söndag 16 september 2012

Bättre sent än aldrig...

Har slarvat med länk till senaste Nyhetspanelen, vilket jag fått klagomål på. Sådana klagomål uppskattas förstås.Åtgärdas nu, bättre sent än....
I fredags erkände jag att det är lätt att sitta i soffan och tycka saker - lika lätt som det är att sitta och tycka vid köksbordet.

Jag fick tillfälle att ge uttryck för min glädje över att den borgerliga regeringen mot alla odds, och mot all nyliberal inspiration om alla skatters fördärvlighet, nu tycks vilja införa en ny skatt (förresten var Gösta Bohmans första beslut som ekonomiminister, i den första borgerliga regeringen på 44 år, att höja arbetsgivaravgiften...).

M-märkta Tove Lifvendahl , S-märkta Ursula Berg och jag funderar också över Etiopien, tunnelbanemannen och höstens riksdagsarbete, som inleds imorgon. S och M tycks vara överens om att mer arbete för folket är vägen till ett lyckligare samhälle. Imorgon lovar jag att ge det mest optimala tipset till Reinfeldt och Löfven. Håll ut!  Ni har väl förresten inte missat att Dylan kommit ut med nytt. Hans röst blir bara bättre och bättre ju mer krax den rymmer. Bättre sent än... ja, ni vet...Och inte blir det sämre när han tycks gå in i studion och riva av de låtar han skrivit tillsammans med kompetenta medmusiker. Tycker jag. Vid köksbordet.

Nu slutar jag för idag.... bättre sent än....32 kommentarer:

 1. Birgers tal 1988

  Just nu borde jag inte skriva emedan det är fel dag och tidigt på dygnet.
  Men ...
  Hörde än en gång Birgers tal och kan intyga att det tål att höras många gånger!
  Enligt mitt förmenande så är det
  det bästa och det modigaste tal
  som jag någonsin har hört!

  Nu blev det lite (för)
  mycket så God Natt!

  Roland
  SvaraRadera
 2. Birger, när man lyssnar på musiken, så ligger ert soffprat kvar i bakgrunden. Kan du fixa det?

  Ifråga om hjältarna som bröt mot en suverän stats gränslagar, så är väl varje land benäget att släta över de egna övertrampen. När svenskt flygplan kastade ner nallar med budskap över Vitryssland, så sågs det som något bra av våra medier. Hade vitryskt plan gjort något motsvarande över vårt land, hade vi applåderat då?

  SvaraRadera
 3. Anonym 05.21: ljudet stängd äv pm du pausar det du tittar på innan du drar igång nästa klipp.

  SvaraRadera
 4. Här, djupt i bushen, är min mobila uppkoppling för dålig för att lyssna på Nyhetsmorgon och Dylan.
  Jag bara häpnar över din ungdomliga ork - att sätta ihop och lägga ut poster klockan ett på natten, när vi gamlingar ligger och snarkar i lag.

  SvaraRadera
 5. Jag funderar lite över Nyhetspanelens andra diskussionsområde - mannen på spåret som ser ut att bli rånad - där ni kom in på moral, juridik och Kd:s förslag om att införa obligatorisk skyldighet att ingripa när tokigheter begås.
  Jag hör att M-märkta Tove Lifvendahl säger sig ligga vaken om natten och begrunda detta, att hon trots att hon känner till de juridiska- och säkerligen också rad av olika faktiska problem, minst sagt, med dylik lag ändå nog gärna velat se den införd...

  Jag tänker då att hon liksom Kd bara är på ytan/symptomnivån och skrapar!
  Jag tänker vidare att du Birger om någon faktiskt mer eller mindre rakryggat faktiskt följer denna tänkta lag, fast på ett djupare plan, att på det plan där allehanda ekologiska- och sociala problem uppstår!
  Du står upp i t.ex. talarstolen 1988 och upplyser om klart och tydligt att den förda Svenska politiken ger upphov till en rad av allvarliga problem/negativa konsekvenser inklusive irreversibla konsekvenser!

  Det blir så uppenbart, återigen, att vissa som Tove och Kd inte kritiskt problematiserat system isig, utan fortsatt bara rör sig på symptomnivån...

  All heder åt dig Birger
  + det vore roligt om Ni andra reagerade på detta, är det oklart eller förståligt det jag ovan försöker säga?

