måndag 26 juli 2010

Borgarna och den effektiva människoapparaten

Den borgerliga regeringens syn på människan tycks vara densamma som Svenskt Näringslivs. Människan är blott och bart en ekonomisk varelse, vars uppdrag är att producera, konsumera och vara en duktig idiot i ett ekonomiskt hjul som snurrar allt fortare.

Studier på högskolan skall bli mer "effektiva", tanken på tre terminer innebär mindre tid för annat. Trots att livet består av också annat. Som ger erfarenhet och som innebär växande för hela människan.


Och idag skriver DN om att den som blivit 28 år är för gammal för att läsa psykologi, det är inte tillräckligt effektivt. Som om arbetslivserfarenhet och livserfarenhet vore en belastning. Borgarna ser människan som en maskin gjord av kött och blod som skall stoppas in i ena änden av utbildningsapparaten för att sedan spottas ut i den andra änden fortast möjligt. Den nya religionen heter ekonomism.

Deras syn är densamma som Svenskt Näringsliv, som för en tid sedan rapporterade vilka högskoleutbildningar man ansåg vara effektivast, och vilka som vara ineffektiva och bortkastade - det sistnämnda var sådana där man inte fick jobb inom sex månader. Att läsa historia ansågs som mer eller mindre bortkastat.

19 kommentarer:

 1. Håller kanske inte med dig om dagens inlägg, men definitivt om vad du skriver i den vänstra spalten om filmen Gråta med ett leende. Se den, och samtala om den!

  SvaraRadera
 2. Makalöst! 28 år och för gammal för att bli psykolog! Jag skulle betydligt hellre bli skrynklad av en nyutexaminerad 33-åring än en 24-årig dito...
  Är inte utbildningsväsendet till för att människorna ska kunna utveckla sina talanger? Nej, enligt borgarna är det till för att skapa lönsamma kuggar i samhällsmaskineriet så att de inte behöver betala så mycket skatt. Om folk sköter sig så blir det lägre sociala kostnader.

  SvaraRadera
 3. ...och hur var det med snacket om livslångt lärande? Är det helt ute? Att man skulle vara beredd att utbilda sig kontinuerligt och ställa om efterhand som samhället förändras. Flexibilitet och allt det där...

  SvaraRadera
 4. Håller med dig till fullo. Att inte historiker anses "anställningsbara" i dagens Sverige leder ju till att borgerligheten kan gå vilse i det människoideal som härskade bakom järnridån. Med öppna ögon, men utan djupare kunskaper. Skrämmande är ordet. De patruller som rensade gatorna från folk som inte tillbedde arbetslinjen och höll sig på farbikerna är väl nu inte långt borta, sedan man fraktat över all gammal övervakningsutrustning från stasimuseerna och uppdaterat den till än större dimensioner.

  Men det är väl så historiens jämvikt visar sig. Å en slank vi dit och en slank vi hit och hamnar likt förbannat i samma dike.

  SvaraRadera
 5. Fantasin till makten! Som Johan Rabéus utropade i går...

  SvaraRadera
 6. Ytterligare ett inslag i nuvarande regerings "short, sharp shock" till medborgarna!

  EW

  SvaraRadera
 7. Tjejen det handlar om fick faktiskt chansen att börja den utbildning som, enligt henne själv, "länge varit en dröm". Nu tackade hon nej till denna dröm. Det känns lite märkligt att sedan skylla på någon annan när man ändrat sig och plötsligt vill ha den här utbildningen. Och det är inte detsamma som att jag är en vän av alliansens politik.

  SvaraRadera
 8. Till Jah Hollis: hon tackade ju nej och sökte igen, det passade väl inte av någon anledning att börja utbildningen. Det kan ju vara så att man bestämmer sig för att jobba ett år till och resonera "det är ingen fara, jag söker igen, jag kom ju ändå in förra gången". Inget konstigt med det.
  Tänk även vilken otrolig tillgång för universitetslärarna och med studenterna de äldre och mer erfarna eleverna är. De kommer från ett arbetsliv och har en massa kunskaper baserade på praktik. Det måste väl vara idealiskt i den akademiska världen som ibland tenderar att bli ganska snäv och instängd.
  Huvudlösa regler och helt förkastligt.
  Vi människor är mer än arbetskraft.

