Det rör på sig, men i den svenska politiska debatten är det så tyst, så tyst...
Jag tänker denna dag inte berätta varför. Men det har väl med rädda, för att inte säga fega, politiker att göra. Och kanske med kulturmänniskors ovilja att stöta sig med dem som hyr dem som reklampelare för nya shoppingcentret...
Se sambandet arbete-konsumtion-arbetstid-klimat-miljö. Klicka här!
Klimatkaos och finanskris
- eller världens chans?
Föreläsning av Birger Schlaug.
Klimatkrisen kan ge oss ett bättre liv, det gäller bara att vi tar de naturvetenskapliga fakta som finns på allvar och låter våra visioner gå utanför de tankar vi vant oss tänka…
En genomgång av basfakta och dilemman, satta i ett socialt perspektiv. Klimatkrisen vinklad utifrån ett ekonomiskt och globalt/lokalt perspektiv – maktstrukturer, möjligheter och möten.
Klimatforum Hälsingland 2009
Fredag 18 september
Söderhamn
Hela programmet här!
Spännande utveckling av din blogg.
SvaraRaderaMer allvar, mer fokus.
Hapiness is not to have more, it is to be more,
är en bra avslutning på filmen.
Tänker på Erich Fromm, Att ha eller att vara.
En film som denna är väldigt effektiv. Ett PEDAGOGISKT grepp. Vädjar till fler sinnen.
Utan att för den skull "emotionalize" a la Greenpeace ( som Michael Karnefors gav exempel på i ett tidigare kärnkraftsinlägg http://schlaug.blogspot.com/2009/09/om-du-missat-det-50-000-manniskor.html
Den onda cirkeln, mitt i filmen, som förklarar att den ökade effektiviteten leder till mindre fri tid är ju lysande. Bättre än så kan väl inte
STAFFAN BURENSTAM LINDERS bok (Den rastlösa välfärdsmänniskan) sammanfattas.
Go on !
Snart är det lika inne att konsumera mindre som att sluta röka.
Eller kanske snarare
Snart är det lika självklart att konsumera mindre som att sluta röka.
Stort tack !
Jag möter denna debatt ibland från vänner i andra länder där en offentlig debatt förs om dessa frågor. Men, som du skriver, inte i Sverige. Vi är ett politiskt u-land! Det intressanta är att i denna fråga är det inte självklart att den traditionella vänstern, med sin materiella utvecklingspatos, som har lösningar, och förstås ininte heller den höger som dominerar. Här handlar det om delar av de konservativa, fragment ur den socialistiska rörelsen och väldigt mccket grönt. Du har Sveriges mest intressanta och framtidsinriktade blogg!
SvaraRaderaEn liten fråga Varför var inte filmen textad till svenska?
SvaraRaderaVi som inte är så bra på engelska kan känna budskapet som något som kommer från den fina överheten.
Om man vill att vi skall ta till oss budskapet måste vi rimligtvis höra eller läsa vad det är.
Bästa Anonym, jag har ingen möjlighet att texta filmen. Har du inte väl stora krav på en blogg, som skrivs ideellt?
SvaraRaderaOm jag, t ex pga av arbetstidsförkortning, varit ledig imorgon hade jag inte tvekat en sekund att bege mig till Söderhamn för förkovring.
SvaraRaderaÖstgöten
Birger, du hade haft råd att texta filmen om du gjort som de flesta andra storbloggare och haft reklamintäkter från din blogg! Du skulle tjäna ganska bra med de antal läsare du har!
SvaraRaderaAv denna bloggs stamgäster är det nog en rätt stor andel akademiker, av alla utländska citat att döma.
SvaraRaderaDetta är absolut inte fel, tvärt om. Vi behöver "lärt folk" som har översikt och kan förmedla bra tankar till oss vanliga jobbare, som ej sällan har svagare allmänbildning.
Men vad hindrar oss, att gå i en cirkel och lära oss åtminstone hjälplig engelska? Ty lata är vi ju inte, så som vi sliter för brödfödan.
:-)
Hej Birger!
SvaraRaderaTänk att du som var så tystlåten och blyg i Norra Latin blivt den du blivit! Jag njuter verkligen av att se och höra av dig teve och i tidningar. Du var så snäll när vi delade bänk i franskan!
Kram!
