fredag 22 juni 2012

Kusligt uppvaknande...

Jaha, en midsommarafton med uppvaknande i hotellsäng. Nyhetspanelen. Lär väl bli nåt om miljömötet Rio, vilket man kan prata mycket om. Om man vill. AP-fonder lär det väl också bli prat om. Får jag chansen ska jag utgjuta mig om den grupp som mer än någon annan är överskattad; nämligen ekonomer. Varför har dessa så bra betalt, dom gör ju regelmässigt sämre prognoser än meteorologer, men lyckas lura omvärlden om att de är kompetenta och något av samhällets stöttepelare. Men om kejsaren var naken in på bara skinnet så är gräddan av ekonomskrået även hudlösa. Tillägg: så här blev det, första minuterna lite tjatigt om ett redan uttjatat ämne:

13 kommentarer:

 1. "Men om kjesaren var naken in på bara skinnet så är gräddan av ekonomskrået även hudlösa."

  Vad ska man då säga om politiker som så kallade kompetenta auktoriteter?

  Att som politiker ha huvudet under armen har ju den positiva sidan att det kan användas igen. Synd nog verkar det som att de flesta politiker kastat bort huvudet.

  Verkan av huvudlöshet visar sig när politiker kör över funktinshindrade så att de mister assistenter, när äldre vanvårdas, när dementa nattetid irrar runt utan tillsyn, när det fria skolvalet gör att mindre skolor stängs och barnen rivs upp från en trygg miljö och som följd måste barnen bussas långa sträckor till stora skolor där tryggheten övergår i ständig oro, politiker pratar om miljöbelastning och i nästa stund måste barnen bussas långa sträckor för att komma till skolan m.m.

  Det är huvudlöst!

  SvaraRadera
 2. Det talades i morgonsoffan om vikten att träffas och utbyta tankar som vid miljömötet i Rio. Varför använder man sig inte av tekniken? Den som ska rädda världen... Varför flyga kors och tvärs eller åka tåg. Är det för fikat och småpratet? Detta onödiga resande kors och tvärs tål att diskuteras. Menar inte att allt resande är onödigt. Du var tydlig och bra de andra kunde bara hålla med, kör hårt Birger! Kejsaren är naken! Ekonomer är "hudlösa".

  SvaraRadera
 3. Vilket ljuvligt uppvaknande! Schlaug klär äv ekonomskrået och säger det som inte får sägas om planeten. Starkt. Ska utbringa en skål för dig ikväll.

  SvaraRadera
 4. Tyvärr sant!
  Ekonom L.

  SvaraRadera
 5. Fred Lane, f.d. ekonomfre juni 22, 10:00:00 fm

  Ekonomer: nutidens alkemister.

  SvaraRadera
 6. Av erfarenhet vet jag att flertalet av politikerna som tur är bara är korkade framför lömska och utstuderat onda, men visst, en del politiska toppar kanske kan vara involverade i någon större "masterplan" med en väldigt snäv omsorg av fåtalet, men som sagt de flesta skulle jag säga på något sätt menar väl men inte förstår bättre - lite faktiska kunskaper helt enkelt, och med väldigt lite helhetssyn och systemtänkande. Ja, och så blir ju en hel del säkert "korrumperade" på vägen, makten och pengarna gör dem helt enkelt förblindade och egot blir mer och mer storslaget.

  Men kanske en viktigare fråga att ställa - vad gör vi då, alltså Vi som i folket?
  Om vi bara jamsar med så är väl inte vi bättre än de som vi låter styra!?

  Systemkritiska hälsningar
  med fortsatt tro på den fria människan
  /Tom
  PS det är FORMEN som är problemet i dagens politiska partier, liksom också i utbildningssfären. FORMEN är inte demokratisk delaktighet, men det borde den vara så att alla olika erfarenheter, kunskaper, perspektiv, synsätt o.s.v. tillåts berika innehållet = strengts in diversity

  SvaraRadera
 7. "Fred Lane sa,
  Ekonomer nutidens Alkemister"

  Och morgondagens Nudister, säger jag.

  SvaraRadera
 8. Hur vet vi att Julian inte inte skulle bli utlämnad från Sverige?

  Hur vet vi att stormakten inte skulle göra allt, även anlita lockfåglar, för att fånga in honom?

  SvaraRadera
 9. Morgondagens "Nudister" är vi alla.
  Vi tror på allehanda ting. Synd att enbart utse ekonomer som en grupp. Men de har tagit på sig ett stort ansvar som de inte kan axla. De får därmed tåla kritik liksom politiker får tåla kritik.

  SvaraRadera
 10. Päivi Rissanen Nilssonlör juni 23, 08:14:00 fm

  Egentligen skall man bara skaka på huvudet: men ändå, jag håller fullständigt med den första åsikten bland kommentarerna. Politiker har inte ens en formell utbildning men ändå "kan" de allt och kan till och med sitta i TV-soffan och kritisera dem som trots allt har en utbildning. Borde inte politiker tjäna folket och inte kritisera dem. Inget är omöjligt om man är en före detta partiorförande i mp, verkar det som. Inget fel att vara självsäker men det skulle inte skada med lite respekt för andra människor på planeten.Ekonomer fortstter också att arbeta fram till pensionen.Päivi Rissanen Nilsson.

  SvaraRadera
 11. Men om utbildningarna innehåller massa dogmer dvs. förutfattade meningar och inte speglar verkligheten? Då beskriver inte t.ex. ekonomer verkligheten? Det är väl den som ska beskrivas?

  Inte så att ubildning inte är viktigt! Det är väldigt viktigt. Men vi är inte våra jobb. Då reducerar vi oss själva och andra till enbart materiella varelser. Det ekonomiska systemet fungerar inte trots ekonomer. Eller mycket på grund av ekonomer. Alltså kan vem som helst, som tycker sig ha något att säga sitta i TV-soffan. Men inte vem som helst får det... Nu så har vi tyvärr kändisar. Det är vi själva som utser dom.

  Behöver vi då inte fler och inte färre som förvaltar sitt kändisskap på ett vettigt sätt. Eller ska vi skjuta budbärarna som sticker ut? I TV soffan diskuteras så mycket dravel. Birger är som en frisk fläkt. Flera friska fläktar tack! kända och okända.

  SvaraRadera
 12. Päivi Rissanen Nilssonsön juni 24, 09:58:00 em

  Bra utbildning skall bygga på forskningsresultat. Jag vet att ekonomernas gör det. Sedan kan man välja att bortse från den kunskapen, precis som vissa bortser från att Röda Hund kan döda sköra barn. Jag skulle önska annat än bara gamla trick och polemik vad gäller att skapa ett framtidens samhälle. Det räcker inte längre att vara en bråkmakare med etablishemanget (felstavat) eller slänga käft som man också kan säga. Det behövs nya visioner och samarbete och det behövs forskning för att skapa ett hållbart samhälle - och ekonomi. Det räcker inte att vara en kung i TV-soffan. Det borde Birger kunna inse. mvh Päivi

  SvaraRadera
 13. Päivi, nationalekonomi bygger på värderingar. Birger har för övrigt läst ekonomi så vitt jag vet.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.