tisdag 1 mars 2011

Vad är liv?

Frågan kan ju tyckas märklig, men för att kunna leta efter liv i universum måste man väl veta vad det är man letar efter? Kan vi veta det? Kan livet vara något som vi inte ens kan föreställa oss? 

Det är några av de frågor jag ska ta upp med professorn i tumörbiologi Ingemar Ernberg under kvällens samtal i Kunskapskanalens En bok - en författare. Klockan 19.00.

Han, och ett helt gäng andra professorer, har skrivit boken Vad är liv - i kosmos, i cellen, i människan.

Givetvis måste jag också fråga honom om det inte är frustrerande att vi som inte tror på någon sorts intelligent design är i minoritet i världen trots all vetenskap, forskning och alla populärvetenskapliga böcker som ges ut på löpande band...

Repris vid midnatt samt imorgon kl. 09.00. Nästa vecka blir det Martin Ingvar. Han har skrivit en bok om hur hjärnan fungerar när det gäller mat och belöningssystem.

11 kommentarer:

 1. Ställ frågan så här.
  -Vad är inte liv?
  -Vad i universum är inte delar av livsprocessen.

  Vi har nu hittat 1200 planeter som kretsar kring stjärnor andra än vår sol.

  I våra teleskop ser vi hur världarna föds och dör.
  -Kanske ska vi leta efter livsfunktioner i kosmos med andra tankeglasögon. -Kommunicerar himlakroppar med varandra?
  -Finns det någon sorts sexuell attraktionskaraft på planetnivå?

  SvaraRadera
 2. Vetenskapen kan ju inte visa att det inte finns någon "intelligent design".

  SvaraRadera
 3. Mycket bra hemsida om tillväxt till vänster på sidan! Bra!

  SvaraRadera
 4. Den Intelligenta Designen kan inte visa att det finns en vetenskap.

  Det vi kallar vetenskap utgår från en ickeandlig norm. När den inte hittar någon ande i flaskan, eller ska vi säga provröret, då återgår vetenskapen till den av majoriteten godkända, trygga normen.

  SvaraRadera
 5. Personen på bilden är inte så gammal. Därför lär han/hon sakna lagens skydd till liv. Alltså behövs här en bodyguard. Sökord: MRO.

  SvaraRadera
 6. tips på en länk du missat till tillväxtsidan:

  http://www.youtube.com/watch?v=gLBE5QAYXp8

  SvaraRadera
 7. Anonym 18:29 - helt rätt, åtgärdat!
  Rolf - missade det...

  SvaraRadera
 8. Såg dig, Birger, i en invervju om boken "Vad är liv" på SVT. Intressant, men jag anser att vi missade en viktig komponent i diskussionen om vad "liv" är, samt vad en "människa" är.

  Hör av dig om du vill förstå dessa ord bättre, till dess kan du denna - för att vidga vyerna lite:

  http://www.kognitionskyrkan.nu/1.0/forkunnelser/14-symbolik/42-del-9-manskligt

  Mvh.

  Roberth E

  SvaraRadera
 9. Ögat ser handen. Hmm... materia!
  Vad ögat inte tänker på är, att det bakom sig har en ande.

  SvaraRadera
 10. Det kan finnas en intelligent någonting bakom allt det som vetenskap, forskning och alla populärvetenskapliga böcker handlar om.
  Vad är ett medvetande? Vet vetenskapen det?

  SvaraRadera
 11. Nej, det är inte märklig, i så fall borde vara märkligare att ställa sig fortfarande sådana frågor. För det första, det är inte mänskligheten som letar efter liv i universum, utan bara några få människor, de så kallade vetenskapsmännen. För det andra, definitionen om livet finns det redan många. Trots det så går det tusentals livsformer, vad de än kan vara och definieras, till spillo varje dag. Diskussioner om livet i universum på jorden… Vart ska det leda någonstans, ska man börja från början ännu en gång?

  Anta att det inte finns någon sorts intelligent design i universum, vad skulle vara meningen med en sådan? I själva fallet behövs den inte, universum finns i alla fall. Problemet är att om man ska förklara universums mysterium då måste man ha ett motiv att gå efter. I intelligent designaren kan vi strunta i, men inte i motivet. Utan motiv kommer man ingenstans, om nu gäller det ett mord eller själva universum. Hur kan detta ha blivit så? Vad vinner universum på det?
  Tänk på en tumör, t ex. Vad har för motiv en vanlig cell att föröka sig som cancer cell, vad vinner hon på sitt självmord? Och till slut, varifrån kommer sådana inre terrorister, av vilken intelligent designare skapas de?
  Juan Darién

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.