söndag 25 juli 2010

"Hej, det är Percy, kan jag få tala med Birger..."

Lyssnade på Sommar igår - i ett desperat försök att låtsas att sommaren åter finns bakom hörnet - och kunde därmed ta del av ännu en brutalt rik man som när livets äppeldoft börjar sticka i näsan kommit på att man ingenting kan ta med sig när man går.

Percy Barnevik lägger pengar på bistånd, och talade fint om mikrolån till kvinnor.

Om vad han ansåg vara sina bästa affärer var han ganska tyst. Vilket är förståeligt, med facit i hand. När han avslutade sitt affärsliv 2002 berättade han nämligen för Veckans Affärer att två av hans bästa beslut varit att sälja Saab till GM och att se till att Saab samarbetade med engelska BAE för att sälja JAS-Gripen ut över världen. Bilaffären var väl inte den mest lysande, och mutskandalerna med BAE var väl inte heller så hedrande... Nåja, alla kan göra misstag, och det som kan tycka bra vid ett tillfälle kan visa sig vara dåligt i nästa.

Mitt minne av Percy Barnevik är annars följande: Jag var språkrör och min sekreterare Micke berättade vid ett morgonmöte att det var nån halvkonstig figur som sagt sig heta Percy som hade sökt mig flera gånger. Inget efternamn, bara Percy. Micke hade sagt till honom att det inte bara var att ringa och kräva att få prata med språkrören eftersom deras tidschema var totalt späckade. Dessutom lät denne Percy som någon man borde hålla borta från språkrören - kanske en snubbe som intagit för mycket alkohol eller så.

Nåja, den där Percy återkom flera gånger och till slut sa Micke att han kunde ta telefonnumret så skulle jag kanske ringa upp vid tillfälle. Då dristade sig Percy att ge telefonnumret till sin sekreterare. Micke frågade då efter efternamnet och fick höra att han hette Barnevik.

Hur som helst: Till slut fick vi tag på varandra i telefon och det första Percy sa var att han var kristen, och inte vill göra vare sig människor eller miljö illa.

"Jag är en kristen man", sa han bevekande. Han var upprörd över att jag - tillsammans med den globala miljörörelsen - hårt kritiserat ett dammbygge och framför allt kritiserat honom för att han valt att beskriva miljörörelsen med en rad invektiv. Jag tror han använt ordet fascistisk.

Vi hade ett samtal om dammbygget, han uttalade sin besvikelse över den globala miljörörelsen men fintade med att säga att han hade största respekt för mig och mitt kunnande. Dammen byggdes, vad jag minns. Kanske på ett mindre skadligt sätt än man tänkt sig. I så fall tack vare miljörörelsen och de lokala protesterna.

PS! Här hittar du ett försvar för den lönesättning som vissa chefer brutalt drabbats av... Höginkomsttagare jobbar mer än låginkomsttagare, är slutsatsen i den amerikanska tankesmedjans rapport. Det tycks, i deras värld, vara socialister som lever på andra arbete, inte kapitalister...

18 kommentarer:

 1. Det är många som skapat sig förmögenheter på olika sätt som numera vill lätta sina samveten. Gates med flera. De vill väl bli ihågkomna som något bättre än giriga penningsamlare. Frågan som uppkommer är om det är rimligt att förmögenheter skall samlas i enskildas händer på detta sätt. Och efter sina gåvor är de ändå tusenfalt rikare än de som städat deras kontor, bäddat deras sängar när de vårdats för cancer och lärt deras barn att läsa.

  SvaraRadera
 2. Tror det blir svårt att förändra något om alla med makt och pengar blir dissade som personer bara för att de har makt och pengar. Nu gör ju inte Birger det, men låt oss ändå komma ihåg att man inte automatskt är elak och osolidarisk bara för att man tjänar mycket pengar. Det finns de som tjänar pengar utan JAS-plan eller förstörande dammbyggen. Och ger bort en hel del av det som de tjänar så att andra ska få makt och pengar också.

  Problemet tror jag är något annat, nämligen bristen på ifrågasättande av vad man gör och lever upp till som människa i förhållande till andra, inte bara de närmaste, utan i hela samhället och i andra samhällen. Det är ett ifrågasättande som alla kan göra. Då är det också möjligt att förändra något.

  SvaraRadera
 3. Hej! Jättesnygg nya bloggdesign! Hjälp av Tina Chen förstår jag. Vi läsare får tacka. Tydligt, lättläst, elegant!

  SvaraRadera
 4. Hög lön ger sämre utfört arbete:
  http://hallplatshaden.wordpress.com/2010/07/01/forskning-hog-lon-ger-samre-utfort-arbete/

  SvaraRadera
 5. Finns det verkligen ett direkt samband mellan antalet arbetade timmar och enskilda människors inkomst? I så fall borde väl många av de 10 000-tals kvinnor och barn som sitter inspärrade 14 timmar om dygnet, sex dagar i veckan i Kina och Indien och syr kläder till oss i västvärlden vara ganska välbeställda?
  Det verkar som att man inte behöver lyfta blicken, reflektera eller ens tänka för att jobba i denna smedjan.

