torsdag 19 juli 2012

Inte ge vatten, inte hjälpa påkörda, inte svara i telefon...

Det första jag fick lära mig när jag kom till New York för att delta i Sveriges FN-delegation var att absolut inte stanna bilen om jag råkat köra på någon. Då kunde jag bli rånad. Även om den påkörde visade upp blodutgjutelse som effekt av den fejkade "påkörningen". Nu löste sig detta genom att jag ytterst sällan hade behov av att förflytta mig med bil.

Vi ska inte heller låta våra goda hjärtan förmå oss att bistå med vatten, för när vi hämtar vatten så springer en  tredje person in och stjäl plånböcker, juveler och mobiler. Läser jag i lokalbladet. Att svara i telefon kan också vara förknippat med fara, ty rätt var det är sitter man med svindyra nya telefonabonnemang eller månatliga leveranser av strumpor, kalsingar och fiskmat.

Det bästa man kan göra tycks vara att aldrig öppna dörren, aldrig svara i telefonen, aldrig åka till New York och för säkerhets skull skaffa sig en elak hund, en boaorm eller militant sambo. Dock: hur det skall motverka personliga bankrådgivare, gratis fondmäklare och ICA-handlare som försöker kränga fläskfilé från Danmark vet jag inte.

7 kommentarer:

 1. Vi kan alla motverka detta genom att ta hand om de våra, lära känna sina grannar, stå upp för sina åsikter och sluta bli hunsade av politiker.

  I förlängningen anser jag att vi som samhälle måste börja ta hand om dem vi har och sluta ta hand om lycksökare från fjärran länder. Xenofob, rasist, men visst. Jag tycker dock inte att man i en värld med begränsningar kan ta emot nya problem oavsett hur stort ens hjärta är. Vi klarar inte problematiken som det ser ut nu, varför skulle vi bli bättre i framtiden men knappare resurser?

  I ett samhälle där grannarna kände varandra och man var intresserad av sitt lokala samhälle och man inte kunde åka runt anonymt i sina bilar, då skulle det du beskriver inte kunna hända. "Främlingar" skulle välkomnas och skärskådas och inte tillåtas skada våra gamla.

  Mina fem cent.

  SvaraRadera
 2. Mina grannar är från all världens länder. De har stort hjärta för sina nära och grannar. Hur menar du att vi ska göra? suck!

  SvaraRadera
 3. Dave, den äldre tidens lilla samhälle hade sina risker och begränsningar som inte alltid var så roliga. Har bott i förort med nästan bara "svenska" namn på dörrarna utan att att allt det där goda som du antyder infann sig.

  SvaraRadera
 4. Egentligen bör man vara ännu försiktigare än så. Fler och fler människor försörjer sig nämligen genom kriminella handlingar. De är fler än man tror, eftersom det händer överallt och stundligen, många i min omgivning har drabbats. En granne åkte till Spanien för andra gången i år och rånades även den här gången. Det finns uslingar överallt. Vad beror detta på? Jo, den sociala kontrollen minskar hela tiden i ett samhälle där ingen får "säga ifrån". Då blir vederbörande "kränkt"...

  SvaraRadera
 5. Jodå, det finns "uslingar" lite varstans. En del får bonusar ju mer uslingar dom är. När usligheten sätts i system, och till och med är drivkraft för tillväxtsamhället, är det nog bra mycket värre än att den som behöver mat för dagen bryter mot schysst beteende.

  SvaraRadera
 6. PGU = Politik för Global Utveckling
  Antagen av Sveriges Riksdag för många år sedan, Birger vet säkert när det var.
  Vad är då PGU?
  Jo, det är när man som nation tar ansvar för SAMTLIGA politikområden, så att de vart och ett inte skapar negativa konsekvenser utan tvärtom leder till positiv UTVECKLING (också i "andra änden"), så att man inte "på den andra sidan av vinsten"/eller "på den andra sidan av den på papperet till synes balanserade utbytet i kronor vs prislapp i själva verket blir blåst/skapar en masssa negativa konsekvenser.
  Tänk Er detta tillämpat på vår handelspolitik, jordbrukspolitik, utbildningpolitik, utrikespolitik o.s.v. ...
  Vgh Tom

  SvaraRadera
 7. Altruism (men utan naivitet) som drivkraft för samhället - vilken verklig investering. I egen och andras livskvalitet. Den "egoistiska godheten" i att ge, slår nog det mesta i välbefinnande.

  http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/trender/rik-av-att-ge_4762281.svd

  AK

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.