Tänk om Birger varit språkrör för De gröna idag! Hur annorlunda hade då inte den politiska debatten varit! Med mp som vågmästare och "opinionsdrivande" parti för en annan samhällsutveckling som s och m hade måst förhålla sig till. Ska vi leva för att arbeta, eller arbeta för att leva?
SvaraRaderaÄr det vår uppgift att konsumera alltmer, eller att leva alltmer? En sådan härlig debatt vi kunnat ha i spåren av klimatkris och finanskris!!
Bra alltsammans hittills. Men var är MK? Det fattas något, när han inte är med i samtalet.
SvaraRaderaVad är det du anser de "fega politikerna" ska göra?
SvaraRaderaSänka skatterna så det blir lättare att leva på sin lön även om man arbetar mindre?
Eller förbjuda folk att arbeta mer än 30 timmar per vecka, och därmed säga att folk inte ska få bestämma själva samtidigt som man skulle halvera den mängd pengar får kvar efter skatt?
Och nej, att ha skatt på produktion(moms och bolagskatter, antar jag?) löser inte problemet. Det spelar ingen roll var pengarna vi arbetar tas in.
Neoliberal, det handlar inte bara om politiska beslut, det handlar ju mest om det som Schlaug skriver: debatt, opinionsbildning, samtal, intellektuell analys!
SvaraRaderaHåller med Erik, mycket bra utveckling av din blogg! Bra med tydligt fokus.
SvaraRaderaFilmen visar också med all tydlighet att det svenska samhället är långt mer amerikaniserat än övriga europeiska länder. Se den igen och lägg särskilt märke till den österrikiska mannen som har 8 veckors semster och allt han vill ha pengar till är "mat och vin". Bättre kan det inte sägas.
Och det var en stor anledning att jag flyttade till Tyskland. Även om här naturligtvis också är ett ohållbart industri- och bilsamhälle så är det på långa vägar inte som i Sverige. Här går man fortfarande med sin tygkasse (eller om man är pensionär: dramat)och äggkartonger till torget och handlar (oftast ekologisk) närodlad mat från bönderna som kommer in från den närbelägna landsbygden. Och den tystnad som sänker sig på söndagarna när alla affärer är stängda är HELT OBESKRIVLIG. Alla kan ägna sig åt det som de helst gör vara med familjen, spela fotboll, gå på museum eller gå i kyrkan och behöver inte störas av att samhällstempot fortsätter på max.
Jag påtalade detta i ett reportage i vår lokaltidning hemma i januari:
http://hn.se.adp-visitor.sth.basefarm.net/livetsgang/1.152312
Jämför sedan cykelparkeringen i Amsterdam med T.ex. Göteborgs håliga och undermåliga cykelbanor som allt som oftast slutar tvårt i intet... (eller blir avskurna för att en stadsjeep valt att parkera rakt över cykelbanan...).
Vi har mycket kvar att göra - men det krävs att vi gör det i ett annat tempo!
Och som sagt jag och många jag känner sätter oss nog på tåget och kommer hem så snart de korrigeringar som Birger skrev till de rödgrönas valmanifest härförleden, tas på allvar!
Din uppmaning enligt din sajts nya rubrik högst upp, är bland annat ”att tänka nytt”. Och jag kom då i morse på ett nytt ord som jag ska använda i min gräsrotsopinionsbildning. Det nya ordet är ”förståndelse”. Tror att den egenskapen är specifik för Sverige. Eliten i övriga länder kan i samklang med frihetens förnuft i högra hjärnhalvan, med sin ”inre förståelse”, känsla!, inlevelse och sitt djupsinne, nå fram till väsentliga insikter. Men i Sverige växlar man ner det politiska och filosofiska förnuftet, helt enkelt till enbart pragmatiskt förstånd, men vill samtidigt ojust kalla detta för förnuft.
SvaraRaderaSå den svenska, pragmatiska nödvändighetens förstånd i vänstra hjärnhalvan, orkar med sitt ensidiga verklighets- och lagoma skarpsinne, som bäst bara nå fram till yttre logisk ”förståndelse”, enligt min åsikt. Därmed är den radikala, kreativa tanken och förståelsen för individens verkliga välfärd långt borta. Och det avgörande kvalitativa avbrottet från konsumtions-, tillväxt-, klimatförstörelse- och stresseländet sker inte. Där finns alltså en tankekris som inte nödvändighetsvis måste fortsätta att vara den tröga grunden till alla de andra kriser, som finns i det svenska samhället.
