fredag 28 september 2012

Och när tar kängorna över igen?

Utvecklingen i Europeiska Unionen är bra mycket värre än vi som sitter uppe i Norden gärna vill tro. Grekland, Spanien, Portugal och det sprider sig.

EMU-projektet är, och var ända från början, djupt olyckligt. Jag är inte principiellt emot en gemensam valuta, har aldrig varit, men däremot alltid varit djupt kritisk till snabbheten med vilken den införts, sättet på vilken den infördes och den djupt antiintellektuella retorik som ledande EMU-förespråkare ägnat sig åt även i Sverige. Nu är det största möjliga tystnad från dessa som gäller.

Den gemensamma valutan är inte huvudorsak till att problemen startat, men väl att de eskalerat till det som nu sker i unionen.  Den gemensamma valutan är också huvudorsak till att problemen inte kommer att lösas utan stora sociala och demokratiska kostnader. Det finns inget smärtfritt sätt att ta sig ur den situation stora delar av Europa har styrts in i, eller är på väg att hamna i.

När ledande politikers och ekonomers strategi - att blåsa upp lånebubblor för att upprätthålla tillväxtbubblorna - medför att människor nu drabbas illa, och rädslans samhälle skapas, har man satt igång en process man inte kan hantera.

Tro inte att det fascistiska Europas historia med automatik avslutades när Franco dog (här samtalar jag med Roger Älmeberg om just Franco). Unionens fundamentalister - de naiva som inte förstår hur samhällen och människor fungerar - gödslar i själva verket de träskmarker där de svarta kängornas idéer övervintrat.

Spanien idag


Också där det formellt flyter på, som i Tyskland, reagerar människor. Idag - lördag -  hålls en stor demonstration för rättvisa, solidaritet och... håll i er nu röda, blåa och gröna... - återinförande av förmögenhetsskatt. Som för övrigt en parlamentarisk utredning, där jag var ledamot, inte ville avveckla, men som kördes över av... gissa vilka... jo, de som likt berusade papegojor pratar om att politiken måste moderniseras... vilket de senaste tjugor åren alltid visat sig vara detsamma som att föra över pengar till dem som redan har. Detta är ohållbart, absurt och farligt för både demokrati och välfärd.

8 kommentarer:

 1. Ja en ohanterbar process har satts igång. Människor protesterar på gatorna. En process som man inte kan hantera. Är processen igångsatt, så finns det motiv bakom processen? Såvida saker och ting inte sker av en slump förstås.
  Rädsla skapar lättmanipulerade människor? Rädda människor ber om att bli mer övervakade och styrda av någon som vet mer? Det finns alltid någon som säger sig veta mer?
  Vilka/vem tjänar på detta?

  Lisbeth

  SvaraRadera
 2. Ja, då är det kanske naivt att skapa unioner där människors idéer övervintrat. "Hela kulturen handlar om någonting som inte är uppklarat." avslutar Roger Älmberg.
  Det borde gälla alla kulturer? Vi har oavslutade saker. Det orimliga ligger inte i att vi en gång ska kunna samarbeta, bilda unioner och ha en gemensam valuta. Det orimliga ligger i att vi tror att vi är mogna för det nu. Vilket verkligheten nu visar oss att vi inte är. Hur kan denna förändring bli möjlig? Hur blir yttre förändring möjlig?

  Lisbeth

  SvaraRadera
 3. ... ledande politikers och ekonomers strategi - att blåsa upp lånebubblor för att upprätthålla tillväxtbubblorna existerar inte i ett tomrum. Skulle dessa ledare propagera för vansinnet om inte det mäktiga spekulationskapitalet fanns i bakgrunden som verklig intressent och makthavare? Kan man ta itu med de här problemen utan att ge sig på själva det kapitalistiska systemet?

  SvaraRadera
 4. Var det utredningen om förmögenhets- och arvsskatt för några år sedan som du menar?

  Vilka i ditt parti motsatte sig utredningens resultat?

  SvaraRadera
 5. OBSERVERA att de Gröna i Tyskland ställer sig bakom demonstrationen för schysstare skatter och förmögenhetsskatt! Liksom De gröna i många andra länder! Det är i Sverige som De gröna intagit en helt annat hållning! Det är Birger Schlaug som är grön, inte mp!
  L

  SvaraRadera
 6. Anonym "Det är Birger Schlaug som är grön, inte mp!
  Jo och Hulken! Kan vi inte snart slopa partifärger under vilka människor kan gömma sig?

  SvaraRadera
 7. Anonym 11:32 (snälla alla, skriv ut namn eller signatur så det är lättare att svara och hitta!). jo, det var den utredning som du nog menar. Jag hade förankrat mitt ställningstagande i MP:s dåvarande ledning, men när vi fått majoritet i utredningen visar det sig - i samband med att jag presenterar resultatet att det manliga språkröret reser sig upp och tar avstånd från det hela. Partiet driver sedan s framför sig för att avveckla arvsskatt och förmögenhetsskatt. Det är olyckligt, för vi hade hittat bra lösningar i utredningen, och underlaget visade mycket tydligt att de skatterna var nästan den enda som hade en fördelningsprofil kvar. Myten som spreds, även av MP, var att sådana som HM:s ägare kunde välja att betala förmögenhetsskatt eller inte, några borgerliga partier körde samma sak, men det var alls inte sant. Det var vissa delar av förmögenhetsskatten man kunde dra undan, inte andra stora delar.

  SvaraRadera
 8. Förmögenhetsskatt?
  Naturligtvis ska man konfiskera folks besparingar. Annars kanske de köper något miljövidrigt för pengarna. Men den stora fördelen är förstås att man kan ta pengar från de som inte har några skulder och ge till dem som har skulder upp över öronen, och som lär vara rätt många.
  ;-)

  D.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.