  SvaraRadera
 9. Hej. Är det verkligen bara borgarna som kan beskyllas för ekonomism. Sen Thatcher och Reagans glada dagar har jag intrycket att alla, i stort sett alla, är med på det tåget ?
  Gråta med ett leende är en fantastisk film, håller med.
  Vi borde prata så mycket mer om de övergripande, existentiella frågorna, istället för alla futtigheter, och rättigheter. och krav, osv.
  Zygmut Bauman är läsvärd.
  Eric

  SvaraRadera
 10. Instämmer, Eric, existentiella frågor tar på tok för lite plats i vår tillvaro. Inte minst i den politiska debatten. Inte konstigt att gröna törstar efter Birger. Tack för boktips.

  SvaraRadera
 11. född,skolan,arbeta.pension.död!

  SvaraRadera
 12. Det verkar som det finns två problem med borgarnas utbildningssyn: dels en ideologisk som leder till att anställningsbarhet bestäms av ekonomiska intressen snarare än andra intressen (t.ex. vad som är samhällsnyttigt - något som högre studier skulle kunna leda till om de inte som idag var inriktade på att i första hand anpassa människor till en receptbelagd icke-förändringsbar marknad). Dels finns problemet med en strikt linjär idé om vad som måste uträttas när (vilket påminner om gamla öststaters kontroll- och planeringsbehov): först ska medborgarna av staten utstakat leva sitt liv på ett visst sätt (plugga), så att de sedan, så fort som möjligt, kan leva på ett visst sätt för ett högre systems skull (kapitalismen). Grejen är att om det å ena sidan är viktigt att ta jobb som man får (vilket den sk arbetslinjen väl går ut på), och å andra sidan inte får välja bort att plugga, ja då gör medborgaren fel hur hen än gör.

  Jag fick mina drömjobb innan jag hade tagit examen, så jag sköt på examina tills jag var 36. Jag är och har varit utmärkt anställningsbar tack vare att jag varit fri att välja själv, och det var ju tur att jag hann ta examina alls, eftersom de sk. liberalerna vill ändra på den möjligheten till förmån för blå planekonomi.

  Annelie

  SvaraRadera
 13. Tack för tipset om filmen, hade inte sett den om du inte puffat för den här till vänster!

  SvaraRadera
 14. Ja vi kan ju inte ha en massa ineffektiva Herr Moro´s (se
  http://www.youtube.com/watch?v=ft-9ck_87mk )
  springande om kring i samhället.

  SvaraRadera
 15. Ja vi kan ju inte ha en massa ineffektiva Herr Moro´s (se
  http://www.youtube.com/watch?v=ft-9ck_87mk )
  springande om kring i samhället.

  SvaraRadera
 16. Istället för att tillåtas växa (andligt) så krävs att man ska vara effektiv.

  Det leder ej sällan till vanmakt. Som i sin tur kan leda till missbruk.

  Om politikerna därför ville läsa boken MAKT MOD OCH MOTSTÅND av skådespelaren Benny Haag (Bonniers 2008) skulle tingens ordning möjligen kunna ändras till det bättre.

  Gt

  SvaraRadera
 17. Målet och meningen med livet verkar ju vara skapa aerodynamiskt fulländade människor som så snabbt dom kan tar sig från födseln till döden med högsta möjliga finansiella effektivitet. När du står inför Sankte Per är det inte dina medmänskliga gärningar som räknas. Nej det är mängden varor och pengar du omsatt.
  Snälla, reducera inte min kropp till en köande fåntratt, och reducera inte min själ till en balansräkning.

  Dina bar och barnbarn är värda mer än så.

  SvaraRadera
 18. Hej!

  Högskolan är inte stängd för den som är lite äldre. Betygsurvalet är ju bara en av flera vägar in -- den viktigaste alternativa vägen är högskoleprovet.

  Detta framgick också i det brevsvar som DN refererar. Riktigt så fyrkantigt som det framställs var det inte.

  Vänligen

  Malin Strid
  politisk sakkunnig hos högskoleminister Tobias Krantz

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.