är som hanterar bloggens administration.
  Grönsaken i Dalarna

  SvaraRadera
 21. Tyvärr är vi nödsakade att åter igen koppla på den tröskel som förhindrar att massreklam för t ex "billiga lån" hamnar i kommentarsfältet. Så har skett de senaste dygnen, reklamen placeras i kommentarsfält för såväl nya som gamla blogginlägg.

  Jag vet att det blir krångligare att kommentera, men bloggen är fri från reklam och jag vill att den så skall förbli även i kommentarsfälten.

  SvaraRadera
 22. Såå svår är inte tröskeln för oss. Även i detta avseende kanske människan behöver lära sig att allt i tillvaron inte kan vara så lättuggat. Ibland får man - hemska tanke - anstränga sig lite.

  SvaraRadera
 23. Rolig intervju, han har en torr humor som är ganska trevlig men synd att han fjärmar sig så mycket från miljörörelsen genom att mest titta på det negativa.
  Micke

  SvaraRadera
 24. Päivi Rissanen Nilssonlör sep. 29, 08:01:00 em

  Till grönsaken i Dalarna: Jag hoppas att jag inte uppfattas som nedlåtande! Kritisk är jag och gillar debatt. Men ni verkar inte gilla oliktänkande! Vad kan ni då skapa för framtida samhälle! Tänk att jag inte hade upptäckt det samma som ni. Så kan människor vara.
  Om politiskt djur. just som mpare borde Birger verkligen ogilla det uttrycket. Man var så mot att politiker blir ett yrke så man införde hur länge man får hålla på med politiska uppdrag.
  Vi skulle alla , i demokratins namn, vara mer eller mindre politiskt aktiva. Men inte ha ett livslångt yrke som politiker.Päivi RN

  SvaraRadera
 25. Birger har välan inte varit politiker särskilt länge? Vad får Päivi allt ifrån??? om han blev språkrör 1985 och slutade 2000 så blir det väl 15 år.Återigen en föraktfull fördom.

  SvaraRadera
 26. Anonym 08:41 /Snälla alla, skriv namn eller signatur!/ Det är riktigt att jag började engagera mig politiskt 1985, då jag blev språkrör första gången. Vad man nu menar med heltid. Jobbet var mer än heltid, men någon lön utgick inte, så jag tog banklån för att familjen skulle klara av det.

  Politiker var jag inte mellan 1989 - 1992. Däremot var jag kvar i riksdagen till 2001, även om jag slutade som rör våren 2000.

  Begreppet "politiskt djur" kan väl innebär att man är politiskt intresserad, att man gillar samhällsdebatt. Päivi tycks göra gällande att jag inte lever upp till de regelverk som MP införde vid starten när det gäller hur länge man får ha politiska uppdrag. Jag vet inte varför du antyder något sådant eftersom jag - och alla andra som varit språkrör - uppfyllt de reglerna fullt ut. Jag avgick när min tid, enligt stadgarna, var ute, så att säga.

  SvaraRadera
 27. Till de som önskat att Birger var kvar i politiken, så måste man inse att ingen som blir kvar i denna box, på dessa gamla villkor, har förmåga att vara sig själv och tänka själv. Det fordras ett avstånd för att se alla tokigheter och självständighet som gör att man kan tänka sina egna tankar och inte de inlärda.

  Och vi är många många som på olika nivåer deltar i uppvaknandet och upplysningen och delar med oss. Var och en med sin speciella gåva och var och en som delar med sig av en insikt sprider ju upplysningen och den växer hela tiden. Så samhället vaknar underifrån och till slut tar den kraften över.

  Och varför håller man på - ja vi har helt enkelt tagit på oss olika uppgifter i det kosmiska Spelet. Sen har jag ju också samma undran - hur länge ... men det visar sig - tills Spelet har vänt eller tills det absolut inte ger en själv något mervärde. Den egna utvecklingen och glädjen är vägledande. Utan glädje eller meningsfullhet för det man gör - så finns det heller ingen kraft att fortsätta. Man måste följa glädjen och meningsfullheten.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.