måndag 17 oktober 2011

Prat om kor, lövgrodor och klimat


För en tid sedan samtalade jag i SVT:s Kunskapskanalen med Pelle Strindlund om hans bok Jordens herrar. Pelle är vegan, och ansåg utifrån detta perspektiv att jag tassade i anständighetens utmarker när jag var biodlare. Hur illa är det då inte att hålla kor?

Kvällens samtal i serien En bok - en författare handlar om kor och förs med en av författarna till den bok som nyss valts till Årets Pandabok av WWF. En bok om kor och vad sådana ställt till för vårt landskap och för våra mänskliga liv.  Självfallet samtalar vi om allt från hur livet ser ut i en koblaffa och vad lövgrodorna på Österlen skulle göra utan kossor, till hur kor påverkar klimatet och det rimliga i uppfödning.

Kunskapskanalen Måndag 19.00
 Repris vid midnatt och på tisdag 09.00.
Finns här på nätet.

Så här lät Världsnaturfondens motiv: "Kor – en kärlekshistoria ger oss alla en inblick i ett av vårt lands mest uppskattade och viktiga kulturarv – kossornas och människornas värld i skön förening. Boken rymmer allt: förföriskt foto, vackra illustrationer, välskrivna texter som lekfullt blandar fakta, dikter, kärlek och allvar till en oemotståndlig helhet."

Mer samtal i veckan:
Tisdag 19.00: Samtal om bland annat naturfotografers dilemma: dokumentera eller underhålla?
Onsdag 19.00: Samtal om Indien och det, för de flesta i vårt land, okända inbördeskrig som pågår där.

2 kommentarer:

  1. Lysande intervju,Schlaug! Stort tack dessutom för ditt föredrag på Omställningsmötet i Göteborg. Det gav INSPIRATION!

    SvaraRadera
  2. Håller med. Lysande!

    Vilken entusiast han är Mats Ottosson. För kor & om kor.

    / Realist

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.