Friday, 25 November 2011

Det regnade likmask över oss hela spelningen...

På väg till Nyhetspanelen, lär väl bli samtal om Juholt som vanligt, det är ju en aldrig sinande källa till stoff för teve-soffor. 

Men ikväll blir det något helt annat för min del. Ett citat från boken jag ska prata om på Kunskapskanalen klockan 19.00:

"I stort handlade det om hur man kunde göra människor illa. Hur man kunde påverka mänskligheten på ett negativt sätt. Vare sig det handlade om att sälja knark, bränna kyrkor, ta livet av präster eller vad fan som helst."

Citatet är från boken boken Blod, eld och död. En bok som handlar om svensk death metalmusik - där Sverige legat i frontlinjen och fått exportstöd från regeringen - och andra varianter inom samma genre. Om detta skall jag prata i Kunskapskanalen ikväll med författaren Jon Jefferson Klingberg.

Möjligen kan man se genren och dess utövare som en del av upplevelseindustrin. På scenen kan finnas grishuvuden, likkistor för barn och köttslamsor. Men musikens mer godmodiga hantverkare kan också vara riktigt folkliga och delta i Körslaget...

Frågorna är många och självfallet vill jag ha utrett hur kopplingen ser ut mellan gammal hederlig 50-talsrock och brutalmetal. Den första hårdrockplattan kom förresten ut i Sverige samtidigt som proggrörelsen var som starkast - hur mycket krockade inte det... Och idag, hur är kopplingen till nazismen och vit makt? Kanske är det istället nyliberala drömmar om individens totala frihet och ensamhet som ligger närmare till hands?

På kyrkogården i min barndoms kommun Österhaninge ligger en av brutalmetallens stora, Pelle Dead, begravd. En av flera tragiska och kultifierade livsöden, som man bara måste prata lite om. Och förresten: Är det så att hårdrock blir lika vanligt på äldreboende om trettio år som dragspel var det för trettio år sedan...?

"Det regnade likmask över oss under hela spelningen", citeras en musiker i boken. Undrar om han tyckt det varit lika häftigt om han vetat att det bara varit oskyldiga fluglarver. Hur som helst: en intressant bok är det, om en intressant genre som rymmer det mesta. Även väldigt bra musik. Ska man förstå världen måste man vara nyfiken.
Kunskapskanalen fredag 19.00 samt midnatt och måndag 09.00.


5 comments:

 1. Riktigt vasst l nyhetspanelen. Vasst. O c h med hum.or den tidiga timmen till trots.
  Lena

  ReplyDelete
 2. Köttslamsor och liklukt. Påminner om intrycket i en köttbutik vi gick in i för att fråga efter ett bröd. Kunde inte vänta till vår tur. Dök kvickt ut i friska luften igen.

  Pensionärer

  ReplyDelete
 3. Tack, äntligen en åtskillnad mellan metal och dödsmetal.

  ReplyDelete
 4. Spelar du med i att panelen Juholt-tjatar ?
  Och Carema-Moderaterna-korruptionen då ?

  ReplyDelete
 5. Härligt Birger att du är nyfiken, själv har jag varit med sen jag som 9 åring plankade in på Hep Stars i Köpings folkets park, men jag har aldrig slutat lyssna på ny musik.Kan bara konstatera att det finns massor med bra musik i dom tyngre metalgenrerna trots fördomar från människor som vägrar lämna musiken dom vuxit upp med.

  ReplyDelete

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.