  Vänliga gröna hälsningar

  SvaraRadera
 6. Talet 88 måste varit det mest omskakande som socialdemokraterna i riksdagen någonsin hört. Pagrotskys, Perssons, den unge Nuders och Carlssons miner och kroppsspråk är obetalbara. Rodnar Carlsson när han tittar upp under lugg? Jag tror att dom skäms! Sten Andersson är den som lyssnar med verkligen visad nästan uppskattning. Folkpartisten verka helt tagen av den stenhårda kritiken av frihandelliberalismen.
  Vad hände sen? Varför var inte Birger kvar som språkrör och riksdagsman? MP åkte ur riksdagen, hade det verkligen skett med B. vid sparkarna? 1994 var han tillbaka igen. Men vad är mo nu????

  SvaraRadera
 7. Tom,
  Håller inte med Birger , när han säger " att man rent ryggmärgsmässigt tycker det vore bra med en lagstiftning som kräver att man hjälper människor som är i nöd ". Snarare säger ryggmärgen att det inte skall behövas någon lag för något så självklart.
  Eric

  SvaraRadera
 8. Erics tanke är begriplig.
  Det är i stort sett även Toms. Men där finns fina ord som en vanlig jobbare inte har lärt sig.

  SvaraRadera
 9. Birgers soff-kolleger, som båda är klyftiga, borde smittas av hans tänkande. Kanske så är fallet, fast de inte vill visa det.

  För den som har sin bärgning av att jobba för ett parti kan inte utan vidare hoppa av. Därför måste Ursula Berge försvara en dålig sossepolitik. Hur hon tänker inom sig, lär vi aldrig få veta.

  Maten på bordet betyder mer än ideologi.

  SvaraRadera
 10. Mästaren Dylan borde fundera över varför hans mästarkollega i branchen,Paul Simon, låter som han gör, fortfarande...

  SvaraRadera
 11. En del utvecklas, rösterna mognat. Andra låter som de alltid gjort. Dylan v/s Simon. Dylan vinner på knock.
  Borrow

  SvaraRadera
 12. Birger blir också bara bättre och bättre...;-)

  SvaraRadera
 13. "Bättre sent än aldrig" som rubrik för Birgers inlägg
  .... stämmer dåligt med Birgers klagan över att M och S nu närmar sig varandra.
  Efter så många decennier är det verkligen hög tid för de stora att enas om vad en välfärdsstat skall innehålla.
  Birger borde välkomna samsynen istället för att konstlat raljera över den och bara tänka på att blogg-provocera för egen vinning.
  Låt oss slippa kontroverser utan innehåll.
  Aran

  SvaraRadera
 14. Rånaren på spåret: Tack, Berge, för att du reagerade som du gjorde. Tror det är livsfarligt (speciellt i media) att diskutera skamlösa beteenden utan att med tyngd skambelägga gärningsmannen. Det gör självklart saker med samhällets gemensamma moral. Orkar vi knappt höja ögonbrynen sjunker ribban.

  SvaraRadera
 15. Myyyycket finare krax:

  http://www.youtube.com/watch?v=-5QgEM3ZSyU&feature=related

  SvaraRadera
 16. Tom, vågar jag gissa att det du vill ha sagt är att rånaren inte är personligt skyldig utan att det är strukturernas fel?

  SvaraRadera
 17. Hej! Ni talade i Nyhetspanelen om att politiken ensidigt går mot mitten, genom att ideologi och visioner saknas i den politiska debatten. Men beror det inte mest på, att svenska politiker och svenska medier missat det omvälvande paradigmskifte som skeendet självt innerst visar på, i nutidsflödet.

  I 2000-talets helhetsdelning med siffran 2 där såväl modernitet som postmodernitet bildar det filosofiska ramverket, då är det väl bra med ett humanistiskt och vetenskapligt alternativ för riksdagsfolket att samlas till, istället för bara en högmässa i kyrkan. Det är ju på tiden att eliten äntligen förstår, att såväl den kristna Anden som den sekulära Världsanden nu obevekligt driver på all utveckling, i två olika riktningar. Därigenom splittras bland annat vårt land ytterst upp i två ideologiskt disparata, och kollektiva helhetstillstånd, där antingen de troendes Gudsrike i det återvunna paradiset i Sverige, Sweden, Norden, del av övriga Världen, eller bortvändheten från Gud gäller. Framtidsscenariot verkar då bli hur paradoxsamverkan bäst ska kunna etableras, såväl lokalt som globalt.

