torsdag 12 juli 2012

Oroande tecken från Kina: Efterfrågan på diesel ökar inte, och kol hopar sig i depåer...

Nya tecken pekar på att tillväxten håller på att bromsas upp i Kina, skriver bland annat SvD. Rekordstora mängder kol hopar sig i depåer, efterfrågan på diesel har inte ökat de senaste sex månaderna, efterfrågan på el och nya lastfartyg har inte ökat som man tänkt sig. Utsläppen av koldioxid har inte heller ökat som man tänkt sig. Europa och USA, som har så kallade ekonomisk kris, importerar inte lika mycket prylar längre. Det är oroande tecken, enligt den logik som driver tillväxtsamhällets krav på ökande varukonsumtion i redan materiellt rika länder... 

Om inte konsumtionen av sådant som driver mot klimatkatastrof och ekologisk utarmning ständigt ökar hotar kollaps i eurozonen, ökade ekonomiska och sociala problem i USA och en hårdlandning i Kina och på de så kallade tillväxtmarknaderna.

Borde inte detta leda till ett globalt uppvaknande om att vi på något sätt måste tänka nytt? Ta oss ur tillväxtberoendet, skapa välfärd och goda liv på annat sätt än genom att ständigt öka konsumtionen av varor som lever allt kortare tid? Borde inte varenda politiker inse det absurda i dagens system? Borde inte röda, blåa och gröna politiker kavla upp armarna och våga ställa frågan: Vad i h-e gör vi nu när det gamla systemet - som under så många år fungerat väl för vår utveckling - nu blivit kontraproduktivt och ett hot mot både människans värdighet och planetens förmåga att bära oss alla...

Borde inte en hel radda av neoklassiska nationalekonomer förpassas till den skamvrå som inte har access till framtiden?

Kanske finns ett svar på varför ekonomer och politiker fastnat i föreställningen om den eviga ekonomiska tillväxten i en lite notis om en konflikt på den norska arbetsmarknaden: Häromdagen kunde man läsa om konflikten: "Idag kan hela landets oljeproduktion stanna....". Produktion? Är det inte konsumtionen av en naturresurs som stannar på grund av konflikten? Produktionen av olja skedde för bra många miljoner år sedan. När ekonomer och politiker, företagsledare och fackföreningar, inte kan skilja på produktion (tillverkning och alstring) och konsumtion (förbrukning) är vi ganska illa ut.




9 kommentarer:

  1. Hur kan någon gilla det rådande samhällssystemet?

    SvaraRadera
  2. Hej Birger

    Till viss del skall vi tacka Euron för den låga tillväxten i världen. Dessutom ger Euron en bra generalrepetetion inför den dag då peak-oil blir riktigt allvarlig.

    Vi kan säkert leva gott på denna jord bara vi lär oss att fördela nogerlunda rättvist, det är där utmaningen ligger.

    Euron är naturligtvis ett riktigt skit men den ger åtminstone en övning att leva i en ekonomi med låg tillväxt. Men tyvärr är det många sydeuropeer som far väldigt illa.

    Tyvärr är jag orolig för att vi kommer att se ännu större klyfter ju fattigare (Materielt sett) vi blir.

    Men det är här utmaningen ligger för världens befolkning.


    MVH/Lars

    SvaraRadera
  3. Börjar politikerna kvista om att de ser dessa problem och vill göra nåt vettigt åt saken, tappar de väljare - och berövas möjligheten att göra nåt vettigt åt saken.

    SvaraRadera
  4. Ja Fred Lane. Det är inte bara ekonomer och politiker som har fastnat i föreställningen om den eviga ekonomiska tillväxten. Det har de flesta av oss gjort. Vi säger ofta en sak och handlar på ett annat sätt. Den politiker som tar upp problem som vi inte vill eller är mogna för att höra blir inte långvariga vid "makten".

    Vi behöver lära oss att inte låta känslorna styra oss på så sätt, att vi behöver mera kickar och ständiga upplevelser för att vara nöjda. Birger skrev något förut i stil med. Var för fan inte nöjd. Det ligger mycket i det. Det skulle inte existera en elit som vill ta makten över hela planeten om vi var nöjda. Det skulle inte se ut som det gör. Undrar mycket över varför vi inte talar mer om t.ex. Chemtrail i klimatdebatten? I t.ex. Australien tar TV upp faran med gifter i atmosfären. Men inte svensk media. Om vi ska förstå och lösa klimatfrågan behöver andra aspekter är tillväxt och konsumtion finnas med. Man borde väl ialla fall ha viljan att undersöka innan man förkastar något. Menar inte att man ska ägna sig åt vilda konspirationer. Tvärt om ett globalt uppvaknande handlar om att våga se verkligheten.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  5. Jo Lisbeth
    Det finns ett men!

    Rothschild är på toppen av världens pyramid av makt och girighet. Centrum för världens finansiella marknader de senaste 200 åren. Finansierat båda sidor av krig i hundratals år. Världen ligger nu i deras händer. De har kontroll över både öst och väst. Från US Treasury och det brittiska kungahuset till International Bank of Azerbajdzjan.

    Många av dem som försökt att berätta om hur vi alla styrs av de rikaste, girigaste och hänsynslösaste grupperna på vår Jord, har inte dött på ett naturligt sätt.
    Varför vågar som exempel "ingen" driva frågan om det vansinniga i att vi inte skapar våra egna pengar utan att vi låter privata oligopol skapa pengar ur luft.
    Är det bara dumheten som gör att både enskilda människor och stater gör sig skyldiga till skulder som gör dem livegna för eviga tider.
    Enskilda kan upplysa om saker,
    men det behövs stora organisationer för att göra något åt saken.
    En skrämmande film bär namnet:
    MONEY MASTERS

    SvaraRadera
  6. Du som är så skärpt i övrigt och du som varit politiker på tioppnivå och dessutom haft tillgång till politiker på Europanivå förvånar mig verkligen med detta blogginlägg! De frågor du ställer borde du vara initierad tillräckligt för att kunna svara på själv. Varför fattar politiker bara kortsiktiga beslut? Varför fattar politiker beslut som går stick i stäv med folkviljan? Varför sviker politiker väljarna? Varför förstör politiker medvetet vår jord? Varför gynnar politiker företagsamhet och kapitalism före människornas behov av ekonomisk trygghet? Varför driver politikerna världen alltmer från demokratin och mot diktatur och fåtalsvälde?

    SvaraRadera
  7. Anonym, Att Birger ens behöver ställa dessa frågor bevisar var mänskligheten befinner sig? Tänk om Tänk nytt, så tolkar jag hans budskap. Kan ha fel. Framförallt tänk själv...?! Tycker det är ett bra blogginlägg med frågor som väcker tankar.

    Roland Lidén "Det finns ett men!"
    Ja, Roland jag vet.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  8. "...den skamvrå som inte har access till framtiden"

    Guuud, vad jag går igång på snygga formuleringar....

    SvaraRadera
  9. Det blir mer och mer insikt på inläggen i alla fall och varje sådant steg är ett steg i rätt riktning.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.