söndag 27 december 2009

Dåliga recensioner, Anka och Wetterstrand...

Tre "ting" har blivit populära detta år: elaka recensioner, Anna Anka och Maria Wetterstrand. Ingen likhet dessa emellan i övrigt.

Recensionen av TV 4:a-kändisars krogshow var nog början på en ny era av elaka, men förmodligen uppriktiga, recensioner. Göra Kanal 3 sågas inte lika elegant, men på ett ganska härligt sätt i DN. Så trevligt att man får såga skit med fotknölarna om man vill...

TV3 står för nästa epokgörande publikupphetsande magplask med sin produkt Anna Anka. Egentligen är det ju groteskt att göra underhållning av människor som har så uppenbara problem i en tragisk blandning som Anka. Å andra sidan är det ju en av TV3:s affärsidéer att göra underhållning av sådant.

Maria Wetterstrand är snarast de båda andras fenomenens motsats. Hon får, med rätta, goda recensioner och saknar, tack och lov, allt det "underhållningsvärde" som Anka har. Det intressanta, och det är dit jag vill komma, är hur MP lyckats få fram så många unga stjärnpolitiker. På 80-talet var det en ung Åsa Domeij - iklädd jeans och gympadojjer - som slog Sverige och övriga partier med häpnad. På 90-talet gjorde Gustav Fridolin Jr karriär bland de stora, så ung han än var. Och detta decennium är det således Maria Wetterstrands tur.

Hur kommer det sig att just MP lyckas där andra misslyckas? Svaret är förstås givet, men jag tycker att alltför få förstått kraften i det. MP har en tradition att släppa fram unga politiker i avgörande positioner därför att det är en del av partikulturen. Det har alltid funnits drag av aktiv vilja att öppna upp scenen för unga politiker. I grunden ligger filosofin om rotation, att öppna upp för nya. Under alla de år jag var en aktiv del av MP - och jag tror inte att det ändrats nu - fanns det tillit till att ge unga människor chansen på tunga positioner. De flesta, visade det sig, klarade uppgiften oerhört bra. Där ligger nog en av MP:s absoluta styrkor. En styrka som medfört att Maria Wetterstrand nu är Sveriges näst mest populära politiker - skyhögt över Mona Sahlin.

Enda faran för Maria är att medier älskar att lyfta stjärnor - nu också på temat "MP bör ändra sina regler och låta Maria sitta kvar som rör längre än nuvarande stadgar tillåter" - för att sedan plötsligt kasta sig över dem med öppna käftar. Att leta skandaler, att "sätta dit" henne på mer eller mindre goda grunder blir snart ett uppdrag för delar av den mer dreglande journalistkåren. Se där ett skäl till att Margot Wallström aktade sig noga för att bli partiledare... Så omsvärmad och upphöjd i medierna som hon var förstod hon förstås var nästa steg skulle bli. Och det steget ville hon inte utsätta sig för. Skillnaden mellan Wallström och Wetterstrand är dock stor: Wallström var inte alls så bra som hon utmålades.

PS!
Stockholmspartiets ledare Agneta Dreber var väldigt populär på 80-talet, partiet hade regler som innebar att man inte fick sitta mer än en viss period men stadgarna ändrades gång efter annan så hon kunde sitta kvar år efter år. Resultat av detta mifflande: hon blev folkpartist och leder nu livsmedelsföretagens kamp för skitmat.

21 kommentarer:

  1. Birger, ser du inte vilket självständigt kraftpaket Anna (snart f.d. Anka)är i jämförelse med nollpundarna Aschberg och hans kompis. Hon är en udda Anna, en ovanligt modig människa. Låt henne komma till tals i riktigt utsatta lägen och i en annan, inte riggad, situation (som hon förmodligen snart hamnar i)och du har en politiker, som utan vidare klår både Wallström och Sahlin.
    Gå inte på TV3:s provokationer...
    Anna är förmodligen ärligare i sin situation än någon av de nämnda politikerna.

    Tess

    SvaraRadera
  2. Herregud, Tess, Anka har ju massor med personliga problem, på ett nästan sjukt sätt. Att TV3 exploaterar en sjuk människa är ju äckligt!

    SvaraRadera
  3. Hej! Det vore en tråkig utveckling om mp ändrade sina stadgar för att kunna behålla språkrören längre än nio år! Maria kan ju göra som Birger gjorde, ta en paus på några år och sedan återkomma! Det är bra att göra något annat ett tag!

    SvaraRadera
  4. Intressant analys av mp. Vänsterpartiet har inte lyckats matcha fram några unga stjärnskott. Socialdemokraterna försökte väl föra fram Anna Lindh och Mona Sahlin en gång, men det är länge sedan. Jag tror också att rotationen som mp har bidrar till deras framgångar. Birger avgick när han fortfarande var populär, men annars är det ju vanligt att partiledare sparkas bort. Om Maria avgår nästa år så gör hon det med hedern i behåll!

    SvaraRadera
  5. Om Maria Wetterstrand blir minister (statsminister?) har hon väl knappast tid att vara språkrör.

    SvaraRadera
  6. -"Wallström var inte alls så bra som hon utmålades."

    fast det är inte Wetterstrand heller. Såg ni inte partiledardebatten inför EU-valet i maj, Agenda? Hon började babbla om skolpolitik som hon inte hade den minsta susning om, hade hon varit smart hade hon suttit tyst där, det gjorde hon inte.

    SvaraRadera
  7. Precis, låt några yngre ta över och låt Maria odelat ägna sin tid åt statsministerposten.

    Eller dela posten i två - en halva till Sahlin och en till Maria - och föregå på så sätt med gott exempel när det gäller arbetstidsförkortning och arbetsdelning.