  SvaraRadera
 6. Transformatorn:

  fattig > lat
  rik > arbetsam

  SvaraRadera
 7. Kan inte hänga med i den nedlåtande beskrivningen av Barnevikts insats. Lyssnade på programmet i förmiddags. Tycker han framstår som väldigt trovärdig. Och det han varit med att åstadkomma måste väl ändå göra intryck ?
  11.10 Instämmer (verkligen) i dina funderingar.
  Eric

  SvaraRadera
 8. Eric, det är nog så att han, som Birger skriver, gör en insats nu som är värd respekt, men hur han kommit dit är mindre värt respekt. Arbetat mycket? Säkert så, men girigheten och attityden skrämde mig under de där åren!
  HB

  SvaraRadera
 9. Även för ett Geni, BS, kan det slå slint ibland.

  SvaraRadera
 10. Apropås Hayekbloggens påstående om att de gigantiska lönerna förtjänas av folk som arbetar så mycket mer: Inte hade jag en aning om att dygnet bestod av så många tusen timmer.

  SvaraRadera
 11. Eric: Nedvärderar gör jag inte, det var i alla fall inte meningen. Jag är övertygad om att Barnevik varit effektiv och rationell - i den mening som näringsliv och tidevarv uppfattar som positivt - men jag vet också att bland annat miljörörelsen har haft mycket att kritisera. Och att han uttalade sig grovt förtalande om den miljörörelse han kom i konflikt med vad gäller både kärnkraft och gigantiska dammar. Jag vågar hävda att miljörörelsen visade mer respekt för Barnevik, än vad han visade för dem som hade en annan uppfattning än det som passade hans världsbild.

  Historien om Percy som ringde och presenterade sig som just Percy tillhörde en av alla de lustiga händelser som jag kunde samla på under tiden som språkrör. En annan är hur boss på Industriförbundet fyllnade till och grovflirtade (understatement)med Eva Goës eller hur Anders Wall lätt suckande konstaterade - till Ragnhild Pohanka - att miljöpartister var jobbigare att ha att göra med än vänsterpartister, för gröna kunde man inte köpa. Eller för den delen hur ett grönt språkrör hjärtligt hälsades av den politiska chefen på TCO, med de glada orden "trevligt att ses igen", varvid det okänsliga röret ser frågande ut och frågar "vem är du?". Efter svar på den frågan konstaterade röret: "Du kan inte ha gjort något större intryck...". Sedan var den sammankomsten mellan MP och TCO körd...

  SvaraRadera
 12. Hej jag har själv inte hört programmet och har ingen lust att traggla mig igenom Barneviks bikt.
  Hörde på ring p1 med Täppas i morse och Täppas gav en känga till Barneviks sommarprat och SR för att programmet innehöll politisk propaganda. Täppas sa att Barnevik är på valbar plats, vilket parti kandiderar han åt?

  SvaraRadera
 13. Förmodligen Folkpartiet som alla gamla VD-rävar som borde hålla sig borta från politiken...

  SvaraRadera
 14. Lite sent kanske....
  Förstår att man kan ha åtslilligt att invända mot en hårdför, föga miljölyhörd, företagsledare. Men förringar det hans insats idag för fattiga människor ? Det han varit med åstadkomma låter öron i mina som oerhört berömvärt. Eller, som det låter på flera kommentarer, en gång skurk alltid skurk ?
  Eric

  SvaraRadera
 15. Lite sent kanske....
  Förstår att man kan ha åtslilligt att invända mot en hårdför, föga miljölyhörd, företagsledare. Men förringar det hans insats idag för fattiga människor ? Det han varit med åstadkomma låter öron i mina som oerhört berömvärt. Eller, som det låter på flera kommentarer, en gång skurk alltid skurk ?
  Eric

  SvaraRadera
 16. Jag kan inte komma ifrån misstanken om att Barnevik nog vill arbeta för att förbättra sitt eftermäle, att han inte är pigg på att gå till historien som mannen som lurade till sig 900 miljoner i avgångsvederlag från Wallenbergarna, att han var en girigbuk av värsta slag alltså (nå han fick visst ge tillbaka 400 av de där miljonerna men ändå).
  Då tar han till vad rika knösar brukar ta till i sådana situationer, välgörenhet och bildandet av stiftelser för sådan. Främst i gänget var väl Alfred Nobel: Se här så nobel jag är - i själva verket!

  SvaraRadera
 17. Kerstin. Inte är det väl så att rika knösar över lag brukar ta sig för på det sätt Barnevik gjort ? Om så vore fallet hade väl fattigdom varit ett minne blott för länge sedan ?
  Ljuger han när han säger att alla pengar gått till biståndsarbetet, och att han ångrar att han lämande tillbaks, för annars hade han kunnat investera mer i hjälparbetet ?
  Hörde du programmet ?
  (Motvallsbloggen - vilket bra namn!)
  Eric

  SvaraRadera
 18. Det var ju så mycket konstigt folk som ringde jämnt och ständigt... Som t ex han som ville lösa problemen med döda bottnar i Östersjön med att leda Golfströmmen i en tunnel från nordnorge till Luleå-trakten.

  Och Percy lät dessutom mest som en dammsugarförsäljare på telefon. Vilket väl i jo för sig också stämde ganska bra, förutom att dammsugare är mer användbara än JAS-plan!

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.