tisdag 10 april 2012

Buller och bin

Några dagar efter terrordådet mot World Trade Center så var trafiken i USA:s kustvatten nästan obefintlig. Forskare, som analyserar hormonnivåerna på valar, kunde konstatera att valarnas stresshormoner föll till de lägsta nivåerna som någonsin uppmätts, läser jag i Forskning&Framsteg. Synd att det skall till terrordåd för att få valar att stressa av.

I Tisnaren inväntar gös, gädda, lom, häger och diverse andra innevånare höjd stressnivån när egona på vattenskotrar drar igång i självupptagen iver att ha kul på andras bekostnad. Häromåret körde man gladeligen ihjäl några lomungar.

Stress av  buller kan förresten förklara varför valar i Nordatlanten har av sevärt lägre reproduktion än de valar som lever vid det tystare Antarktis, meddelar forskare i en av de vetenskapsskrifter som det är svårt att undvara.

Som före detta - att ha kommit upp till stadiet att man allt som oftast får beskriva sig som "före detta" är ganska lustigt - biodlare kan jag konstatera att mycket tyder på att växtskyddsmedel (i detta fall neonikotinoider) ställer till problem för bin att hitta tillbaka till bikuporna. Även andra pollinerande insikter kan drabbas. Vilket kan leda till problem också för människans möjlighet att producera mat. Vattenskotrar kan vi dock producera även med färre bin.

8 kommentarer:

 1. Älskade slutknorren om "Vattenskotrar"
  MVH//Benny

  SvaraRadera
 2. Var det inte mikrovågorna från moltelefoner mm som bidrog till bidöden, Birger?

  Åtminstone läste vi det i någon av Vågbrytarens skrifter. www.vagbrytaren.se

  Gt

  SvaraRadera
 3. Värre än telefonerna är masternas strålning.

  SvaraRadera
 4. Det synes vara neonikotinoider som kan sägas göra ett avgörande ingrepp på binas oförmåga att hitta tillbaka. Det är en ganska omfattande forsknings om ligger bakom. Masternas strålning kan kanske också påverka. Risken är att mobilkritikerna anser att det är konspiration som gör att forskare nu visar på kemikalier istället för på strålning som främsta orsak till binas vilsenhet. Men, märk väl, kritik av kemikalieanvändningen är minst lika kontroversiell som kritik av mobilmasternas strålning så det är inga små etablissemangsjävlar som försöker styra över intresset av ekonomiska orsaker...:-)
  L.

  SvaraRadera
 5. Gt: Jo, det finns forskning som pekar på att strålning från mobilmaster kan påverka bin och andra insekter. Forskning finns från flera håll, bland annat Indien och Tyskland om jag minns rätt. Det som föranledde mig att ta upp ämnet växtskyddsmedel var att Vetenskapsradion gjorde ett inslag av det - har nu länkat i blogginlägget - på temat, vilket jag uppfattade som lite skojigt: forskare har nu konstaterat att bekämpningsmedel påverkar insekter... Som om det skulle vara en överraskning så där allmänt...

  SvaraRadera
 6. Det är inte helt ovanligt, att medierna presenterar gamla nyheter som om de vore nya. Det är kanske inte medvetet.

  Det kan ju vara så, att det kommit en ny generation till nyhetssmedjorna, och en ny generation forskare som uppfinner "hjulet" en gång till.

  SvaraRadera
 7. "Även andra pollinerande insikter kan drabbas."

  Vi behöver fler pollinerande insikter, inte färre!

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.