    Nya språkrör behövs - och vad är det för trams att de gamla inte kan sitta i regeringen? De sitter ju tyvärr i dag en massa tokar i regeringen som aldrig varit i närheten av en språkrörsroll, än mindre en partiledarroll, men ändå blev ministrar.

    Det borde ses som ett plus att man arbetat politiskt och företrätt partiet - inte minus. OM man sparkar bort de duktiga, erfarna politikerna får vi ju hålla till godo med det som sopats upp på Komvux-golvet där t.ex. moderaterna hittade sin finansminister...

    Obs! Det var inte menat som kritik till komvux, tack gode gud för komvux - det hade varit ännu värre om Anders Borg hade tillåtits husera i statens skattkista med bara etta i matte...

    (tja, eller snarare vet ingen hur stor skillnaden hade varit, men komvux gjorde nog åtminstone nytta för Borgs självtroende och den andra chansen är alla värda - också de som viger sitt liv åt att reducera andras chanser!)

    SvaraRadera
  8. "Precis" var riktat till Fred inte till Robsten, hoppas jag alla förstår.

    SvaraRadera
  9. Jesper Jäderkvistsön dec. 27, 12:57:00 em

    Det verkligt konstiga är hur 63% av det sk. svenska folket kan ha förtroende för Fredrik Reinfeldt. En tydlig indikation på att medieexponeringen påverkar sådana här förtroendesiffror markant.

    SvaraRadera
  10. En tydlig indikation på att Reinis spindoktorer har för fria tyglar och troligen får svar som man frågar...

    SvaraRadera
  11. Lugn bara. Debatten om Climategate har inte nått Sverige ännu. Men den tiden kommer, och då är det slut med både Tjatterstrand och MP.

    SvaraRadera
  12. Hoppas att Maria vill ändra på var flyktingpolitik.
    Hörde just på radio hur 5 ungdomar från Afghanistan smugglats hit via en lastbilcontainer och sedan dumpats av i Småland.Var detta en människovärdig resa??
    Varför kan inte MP gå i spetsen för att Sverige hjälper människor att komma hit och ställer upp med transport samt tar med de allra bäst behövande??
    Något att tänka på för dästa och rapande efterjulsfirare.

    SvaraRadera
  13. Håller med 16:10 Vilket bra förslag.Då kommer hjälpen garanterat de bäst behövande till del. Finemang

    SvaraRadera
  14. Det är nog så att vissa politiker granskas inte alls, de är liksom "för goda" för att granskas. Kanske är Wetterstrand en sådan. Marit Paulsen har definitivt varit en sådan som kommit undan alldeles förfärligt som medias gulletant. Läs mer här om hur hon agerat:
    http://www.newsmill.se/artikel/2009/04/07/marit-paulsen-kravde-och-fick-miljonbidrag

    Maka söker kaka

    SvaraRadera
  15. Det vore intressant om media även granskade den som sägs ha 63 % av svenska folkets stöd och inte bara "gullade" med honom...

    När såg vi senaste en analys av FR:s politik, agerande, prioriteringar etc.? Det mesta som sägs i media är ju bara ett återgivande av vad hans pr-konsulter vill lyfta fram - utan analys eller ifrågasättanden...

    Senast i dag kunde man höra i P1 att FR får "genomgående" goda recensioner och lovvord för sitt ordförandeskap i EU. Det jag har hört från dem som kommenterat är att de har inget att klaga på vad det gäller det rent organisatoriska - dvs logistiken har funkat och varit välsmörjd - men ingen har kunnat peka på uträttad politik eller att de frågor som skulle drivas fick någon lösning.

    Allra tydligast blir detta när vi kommer till miljöfrågorna:

    http://www.naturskyddsforeningen.se/natur-och-miljo/aktuellt/?news=13110

    Genomgående positiva omdömen? När slängde de ut "research" som ett krav på journalishögskolan?

    SvaraRadera
  16. Grrreenline 2.

    Du menar alltså, att Birger är på väg tillbaka till politiken. Ja, det tror nog många av oss.

    Men han väntar nog några år, så han kan bli ett dragplåster för pensionärsgenerationen. Ty, det unga MP har hittills inte haft så värst många gamla, visa riksdagskandidater.

    Vem skulle då platsa bättre i den rollen om inte värden för denna blogg?

    SvaraRadera
  17. Jag tror och hoppas att Wetterstrand blir ny utrikesminster. Med ett troligt tvåsiffrigt valresultat kan och bör MP kräva någon av de riktigt tunga ministerposterna.

    SvaraRadera
  18. Ingen såg när Wetterstrand i princip gjorde bort sig i Agendas partiledardebatt inför EU-valet. Ingen hörde hur dåligt påläst hon var och ändå uttalade sig i rikstelevisionen. Märkligt, mycket märkligt.

    SvaraRadera
  19. Enda anledningen till att mp:s språkrör är populära just nu är ju klimathysterin. Det var miljöhysteri även 1988 då mp kom in i riksdagen första gången. Så lättflytande är alltså en del väljare.

    SvaraRadera
  20. Anonym 14:22 skriver om 1988. Som påpekats på den här bloggen åtskilliga gånger så hade MP över 10 procent i opinionsmätningarna långt innan miljöfrågan kom i centrum sommaren 1988, före säldöden. En myt blir inte bättre för att den upprepas.

    SvaraRadera
  21. Kan det kanske sägas även om Robstens upprepningar här? Wetterstrand var ju lysande i EU-utfrågningen - åtminstone i relation till de andra partiledarna... Men varför envisas med att ta upp Wetterstrand när det var Lövin och Schlyter som var våra kandidater?

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.