  Alltså viss likhet med den italienska filmares insikt som i Fredrik Lindströms program om Sverige som ”Världens modernaste land”, såg Sverige som ”paradiso et inferno”. Och utåt i den globala världen sker då strävandet mot framtiden, där kanske främst ”ett jobbigt lagstyrande, och förminskande av Gehenna” tydligen väntar. Detta för politiker och andra ”starka, kunskaps- och upplevelsekrävande människor”. De föredrar kanske medvetet eller främst omedvetet, en rumtidslig ”omväg” innan en slutlig återkomst till paradisets ro kan ske.

  SvaraRadera
 18. Per:
  Jag tror att Dylan skulle kunna låta mindre kraxig - om han ville.
  Jag tror att han skulle kunna skriva mera lättbegripliga texter - om han ville.

  Han har inte blivit fattig av att inte vilja.

  SvaraRadera
 19. Dylans röst är i stort sett trasig, men vem bryr sig. Och jag begriper hans texter på mitt sätt och det räcker.

  SvaraRadera
 20. "Vad ska de opponera om"?
  Birgers fråga till Ursula Berg var bra. Der här är "ingen svensk sjuka" svarade hon. Nej så sant som det är sagt. Det är den sjuka gemensamma ringdansen runt EU det är frågan om. Så de ska kanske opponera sig mot denna gemensamma ringdans?

  Ursula talade om bakbundenhet. Bra! Men det är väl för mycket begärt att politiker öppet ska erkänna, att de lämnat över makten till Bryssel. Då blir man bakbunden. Att denna bakbundenhet är en stor orsak till att alla trängs i mitten.

  Att Vänsterpartiet är det enda öppet EU kritiska partiet och ensamma står för oppositionen idag.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 21. Åsa Romson MP
  stödjer Finansiell
  Terrorism i Libyen.
  Den som påstår detta
  är jag Roland.

  Varför tar ingen upp
  denna anklagelse,
  varför ställer sig ingen
  upp till hennes försvar?

  SvaraRadera
 22. Tack för kommentarer.

  Fred: Kapten Morgan håller sina vänner i piggt tillstånd.

  Eric: Jo, det är väl den första ryggmärgskänslan i en akut situation, men det var den mer juridiska ryggmärgsreaktionen jag funderade på.

  Aran: ?? Kan inte rå för att jag på fullt allvar anser att den "enda väg" som kännetecknar den färd som S och M gör - visserligen en i högerfil och en i vänsterfil men på samma väg och mot samma mål - är en tragedi. Mer arbete, mer tillväxt, mer konsumtion, mer springande i ett ekorrhjul med målet att hålla det rullande i allt snabbare takt.  SvaraRadera
 23. Neoliberal Agendasön sep. 16, 08:22:00 em

  Borgarna är inte (ny)liberala.

  De vill bara ha en annan typ av sosseri. Är inte alls förvånad att de inför skatter, integritetskränkningar etc.

  Det ligger i deras natur.

  SvaraRadera
 24. Vad jag menade var:
  Vi har ett system, med finansiella institutioner, lagar, regler och normer som isig själv genererar en rad negativa konsekvenser.

  "Frihandeln" som den brukar benämnas, är att se som en del av detta system, och jag tar den som exempel, då den för med sig en rad negativa konsekvenser.

  Det som för mig blir så tydligt är att Kd och Tove tar nuvarande system för givet, medans de förespråkar civilkurage på symptom/konsekvens nivå av det system som de tycks ta helt för givet - utan att ens reflektera över det, så upplever jag det.

  Att förespråka att obligatorisk civilkurage skall tillämpas av alla men endast på "symptomnivå/konsekvensnivå" är rena vansinnet av flera anledningar, speciellt som de inte ens har förmågan själva att ens kritiskt reflektera över den idiologi och dess tillhörande system som är ORSAKEN till alla dessa symptom/konsekvenser.

  Vad vi behöver är ett jämlikt samhälle - då det isig gör att vi bryr oss mer om varandra och vårt gemensamma!
  Detta är tydligt och vetenskapligt förankrat i Jämlikhetsanden!

  SvaraRadera
 25. Vad västvärlden har gjort
  mot Libyen är obegripligt
  vansinnigt och oförsvarligt!
  Jag har anklagat Åsa Romson och Sveriges regering för att ha
  medverkat i detta.

  Ingen tog Åsa Romson i försvar.
  Men jag ska försöka ge någon slags beskrivning av varför vi alla
  sitter fast i ett beteende och
  en tankevärd som hotar vår arts
  och vår planets framtid.