Rolf. Klockrent !
SvaraRaderaAnso. Tror mycket på det här med konkreta, personliga exempel. Det vädjar till den andra hjärnhalvan, som Rolf A skrev om. Det gäller bara att ge den typen av insikter tillräcklig status. Så att det kommer i balans med siffer-exercisen.
10.34 Måste vara ett gott betyg åt bloggen att vi ropar efter motstånd (MK)
Först trodde jag du hämtat anti-tillväxtpropagandan från början av 1970-talet, men det här är alltså nyproducerat.
SvaraRaderaEn bit in i filmen, när man pratar om papperskonsumtion, kan jag inte låta bli att gapskratta när jag ser William Rees med ryggen vänd mot en enorm bokhylla fylld av böcker, förlåt papper. Det är ungefär likadant med dig Birger. Var hade du stått i dag utan din blogg och din dator? Så var det med den konsumtionskritiken! Ett hyckleri, alltså.
Göran,
SvaraRaderaLeva som man lär. Absolut.
Men nu är du väl ändå djävulen som läser bibeln. Du får ge bättre exempel. Typ när Al Gore bor större, flyger mer och har högre energiavtryck än de flesta - då har du en poäng.
Det är så tjatigt när de som anser att vi inte skall ha ständig tillväxt som yttersta mål blir beskyllda för "back to stoneage".
Inte svart, inte vitt. Please.
Schlaug!
SvaraRaderaVolvo bygger batteridriven bil!
Neoliberal, det handlar inte bara om politiska beslut, det handlar ju mest om det som Schlaug skriver: debatt, opinionsbildning, samtal, intellektuell analys!
SvaraRaderaMen det är ju inte politikernas uppgift att bilda opinion för en speciell livsstil, de ska stifta lagar och bestämma budgetar.
är det någon speciel kulturkändis som lånat ut sig till nåt varuhus? måste ha missat det...
SvaraRaderaFör er som inte läst DN i dag så är det två klockrena artiklar från en knäsvag regering som inte verkar ha fattat nånting om vilka frågor som verkligheten vrider sig om i vår tid...
En förvirrad Göran Hägglund som får en hel DN debatt-sida på sig att bevisa att vi behöver mer genusvetenskap och i synnerhet på socialdepartementet där det tydligen råder brist på den varan. Sedan en darrande statsminister som med hundvalpsögon ber om taktikröster till lillebror KD så att de inte ramlar ut och fäller alliansen...
Varför inte pröva politik för en gång skull, borde väl vara läsarnas reaktion. Varför inte lägga örat mot marken och fånga upp de väsentliga frågorna? Varför fortsätta att vara fega och kräva stöd för en politik som var daterad på 1880-talet? Pinsamt. Men det är förhoppningsvis två goda bevis på att patriarkatet drar sin sista suck nu... och att vi snart kan börja diskutera arbetstid och annat så snart de är borta från rampljuset
Som (en gång i världen) fackutbildad nationalekonom jublar jag åt filmen.
SvaraRaderaSom folkbildare rekommenderar jag mina kollegor att använda filmen i undervisningen (engelska).
Det är klart att det vore bra med en textad version - känner någon till en fond som kan finansiera ett sådant arbete?
Ian Wchtmeister verkar ha en del pengar han gärna använder för politiska syften. Fråga honom!
SvaraRaderajojo
I det snygga jobbet med att förbättra bloggen än mer, har rubrikerna Klimat och Politik som teater i vänsterspalten bytt innehåll med varandra.
SvaraRaderaStrukturmaja :-)
Om vi ska minska belastningen på vår planet, så att den ska kunna överleva så räcker det inte med att ibland vara miljösmart och ibland ekologisk. Vi måste självmant begränsa vår förmåga att ställa till oreda på Jorden. Marknadsekonomin, reklamen och konsumtionen måste begränsas till vad Jorden tål. Man börjar med de rikaste. Ordinarie arbetstid och löner och bonusar sänks dramatiskt för dessa. För de mindre rika sker förändringarna mindre snabbt o.s.v.
SvaraRaderaMan beslutar om att i ett första steg, så ska normalarbetstiden vara 32 timmar i veckan.
