måndag 3 oktober 2011

Vad är litteratur?

Ikväll skall jag samtala med Ulrika Kärnborg på temat: Vad är litteratur? Hon har skrivit en bok med det namnet. Boken innehåller 101 frågor kring ämnet litteratur. Sänds i SVT:s Kunskapskanalen. Klockan 19.00.

Är en sådan bok litteratur? Och är det rimligt att, vilket hon gör i sin bok, hävda att man måste ha kallelsen om man ska bli författare? Är inte det att mystifiera och mytifiera skrivandet?

Skulle det behövas en svensk litterär kanon? Skulle kvinnliga författare försvinna från en sådan av ren slentrian? Skulle Frida Stéenhof, Victoria Benedictsson och Elin Wägner komma med?

Ulrika är själv recensent och författare - har bland annat skrivit en bra bok om Fredrika Bremer. Hon hävdar att författare alltid är personer som sviker. Hur sviker hon själv?

Igår samtalade jag och Thomas Idegard på temat Spaning efter Gud i Lambohovkyrkan i Linköping. På det temat undrar jag förstås varför Ulrika - som en av 101 frågor om litteratur -  har med frågan Behövs Gud? Och förresten: Är Kalle Anka litteratur? Om Carl Barks ritar och berättar?

Kunskapskanalen 19.00. Repris Kunskapskanalen 24.00 samt tisdag 09.00.
Tillägg tisdag: På nätet finns den här.


Den 17::e oktober samtalar jag med Mats Ottosson, vars nya bok kommer ut i höst
Den 18 oktober samtalar jag med författaren till Kamerajägaren om den störste av svenska naturfotografer och hans syn på filmandet, samerna och vildmarken.
Den 19 oktober med Jan Myrdal om hans höstfärska bok om Indien.

2 kommentarer:

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.