söndag 1 april 2012

Hrm, det där vi inte skall prata om...

Fick ett kul aprilskämt via den smarta telefonen. Det var någon som berättade en historia om att Reinfeldt ansåg att vi måste sälja vapen till Saudiarabien för att upprätthålla välstånd och sysselsättning i vårt land. Kul skämt.

Apropå telefon: all information är inte så kul för oss som gillar ny teknik. Ett sätt är att slå ifrån sig. Ett annat sätt är att våga lyssna. När forskare visat att möss som utsatts för mobiltelefonsamtal under fosterstadiet blir hyperaktiva, fått sämre minne och ofta drabbats av ångest så varnar de för att samma ska kan hända människor. 

Det borde faktiskt leda till stor debatt, nyfikna medier och kraftfulla krav på mer forskning. Har man rätt i sina misstankar är vi nämligen mycket illa ute. Dels därför att allt mer av samhället bygger på trådlös och mobil kommunikation, dels därför att offret för detta skulle kunna vara enormt.

På något sätt känns det som om vi inte vill veta. Eftersom fördelarna med tekniken är så stora, gör livet som bekvämt och på så kort tid blivit en del av vår vardag. Det gäller mig också. Men att vara nyfiken på den forskning som medier, ekonomer och politiker inte vill kännas vid är alltid intressant.

6 kommentarer:

 1. Apropå Saudi och vad som borde leda till stor debatt, så har jag två frågor som jag inte begriper, Birger. Varför har inte Saudi-affären lett till större ifrågasättande av hela regeringen? Har läst att alla regeringspartier var med på det här spåret 2008. Och varför är oppositionen så högljudd i frågan just nu? Alla riksdagspartier fick ju kännedom om detta våren 2010. Har mp och vänstern alltså valt att acceptera affären tills den nu kom till allmänhetens kännedom?

  Jag känner ett så djupt förakt att mina ögon tåras när jag tänker på att man velat hjälpa värsta sortens förtryckare att förtrycka lite lättare. Ewa Björlings övervakningssystem icke att förglömma.
  AK

  SvaraRadera
 2. Frågan är varför forskningen på elektromagnetiska fält inte tas på mera allvar? är vi så kortsiktiga? Bryr vi oss likt klimatet inte ett dugg om vad vi utsätter våra barn för? varför gör inte svenska medier en granskning av SSMs vetenskapliga råd i frågan och deras kopplingar till mobilindustrin, ICNIRP, eller för den delen den forskning som visar på "ofarlighet"och den oredihet som denna forskning ofta står för. Se på Norge - där gjorde NRK en timmes program om detta nyligen:http://www.nrk.no/nett-tv/klipp/419351/
  SE DEN!

  MVH

  EW

  SvaraRadera
 3. AK, att ledamöterna i exportkontrollrådet vet en del betyder inte att partiledningar får veta nåt. Tystnadsplikten kan tolkas så. I det här fallet har nog tillkommit en del som skett bakom ryggen.

  SvaraRadera
 4. Skadorna sprids sedan länge. Just minnesstörningar, hyperaktivitet och ångest har en helt enorm utbredning. Det går inte en dag utan att någon i min omgivning pratar om detta.

  /UL

  SvaraRadera
 5. Skola + Mobiltelefon = Sämre minne = Sämre skolresultat.
  Fler och fler människor klagar över dåligt minne och ångest.

  SvaraRadera
 6. Aha, tack för svar.
  AK

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.