Takten får de som dansar på arbetsmarknaden avgöra, samt alla följdfrågor, löner, sjukförsäkringar, pensioner och a-kassa. En strävan efter att dela på de jobb som för närvarande finns bör också parterna vara intresserade av; för att få in ungdomar i arbete. Detta är oerhört viktigt att inte ställa människor UTANFÖR. Det minskar i hög, grad risken för att aggressionstrycket i sammhället ökar och med det skadegörelse och kriminalitet. LAS ska naturligtvis vara kvar. Vi pensionärer, som börjar bli en stor grupp och som har en del att erbjuda ska naturligtvis kunna arbeta två, tre eller fyra dagar i veckan så länge vi orkar. En annan tanke är att två personer delar på ett heltidsjobb.
Jag skulle kunna fortsätta länge! Är det inte just Vi som inte har råd till annat, som redan lever det hållbara samhället!
Poängen är vi måste självmant begräsa vår arbetstid och våra inkomster, för att kunna begränsa våra mögligheter att förstöra JORDEN!!!
Bort med patriarkatet från ledarposition, in med matriarkatet där.
SvaraRaderaI en babianflock där alfahanarna(patriarkatet)styrde & ställde så var det oroligt & oharmoniskt. Men! Så en dag blev flocken drabbad av ett virus. En heldel i flocken gick åt. Dock inte alla, men ALLA alfahannar gick åt.
När de hade försvunnit i från makten( de dog ju) så tog matriarkatet över makten. Det innebar ansvarstagande & värnande om flockmedlemmarna, vilket gjorde det mycket lugnare & mer harmoniskt i flocken mot var det var tidigare.
Det här har hänt IRL när man dokumenerade & studerade en flock babianer.
Om man drar en liknlese till oss Människor som är flockdjur så innebär det att ska man få någon ändring hos oss så måste tydligen patriarkatet bli drabbad av ett virus & att alla går åt på engång, vilket en del andra med som inte sitter i maktposition kommer att göra.
Men! Det finns ett problem ändå för flocken Människan som inte babianerna blev drabbade av & det är att dagens matriarkat är ingenting annat en ett patriarkat.
Vilket kvinnor i maktposition bevisat med att de gör precis det som de anklagar männen för, fast mycket värre.
Så frågan är om det finns matriarkat som är oförstört? Tveksamt. För det är det som måste till ett virus & ett oförstört matriarkat om det ska bli lugn & harmoni i flocken Människan.
/ Realist
Anonym 09:01: Akademiker behöver inte alls ha någon mer översikt än jobbare. Är på akademisk konferens dessa dagar och längtar till någon som kan ta ner oss på jorden. Ett jobbar-perspektiv till våra teorier om världen vore oerhört upplyftande.
SvaraRaderaAkademiker
Hej/Realist? I den klokaste hjärna finns en tokig vrå, i den tokigaste hjärna finns en klok vrå.
SvaraRaderaJag tog till mig dina rader, för några dagar sedan och tro det eller, för egen del hittade jag en klok vrå.
I den vrå du nu är så, är vrån värd att kommenteras. Men Jorden skapas ju på sju dagar, så allt måste ju inte ske i dag!
MVH
Realist,
SvaraRaderaKvinnor är inte ett dugg bättre än män, men de borde ha lika rättigheter ändå. Matriarkat är inget att eftersträva, däremot jämställdhet.
Feminist
Akademiker
SvaraRaderaJobbaren som försökte ta ned Utrikesministern, Universitetet och Riksbyggen på Jorden?
Jag kanske är fel person, men får jag rätt fråga så kanske. . .
Realist, Feminist,
SvaraRaderaInte matriarkat, men det kvinnliga.
En kvinnlig kirurg från Canada höll förra året en föreläsning om kvinnliga kirurger genom tiderna. Hon avslutade med orden;
" What we need is not more femal surgeons.
What we need is feminizing and humanizing surgery".
Realist kan sin Tao ?
http://ericsecher.blogspot.com/2009/07/det-kvinnliga.html
Give a Roland!
SvaraRaderaKvinliga svallvågor som dämpas av kirurgi som feminiserar och humaniserar, hjälper ej om kompassen pekar åt enorm överkonsumtion och konfomitet och sitter centralt placerad men 80 cm för lågt! Det behövs en HELT NY KOMPASS!
Varför skulle inte en art kunna förstöra en planet, frågetecknet var väl bara när den arten skulle uppstå? Nu är den här och min fråga är, ska vi bry oss eller inte? Vad tycker du? Ska vi bete oss som vuxna och ta ledningen för vår framtid för Jorden och på Jordens villkor eller inte?