  Det är väldigt vad jag
  tar för mig, men hjälp mig då!
  Jag delar, mer än mycket gärna
  med mig av den uppgiften!

  När och om uppgiften blir aktuell!

  Roland

  SvaraRadera
 26. Birger. Devete 17 om S ligger i vänsterfil. Verkar mer som att S & M båda ligger i högerfil.

  Gt

  SvaraRadera
 27. Höger o vänster hör till den politiska historien.
  Dagens samhälle kräver nya glasögon, som inte kan köpas
  hos optikern eller på något antikvariat.
  Nya tider kräver nya värderingsgrunder.
  /IQ

  SvaraRadera
 28. GT
  Devete sep 17 om vi inte alla
  eller i alla fall mycket många
  därtill nödda och tvungna
  och mer eller mindre
  av tillfälligheter och
  av mycket höga högermakter
  i en fart och en komplexitet
  som förblindar! Vilken fil?
  Nog handlar det om, för de flesta
  att sprattla i en skuldfil och att
  rusa i rusningstrafik i Högertrafik!!

  En kapplöpning mellan råttor
  mot fällan där den som först
  når pik allt i alla fall får
  en nära döden upplevelse av
  smaken av en ostbit innan
  Ginungagapet stängs för gott!!!

  Blandade komplotter.

  SvaraRadera
 29. "Devete 17 om S ligger i vänsterfil. Verkar mer som att S & M båda ligger i högerfil."

  Lärde mig ett nytt ord i Agenda igår - Triangulering.

  SvaraRadera
 30. Jämlikhetsanden och mannen på spåret.
  För det första ser jag inte kopplingen överhuvudtaget. En skamlös människa vars skamlösa beteende ska skuldbeläggas någon annan/samhället?

  För det andra har jag läst boken och Sverige har en stolt placering.

  SvaraRadera
 31. Varför du väljer att vara anonym vet bara du!
  Hursom så tolkas det friskt, jag hade inte för avsikt att indirekt säga vare sig det att mannen som tillsynes rånade mannen på spåret var "skyldig" eller "inte skyldig", ej heller om ett dåligt system bör beläggas skulden till det inträffade!
  Vad jag sade var detta:
  Det är skillnad på SYSTEM och SYMPTOM!
  Visst måste vi lite till mans/hens reagera på symptom/akuta missförhållanden - t.ex. för att undsätta människorna som led i kriget på Balkan.
  MEN jag hävdade att vi bör skilja på SYSTEMFEL och SYMPTOMBEHANDLING!

  Att lägga 100% på symptombehandling och inget på att förändra det sjuka systemet är sogerligt/oansvarigt/skamligt/okunnigt etc.
  - det var min hela poäng!

  Och att Kd:s förslag liksom Tove just riktade sig på dessa symptom (och inget på ev. bakomliggande problem), så som jag tolkade det, var upprinnelsen till att jag skrev här!

  Döma en den ena en den andra kan andra ägna sig åt - jag är mer intresserad av ett mer jämlikt system - och tänker inte luta mig tillbaka bara för att Sv kanske fått en hög placering vad gäller ngt Jämlikhetsindex då jag ser vad Svensk politik skapar för ojämlikhet här och globalt!

  SvaraRadera
 32. "Devete 17 om S ligger i vänsterfil. Det verkar mer som att S och M båda ligger i högerfil."

  "EU är vår politik" sa Carl Bildt. Vår...! I vilken fil ligger EU? Höger eller vänster? I vilken fil ligger därmed S och M...? I EU:s gemensamma ringdans? Det finns alltså bara en fil? Vi kan därmed sluta kalla den höger eller vänsterfil. Höger eller vänster är ett sätt att förvilla oss? Vi blir enögda? Lätta att manipulera? Vi får svårt att se var den verkliga makten ligger?

  Triangulering ett "bevis" på att det inte går att föra en alldeles egen politik, vid sidan av EU:s politik? Därmed denna likriktning? Frågan är väl ska vi låta dem triangulera och sno varandras ideér? Ska vi heja på dem och fortsätta att rösta fram dem? "Svensk politik" fortsätter ju då att skapa ojämlikhet här och globalt. Nu är det väl ändå dags att människor sätter ner foten och avslöjar att kejsaren är naken. Men med humor och eftertanke för kaos gynnar endast makteliten. Triangulering visst får det en att dra på smilbanden. Handen i andras godispåse och folket är med på noterna och vänder kappan efter vinden.

  Lisbeth

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.