måndag 28 november 2011

Durban: Det svenska hyckleriet

Lena Ek, miljöministern, är bild- och ljudintervjuad på regeringskansliets hemsida. Utfrågaren, anställd på regeringskansliet, ställer frågan hur Ek skall få bland annat Indien att minska sina utsläpp. En fråga som givetvis passar utmärkt i det koncept som den svenska regeringen arbetar utifrån - det vill säga vi är bäst, andra är dåliga. 

En indier släpper ut en tiondel av vad en genomsnittlig svensk ger upphov till. Är det indier som skall åthutas? Bakom intervjun tycks finnas en illa dold rasism. Som bygger på att vi som lever i västvärlden har rätt att göra sådant som indier inte har rätt att göra.

I samband med ett besök i Peking för några år sedan fick jag möjlighet att tala med en av de ansvariga för miljön under OS. Vi gick ut på kvällen, drack en öl och samtalade om klimatsituationen. Till slut satte han fingret i magen på mig och sa: "Om en äter fem smörgåsar, vilket lär finnas på era frukostbord, och en annan äter en smörgås. Vem skall banta?"

Liknelsen har återkommit åtskilliga gånger i den kinesiska debatten, och vi bör rimligen begripa att det är ofattbart för många människor på jorden att vi i den rika delen av världen anklagar dom för att vilja leva som vi själva gör.

I regeringskansliets intervju med Lena Ek säger hon vidare att "Sveriges roll är att gå före". Men detta är ju bara tom retorik! I Climate Action Networks årliga ranking utmärker sig Sverige. Genom att falla som en sten.

Diagram: Sveriges placering på CAN:s rankningLena Ek har dessutom fräckheten att lansera bilden av Sverige som "de fattiga ländernas bundsförvant". Det låter ju fint och solidariskt. Det är som att i form av solidaritetshandling ge valium till den som skall avrättas. Men så här rankas Sverige: från 21 plats 2007 till 45 plats i år!

Det bästa Sverige kunde göra för att bli "de fattiga ländernas bundsförvant" vore att hjälpa dem att driva kravet på att man skal mäta utsläppen utifrån vad konsumtionen per capita i varje land ger upphov till. Men se det är inte något Lena Ek vill kännas vid, för det skulle medföra att Sveriges officiella utsläpp skulle öka från knappt 6 ton per person och år till cirka 10 ton.

Tillägg: Här skriver Ek om sina ambitioner...

7 kommentarer:

Anonym sa...

Regeringen hycklar, just det!

Lätt att punktera Ek.

Hur tar man sig till Peking, förresten?

Anonym sa...

Det går utmärkt att ta sig till Peking med sibiriska järnvägen, bäste Anonym här ovan.
Micke

Anders A sa...

BraBraBra!!! Ett helt klockrent inlägg idag! :)
Kina, Indien m fl: "-Vi mäter utsläppen per capita, right? Man kan ju inte göra på nåt annat sätt, för då blir det ju inte rättvist, eller hur?
Sverige: "-Ehh..., näää, men per capita, ehh... så kan vi ju inte mäta... Det går ju liksom inte..., ehh, för vi har ju liksom ett större konsumtionsbehov än er, ehh..., så att... ehh..., nääe..."

Apropå att Sverige framställer sig själv som en god förebild och ett föregångsland så mår jag nästan lika illa varje gång då en regeringsföreträdare (oftast den som är näringsminister) skryter om hur det forskas på solceller som förnyelsebar energikälla vid Uppsala universitet. HALLÅ, ni har sagt precis exakt samma sak de senaste 10 till jävla 20 åren. Ursäkta svordomen... Skillnaden mellan Sverige och resten av "världen" är att där har man under samma tidsperspektiv omsatt solforskningen rent konkret i praktiken.

För övrigt verkar Kejsarens-nya-kläder-perspektivet utnyttjas ganska frekvent av det politiska etablissemanget när det gäller en rad olika ämnen och frågor.

Anonym sa...

Bäste Micke härovan.

Man tar givetvis SAS´ nya segelflygplan. Mycket billigare än järnvägen.

Anonym sa...

Är det inte förräderi mot landet att förtala Sverige på detta sätt som herr Schlaug ägnar sig åt. Vi måste ha rätt att leva våra goda liv, att andra inte förmått det kan inte vi straffas för. Femtekolonnare som Schlaug bör icke ges utrymme i medier som t ex Sveriges Television där han ständigt dyker upp med sitt fula nylle för att förtala vårt sätt att leva.
Observatör

Martin Saar sa...

Håller med dig Birger. Lena Ek har verkligen fått en dålig start som miljöminister.
Samtidigt tycker jag lite synd om henne och hennes företrädare Andreas Carlgren. De behandlas i regeringen lite som något katten släpat in.
Sen är det säkert lätt att bli lite vilse i pannkakan och schizofren som miljöminister, eftersom Alliansen dessvärre inte har en sammanhållen miljöpolitik, utan endast bedriver en miljöpolemik!

ERIC SECHER sa...

Didaktisk, och pinsam, information.
Som någon brukar säga; det hänger inte på politikerna, det hänger på oss.
Eric