SvaraRaderaAlternativet är att leva med dystopin framför ögonen resten av livet!
Är inte Jag ett uppiggande inslag i bedrövelsen?
Birger Schlaug!!!!Jag fick tips om din blogg igår kväll och har nu suttit hela natgten och läst vad du skrivit under tre års tid. Jag vill berätta för dig samma sak som du skrivit om Elin Wägner, hon förändrade ditt liv genom sin bok Väckarklockan, du har förändrat mitt liv genom denna blogg. I´m not the same any more! (Ursäkta engelskan). Jag kommer för sent till jobbet imorgon, för nu ska jag sova innan jag börjar i grottekvarnen. Lite mindre arbete blir gjort!
SvaraRaderaEfter Serchers gästspel i MK:s kappa, blev det alldeles tyst.
SvaraRaderaVarför?
Alternativet är att leva med dystopin framför ögonen resten av livet!
SvaraRaderaÅterigen denna tro att allting hela tiden det blir sämre. Det blir det inte. Fråga dig själv, har du kollat upp fakta eller har du bara antagit att så är fallet?
Tittar du på olika typer av miljöindikatorer så blir det hela tiden bara bättre, och bäst blir det i de mest rika länderna - de som har haft mest tillväxt! Det var på 70-talet smog var ett stort problem i amerikanska städer, inte idag. Fosforutsläppen i haven har minskat, tungmetallutsläppen har reducerats kraftigt, kväveoxiderna har minskats osv.
Att Vi förgiftar världen i något mindre takt oroar i alla fall mig!
SvaraRaderaFosfor kommer att bli en bristvara om vifortsätter som förut. Även om våra utsläpp av CO2 minskar så blir det ett nettotillskott även när man dragit av det som olika vatten tagit upp.
Eric: "Inte matriarkat, men det kvinnliga"
SvaraRaderaPrecis! DET KVINNLIGA, värna & ansvar. Men för att föra det kvinnliga vidare på mödernetsidan så måste modern göra det. Matriarkat betyder att ta släktskap endast på mödernet & det är ju det modern gör när hon för det kvinnliga vidare. Matriarkat betyder oxo kvinnovälde & det är ju det du förespråkar med det kvinnliga, värna & ansvar. Det blir ju ett kvinnovädle kan man säga när man vill utgå från det kvinnliga. Men det innebär inte att det manliga ska försvinna. Det innebär att båda könen lever i ömsesidig respekt men man utgår ifrån det kvinnliga, värna & ansvar. Så tolkar jag Matriarkat.
En amerikansk antropolog beskrev ordet matriarkat så här:
Modern Matriarchal Studies
Den kritik som de antropologiska teorierna om matriarkala samhällssystem fått utstå menar vissa baserar sig på idén att ett matriarkat ska vara ett spegelvänt patriarkat med liknade förtryck mot män som finns gentemot kvinnor i det partialkala samhället. 2002 skrev den amerikanska antropologen Peggy Reeves Woman in Center: A journey into Matriarchy där hon propagerar för den förändrade synen på begreppet martiarkat som ett samhälle där könen lever i ömsesidig respekt. I boken beskriver hon nu existerande kvinnoorienterade samhällen runt om i världen och menar att kritiken och skepticismen till begreppet matriarkat baserar sig på ett västerländskt patriarkalt tankesystem. Detta nya sätt att se på begreppet matriarkat har blivit en grund för den nya akademiska inriktningen Modern Matriarchal Studies.
/ Realist
Man undrar vad det är folk ska minska sin konsumtion med. Så här ser Svenssons konsumtion ut uppdelade efter ändamål:
SvaraRadera26.6% Boende, elektrictet gas och uppvärmning
12.8% Transporter
12.7% Livsmedel
11.1% Fritid, underhållning och kultur
10.3% Övriga varor och tjänster
6.0% Hotell, caféer och restauranger
5.1% Möbler och hushållsartiklar
5.1% Kläder och skor
3.8% Alkoholhaltiga drycker och tobak
3.2% sjukvård
3.1% Kommunikation
0.3% Utbildning
Källa: SCB
Är ytterligare kvitto på att Männikan växt sig för stark, alltså vi är för många!
SvaraRadera/ Realist