fredag 12 februari 2010

De odugligas elände, de svagas undanträngande...

Darwin, som skulle fyllt 201 idag år om han levt och haft hälsan, inspirerade en hel del liberaler att överföra darwinismen till det mänskliga samhället. Denna liberalism går under beteckningen manchesterliberalism, och kan ses som en rå föregångare till den så kallade latteliberalismen...

Dess ursprungliga härförare var Herbert Spencer som formulerade de ideologiskt tunga orden: "De odugligas elände, de olyckor som drabbar de oförutseende, de latas hunger och de svagas undanträngande, är utslag av en stor, vittseende godhet."


Jag tänker på dessa ord när jag läser humanekologen Thomas Malms nya bok: Den omöjliga kedjan. Han menar, och för i ovedersägligt bevis, att människan är såväl en etnocentrisk som klassificerande art. Vi utgår från oss själva och rangordnar växter, djur och människor på det mest häpnadsväckande sätt - vilket lett fram till rasism. Så sent som i 1965 års Svensk uppslagsbok kunde man läsa att europeiska folk icke bör föröka sig tillsammans med afrikanska folk eftersom därmed det europeiska arvsmaterialet skulle degenereras.

Den amerikanske filosofen Arthur O Lovejoy introducerade begreppet "varandets stora kedja" på 1930-talet. Det är kring detta Malms bok rör sig på ett både intelektuellt och lättsamt sätt. Boken är som ett långt middagssamtal, med en röd tråd men med många utstickare. Plötsligt befinner man sig liksom i samtal med författaren. Det är inte en bok att sträckläsa, för hjärnsynapserna får jobba rejält. Författaren greppar över en historia som är både djup och bred. Pröva boken, tugga den i små doser och se: där har ni god föda för tanken.

Efter OS kommer förresten ett avsnitt i Kunskapskanalens serie En bok - en författare, där jag intervjuar Thomas Malm om denna bok.

16 kommentarer:

 1. Det är väl att hårddra ganska mycket att hävda att manchesterliberalismen var en föregångare till latteliberalismen. Men det är väl ett slag mot det du tycks avsky mer av ryggmärg än hjärna, nämligen Stureplan. Fördomar, Birger, fördomar.

  SvaraRadera
 2. Jasså, min herre har börjat på statlig teve som "journalist". Har man inga krav alls? Eller tillhör det regelverken att vänstereliten kliar varandra på ryggen? Vilken kompetens har du för detta uppdrag? Men, visst ja, kompetens har inte med saken att göra.Adjö.

  SvaraRadera
 3. Räknar med att du annonserar det programmet några dagar i förväg här - så kan man se programmet i tidsbrist på att läsa boken! :-)

  SvaraRadera
 4. Jag har aldrig varit en anhängare av arbetslinjen men när jag läser kommentarer som 9:28 och 9:44 förstår jag att det saknas sysselsättning för en del. Om en del människor har så liten kreativ ådra att de inte vet hur de ska fylla sina liv på bästa sätt så borde det kanske vara en samhällsangelägenhet att få dem i sysselsättning...

  Och vad gör ni här egentligen? Har inte Sverigedemokraterna och andra med fascistiska böjelser sin egen lekstuga på Newsmill? Eller har ni så gränslöst med tid och hat över att det helt enkelt måste spridas på fler sidor och förstöra dagen för än fler?

  Snälla, bittra människor, gör som medlemmar av "firmorna" och andra fotbollshuligan-sammanslutningar. Åk ut till en grusgrop i skogen och puckla på varandra med alla de invektiv ni samlat på hög. Det kommer säkert kännas bättre efteråt och vi andra kanske kan få andas ut en stund...

  Och hur omogen får man bli? Kritisera någon anonymt i ett kommentarsfält?

  SvaraRadera
 5. Om Darwin hade levt idag, men varit sjuk, så hade det ändå stått 201 ljus i tårtan, eller? :-)

  SvaraRadera
 6. Låter ungefär som social darwenism.

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Socialdarwinism

  Måste vara den optimala "religionen" för dom rika och dom som har stort ego funderar jag.

  SvaraRadera
 7. Anonym 13:20 - helt rätt, jag formulerade det bara för att se om ni hängde med...:-) Hrm.

  Anders; om SVT låter meddela när det kommer så ska jag tipsa om det...

  SvaraRadera
 8. Off road:

  Halkade in på hemsidan "Omställning Sverige".

  Den verkar i förstone tänka grönt, men tycks sedan tro på kärnkraften.

  Vet någon något om detta?

  SvaraRadera
 9. http://di.se/Avdelningar/Artikel.aspx?ArticleID=2010\02\13\370593&sectionid=undefined

  SvaraRadera
 10. 22:21

  Nej, jag visste inte att de var för kärnkraft. Var har du hittat det? Det är ju ingen omställning direkt för ett land som har mest kärnkraft per capita som det är...

  JJ

  SvaraRadera
 11. På startsidan för Omställning Sverige finns pålysning för MFK till höger. Kan den tolkas på annat sätt, än att den puffar för kärnkraft?

  SvaraRadera
 12. Birger we miss you!!!

  SvaraRadera
 13. Hur uttalas "Birger" på engelska?
  Burger, eller? :-)

  SvaraRadera
 14. Läste en diskussion på omställning Sverige-sidan. Medlemmarna är upprörda över reklamen. tydligen kommer den utifrån och de jobbar på att ta bort den. Det hade ju inte varit särskilt mycket omställning annars!

  SvaraRadera
 15. "Varandets stora kedja" var, såvitt jag vet, Aristoteles uppfinning :-).

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.